Частни училища-информативно-дискусионна тема 45

• 41 958
  • 753
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Фенси, кажи поне за "изчезващите" деца от СС, че ще умра от любопитство. Joy Безследно ли изчезват или ги намират в крайна сметка?

# 166
Фенси, кажи поне за "изчезващите" деца от СС, че ще умра от любопитство. Joy Безследно ли изчезват или ги намират в крайна сметка?

То не било ябълки, ами круши...

Скрит текст:
=======
За Света София прочетете повече преди да се насочите на там. Въпрос за размисъл: Защо първи клас стартират около 90 деца (грубо е това число) и 7 клас завършват около 35 средно на година ( броя на завършващите деца съм го гледала в сайта с оценка на училищата НВО след 7 клас и това е за периода 2013г-2019г)
=======

коментар, завършващ с бой на тема колко влизат, преди да излязат и задължително ли е туй НВО Simple Smile

# 167

Не знам. Разследването продължава. На някой да му липсва дете след като е отишло на училище? Simple Smile

# 168
  • София

То не било ябълки, ами круши...

Скрит текст:
=======
За Света София прочетете повече преди да се насочите на там. Въпрос за размисъл: Защо първи клас стартират около 90 деца (грубо е това число) и 7 клас завършват около 35 средно на година ( броя на завършващите деца съм го гледала в сайта с оценка на училищата НВО след 7 клас и това е за периода 2013г-2019г)
=======

коментар, завършващ с бой на тема колко влизат, преди да излязат и задължително ли е туй НВО Simple Smile

Ааа, ясно! Да, ако сравняваме броя на завършилите през 2013-та с броя на постъпилите през 2019-та - бая деца изчезват, така си е. Joy Чак 90 не знам някога да са приемали, но да не изпадаме в такива подробности.

# 169
Ама тя сигурно събира всички приети в един випуск от ПУК до 7 клас.  Simple Smile Та даже и средно е казала.... първата 2013 някой знае ли колко деца са приели, та да вземем да ги осредним с 2020 г. Wink
Понякога давам заето на някои умности, изказани с тържествен тон. Които показват абсолютна тъпота. Без извинение.

# 170
Здравейте, предстои ми избор на училище за дъщеря ми, през учебната 2021/2022 ще бъде първи клас. Насочила съм се към Фюжън (Fusion) и ако имате лични впечатления и отзиви ще се радвам да ги споделите. 🙂

# 171
  • София
2013 завършват две паралелки - около 36 деца, а доколкото си спомням, това е първата година, в която са приети 4 паралелки - около 72 деца.

ПП. Сега проверих - точно така е. До 2013 са по две паралелки на випуск, през 2011 и 2012 приемат по 3 паралелки, а от 2013-та - по 4. Аз имам по едно дете и в трите групи. Joy

Последна редакция: вт, 09 фев 2021, 12:49 от sanaka

# 172
2013 завършват две паралелки - около 36 деца, а доколкото си спомням, това е първата година, в която са приети 4 паралелки - около 72 деца.

ПП. Сега проверих - точно така е. До 2013 са по две паралелки на випуск, през 2011 и 2012 приемат по 3 паралелки, а от 2013-та - по 4. Аз имам по едно дете и в трите групи. Joy

И не са изчезнали?

# 173
Значи не са 72 деца, а 4*14/16=56/64. Поне това помня, но коя е точната цифра за деца в клас не помня. Над 70 станаха, след като започнаха в ПУК да приемат и 5-та паралелка.

# 174
  • София
Не, не и на двете ми дъщери класовете бяха по 18 деца /имаше и по 19/. Випуск 2020 са 71 деца /видях го в новините на сайта/. Започваха по 16 първи клас и набъбваха до 18-19.

И не са изчезнали?
Засега нямам изчезнало дете, но още не е късно. Joy

# 175
Не, не и на двете ми дъщери класовете бяха по 18 деца /имаше и по 19/. Випуск 2020 са 71 деца /видях го в новините на сайта/. Започваха по 16 първи клас и набъбваха до 18-19.

Ама още от ПУК ли? Защото ясно помня преди години(когато ние кандидатствахме), че се обсъждаше, че в ПУК са 14, а после стават по 16-18. И сега е така. Приемат 5 класа по 14/16 и после ги сместват в 4 паралелки по повече деца.

# 176
  • София
Не, в ПУК са 14, първи клас - 16 и до втори-трети клас стават по 18-19. Но проблемът на девойката не е, че се увеличават децата през годините, а че изчезват. Joy

# 177
  • Пловдив/София
Здравейте, предстои ми избор на училище за дъщеря ми, през учебната 2021/2022 ще бъде първи клас. Насочила съм се към Фюжън (Fusion) и ако имате лични впечатления и отзиви ще се радвам да ги споделите. 🙂

Здраваей, аз имам наблюдения само от лятна академия и отворени врати. Вероятно за база и програма знаеш сама. От лятната мога да кажа, че имат отлична организация, връзка с родител почти постоянно е възможна, наблягат много на творчески-проектни задачи (например в група да открият скрито съкровище, да построят сграда и т.н.). Много ми напомня начина на учене в Прогресивна ПУК паралелка- чрез правене, обсъждане, представяне, а не с писане и учебници. Нагоре в класовете  не знам обаче как е- със сигурност покриват МОН материала,но не мога да кажа дали и колко надграждат. Ако очаквате училище, в което сте спокойни и детето е щастливо, без да е претоварено с учене- според мен е хубаво място. Ако имате амбиции за конкретни резултати по някой предмет- не съм сигурна.

# 178
  • София
Пипи, извинявай, ама ПУкчетата в обикновените паралелки не са по цял ден над учебниците. Имат учебни комплекти като навсякъде, защото МОН има програма и те трябва да я покрият. Навсякъде децата лепят, обсъждат, рисуват и т.н. Моля те, не представяй лепенето и обсъждането като нещо уникално, това е неизменна част от програмата!  Хората, които не са запознати ще помислят, че в обикновените паралелки децата са като на каторга, цял ден превити над тетрадките и учебниците. Всички, които издават удостоверения за завършен пук са длъжни да следват учебната програма, включително да работят по някоя от одобрените от МОН системи и по програма имат рисуване, конструктивни дейности и всичко, каквото се прави навсякъде..

# 179
  • Пловдив/София
Пипи, извинявай, ама ПУкчетата в обикновените паралелки не са по цял ден над учебниците. Имат учебни комплекти като навсякъде, защото МОН има програма и те трябва да я покрият. Навсякъде децата лепят, обсъждат, рисуват и т.н. Моля те, не представяй лепенето и обсъждането като нещо уникално, това е неизменна част от програмата!  Хората, които не са запознати ще помислят, че в обикновените паралелки децата са като на каторга, цял ден превити над тетрадките и учебниците. Всички, които издават удостоверения за завършен пук са длъжни да следват учебната програма, включително да работят по някоя от одобрените от МОН системи и по програма имат рисуване, конструктивни дейности и всичко, каквото се прави навсякъде..

Ох, Анди...може ли да има мнение без твоя намеса?
Къде съм казала, че е каторга?
Позволи ми да зная по-добре от теб какво правят в момента в ПУК в училище класически и прогресивен от лични наблюдения. В класическия ПУК на добрите ЧУ освен МОН, постоянно надграждат с допълнителни листи. Не съм броила, но сигурно на ден попълват 10 (някои са лесни и за секунди). Това не значи каторга- добрият учител знае как да разнообрази и създаде игрова ситуация.  Но решаването на задачи, лабиринти, гласни и съгласни поне няколко часа на ден е факт. В същото време прогресивни учат фигури например вместо да ограждат с молив квадрати, да лепят къща от квадрати. И за деня вместо 10 листа задачи, са изписали 1 или 2.
В класическия има часове по изкуства, но те са например 2 на седмица. Не е това акцент в деня. И на двете места има от двете дейности (молив и творчески), но % и акцентът е различен. Никъде не слагам оценка кое е по-добре, даже клоня, че за много от децата класически е по-добре. Капиш?

Общи условия

Активация на акаунт