Дистанционно обучение за учениците - Тема 15 /Февруари 2021/

• 36 319
  • 765
  •   1
Отговори
# 165
Дъждец, защо е това припознаване на ПО, което е анти тестването (и мерките, и всички прегрешения) и ДО - чудните разумни хора, които правят винаги и всичко трябва и са строго уставни?

# 166
  • Варна
Сега отворих анкетата на МОН, некоректно и неясно ми се струва формулирана. Две опции - съгласна съм да тестват детето ми, не съм съгласна да го тестват. По-коректна ми се струва формулировката подкрепяте или не масово тестване в училище.

# 167
Трябва да има ясно определени критерии - колко деца на каква площ, как да се ешелонират почивките на децата, да се направят блок часове, зимата до тук е мека, позволява сравнително адекватно проветряване, повече помощен персонал за почистване на етажи и сервизни помещения, брой заболел - може да има безброй критерии и решения - при малко повече желание и отговорност можеше нещата в училищата да са различни. Но тук никой не иска да поеме отговорност. МОН търкалят едни приказки, писания и нищо. Накрая директорът или изпълнява заповеди
или изпълнява собствената си програма на страх и притеснение или липсата на страх и притеснение.
Изначално трябва да бъде зададено, че ПО е ценността, която се преследва и се работи към това как да се осъществи, а не как да получаваме имитиращ продукт. Наборът от знания умения, които не може да се усвоят при ДО е огромен.
И понеже постоянно ни се говори за здраве, според дефиниция на СЗО здраве е:
"състояние на пълно физическо, психологическо и социално благоденствие, а не непременно отсъствие на заболяване или слабост.”

Ако една година от моят живот е 1/40, то от живота на сина ми 1/13, т.е. в емоционален план тежи доста повече... Какво да кажа за малката - 1/5...

Тук-там има училища, които търсят психолози да работят с децата, но има доста места, на които директорите са силно реактивни и гледат на колегите като на натрапници.
Много деца имат нужда от помощ, което може да не е очевидно.
Нагоре в темата се спомена за смърт на родители и близки - всяка смърт е тежка за децата, но ковид смърта е натоварена с цялото медийно говорене, страхове - къде рационални, къде ни толкова, а децата имат невероятната способност да произвеждат чудовище от нещата които не разбират.
Не е нужно да сте съгласни с мен за ПО, но  се старайте да стигнете до вътрешността на децата си.
Малката беше с малко Т, оказа се зверски цистит, докато стигнем до диагноза никой не и е споменавал дори ковид или каквото и да е в тази посока ... Когато казах че отиваме на лекар, детето изпадна в истерия "Не, не, не съм болна, не ме води на лекар не съм болна, няма да умирам!" ( В къщи от април не се гледа телевизия).
Изводите всеки сам да си ги направи. Децата са приспособими, но цената е висока.
Зимата до тук е мека, но от другата седмица дават минусови температури и като максимални.
Какво правим с проветряването тогава?
Слушаме прогнозата и от днес за утре минаваме на ДО ли? Несериозен коментар е това с меката зима в Бг, днес е така, утре не е, а един ден на затворен прозорец и са заразени всички в стаята.

# 168
Сега отворих анкетата на МОН, некоректно и неясно ми се струва формулирана. Две опции - съгласна съм да тестват детето ми, не съм съгласна да го тестват. По-коректна ми се струва формулировката подкрепяте или не масово тестване в училище.
Защото ти можеш да дадеш съгласие/несъгласие за тестване на твоето дете, не на останалите. Това не е гласуване за и против, а ориентировъчно преброяване колко деца биха се тествали. Пък анализите ще си ги направят като видят бройките.

# 169
За съжаление  гласът на мнозинството родители, които са за ПО, не се чува и няма изразители по медиите.
Първо не съм сигурна , че са мнозинство. Като родител съм за ДО. Второ, в такава сериозна, извънредна ситуация, когато хиляди животи са застрашени, не е редно да се вземат решения, базирани на това кой какво иска!
Каквото преценят експертите за безопасно, каквото ТРЯБВА това ще е !
Това да не е концерт по желание.

# 170
  • София
За съжаление  гласът на мнозинството родители, които са за ПО, не се чува и няма изразители по медиите.
Първо не съм сигурна , че са мнозинство. Като родител съм за ДО. Второ, в такава сериозна, извънредна ситуация, когато хиляди животи са застрашени, не е редно да се вземат решения, базирани на това кой какво иска!
Каквото преценят експертите за безопасно, каквото ТРЯБВА това ще е !
Това да не е концерт по желание.

Видяхме ги експертите колко им е експертизата! В края на октомври сложиха студентите на ДО, а пък оставиха барове, дискотеки и ресторанти отворени. А какво прави един млад човек след като цял ден е седял пред компютъра? Вечерта отива да разпусне с приятели на заведение.
Ама са взети мерки!

# 171
  • София
Аз имам десетина антигенни теста. Не е приятно, но нищо фатално. Като знам моето дете какви по-страшни неща е преживяло, направо не разбирам лигавщините за тестовете. Как пък при тестването за Гърция не се стресираха децата, а за училище ще се стресират?
Ама нищо де, мен ДО ме устройва. Просто се чудя на акъла на искащите ПО. Хем искат ПО, хем са против тестване и против носене на маски в клас.

И на каква база, Дъждец, правиш обобщение, че тези, които искат ПО са против тестване и маски в клас? Или просто презюмираш, че искащите ПО са идиоти по дефиниция, защото... не са на твоето мнение? Аз считам, че в момента трябва да се разреши ПО за всички, но освен, че не съм против маските в клас, проявявам разбиране към искащите ДО, към хората, които са по-уплашени от мен, не ги квалифицирам и не им се "чудя на акъла", въпреки че не съм съгласна с позицията им.

# 172
Санака, разбира се, че има изключения като теб. На база на прочетеното в някои наборни тук и една група във фейса.
Донякъде не се учудвам, защото инфо кампанията защо ще тестват е под всякаква критика.

# 173
Sanaka, +1👍

# 174
Аз имам десетина антигенни теста. Не е приятно, но нищо фатално. Като знам моето дете какви по-страшни неща е преживяло, направо не разбирам лигавщините за тестовете. Как пък при тестването за Гърция не се стресираха децата, а за училище ще се стресират?
Ама нищо де, мен ДО ме устройва. Просто се чудя на акъла на искащите ПО. Хем искат ПО, хем са против тестване и против носене на маски в клас.

Разберете, че "лагерите"  не са 2 - за ПО и против всичко и за ДО и за всички мерки.  Има толкова много нюанси и обосновки за нечии желания, недейте така да генерализирате. 
Ето, аз изказах мнение против тестовете, но (както съм заявявала многократно) съм категорично за маски и бях за  ДО още преди да го въведат октомви. 
Аз не бих нарекла лигавщина да искам да спестя на детето си болезнена (за мен) и ненужна процедура всяка седмица, при положение, че дори в понеделник да е отрицателно, то не се знае дали ден по-късно няма да "светне".   Да се тества всеки понеделник по един родител от домакинството, но на дете в градина/начален етап - не.

П.П. За Гърция няма да коментирам,  ние не сме излизали от София изобщо от година, да не говорим за Гърция.

# 175
Не съм говорила за никакви лагери, камо ли два. Реално ако детето е ДО, на родител ще му е все тази дали в училище ходят с маски или им правят тестове всеки ден. Никъде не съм казвала, че тези за ДО са и за всички мерки в училище.
Но просто ако се върнат  деца в училище, без мерки не знам как ще стане и чуденето на акъла беше, че така, искащите ПО, саботират собствените си искания, защото колкото повече мерки има, толкова по-малко болни и повече ПО, а не защо искат ПО. Последното го разбирам напълно.

# 176
  • София
Играта е много проста - факторите се презастраховат. РОдителите ще са против тестването и нашите ще кажат "хубаво, ето, хората не искат, значи се връщате в клас на своя отговорност, ама после да не плачете".

# 177
  • shumen
При нас прозорци се отварят и се проветрява и на минусови Т по думи на детето.Затова и от Петък резултата е налице и е болен.

# 178
Ми то и аз да седна на минус 5, пък и минус 1 , без да мърдам до отворен прозорец  половин ден и аз ще съм болна на другия. Макар и не от ковид.Simple Smile

# 179
  • shumen
Лоска,моя не е от Ковид.

Общи условия

Активация на акаунт