Индукционни котлони, тема N2

• 45 273
  • 873
  •   1
Отговори
# 480
  • Варна
Стоманените съдове са много функционален, здравословен, екологичен и дълготраен избор. Особеното при тиганите без незалепващо покритие е, че трябва да се изчакат да достигнат нужната температура в така наречената златна среда. В какви граници е тя, не съм се интересувал, но доста под или над нея , храната залепва. В клипове съм гледал как може да се проверят на око дали тиганите са стигнали тази температура с тест с водни капки. Когато мислите, че тиганът ви достига нужната температура, капвате няколко капки вода. Ако всичко е максимално добре, те ще танцуват по повърхността на тигана без да цвърчат и бързо да изчезват. Когато " танцуват ", може да намалите силата на котлона, за да не се прегрее. Винаги се добавя мазнина и НИКОГА не запържвате на сухо, освен ако самата храна не съдържа мазнина в себе си. Добре е да разполагате с подходящ капак. Пържени яйца на стоманен тиган стават страхотни и не залепват, ако спазвате горните препоръки. С капак стават още по-добри и си спестявате пръски и облаци пара, а и незалепващият ефект се усилва.
Ако търсите тигани с незалепващо покритие, то предварително се насочете към дълготрайни и безвредни.
За себе си съм се ориентирал към стоманени, чисти чугунени и чугунени с емайлирано покритие, стъклени и керамични, както и глинен гювеч. Имам и няколко наследствени емайлирани тави. Чугунът е страхотен избор за индукционни котлони. Хората с единични преносими индукционни котлони задължително да подбират съдове с дебело дъно. Така няма да усещат циклите на включване и спиране при поддържане на температурата.

# 481
  • София
У нас май само тиганът за палачинки остана с незалепващо покритие (в него правим и яйцата под капак). Чугунените съдове мен не ме радват - може би за външната кухня, като я направим някой ден. Тази претенциозна поддръжка на чугуна изобщо не ми се отплаща с някакъв велик вкус, та не съм фен (ММ обаче си ги уважава).

# 482
  • Deutschland/HE
Тони, чугунената тенджера с емайл на LeCruiset е мечта, много лесно се поддържа, храната е супер. Единствен недостатък за мен е, че много тежат. Имаме и чугунен уок (незнайна марка), той не е емайлиран и там малко повече слугуване, но го ползвам 2-3пъти месечно и не е проблем.
Не съм доволна само от грил тигана на Boil или нещо подобно, надра ми леко плота, колкото и да го изпичам, все има ръждиво петно вече го ползвам изключително рядко и задължително върху домакинска хартия.

# 483
  • гр. София
Как се поддържат чугунените съдове? И каква е разликата между емайлирани и неемайлирани? Имам един грил тиган, но съм го ползвала само един път. А преди ползване обмазва ли се с мазнина?

# 484
Ако е емайлиран не изисква специална поддръжка. Ако е неемайлиран се омазнява с много тънък слой мазнина, и след това се изпича във фурната на около 200 градуса за 1 час. Мазнината полимеризира и се превръща в незалепващ и предпазен слой. Този слой може да бъде повреден от готвене на неща съдържащи киселини или от разни препарати за миене. Ако го повредиш после пак можеш да го възстановиш с омазняване и изпичане. Ако не го повредиш той с времето се наслоява след всяко готвене. Просто трябва да го миеш с четка и вода без препарат за миене. Най-добре чугунените съдове, които смяташ да ползваш за готвене на неща с киселини да са емайлирани, а тези, които ще ползваш за печене на мръвки и пържене да са неемайлирани.

# 485
  • София
Ако е емайлиран не изисква специална поддръжка. Ако е неемайлиран се омазнява с много тънък слой мазнина, и след това се изпича във фурната на около 200 градуса за 1 час. Мазнината полимеризира и се превръща в незалепващ и предпазен слой. Този слой може да бъде повреден от готвене на неща съдържащи киселини или от разни препарати за миене. Ако го повредиш после пак можеш да го възстановиш с омазняване и изпичане. Ако не го повредиш той с времето се наслоява след всяко готвене. Просто трябва да го миеш с четка и вода без препарат за миене. Най-добре чугунените съдове, които смяташ да ползваш за готвене на неща с киселини да са емайлирани, а тези, които ще ползваш за печене на мръвки и пържене да са неемайлирани.

A защо на чугунените съдове на Лава пише, че могат да се мият в миялна? Аз има тенджера и тиган и и двете ги мия от години, все така перфектни са, както когато са купени.

Тигана използвам само за стекове, тенджерата за хляб с квас, ужасно са тежки за ежедневна употреба.

За всеки ден, това е тигана у нас, другите серии не ми харесват, само Unlimited.

# 486
Защото най-вероятно са емайлирани и няма никакъв проблем да се мият в миялна машина. При нееамайлираните агресивните препарати ще свалят покритието много ефективно, а след това съда останал мокър в миалната ще ръждяса.

# 487
  • гр. София
Извинявам се за въпроса, но как да позная дали ми е емайлиран тигана или не? Купувала съм го от Лидл, имаха една серия за грил.....

# 488
Емайлиран чугунен тиган:

# 489
  • Deutschland/HE
Има и с черен емайл, не са само бели. Имам една тенджера с бял емайл и се оцвети при готвенето, но тя е евтина и не и се дразня Simple Smile

# 490
Емайлът не се ли надрасква и захабява с течение на експлоатацията?

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 19:24 от DayInMay

# 491
Извинявам се за въпроса, но как да позная дали ми е емайлиран тигана или не? Купувала съм го от Лидл, имаха една серия за грил.....
Емайлирните от външната страна са лъскави и гладки, неемаллираните са матови с зърниста структура и винаги са черни.
Емайлът не се ли надрасква и захабява с течение на експлоатацията.
Може да се издраска, но много по-трудно от тефлоновите и керамични покрития. Ако не го стържеш с остри прибори, телове или разни силно абразивни гъби нищо няма да му стане. Освен това надрскването и захабяването не влияят на функционалността на съда, единствено естетически не изглеждат добре.

# 492
  • Deutschland/HE
Черният ми е на три години и няма проблем, но този белият е на над 7г, но тя е евтина тенджера на Чибо, купена за 30евро. В нея готвя разни яхнии и лозови сърми, а тези две неща оцветяват, но не е изтъркан емайла.

# 493
Аз имам няколко емайлирани съдинки от соц време още. Ако ги бъркам със стоманена лъжица остават надраскани следи, обаче не са драскотини по емайла (както става с тефлона), а остъргано от лъжицата, останало по емайла (все едно писане с молив по хартия). И после се отмива. В миялната се отмиват и тези следи, и оцветяването, направо светват.

# 494
  • В заешката дупка
Е, има си разни инструкции за адекватно третиране на емайлирани съдове. Да не се слагат горещи в студена вода, да не се борави с метални предмети и агресивни почистващи препарати около тях…. Включително и не е добре постоянно да се мият в миялня. На моя емайлирана Le Creuset тенджера пише, че е ок да се мие в миялня, но препоръките от производителя все пак са да се мие на ръка, за да се запази възможно най-дълго качеството на покритието. Аз понякога мия на ръка, понякога в миялня. Много лесно се мие всъщност на ръка. На повече от 10 години ми е тенджерата и изглежда много прилично, почти като нова.

Общи условия

Активация на акаунт