Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 7

  • 74 809
  • 800
  •   1
Отговори
# 345
  • Сф
  • Мнения: 11 974
Nevena Virulan, да ти благодаря че ми даде обективна оценка за Тефалчето ми. Наистина страхотен уред! Каквото сложа се получава. Наистина и ориза става супер. Два пъти правя ризото , никога не ми се е получавало толкова вкусно ,сочно. А колко време ми пести..изобщо не усещам готвенето. Вкуса също е ок, от това се притеснявах, дали ще се одобри вкъщи. Одобри се . С две думи, фен станах на мултикукъра Simple Smile

# 346
  • Мнения: 136
Здравейте,
ползвам мултикукър Делимано /мисля че модела се води 50 в 1/. Отдавна е за смяна, първо започна да залепва, след това мисля че му се развали терморегулатора, а сега вече и капака не се затваря добре. Общо взето го ползвам  само за течни манджички.
Видях че другата седмица в Лидъл пускат мултикукър Silvercrest, а в Кауфланд Crown, които работят и под налягане. Някой ползва ли тези модели? Бихте ли споделили мнение?
Благодаря!

# 347
  • Мнения: 2 001
Здравейте, тъй като темата е дълга направо ще попитам. Трябва ми уред с който главно ще се вари ориз и понякога ще се ползва за задушаване на зеленчуци. Имам ли нужда да взимам умен мултикукър или да се насоча към обикновен оризовар от типа на Sencor SRM 1800SS? Знам че мултикукърите могат да се позват за много повече неща, но някак си не си се виждам да готвя на тях.

Зависи дали ти е важно времето, с обикновен мултикукър под налягане ще ти става по-бързо, за 5-10 минути, зеленчуците за още по-малко. А и в него може да приготвяш много други неща на принципа "Сложи, затвори и не се занимавай повече".

# 348
  • Мнения: 8
Здравейте, тъй като темата е дълга направо ще попитам. Трябва ми уред с който главно ще се вари ориз и понякога ще се ползва за задушаване на зеленчуци. Имам ли нужда да взимам умен мултикукър или да се насоча към обикновен оризовар от типа на Sencor SRM 1800SS? Знам че мултикукърите могат да се позват за много повече неща, но някак си не си се виждам да готвя на тях.

Зависи дали ти е важно времето, с обикновен мултикукър под налягане ще ти става по-бързо, за 5-10 минути, зеленчуците за още по-малко. А и в него може да приготвяш много други неща на принципа "Сложи, затвори и не се занимавай повече".
Дали 5 или 15мин не ми се вижда голяма разликата. А ми е странно примерно за обикновен варен ориз да го правя на тенджера под налягане. Вкусен ли е ? Различава ли се много от този който е задушен на пара просто?

# 349
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
Онзи ден правих ориз за 3мин. Но май сложих по- малко вода 🤔
Ще се радвам да открехнете някоя тънкост за перфектния бял ориз под налягане

# 350
  • Paris, France
  • Мнения: 17 634
PureLove, моля 💐. Радвам се, че си доволна. Със здраве да си го ползваш и дълго да ти служи!

Здравейте, тъй като темата е дълга направо ще попитам. Трябва ми уред с който главно ще се вари ориз и понякога ще се ползва за задушаване на зеленчуци. Имам ли нужда да взимам умен мултикукър или да се насоча към обикновен оризовар от типа на Sencor SRM 1800SS? Знам че мултикукърите могат да се позват за много повече неща, но някак си не си се виждам да готвя на тях.

Имам мълтикукър с налягане с две програми за ориз, но не успя да ми замени оризоварката, което е жалко, защото нямам място в кухнята. Когато правя ориз за 4-10 човека, за съжаление правя и сос или манджа към него и манджата я готвя в кукъра.

И двата уреда правят много, много хубав ориз, но в оризоварката трябва да се чака човече за кафяв ориз и прави цялата кухня в пара. Кафяв ориз готвя в мултикукъра. За бял басмати ми е по-удобно в оризоварката, но само ако правя повече от 4 порции. До 4 порции правя в микровълновата и ми е по-лесно и бързо. Като студентка го готвех само в микровълновата. 2 порции за 10мин пълна мощност, 900W + 5 минутки чакане да се запари. Още си имам оризоварката за микровълнова от студентските дни 🤩 преди 30г и си я ползвам.

Негатив е, че съдовете за повечето оризоварки не влизат в миялна.

За сам човек или двама оризоварка е излишна ако не се яде ориз всеки ден.

Показаната е доста голяма и би било добре да има сито за пара. Моята има. Слагам цветчета от глава броколи над ориза, но чак като заври.

В оризоварката съм пекла хляб и кекс 🤩.

bety.m, на  Silvercrest мултикукъра няма печене. Загрява много, много бавно. Вдига налягане над 40 минути на максимално ниво. Това трима човека ми го казаха. Купата определено залепва и зле. Често се разваля и точно след месец, когато не може да го върнеш, а само да го влачиш по сервизи. Верно има 3г гаранция, но не струва, което е жалко. Ако времето не ти е проблем, не е лош за манджуляци, де.

Ако не искаш печене, дай малко повече пари и си вземи Instant pot!.

Не познавам този на Кауфланд.

Vicky Taylor, какъв сорт е белия ориз и какви качества искаш? Лепкав, на зрънца, мек, твърд?

# 351
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
Искам го пухкав, но не разварен и да не е много слепнат. За гарнитура към меса и зеленчуци на пара. Сортът е ориджинарио, който се ползва за супи и манджи. Измивам го добре от нишестето преди това. Басмати не харесваме, кафяв и пълнозърнест ориз- също. С дългозърнести сортове за ризото не мисля, че ще се получи, много са нишестяни. Какъв друг ще ми препоръчаш?

# 352
  • Paris, France
  • Мнения: 17 634
Ориджинарио не може да стане пухкав. Това е къс, бисерен ориз, който се ползва за супи, на фурна, пудинг, десерти и каши. Поема доста вода и под налягане няма да стане пухкав, а компактен, като за суши.

Ризото се прави с тв средни сортове, не дълги.

Японската ми съквартирантка готвеше такъв ориз като гарнитура ако инцидентно дойдат европейци. Измиваше го добре под течаща вода и слагаше много вода със сол в тенджера, като за макаронени изделия. След сваряване, около 15-20 минути, изливаше водата и го разпухваше с вилица и малко масло. Ставаше си на зърна, но си е работа. 

Съжалявам, нямам представа как да се направи както искате.

# 353
  • Сф
  • Мнения: 11 974
Вики, пробвай сорт Камолино, може би Инком Варна го имат,  Ера елит Севлиево, поогледай по Била примерно, търси да пише сорт Камолино, Египет.

# 354
  • Paris, France
  • Мнения: 17 634
Камолино и всички къси и средни сортове трябва да се запържват преди да се долее вода за да не слепват.

# 355
  • Мнения: 2 922
Оня ден правих тайландски, Thai imperial, но в микровълнова - дават го вода 1:1,5, но аз сложих 1:2. Много добре стана, пухкав, едър, не слепен.
Реших, че ориз ще правя само в МВ. Да не мия цял кукър за две шепи ориз.
А дори вече 3 пъти правя дребна паста пак в МВ. В повечко вода, половин кубче зеленчуков бульон, 8 мин.средна степен - при мен 800W. Супер става.
Но шттт, да не се разглася много Grinning

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 07:07 от pepa57

# 356
  • Мнения: 10 381

https://www.technopolis.bg/bg/Gotvene-na-para/Gotvene-na-para-BR … UN-FS-20/p/824630


Имам този стимер от 23+ год.
Купих го за да правя ориз , зеленчуци на пара , варени яйца без да се чупят.
риба също

Трябва да Ви кажа, че по успешен уред никога не съм попадала Ориза винаги става перфектен зърно по зърно се дели като по тв. рекламите, зеленчуците си запазват цвета а яйцата -никога не се пукат(особенно полезен за боядисване по Великден)

# 357
  • Мнения: 1 514
Рецепта за ориз Жасмин в ИП,предполагам и във всички други под налягане ще стане. 230 гр хубаво измит ориз, 250 мл студена вода,сол ако се налага. За 3 минути под налягане и 10 минути natural release. След това добавям кокосово масло и разбърквам хубаво.

# 358
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
Я, кажете сега, става ли хляб в херметик? В Нинджа, например? Често срещам рецепти, но не мога да си обясня как става. Има специална функция, или се прави под налягане?

# 359
  • Мнения: 2 303
Аз си правя питки, кекс и хляб в кукъра на Bake.

За пиле Жулиен ми казаха на каква програма се прави. Когато пробвам, ще пиша. 🙂

Общи условия

Активация на акаунт