Седмокласници 2020/2021 - Тема 7

• 28 241
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
Валерия, много се радвам за момчето ти, дано няма повече болести.
По БЕЛ вчера правиха тест на Една българка и в следващия час са почнали Опълченците.
По МАТ днес сигурно ще почнат еднаквите триъгълници.
Тестовете са един след друг, повече се изпитва и по-малко се взема нов материал.

# 541
  • Варна
А не е ли скоростта по течението дадена вече, т.е. 25 и => срещу течението би била 15? Дидева, помощ Simple Smile

# 542
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Вижте аз как я решавам:
два пъти плаване по течението(70 км със скорост 30) и веднъж срещу течението(35 км със скорост 20):
t= 70/30+ 35/20= 4ч 5 мин.

Не мога да се сетя за уловка.

на кораба по течението Wink не в спокойни води.
не прибавяш течението втори път.

# 543
Най-малко за колко време... Да речем, че корабът извозва първия сал донякъде, в това време вторият си плува спокойно след тях. По някое време корабът стоварва първия сал и го оставя да стигне до крайната точка сам , като се връща да вземе втория.

# 544
  • Варна
Хохохо! Жестока задача! Браво Simple Smile На мен ми блесна, че се превозват салове точно, ама си викам: едва ли пък чак така ще да е Simple Smile)) А то - чак така си е Simple Smile

# 545
  • Varna
И моето шаранче се е хванало на въдицата на НОМ и си е возило примерно саловете. Тя изобщо не допуска, че може сами да си пътуват по водата и стига до 5 часа и 8 минути, но ако беше задача за 4ти клас... сигурно щеше да е вярна😁😁😁
Верният отговор си е 3 часа или поне досега никой не е сметнал по-малко време, но странно защо тази година все още никъде не публикуват официално нито задачите, нито решения и точкуване.
 Все още на пробните които си прави в школата не може да надхвърли 27 точки за преразказ, но се надявам че има време да надгражда, че и от тезата винаги й отнемат по 1,5-2 точки, съответно и на теста има все нещо грешно... Но с тези точки няма да й стигне бала за желаната от нея паралелка. За математиката все още нямаме нито 1 пробен, така че нямам наблюдения, но там се надявам да няма проблеми.... /освен от концентрация и бързане/, но тя си е математичка.

# 546
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
така като сте тръгнали, корабчето може да натовари единия сал и да тегли на буксир другия.
Sad не ми е много математическа да ви кажа.

# 547
  • София
Валерия, много хубави новини. Дано болестите вече стоят далече от вас
Задачата е един път. Само да не им се "падне" подобна на НВО, защо ще има много сълзи след като излязат резултатите.
По БЕЛ в училище са до Една българка - 5 част, на курса в неделя ще взимат Български език. Днес по литература ще ги изпитва на На прощаване. Преди няколко седмици беше започнала, но имаше много деца, които вместо да го рецитират, те са го чели и днес на " живо" ще бъдат изпитани всички.

# 548
  • София
Май сте прави. Това по течението преди няколко дни му се зачудих в едни задачи и сравних мои решения с отговорите. На всякъде скоростта се приемаше да е основната скорост. Но може би си зависи как е поднесено изречението.

А дали салът се движи сам или чака е философски въпрос. Според мен е на пристанището.
С такива задачи "Умен съм бил, сетил съм се" не знам какво се цели.

# 549
  • гр.Варна
Нашият и той е "решил" втора задача Simple Smile
Писал по първа задача някакви неща,но като цло каза,че  били доста по-сложни,но децата,които били в неговата стая и са от МГ  са се справили без проблем и с тях.Явно там се решават подобен тип.
Освен това и имаше мач в 12,та набързо е излязъл в 11 от олимпиадата.

# 550
така като сте тръгнали, корабчето може да натовари единия сал и да тегли на буксир другия.
Sad не ми е много математическа да ви кажа.
добри и аз за това се сетих
според мен се изключва самостоятелно придвижване на саловете, защото казват , че трябва да бъдат доставени

# 551
  • Пловдив
Препратих и аз задачата на двамата наследници (големият вече доста въздъртичък на 20 год). Макар, че вкъщи над задачите заляга само един:

Вчера учителката по математика се оплака, че решил 1 от 7 задачи от домашната. Направо ми иде да вия с глас вече. Наказание - парично. Следващият урок ще го плаща сам. Събира пари за компютър, геймърски. Може да го засегне.

# 552
  • София
Валерия, радвам се, че вече сте добре. Ако не можете често да ходите на море, не може ли да водиш младежа в солна стая, аз от няколко години така се спасявам зимата, че лесно правя бронхити. Провери дали не му е противопоказно все пак, но е начин да си стабилизира дробовете и имунитета без лекарства.

Аз от математика не разбирам много, уж синковецът се оправя, но на олимпиада не е ходил. Хич не е амбициозен напоследък, ама каквото такова. Иначе на присъствена контролна работа по математика е с пълна шестица, което малко ме успокоява. Ще видим в неделя какво ще се случи на ПИ.

# 553
  • София
На последния ПИ мат в Регалия м.г. имаше задача за движение с опция за усложнено решение, което форумските математици веднага съзряха. Обаче накрая се оказа, че съставилите изпита са имали предвид простото, конвенционално решение. Любопитно ми е какъв е случаят тук, защото все пак става дума за по-сериозно състезание.

# 554
  • Varna
Нашият и той е "решил" втора задача Simple Smile
Писал по първа задача някакви неща,но като цло каза,че  били доста по-сложни,но децата,които били в неговата стая и са от МГ  са се справили без проблем и с тях.Явно там се решават подобен тип.
Освен това и имаше мач в 12,та набързо е излязъл в 11 от олимпиадата.
И децата от математическата са клъвнали здраво на задача 2. От 50 деца не повече от 2-3 са намерили докрай уловката... А задача 1-б Аз /а се смятам за математик/ все още не мога да реша... вече трети ден и чакам да видя официалното решение.

Общи условия

Активация на акаунт