Частни училища-информативно-дискусионна тема 45

• 41 958
  • 753
  •   1
Отговори
# 525
  • в страната на чудесата
ПЧМГ ще запази приемът от 5 клас.

# 526
  • Отвъд алеята зад шкафа
Това означава, че прием след 4 клас ще има и за двете училища, нали?

В такъв случай тази година местата за кандидатстващи след 4 клас трябва да са повече от други години. Но как ще ги разделят - кои ще отидат в Питагор, кои в ПЧМГ?

# 527
  • София
Логичното е- Питагорци или остават или кандидатстват на общо основание в ПЧМГ.

# 528
Това означава, че прием след 4 клас ще има и за двете училища, нали?

В такъв случай тази година местата за кандидатстващи след 4 клас трябва да са повече от други години. Но как ще ги разделят - кои ще отидат в Питагор, кои в ПЧМГ?
Тези, които искат да учат в ПЧМГ, се явяват на изпит по математика след 4. клас, даже в неделя има пробен. Имаше допитване към родителите на 4-класниците какви са им нагласите и дали децата им биха продължили да учат в "Питагор" в 5. клас, но официално критерии за прием не знам дали са обявили.

# 529
  • Отвъд алеята зад шкафа
Не, аз говоря за външните, които кандидатстват всяка година. Досега приемаха някъде до 60-то дете в списъка, но приемът беше само за бъдещ 5 клас в ПЧМГ. А сега ще има випуск с 5 клас в Питагор, отделно в ПЧМГ. Изпитите, които са обявени тази пролет за прием в 5 клас, за кое училище са?

Merilen, писала съм едновременно с теб.

# 530
  • София
Как дете горен клас, което не може да пише на български (ако правилно съм разбрала) ще бъде прието в СС?
На мои близки двете деца ги приеха точно така - представили са се отлично по английски език и по математика, а българският е бил като на деца на чужденци. После се наваксва.

# 531
  • София
И аз следя с интерес как ще се развият нещата при Питагор и ПЧМГ.
От сайта на училището в графика за състезания и изпити: "16 май 2021 г. – Четвърти пробен изпит 3, 4 / За учениците от 4 клас на ЧНУ „Питагор“ е първи приемен изпит /, 5 и 6 клас."
Може би първо ще отсеят кои деца от Питагор ще продължат в ПЧМГ и после ще обявят свободните места за 5 клас в двете училища.
Миналата година нямаха обявени свободни места за 4 клас, но на състезанието за стипендии едно момче е имало максималния резултат и го поканиха да се запише. Може би влияние е оказало и това, че детето се класира на първите места на всички състезания па математика в България и чужбина.

# 532
Изпитите, които са обявени тази пролет за прием в 5 клас, за кое училище са?
За ПЧМГ.
Разликата спрямо миналата година е, че ще приемат 4 паралелки. Ако запазят тенденцията да са по 24 в паралелка, значи общо 96 деца.

# 533
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, както си и мислех. Тази година някои деца ще извадят късмет заради повечето места.

Междудругото не откривам информацията, която имаше миналата седмица на сайта, с бройките за 2 и 3 клас. Тогава обсъждахме, че са обявили 20 места за 2 и 3 клас.

# 534
Междудругото не откривам информацията, която имаше миналата седмица на сайта, с бройките за 2 и 3 клас. Тогава обсъждахме, че са обявили 20 места за 2 и 3 клас.
Там са си.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1299901.msg42287997#msg42287997

# 535
  • Отвъд алеята зад шкафа
Хм, явно през телефона не го виждам. А пробните изпити за бъдещ 4 клас водят ли се изпит? Защото места за 4 клас ще обявят чак юни, не вярвам тогава тепърва да организират изпит.

# 536
Защо не? Сигурно ще го направят заедно с изпита на четвъртокласниците.

# 537
Здравейте, малко повече информация за Кеймбридж системата, за който го интересува.
Има Кеймбридж система за изучаване на английски език (към която повечето частни училища в България реферират) - мисля, че за нея говори Татко Мецан. Тази система наистина е за държави, където английският език не е роден. Затова, ако погледнете сайтовете на много от ЧУ в София, там ще пише, че са членове на асоцияцията на Кеймбридж училищата или нещо подобно.
Това е много различно от сертифицираните Кеймбридж училища (Cambridge Assessment International Education schools) - те са по целия свят (преобладават най-вече в Англия и бивши англиски колонии). На сайта https://www.cambridgeinternational.org/ има пълен списък на всички такива сертифицирани училища. Към момента в България това са само: British Council, BSS, Darbi, St George, Zlatarski. Тукашното училище на децата ми е такова, затова държат изпитите на Кеймбридж след 4, 5, 6 клас и по-късно IGCSE, 0 level and A level (в гимназията).

# 538
Февруари 2021 Обобщение досега относно пречиствателите  за въздух в училищата. Досега има изказвания че в Томас Едисън ТО и Климент Охридски КО имало.

Няма инфо за това точно какви има, с датчици ли са и как се менажират?

Имаше коментар че в Томас Едисън било купено от родителите и те трябвало да се грижат за такива неща. Което ми е странно.  Аз си мислих, че темата е за частни училища... т.е. всичко така или иначе се плаща от родителите. Вярно ще трябва тези от училищата да си мръднат малко да се организират, но все пак за това им се плаща.

Ако някой има инфо. и за други училища в София (Свети Георги, Свети Наум, Азбуки, Дорис Тенеди, Американски колеж, Британското училище, Питагор, и т.н.) ще съм благодарен да сподели. Всеки би се радвал децата да са му в класни стаи с чист въздух.

В Пловдив действат, а не са били в топ 5 на най-мръсните градове в света  http://u4avplovdiv.com/%D0%B2-%D1%81%D1%83-%D0%BF%D0%B0%D0%B8%D1 … zng3wWSfsLtFZQzq4

# 539

Общи условия

Активация на акаунт