Индукционни котлони, тема N2

• 43 967
  • 873
  •   1
Отговори
# 645
Точно затова ги има и двата вида - който може да пази си поема риска и си купува по-хубавото. Който си няма вяра, взема с кант. Пък то някои хора и с кант харесват повече.

# 646
Е то е ясно, че не се случва редовно и на всеки, ама ако се случи е доста неприятно.
Така е, но пък може да се счупи плочата и на друго място - сякаш по-често се изпуска или пада нещо тежко отгоре, отколкото да се удрят ръбовете, за сметка на това трябва ежедневно да се чисти около канта, а е по-трудно.
Тук преди време имаше описан случай на паднал буркан с мед от горен шкаф, резултатът е ясен, ама интересното е, че по същото време моя приятелка каза, че също си държи буркана с мед над плота (нов, на седмица), та й казах да го премести. Съфорумката кой знае колко буркана с мед е преместила и колко плота е спасила с поста си, да й благодарим за споделения опит, макар и неприятен Simple Smile !
Над плота в шкафа държа само меки пакети с разни неща, и да паднат, се надявам да нямам проблем.
Моят плот също е без метален кант (и естетически ми допадаше повече) и не съм забелязала движението на тенджерата към ръба да е нещо привично - вдигам я и я слагам, при това минава доста над ръба.
С две думи - ако му е писано да се счупи, ще се счупи. Предпочетох да не правя компромиси с представата ми за естетика и да не ме дразни всеки ден, вместо да мисля за единия ден, в който евентуално ще го счупя точно с тенджерата Simple Smile

# 647
Моят е за вграждане, без кант и точно бутилка падна и цъфна в един край, не е фатално, де.Повече бутилки там хок.На майка ми целият се счупи при подобенс случай, така че не се знае как може да пострада.По-вероятно не на канта, както каза Кубратова.

# 648
  • София
Vilemina, много благодаря за отговора! Страхотна си 💐 твоите обяснения в друга тема ми помогнаха да избера фурната си 😁
Имам още един въпрос обаче, кое е по-добре, с метална рамка или без? Сегашните ми котлони са с метална рамка и много ме дразни почистването ѝ, но ако с нея е по-добре, ще се прежаля пак такъв да сложа 🤣

Радвам се, че съм ти помогнала, със здраве да си ползваш фурната и много да те слуша Simple Smile

Рамката има само декоративна функция и НЕ предпазва от падащи предмети и други опасности. Тя е от много тънък метал, който лесно се огъва, и затова не помага при удар. Гледах едно видео, в което демонстрираха това.

Модата на рамките като че ли отмина, но и кухненските плотове в много жилища не са от най-модерните, така че в някои случаи плотът с рамка стои по-добре. Извън естетиката, основният недостатък на плотовете с рамка е малко по-трудното им чистене.

# 649
Тя от удар ясно, че не може да опази. Но пази от страничен удар с тежка стоманена тенджера, която в бързината може да плъзнем по плота и да удари стъклокерамиката отстрани. И тогава, особено ако е фасетирана, да се отлюспи парченце от ръба.

# 650
  • София
Моля за препоръка на индукционни котлони, двойка, със свързваща функция, без рамка по възможност, около 500-700лв. (Печката се пада най в дясно, в близост до вратата към спалнята) Прилагам снимка.
След известно умуване се насочих към 2ка, защото ъгловият плот е 200х190 см като тук влиза мивка, котлони и ъглова ниша (за уреди напр) Вие какво мислите? 2 ка или по голям?
Фурната - сякаш се спрях на Bosch HBG5780B0, бих разгледала и други предложения, особено ако цената е близка и има вариант в бяло или с ретро дизайн. Изпуснах всички чернопетъчни и коледни промоции, дали някой фирми предлагат отстъпки, при по големи поръчки, Промо кодове и т. Н. ?
Ще търся по другите теми останалите уреди.
Благодаря ви!

# 651
Никой не може да измисли броя на котлоните ти, освен теб или друг член на семейството, ако той готви. Не се ползват винаги повече от 2, при добра организация и планиране на готвенето стигат, но проблемът е мястото на съдовете - по-обемните и с издута в средата форма съдове - тенджери, тигани, си пречат един на друг или пък, ако плотът е близо до стена, може да опират в нея. Прецени си тези неща и ще направиш подходящ за домакинството ти избор. Моят плот е Бош с 3 котлона различен размер и ми стигат,  площта е колкото на четворка. 

# 652
  • София
Моля за препоръка на индукционни котлони, двойка, със свързваща функция, без рамка по възможност, около 500-700лв. (Печката се пада най в дясно, в близост до вратата към спалнята) Прилагам снимка.
След известно умуване се насочих към 2ка, защото ъгловият плот е 200х190 см като тук влиза мивка, котлони и ъглова ниша (за уреди напр) Вие какво мислите? 2 ка или по голям?
Фурната - сякаш се спрях на Bosch HBG5780B0, бих разгледала и други предложения, особено ако цената е близка и има вариант в бяло или с ретро дизайн. Изпуснах всички чернопетъчни и коледни промоции, дали някой фирми предлагат отстъпки, при по големи поръчки, Промо кодове и т. Н. ?
Ще търся по другите теми останалите уреди.
Благодаря ви!
Скрит текст:

Този плот на Тека е с немска индукционна техника от най-ново поколение, с много удобства, включително SlideCooking, което е много полезно при правене на палачинки например:

https://libragroup.org/induktsionen-plot-teka-izs-34700-slidecooking

Ето и бяла фурна с пиролиза, от същата марка:

https://libragroup.org/furna-teka-wish-hlb-840-p-byala

Фурната няма автоматични програми като Bosch HBG5780B0, но е хубава, с високо качество и надеждност. Също като Бош-а, е произведена е в Испания. Моделът не е много нов и по големите вериги вече е с изчерпана наличност, но тук е на добра цена и с гаранция 5 г., каквато има и плотът.

Друг вариант за бяла фурна е тази Електролукс, която също няма автоматични програми, но е с модерно дигитално меню с много опции:

https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … EOE8P39V/p/650003

Имайте предвид, че сензорното управление и менютата са удобни само когато фурната е високо вградена и дисплеят е близо до нивото на очите. Когато фурната е разположена под плота, както във вашия случай, класическото управление с копчета е много по-удобно.

Трети вариант за бяла фурна е това Горенье:

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-gorenje-bpsa6747a08wg

Тя има всевъзможни екстри, включително и парогенератор за готвене с влажност. Това поколение фурни Горенье са много добре изпипани откъм функции и удобства, но остават съмненията относно надеждността, която никога не им е била сила, а и сега са допълнително подхранвани от ценовата политика на китайските собственици. Все пак, с оглед на промоцията, тази фурна никак не е лош избор, но не препоръчвам индукционните котлони на марката.

За мен, най-добрият избор си остава фурната на Бош, а от белите - Тека.

# 653
Здравейте, след много четене в другата тема за фурните успях да избера и поръчам моята (Bosch HRG7784B1). Сега остана да изберем и плота. Simple Smile
Трябва да е двойка, просто няма място за по-голям. Харесват ми тези с гъвкави зони, но всеки производител ги нарича по различен начин и съвсем се обърках, не мога да разбера каква точно е разликата освен в дизайна.
От тези модели кой според вас е най-добрият избор? Приемам и други предложения, естествено. Досега не съм имала индукционни котлони и ми е малко трудно да преценя.

https://www.technopolis.bg/bg/Plotove-za-vgrazhdane/Plot-za-vgra … 63TDX1L0/p/652034

https://www.technopolis.bg/bg/Plotove-za-vgrazhdane/Indukcionen- … 53TD40N0/p/713361

https://www.technopolis.bg/bg/Plotove-za-vgrazhdane/Indukcionen-Plot-za-vgrazhdane-BOSCH-PXX375FB1E/p/702828

https://libragroup.org/induktsionen-plot-teka-izs-34700-slidecooking

Благодаря предварително!

# 654
  • София
Здравейте, след много четене в другата тема за фурните успях да избера и поръчам моята (Bosch HRG7784B1). Сега остана да изберем и плота. Simple Smile
Трябва да е двойка, просто няма място за по-голям. Харесват ми тези с гъвкави зони, но всеки производител ги нарича по различен начин и съвсем се обърках, не мога да разбера каква точно е разликата освен в дизайна.
От тези модели кой според вас е най-добрият избор? Приемам и други предложения, естествено.

Всичките са добри, а други предложения със сдвояване на зоните май не се намират на пазара, осен един модел АЕГ, който обаче е с нестандартен размер и не бих го препоръчала, защото после няма как да се замени с друг.

От тези четирите няма „най-добър“ избор, защото всеки предлага дадени удобства, докато други му липсват:

1) Тека има температурен сензор, чрез който осигурява 6 режима на готвене с автоматично поддържане на необходимата температура. Той единствен има и на двете си зони управление тип „слайдер“, при което можете да изберете директно желаната степен:

За сметка на това има само 9 степени на мощност и няма заключване за безопасност на деца и домашни любимци.

2) Бош има 17 степени на мощност, заключване, управление с един слайдер за двете зони, както и полезната функция „рестарт“. За сметка на това, няма функцията PowerMove/SlideCooking, която другите 3 модела имат. Тя позволява, при обединена зона да поддържате различна температура в предната и задната част, което ви дава възможност чрез местене на тигана напред и назад мигновено да променяте степента на нагряване, за да не ви загорят палачинките например.

3) Двата модела Неф са с индукционната технология на Бош със 17 степени, заключване, функция „рестарт“, както и въпросната функция PowerMove. Управлението им обаче е с бутони „+“ и „-“, което изисква повече натискания, за да стигнете до желаната степен на желаната зона. Разликата между двата модела е единствено в това, че по-скъпият може чрез Wi-Fi мрежата да се свързва със съответстващ аспиратор от марките на BSH и да регулира мощността му.

Ако трябваше аз да решавам, не знам кой от всичките бих избрала. От една страна клоня към Тека, защото приоритет ми е управлението тип „слайдер“ за всяка зона, каквото има и сегашният ми плот, а липсата на заключване не ме притеснява толкова. По-скоро ме притеснява това, че 9 степени са доста малко. При индукцията, смяната на степента се отразява веднага и осезаемо влияе на готвенето.

Сегашният ми плот е с 14 степени и мога да кажа, че като цяло са достатъчни, но понякога ми липсват повече опции при ниските нива. Ако трябва да оставя нещо да „къкри“, 2-ра степен ми е малко слаба, а 3-та - по-силна от необходимото. Това разбира се зависи от размера на съда и количеството течност, но при мен нерядко се получава така.

Затова, от друга страна, клоня към NEFF N53TD40N0, който е със 17 степени, харесва ми като дизайн и е на прилична цена. Мога да привикна с управлението с повече докосвания - фурната ми е с такова и не ми пречи. Към Бош-а не клоня, защото е по-скъп, а няма PowerMove. Управлението с голяма скала и директно избиране е чудесно, но за мен не компенсира липсата на функцията PowerMove, която смятам, че ще ми е доста по-полезна.

Към другия модел Неф също не клоня, защото връзка с Wi-Fi не ми е нужна - претоварена съм с приложения и технологии и предпочитам да ги избягвам там, където може и без тях. Връзката с аспиратора на теория изглежда полезна, но аз съм скептична към това. Връзката между силата на котлона и интензивността на изпаренията не е пропорционална, а и няма пряко отношение към миризмите. Например, палачинките ги правя на същата степен на котлона, на която пържа риба. В единия случай обаче включвам аспиратора на първа степен, а в другия - на трета. Това приложението няма как да го направи.

Преценете кои функции и екстри са ви важни на вас или пасват на вашите обстоятелства. У нас например липсата на заключване не би била проблем, защото нямаме домашни любимци, а децата вече са достатъчно големи. В други домакинства, съображенията биха били други.

# 655
Vilemina, безкрайно ти благодаря за обстойния анализ! Май към NEFF-а без WiFi ще се насоча, защото аспираторът ми е Faber и няма да работи тази екстра със съгласуването. Отделно, доводите, които си написала ми звучат повече от убедително, по-скоро би ме дразнило това намесване в силата на аспиратора.
Teka-та ми харесва като дизайн заради липсата на лайсна, също слайдерите и поддържането на постоянна температура ми звучат добре, но липсата на заключване може да се окаже проблем. Имаме котка, която уж не би трябвало да разхожда по плотовете в кухнята, но все пак е животно, може да се случи и да стане някоя беля. Също и 9-те степени, щом има чувствителна разлика, няма да е лошо да са повече и да е по-плавна промяната на температурата. Старият ми котлон беше газов на Whirlpool и му бях хванала цаката, нагласявах си пламъка на око от едва тлеещ до много силен, въпреки че степените на копчетата бяха само 3.
Функцията Power Move още не мога да я разбера точно какво представлява, но щом е полезна предполагам, че ще свикна с нея. Това плъзгане на съдове обаче не надрасква ли много стъклото? Точно за NEFF бях чела някъде, че лесно се драска... или не е така?

# 656
  • София
...
Функцията Power Move още не мога да я разбера точно какво представлява, но щом е полезна предполагам, че ще свикна с нея. Това плъзгане на съдове обаче не надрасква ли много стъклото? Точно за NEFF бях чела някъде, че лесно се драска... или не е така?

Когато правиш на тигана нещо, което лесно загаря, примерно бъркаш бешамел - с едната ръка държиш тигана, с другата бъркаш, а в този момент трябва да намалиш, какво правиш? Преместваш тигана извън котлона, освобождаваш ръка, с която да промениш степента и после отново се връщаш. Ако имаш PowerMove, предната зона ти е на една степен, а задната също работи, но на по-ниска степен. Тогава, ако имаш нужда от намаляване, просто преместваш малко назад и продължаваш да бъркаш, без да оставяш тигана и бъркалката и без да пипаш копчетата.

Като местиш тигана напред-назад, може да го повдигаш, не си длъжна да го плъзгаш. Моят плот е с относително меко стъкло и нямам какво друго да правя, освен да го пазя. Преди да сложа съда върху стъклото, с кухненската кърпа минавам с едно движение зоната, за да няма прах, и с още едно движение - дъното на съда. Откакто правя това, нямам нови белези.

Информация за по-меки стъкла на Неф не съм срещала, попадала ми е такава за Електролукс, какъвто се оказа и моят, макар че е с друга марка. Виждала съм много плотове Бош, Неф, Сименс и от другите марки на групата, които дори след много години нямат драскотини. Някои имат онова характерно за стъклокерамичните котлони оцвеняване около зоните, но не и драскотини. Дори и да направят компромис със стъклото, то ще при някоя от по-евтините серии, а не при N70 на Neff.

Последна редакция: вт, 23 яну 2024, 21:38 от Vilemina

# 657
Когато правиш на тигана нещо, което лесно загаря, примерно бъркаш бешамел - с едната ръка държиш тигана, с другата бъркаш, а в този момент трябва да намалиш, какво правиш? Преместваш тигана извън котлона, освобождаваш ръка, с която да промениш степента и после отново се връщаш. Ако имаш PowerMove, предната зона ти е на една степен, а задната също работи, но на по-ниска степен. Тогава, ако имаш нужда от намаляване, просто преместваш малко назад и продължаваш да бъркаш, без да оставяш тигана и бъркалката и без да пипаш копчетата.
Ааа, ясно! Аз си представях, че самото плъзгане променя температурата по някакъв начин. Примерно като го плъзнеш напред се увеличава, а назад се намалява, нещо като zoom на телефона Sweat Smile Relaxed

Не помня къде го бях чела това за меките стъкла, но може и да съм разбрала погрешно марката, за която се е отнасял коментара. Толкова изчетох последните седмици, че в главата ми стана пълна каша.
Още веднъж, много ти благодаря за информацията! Поръчах го току-що и сега само ще чакам да ми монтират кухнята и да се развихря с новите играчки. Голяма емоция ми е Yum

# 658
Ако имаш PowerMove, предната зона ти е на една степен, а задната също работи, но на по-ниска степен. Тогава, ако имаш нужда от намаляване, просто преместваш малко назад и продължаваш да бъркаш, без да оставяш тигана и бъркалката и без да пипаш копчетата.

Това не ми е ясно - по дефиниция индукционните котлони не работят, ако отгоре няма съд. Тоест как така бъркаш на единия, а другият работи и чака? Може би се включва когато усети преместения съд? Но тогава пак ще има закъснение което обезсмисля идеята...

# 659
  • Sofia
Как така ще има забавяне? Индукцията е мигновенна.

Общи условия

Активация на акаунт