Седмокласници 2020/2021 - Тема 7

• 28 240
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
Илан-иланг, ах как ме разсмя.Joy
Колко сепиозносе отнася към задачите. Joy

# 556
И децата от математическата са клъвнали здраво на задача 2. От 50 деца не повече от 2-3 са намерили докрай уловката... А задача 1-б Аз /а се смятам за математик/ все още не мога да реша... вече трети ден и чакам да видя официалното решение.
За мен задача ,която може да се интерпретира по повече от един начин, не е коректна математически
В последните години доста такива задачи се дават, направо свободно съчинение да правиш по тях
Хана, пусни 1б

# 557
  • Варна
На мен ми хареса задачката, признавам си, че се залових на въдичката. Хубаво е децата да мислят "извън кутията", хубаво е да се насърчава такъв тип мислене, да ги награждават тези, които са се справили. Затова са тези състезания, олимпиади. То не е изпит, като НВО, където се оценява дали материалът е усвоен. Истинските таланти така си проличават, според мен. И наистина шапка свалям на децата, които са се досетили!

# 558
Dive съгласна съм ,че трябва да са трудни и интересни задачите, но не и да се чудиш какво е искал да каже автора
В тази задача ако говорим за най-кратко време е логично корабът да натовари единия сал или да го дърпа
а думата "доставени" , не предполага саловете да се движат сами
та задачи ,които всеки може да си тълкува както намери за добре, за мен не са математически

# 559
  • София
Не вярвам решението да е салът да плува сам зад кораба. По тази логика трябва математически да се подсигури, че кражби на салове не са възможни в района, нито пък оплитане на салове в клони Joy. Предполагам, че е само въпрос на пресмятане на скорости по и срещу течението, иначе ще са пак скандали.

# 560
  • Варна
Че как - кой краде по Дунав Simple Smile))

# 561
Условието не изключва саловете да се движат сами - " за по-бързо придвижване е използван кораб...", т. е. могат да се движат на собствен ход, но ще е по-бавно. Щом корабът се връща за другия сал, явно не го тегли. Ако  последователността е натоварване на единия сал на кораба, доставяне, връщане на кораба  за другия сал, който все още е в началното пристанище, то нито ще се търси " най-малко време", нито ще има уточнение, че корабът се връща само веднъж.
Аз имам една любима задача за пържене на филийки. Joy

# 562
  • София
Тази и на мен ми е любима. Joy Дажи писах, като я обсъждахме преди време, че ако видя мое дете да пържи филии по този начин, собственоръчно ще го удуша. Laughing

# 563
  • София
Значи! Да ви кажа, че този разговор ме разтройва и съм си сипала от обяд, защото ви чета и ви се възхищавам... Wine Glass
Скрит текст:
Корабите са за плаване по вода, салове кой ползва в днешно време, филийките са за ядене, басейнът е съоръжение за релакс и почивка през лятото, колата е транспортно средство, която трябва да се кара внимателно и пр. е моята гледна точка по въпроса.

# 564
  • София
Аз имам една любима задача за пържене на филийки. Joy
Каква е тази задача за пържене на филийки Simple Smile?

# 565
За изпържването на едната страна на филия се употребява 1 минута. Най-малко за колко минути могат да се изпържат 3 филии, ако тиганът побира 2 филии на веднъж?

# 566
  • Варна
Сега ако кажеш за 3 минути и отивам и аз да си сипя! Simple Smile

# 567
  • София
А решението предполага страшна свинщина - текат яйца навсякъде... абе, не е за разправяне. Joy

# 568
Дайвче, наливай с големия черпак. Joy

# 569
  • Варна
С корабите ударих на камък, ама поне гладна няма да остана Simple Smile)

Общи условия

Активация на акаунт