Седмокласници 2020/2021 - Тема 7

• 28 232
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Dive, много точно казано! Аз също знам, че когото слуша в час запомня необходимото му. Казала съм му, че не е важно какъв е напречният разрез на плосък червей. Но все още се впечатлява от оценки по някои предмети, които той счита за важни. Моето дете е от тези, които изглеждат "нахакани", но иначе душичката му трепери. Вчера ми звънна след контролно по БЕЛ и каза, че се е изприщил буквално/с атопичен дерматит е и бързо му се случва/. Успокоявах, обяснявах, но тц... Затова се ядосвам на оценките - защото го притесняват, а не защото са ми важни. Но това си е до характер - колкото и каквото да му говорим с баща му, не поема и продължава да се стресира

# 601
Уважаеми родители, във връзка с тестовете и контролните. По Наредба писмените изпитвания минават под графа контролна работа. Контролните и класните работи се изпълняват по график като се спазва правилото за 1 паралелка не може в един ден повече от 2 писмени изпитвания и за 1 паралелка не може в една седмица повече от 2 писмени изпитвания. Учителите го знаят това, но не го спазват нарочно, защото повечемот децата и родителите не са запознати с това.

Всъщност е точно обратното. Контролната работа е групово писмено изпитване, при което се оценяват постигнатите резултати от учениците след приключване на обучението по определена част (раздел) от учебното съдържание по учебния предмет, но не всяко писмено изпитване е контролна работа. По Наредба има ограничения за броя на контролните и класните работи. За една и съща паралелка не може да се провежда повече от една класна или една контролна работа в един учебен ден, както и повече от две класни и/или контролни работи в една учебна седмица. Не се провеждат класни работи в последната седмица от учебния срок. Освен това класните и контролните работи се правят по предварително оповестен график,  трябва да се коригират и рецензират от преподаващия учител и да се върнат на учениците за запознаване с резултатите и за информация на родителите. Няма подобни ограничения и изисквания за писмените изпитвания, които са си текущи изпитвания.

# 602
Именно, писменото изпитване не е точно контролно. При детето сега докато са на място са с диктовки по английски почти всеки път като имат часове. По история напр. им беше дал писмен отговор на въпрос, не тест.
Иначе и моето се уморява повече при ПО, което в нормално, хем не губи време в път, на 5 мин. пеша е училището. Вчера сама и доброволно си легна в 21.30ч.

# 603
  • гр.Варна
Крис никой не го кара да учи.От първи до четвърти  клас ходи на частна занималня.От пети  се подготвя абсолютно сам.
Иска винаги и във всичко да е първи,от което много страда.(овне е...)
Ето,вчера съученик му казал,че няма никакъв шанс да влезе в МГ и той се прибрал и започнал да решава пробни изпити.Close Вечерта се прибирам и искахме да излезем да се разходим заедно с кучето,но той не можел,защото не бил заповал да учи за следващият ден, тъй като решавал пробни.
Същото е и на тренировки.Ако не се предсавя добре се затваря в стаята.Не иска да говори с никого.
Водихме го и на психолог.Казаха ни,че е свръх амбициозен,надраснал доста възрастта си.
Забелязваме,че не общува много с връстници,а повече с възрастни хора на всякакви теми.
Връстниците му били скучни и само за игри говорели.Не че той не играе..
Преди време от титуляр в отбора с доста минути игра,стана титуляр,играеш доста по-малко.Настояваше да ходи на двуразови тренировки 6 пъти в седмицата.Обяснихме,че това е прекалено много и си претоварва организма,но той реши,че ако не се чувства добре,ще спре.Ами детето ставаше пак в 5 да си научи до 7:30.После на тренировка от 8 до 9:30.В 10 пак си е у нас и си приключва с учението.Ако имаше повече,след училище отиваше на тренировка и после сядаше да учи..Сметнахме,че му идва в повече,а той ни каза,че предпочита така,отколкото да стои на телефона и ние се съгласихме с него.
Говорим ежедневно много с него.Обясняваме,че не може във всичко да е първи.И това не е от днес,пак споделям..
Дано скоро всичко отмине!

Последна редакция: ср, 17 фев 2021, 11:09 от Bonanza

# 604
  • На морето!
Затова се ядосвам на оценките - защото го притесняват, а не защото са ми важни.
Всъщност тази година някои оценки са много важни. Разликата между 5 и 6 е 11 точки, а 11т. са страшно много за най-желаните училища в големите градове.

Относно броя тестовете- ние реагирахме на РС, но ни обясниха, че това са писмени изпитвания, които могат да се случват всеки час, контролните били на раздел и си вървели по график. Едната учителка даже се изсмя и каза, че ако детето е учило качествено трябва да е готово за 6-ца във всеки един момент, на което родител отговори, че това важи и ако материалът е преподаден качествено, но тогава влязохме в тежката тема как самите ученици провалят ДО и как само и единствено те са виновни, така че нямаме право да се оплакваме от собствените си деца.... Нямам търпение да свършва тази година вече, много ни се насъбра и на учители, и на родители и най-вече на учениците.

# 605
  • София
Rapariga, математика и БЕЛ изключвам и аз от графа "ненужни" Joy. Става въпрос за оценките по всички други. Но пък стана и нещо друго - скоро ме пита важно ли е да има 6-ци по математика и БЕЛ и му обясних и аз за пустите 11 точки...и вчера, хоп, забил на един въпрос от контролното и после всичко му е мъгла, дори не стигнал до тезата. Направо не знам как да поднасям информацията

# 606
  • Варна
Влитам да похваля организацията на Регалия! Май сме свикнали да пишем, когато сме недоволни, но по-рядко изказваме похвали за добре свършена работа. Тази година едно от новогодишните ми обещания е да хваля повече (признавам, че обикновено съм доста критична и се опитвам да работя в тази посока).
Та - получих мейл за организацията за ПИ по математика в неделя, подробен и ясен като първия. Веднага влязох да разгледам и се оказа, че вече има и крайна оценка от БЕЛ. Статистика още няма, но и нея чакам с интерес, да видя къде сред другите се намества мойто гардже с 87т. Има и подробен отчет за верни/грешни въпроси от теста, оценка на теза (5т) и т.н. Много, много съм доволна от организацията и ако наистина е толкова близко до реалното оценяването, май пак ще се потапям от ранния следобед Simple Smile

# 607
  • Бургас
Момичета, резултатите от ПИ в Регалия са готови. Поне в нашия профил. Много съм доволна. Общо 95 т. - 33 т. на преразказа и 62 т. на теста. Ами освен да си пожелая подобен резултат и на същинския изпит не знам какво друго да искам от детето.
Дъщеря ми е много натоварена и много ми е жал за нея - учи в Математическата гимназия, ходи на бълг.език /частни уроци/, на английски и тренира волейбол. Искам по-бързо да приключва седми клас да си почине.

# 608
  • Варна
Здравейте. Точно влизам да ви кажа, че Регалия имат резултатите вече и виждам, че сте ги прегледали вече. Наистина много добра организация на тази школа! Аз по случайност видях, че ще правят пи онлайн и могат деца извън София да се включат и записах сина ни. Но наистина съм впечатлена. Има обяснение за всяка точка и какво е трябвало да бъде написано.
Краен резултат за нашия младеж е 82т. Доволна съм като стартово ниво, но ще се надявам на още малко отгоре. С интерес чакам статистиката.
В същото време от вчера 4 по български език... Дори нямах сили вече да се карам и обеснявам колко са важни тези 11 точки.
Поздравления за всички тези страхотни резултати! Браво на децата!

# 609
  • София
Моята дъщеря също е много уморена от ПО. От утре са втора смяна и е решила да си поспи повече утре. От началото на вторият срок не е имала ден, в който да се наспи. В две поредни съботи имаше ПИ, а в неделите курсове.
И разбира се, другата причина за умората е многото тестове за двете седмици. По математика вече имат по четири оценки, по повечето предмети са с по две. Може учителите съвсем спокойно вече и да им оформят срочните, пък защо не и годишните оценки и да оставят децата да дишат.

# 610
  • София
Казах ви аз, че Регалия наистина имат перфектна организация на ПИ. И да много са близки до нивото на НВО. Разликата в точките миналата година конкретно при моя син между ПИ там и истинските резултати на НВО бяха с разлика 2-3 точки в полза на НВО. Реално най-доброто, на което той е бил способен към онзи момент при него показа на изпитите. Чудесни резултати споделяте, браво на децата! Още повече, че тази година знам, че доста деца извън София се записват (което не беше така при нас) и статистиката ще е още по-точна.

# 611
  • София
И аз съм изключително впечатлена от организацията на Регалия!
Толкова лесно, интелигентно и културно направено! Браво!
А за резултатите - не съм доволна - 76 точки е изкарала дъщеря ми по БЕЛ. Май, май ЕГ няма да види.
Исках да попитам по тези таблица с мин и макс бал за класиранията от предни години, за да се ориентираме евентуално къде има шансове да бъде прието дете, коя колонка е по-добре да се гледа - макс и мин? Надявам се да си задавам въпроса що годе разбираемо. Гледах, че ако и на двете НВО има по около 75 точки и 100 от Мат и БЕЛ в училище (надявам се), то на първо класиране може да я приемат в училище като 2-ро или 30-то или 18-то с арабски, позовавайки се на колонка с Макс бал.

А за училище - какво да кажа - бори се за 4-ки по разказвателните в момента. Така ги подпукаха с писмени и устни изпитвания. Вторият срок започва ...

# 612
Баловете от предходни години като абсолютна стойност нямат особено значение. По-важно е на коя позиция в статистиката е последният приет в паралелката. Но и това има стойност по-скоро когато излезе статистиката за вашия набор. Тогава могат да се правят някакви прогнози, макар и с известно приближение.

# 613
Поздравления за резултатите на децата! Моята девойка е с 82 точки на теста в Регалия, доволна съм, тази неделя ще видим математиката как ще е, че там са ми по-големи притесненията..

Онзи ден я намерих в шест часа вечерта заспала в нейната стая, много изморителни учебни дни! Днес се чуства все едно е във ваканция от утре Simple Smile

# 614
  • София
Статистиката е важна, а не баловете. Има време, когато тя излезе, тогава могат да се правят прогнози. Ще се включат старите пушки и ще ви помогнат. Доста са им точни прогнозните резултати.

Общи условия

Активация на акаунт