Кой управлява бюджета вкъщи?

• 22 636
  • 521
  •   1
Отговори
# 360
Не съм съгласна мъжът ми да има финансови планове и инвестиции, за които не знам и в които не участвам.

# 361
  • София
Добре че ММ не е толкова свободолюбив.
Аз разпределям бюджета вкъщи, като бюджета е заплатата на ММ, на него не му се занимава въпреки че е по-дисциплиниран финансово от мен. Моите доходи се спестяват за по-големи цели, имаме спестявания на името и на двамата (много ми е важно това). Ако тръгне да развива бизнес докато сме семейство и го мисли за свой личен, бихме имали сериозни разговори. За мен не е приемливо подобно отношение.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 18:47 от Нелка*

# 362
Не съм съгласна мъжът ми да има финансови планове и инвестиции, за които не знам и в които не участвам.

Ако не  знам, значи че имаме сериозен проблем..

# 363
Там е работата, че както казах в скрития текст, изборът ми въобще не се свежда до пари и финансово положение. Имам си достатъчно.
Предпочитам такъв, с който имаме еднакви възгледи за живота и отношенията, в когото съм влюбена и който ме обича. Аз съм спокоен човек и искам да живея лесно.
Скрит текст:
Мързи ме да се занимавам с битки и да се караме по въпроси като този кой да управлява бюджета Simple Smile

Нямам нищо против всеки да си избере модел в неговото семейство, щом работи и е удовлетворяващ за двамата, значи е ок за тях. При нас не става. Когато някой е ангажиран служебно, другият му поема личните отговорности, затова, ако планираната инвестиция е свързана с по-голяма ангажираност, която да не му позволи да е пълноценен родител и съпруг (или обратното, ако аз съм от другата страна), то и партньорът има думата, защото това засяга пряко неговото време и семейство.
Във финансово отношение също, както печалбата, така и загубите са и за цялото семейство, а не индивидуално.

Това колко души прави, че изпуснах сметките? 3-ма, 4-ма или повече?

# 364
Ако двамата имат горе-долу еднакви доходи - няма проблем. Но ако единият заработва значително повече пари от другия,е длъжен да дава на другият толкова,колкото да се изравнят финансово. В противен случай паричното неравенство ще убие любовта.

Същото важи ли и за имотно състояние и спестявания? Демек да доразвием казаното, ако единия е по-състоятелен, трябва задължително да си прехвърли такава част от състоянието, че да се изравнят, за да има любов?

Само не разбирам защо се смята, че любовта върви с идиотизъм? От наблюденията ми и в други теми, ако да речем мъжът в дадена тема от СО не прави откровени идиотизми, според заключенията на част от потребителките тук, не е влюбен и не държи на жена си/приятелката си. Не знам как се стига да такива умозаключения, но определено се озадачавам.
Иначе в повечето случаи единия изкарва повече, няма лошо, понякога и няма друг начин. Примерно жената трябва да гледа децата, да прекъсне кариерата си по тази причина, после да им обръща повече внимание за училище, мъжът да бачка повече и съответно да изкарва повече. Тогава пак бюджета е общ, решенията се взимат заедно и всеки допринася нещо за семейството. Така работят повечето семейства, такъв е и начина според мен.

# 365
Поверява ти капитала на фирмата и всичко шест!

# 366
Това колко души прави, че изпуснах сметките? 3-ма, 4-ма или повече?
Един.
Заедно сме 24 г., бяхме на 19 и 22 г., когато заживяхме заедно, т.е. не е като да не сме минали през финансови кризи, успехи и какво ли не, не говоря наизуст.

# 367
  • Mediterraneo
Не е задължително да ми поверява капитала, задължително е да сподели за плановете си и да ги подложи на обсъждане с мен. Не просто да каже- утре влагам 10 хиляди в еди- какво си. По- скоро- дай да видим накъде сме, как сме, дали да вложим тези 10 хиляди в това, дали да е точно сега, дали точно в това, плюсове, минуси. Обсъждане му се вика, да ти обяснявам ли още, че се правиш на неразбрал страници обяснения от другите преди мен.

# 368
И ти като страничен наблюдател на неговия бизнес ще прецениш дали сега е момента за влагането в бизнеса?
От темата разбрах, че повечето жени наричат придобиването на пасив инвестиция, не правят разлика между приход и печалба, и умират да се занимават с неща, от които си нямат понятие.

# 369
Отдавна минаха времената на Отнесени от вихъра, когато девойките са се старали да изглеждат много глупави, за да се омъжат. Всяка жена може да схване какъв е бизнеса на мъжа й, дори и да не участва в него пряко.

Имаше една тема тук "Мъжът ми беше в началото много богат, караше скъп джип, а сега се оказа, че дължал пари". Жената никога не го питала какво работи и как изкарва парите, ето ти резултата...

# 370
  • София
И ти като страничен наблюдател на неговия бизнес ще прецениш дали сега е момента за влагането в бизнеса?
От темата разбрах, че повечето жени наричат придобиването на пасив инвестиция, не правят разлика между приход и печалба, и умират да се занимават с неща, от които си нямат понятие.
Страничните наблюдатели не носят риска, не осигуряват спокойствие и покрит гръб откъм семейни ангажименти, а в много случаи и издръжка на цялото семейство докато бизнесът потръгне.

# 371
Не е от времената, за Скарлет О'Xaра няма много познавачи като Бианка, които да твърдят, че е глупава или се прави на такава.
От новговора е. Новия смисъл придаван на думите.
Бизнес в България = търговия, прекупвачество. Що пък да не разбират и жените от това Wink

# 372
  • Mediterraneo
Дай боже да дойде момент, в който няма да ме бодат дребни суми от порядъка на 10-50- 100 хиляди. Тогава сигурно ще ми е все едно къде какво влага. В момента и от гледна точка на сегашното ни финансово положение, всеки цент ни е важен и влагането му зависи и от двамата. Сега, ако Дидоян е крупен бизнесмен, опериращ със стотици хиляди, разбирам го що не ни разбира. Ама повече смятам, че е гол теоретик.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 22:17 от Тарталета

# 373
Дидоян, както мъжете ни преценяват нашите идеи, така и ние техните.
Щом засяга нашите пари, няма вариант за самостоятелно решение, нито от наша, нито тяхна страна.

Никого не карам насила да стои с мен, свободен е да си тръгне и да си решава сам всичко. Но докато сме семейство, всяка стъпка се отразява и на живота на другия, затова нито аз ще си позволя да направя нещо без да го обсъдим, нито той.

Кой колко разбира няма значение. То ще кажеш, че всички са бизнесмени. Да вземем за пример един хирург. Естествено, че няма да му даваме акъл как да оперира, но ако реши да вложи голяма сума в несигурна прохождаща клиника, която ще му глътне цялото време + пари от семейния бюджет, естествено, че имам думата. Това засяга не само него, но и всеки в семейството, ще се отрази и на моето време за служебни ангажименти, на ролята му като родител, на времето ни един за друг и т.н. Няма как да се обсъди семейно.
Което съвсем не значи, че отговорът ще е не. Всичко зависи от конкретния случай.

# 374
  • Mediterraneo
На всичкото отгоре темата е за бюджета вкъщи. Предполага се, че в повечето случаи не се месят служебни и лични отношения, що се отнася до пари. Нищо, че е бизнесмен, фирмените пари да си ги върти, както иска. Печалбата, която вече е влязла под една или друга форма в домашния бюджет, минава под друго опериране.

Общи условия

Активация на акаунт