Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 7

• 74 803
  • 800
  •   2
Отговори
# 360
pinko и на мен това ми е любим уред, но само ориз в него не ми стана и не мога ориз да направя в уред. НЕ знам и в микровълнова как правите. Аз някак май ориз само на фурна или в сърми успявам. Не знам защо така ми се инати ориза.
Най-лесно ми е да взема в пликчета и да го затопля в микровълнова. тогава става.

# 361
  • Terra incognita
Аз в микровълнова не готвя, храната добива различен вкус.
Ориз готвя всякакъв, само обикновен, бял ориз за гарнитура не мога да издокарам. То това си е майсторлък, така излиза 🤔
Китайците и японците какъв ориз си правят?

# 362
Малко по-нагоре споделих изпитана рецепта за бял ориз Жасмин. За басмати рецептата е 210 гр ориз,250 мл вода,под налягане за 6 минути,natural release за 10 минути.

# 363
  • Paris, France
Азиатците мият ориза в много вода, 3 пъти, после плакнат под течаща ако е къс или среден и накисват за известно време. Дългия ориз като басмати и жасминов, се чува как пукат зрънцата като поемат водата. Късият и среден ориз във Виетнам, Лаос и Камбоджа го киснат поне 4 часа и после го правят на пара, като водата изобщо не го докосва. Седи в бамбуково сито или лодка над водата.

Азиатците обичат ориза мек, а европейците го харесват по-твърд.

Колко вода да се сложи зависи от сорта ориз, околната влажност, дали е киснат, колко пара излиза от уреда итн. В мултикукъра с налягане, обикновена оризоварка и в купа в микровълнова слагам различно количество вода за дадено количество ориз. За басмати в кукъра слагам 2 чаши вода на чаша ориз, в оризоварката слагам 1.5 чаша на чаша ориз и в микровълновата (сегашната, от 800W) слагам 1.7 чаши вода на чаша ориз. За жасминов е подобно.

До 4 порции ориз или макаронени правя само в микровълнова, за по-лесно и по-малко загоряло и миене. Порция спагети ми е готова за 12 мин, 2 порции за 13, 3 за 14 и 4 за 14.30 мин на 800W.

Дългият ориз го слагам в голяма купа и измивам в 3 води или 4. Изливам внимателно всичката вода през цедка. Доливам прясна, студена вода. На 2 чаши слагам 3.5 чаши вода и чакам 30 мин да поеме малко вода. Пускам го 8 мин на отворена купа на пълна мощност, 800 вата и като свърши времето, захлупвам с чиния и пускам още 12 мин на 300 или 400W. Тропвам го на масата и това е. Никой не е усетил разлика досега. От индийки и японки съм се учила. Индийките слагат сол и после масло като е готов, а аз не.

Оня ден правих тайландски, Thai imperial, но в микровълнова - дават го вода 1:1,5, но аз сложих 1:2. Много добре стана, пухкав, едър, не слепен.
Реших, че ориз ще правя само в МВ. Да не мия цял кукър за две шепи ориз.
А дори вече 3 пъти правя дребна паста пак в МВ. В повечко вода, половин кубче зеленчуков бульон, 8 мин.средна степен - при мен 800W. Супер става.
Но шттт, да не се разглася много Grinning

Що, бе? Аз пуканки, малки количества ориз и макаронени, по 1 или 2 глави цвекло (7-8 мин), 2-3 картофа, карамел, крем карамел, сос бешамел, шоколадов сос, 3-4 кочана царевица (6 мин за два кочана, 8 за 4).само в микровълнова правя. Много бързо и удобно е и после се мие една чиния, а не цяла купа. Даже и кексове, блатове за торти съм пекла там.

Я, кажете сега, става ли хляб в херметик? В Нинджа, например? Често срещам рецепти, но не мога да си обясня как става. Има специална функция, или се прави под налягане?

Не се прави под налягане. Някои херметици като Olla GM, Bosch, моят имат специална функция печене. Cookeo, Cook4me, Instant pot нямат. За хляб е важно топлината да идва отдолу. После се допича горната кора с допълнителен, халогенен капак. Ако нямате такъв може да се обърне или да се поне под грил, във фурна.

# 364
  • На изток от Ада
Имам Инстант пот про има бейк.

# 365
  • Бургас
Откъде мога да си взема резервна купа за Мултикукър Бош? Ако някой има идея, моля да сподели...

# 366
  • Paris, France
Откъде мога да си взема резервна купа за Мултикукър Бош? Ако някой има идея, моля да сподели...

Имаше ги на сайта на Бош, но не са евтини. Приятелка си купи за мултикукъра с налягане на Бош. За около 80 или 90 евра я взе, което за мене е много. Пиши на производителя, указвайки номера на модела и питай!

# 367
  • Бургас

Имаше ги на сайта на Бош, но не са евтини. Приятелка си купи за мултикукъра с налягане на Бош. За около 80 или 90 евра я взе, което за мене е много. Пиши на производителя, указвайки номера на модела и питай!
Благодаря, аз разгледах точно сайта на производителя, а там не предлагаха резервни купи. Ще им пиша.

# 368
Здравейте, много се колебая между два уреда

https://instantpot.bg/produkt/duo-crisp-air-fryer/

https://www.tehnomix.bg/multikukar-ninja-foodi-max-op500eu

Какво бихте ме посъветвали?

# 369
Ако ще ги взимате от България, аз бих заложила на Инстант пот. И двете марки са супер, но не съм убедена, че си заслужава 200 лв разлика в цената за Нинджа

# 370
  • Бургас
Здравейте, много се колебая между два уреда

https://instantpot.bg/produkt/duo-crisp-air-fryer/

https://www.tehnomix.bg/multikukar-ninja-foodi-max-op500eu

Какво бихте ме посъветвали?

Преди 2 месеца бях в подобна дилема и ще ви кажа, какво надделя при мен за избора на Инстант Пот:

- стоманената купа - няма вариант, да се наруши и обели покритието;
- двата отделни капака, незакачени за основния съд- по- лесно ми се струва за обслужване и съхранение
-официалният представител в България- по- лесна комуникация, в случай на нужда от гаранционно и извънгаранционно обслужване.

Сега, гледайки и цената в двата линка- и тя би ми била фактор, освен другото изброено!

Успех, в избора Simple Smile

# 371
Аз като купувах и избирах избрах нинджата.  тя беше по-евтина . Сега се учудва чее обратното.

# 372
Ако следвате knowhowtocook в инстаграм може да си издействате още 10% отстъпка за ИП. Не знам докога важи.

# 373
Много се колебая.. Sad а и двата ли уреда ще имат книжки с упътвания и рецепти на български

# 374
Много се колебая.. Sad а и двата ли уреда ще имат книжки с упътвания и рецепти на български

Като се колебаеш кажи кое наклонява везните в една или в друга посока.

Общи условия

Активация на акаунт