Кой управлява бюджета вкъщи?

• 22 636
  • 521
  •   1
Отговори
# 375
Най-обичам някой да ми налива акъл и да ми дава нареждания, ама без да носи отговорност. Лесно се дават нареждания когато си на топло/на сянка, ама когато си навън на ледения вятър нещата стоят малко по-различно. Или когато трябва да обясняваш на клиентите що не може да им се изпълнят поетите поръчки навреме.
Иначе като чета коментарите само ми се потвърждава мнението, жените по-далече от бизнеса. Практика е не само при мен, също и при много колеги. Да не отидеш на някоя почивка или да не си смениш колата тази или следващата година се преживява, но да не направиш каквото е нужно за бизнеса в правилния момент, може да е фатално. Трудно се разбира това от хора живеещи на заплата, но така стоят нещата.

# 376
  • Somewhere beyond the moon and stars
НСЧ, опитваш се да обясниш съвсем нормални отношения.

От другата страна, обаче, само чакат да лепнат етикета "всички жени са използвачки".
С този подход не се стига до твоите нормални отношения Smirk Храна за размисъл.

И още една изненада - има много жени, които разбират от бизнес, включително и в БГ.
Има жени мениджъри на големи компании, жени лидери, бизнес ангели.

Впрочем, интелигентните хора подлагат на съмнение собствените си убеждения и решения, интересуват се, проучват различни подходи, искат друго мнение и съвет, включително от половинката.
Приемат, че може да грешат.

# 377
rf22,
Аз имам мой бизнес, той негов също. Направихме и общ отделно.
Колко да не разбирам от делата му или той от моите?

# 378
Дидоян,
Скрит текст:
както мъжете ни преценяват нашите идеи, така и ние техните.
Щом засяга нашите пари, няма вариант за самостоятелно решение, нито от наша, нито тяхна страна.

Никого не карам насила да стои с мен, свободен е да си тръгне и да си решава сам всичко. Но докато сме семейство, всяка стъпка се отразява и на живота на другия, затова нито аз ще си позволя да направя нещо без да го обсъдим, нито той.

Скрит текст:
Кой колко разбира няма значение. То ще кажеш, че всички са бизнесмени. Да вземем за пример един хирург. Естествено, че няма да му даваме акъл как да оперира, но ако реши да вложи голяма сума в несигурна прохождаща клиника, която ще му глътне цялото време + пари от семейния бюджет, естествено, че имам думата. Това засяга не само него, но и всеки в семейството, ще се отрази и на моето време за служебни ангажименти, на ролята му като родител, на времето ни един за друг и т.н. Няма как да се обсъди семейно.
Което съвсем не значи, че отговорът ще е не. Всичко зависи от конкретния случай.

Не се сърди човече, Ти уби всякаква надежда за свободна воля с тия думи. Ако бях на мястото на неомъжените девойки тук, щях да те съдя за разколебаване и внасяне на смут в душите на потенциалните женихи. Тоест за пропуснати ползи .
TrollfaceTrollface

Че и нямало значение кой колко разбира !
Леле майко !
Simple Smile

# 379
rf22, ние говорим за семейния бюджет, ти за служебни решения.
Освен това изхождаш от един единствен личен опит, с конкретен човек, жена ти, приписвайки нейните и твоите качества на други хора. В реалния живот нямам такива наблюдения, нещата не са черни и бели.

James42, остави ме мен. Сред познатите ни има хора с разнообразни професии и бизнес и всички като нас вземат семейните си решения заедно. Говорим за хора с м/у 20 и 50+ годишен семеен стаж. По-скоро тези с индивидуалните решения са изключения.

# 380
rf22,дядо ми е от богат род. Баба ми беше гола като църковна мишка. Живееха в къщата и апартамента на дядо ми. Плюс няколко декара негова земя. След като почина,всичката тази недвижима собственост я получи баба ми,разбира се. Дядо беше добра душичка и със сигурност ако бяха тръгнали да се развеждат с баба,щеше да и остави половината имоти. Разбираш ли? Дори и имотите да са на името само на единият от съпрузите,при развод той трябва да остави половината от тях на другият. Така е и по закон. И не е случайно...

# 381
  • София
rf22,дядо ми е от богат род. Баба ми беше гола като църковна мишка. Живееха в къщата и апартамента на дядо ми. Плюс няколко декара негова земя. След като почина,всичката тази недвижима собственост я получи баба ми,разбира се. Дядо беше добра душичка и със сигурност ако бяха тръгнали да се развеждат с баба,щеше да и остави половината имоти. Разбираш ли? Дори и имотите да са на името само на единият от съпрузите,при развод той трябва да остави половината от тях на другият. Така е и по закон. И не е случайно...

Това изобщо не е вярно!

# 382
Добре,може и по закон да не е така,но на практика при бракоразводно дело съдът дели на половина имуществото на развеждащите се. Както и че децата се присъждат на майката,въпреки че няма закон,който да задължава съдията да отсъди така.

# 383
  • София
Добре,може и по закон да не е така,но на практика при бракоразводно дело съдът дели на половина имуществото на развеждащите се. Както и че децата се присъждат на майката,въпреки че няма закон,който да задължава съдията да отсъди така.
Категорично не е вярно.
Наполовина се  дели само придобитото по време на брака, ако няма режим на разделност или брачен договор.
Дори наследените или дарените имущества не се делят при развод, а са лична собственост.

# 384
И аз не съм на заплата от 17 години и все нещо знам.

# 385

Вече са ти го обяснили, дели се само придобитото по време на брака чрез покупко-продажба. Наследствените имоти не се делят, в някои случаи семейното жилище се оставя на жената до навършване на пълнолетие на децата. Като за това време е нужно да плаща наем на бившия си мъж ако жилището е наследствено негово или придобито преди брака. Иначе при смърт жената наследява половината от имуществото на мъжа си, а децата делят другата половина. Такъв е законът, кой какво е щял да направи има една приказка- ако баба беше мъжка, щеше да има дръжка.

За бизнеса и служебните решения, който иска да взима решения, трябва и да носи отговорност за тях. Това е принципа, защото иначе лесно се командва от далече. Има двойки си поддържат заедно семейния бизнес, но при много други жената не я включват. Просто наблюдения, има си и обяснение, но да не задълбавам.

# 386
  • София

Вече са ти го обяснили, дели се само придобитото по време на брака чрез покупко-продажба. Наследствените имоти не се делят, в някои случаи семейното жилище се оставя на жената до навършване на пълнолетие на децата. Като за това време е нужно да плаща наем на бившия си мъж ако жилището е наследствено негово или придобито преди брака. Иначе при смърт жената наследява половината от имуществото на мъжа си, а децата делят другата половина. Такъв е законът, кой какво е щял да направи има една приказка- ако баба беше мъжка, щеше да има дръжка.

За бизнеса и служебните решения, който иска да взима решения, трябва и да носи отговорност за тях. Това е принципа, защото иначе лесно се командва от далече. Има двойки си поддържат заедно семейния бизнес, но при много други жената не я включват. Просто наблюдения, има си и обяснение, но да не задълбавам.

И това не е вярно.

# 387
  • Швейцария
Само придобитото по време на брака се дели. Всичко от преди брака, получено наследство или дарение от родители на името на единия съпруг или съпруга например, не се дели.

# 388
Скрит текст:

И това не е вярно.

Обоснови се? Запазени части от наследство чувала ли си?

# 389
  • София
Проблемът е, ако няма брак и общи деца. Тогава си абсолютно никой пред закона, ако на партньора му се случи нещо. Общият дом, който сте градили във връзка без брак години наред, изведнъж остава наследство за някакви роднини, а ти оставаш на улицата.

Общи условия

Активация на акаунт