Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Детска ясла и детска градина в Стара Загора

 • 597
 • 5
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 603
Споделете, моля, кога е редно да се подаде заявление за класиране за Детска ясла и детска градина в Стара Загора.

Според много мои познати -още от взимането на акта за раждане.

Моля за уточнение кое-кога?
А и ако ни класират в ясла, която не желаем, какво следва?

# 1
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 146
За детска градина се кандитатства в годината, когато детето навършва 3. Обикновено първото кандидатстване е в началото на януари. Моето дете е родено през 2018г и на 7 януари тази година подадохме заявление. Има си точкова система, по която някои са с предимство, някои не са. Важно е и под кой номер е заявлението.
Кандидатстване за ясла и яслена група става възможно с издаване на ЕГН. Не всички градини предлагат яслени групи. И не всички ясли взимат бебета. На всеки 2 месеца горе-долу има класиране за ясла като предварително се обявяват в коя ясла колко свободни места има. Тук също играе роля номера на заявлението, затова колкото по-рано подадете заявление, толкова шанса за класиране се увеличава. В самото заявление се попълва месец, от който да започне да се класира. Може да променяте месеца и други обстоятелства, когато пожелаете. Ако решите, че искате по-скоро да тръгне, сменяте месеца за класиране с по-близък, но самия номер на заявлението остава същия.
Хипотетично ако съм родила 1.02.2021г и ще ми издадат ЕГН след една седмица. Влизам в сайта на общината и подавам заявление за ясла. Там попълвам всичко, добре е да кандидатства работещия родител, попълвам месец за класиране- искам да навърши две и тогава. Записвам месец март 2023 или януари 2023. Обаче трябва спешно да се върнете на работа след лятото-влизате и променяте на септември 2022. За имате шанст това да се случи, трябва да сте се сдобили с малък номер на заявлението. Септември месец по принцип има най-много места, защото целия набор отива в ДГ. Тогава също има по-голям шанс.
В заявлението имате избор между 10 ясли , попълват се тези, които на вас са ви най-удобни. Ако детето го приемат и не го запишете, губите си вх.номер и кандидатствате наново. Затова хората дават шанс да си сменяте избора преди всяко класиране.
Всичко пише на сайта, имат и телефон.
Започнете с кои ясли са ви най-близки до вас, не пишете всичките 10, защото ще го приемат детето на другия край на града.

# 2
 • Мнения: 1 603
Благодаря за изчерпателния отговор!
А в какъв смисъл да го попълни работещия родител, тоест аз не мога като съм в майчинство ли?

# 3
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 146
Благодаря за изчерпателния отговор!
А в какъв смисъл да го попълни работещия родител, тоест аз не мога като съм в майчинство ли?
Можете, разбира се, написах го, за да имате едно наум, че при записване трябва да сте на договор. Да не се окаже, че след втората година няма да се върнете на работа и да няма от кого да вземете служебна брлежка. Тогава вие заявителя няма да сте с предимство пред работещите.

# 4
 • Мнения: 1 603
Ясно, но бащата не работи, така, че няма как да го регистрирам на него.
За жалост живеем и на такова място, където в близост няма ДЯ. Все са далеч.
А бихте ли ми препоръчали такава?

# 5
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 146
Къде живеете и къде работите? Ако искате, ми пишете на лично.

Общи условия

Активация на акаунт