Частни училища-информативно-дискусионна тема 45

• 41 926
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Аз пък искам да дишам без маска, да си целувам приятелите и да виждам усмивките на хората. Дори с цената на протекъл нос от време на време. Smirk

# 556
Абе някой да не е внесъл на едро пречистватели и да иска сега да "възбуди" пазара?
И за маските - сакън.

# 557
  • в страната на чудесата
Абе някой да не е внесъл на едро пречистватели и да иска сега да "възбуди" пазара?
И за маските - сакън.

Това имах предвид като се яви Роджър отново...

# 558
  • София
Абе на соарето, вярвам, ще са осигурени достатъчно дезинфектанти за вътрешна употреба, какви маски?  Joy Миленита, а антигенен тест ще се изисква ли за соарето? Да се подготвим Joy

# 559
  • София
Може и с ваксина.

# 560
Пречиствателя в КО също си ги купихме родителите в началото на ПУК и си се движат с класа в последствие. Всъщност, класния ръководител го купи, но с пари събрани от родителите за учебни материали. На мен по-скоро това ми беше странно, че при такива такси за обучение се събират пари в началото на годината за учебни материали като моливи, химикали, лепила, листи и подобни, каквото там е необходимо. Интересно ми е, в другите частни училища има ли такава практика? За БШ знам, че там пък им дадоха списък с необходими пособия и родителите трябваше да си ги набавят сами.

# 561
  • София
В Св. София за пук осигуряват абсолютно всичко от училище. За първи клас и нагоре тетрадки, моливи, химикалки и т.н. са грижа на родителите. Няма особени изисквания за вид на тетрадки, брой листа и други такива, както съм чувала за някои училища или може би по-скоро учители, които правят всемирен проблем ако ученикът е с тетрадка от 40 листа вместо исканата от него такава с 60

Последна редакция: ср, 17 фев 2021, 22:08 от Onna-bugeisha

# 562
  • София
Онна, тази година в Св. София и в ПУК си купуваме моливи, лепило, блокчета за рисуване, ножица и подобни. От училището купуват тетрадките и помагалата по АЕ.

# 563
  • Пловдив/София
А чакайте, аз съм основен противник на “мерките” и хич не се пазя. Но се замислих, че допреди година болни си ходехме без маски на всякакви места. Човек с маска беше нещо супер странно и дори от чист срам ако кашляш- няма да сложиш. А сега понеже е нормално се надявам болните да се съобразят. Освен това мразя натъпкани помещения, лекарски чакални, ако се налага да прекарам време- нека да е с маски. Навсякъде другаде съм против, особено на работни места и по училища.
И за мен беше странно, че купуваме всички пособия, в Изи показаха как имат стотици моливи от хубавите и родителите не купуват постоянно. Но май повечето Чу не осигуряват материали. Досадно е понякога, че моето редовно губи нещо и презареждам, но не е драма.

# 564
В ДШ часовете по български бяха 5-6 седмично. Мислех си, че е достатъчно, детето имаше отличен успех и се стараеше. На пробните тестове в средата на 2 клас в Дорис Тенеди имаше 4-ка по български и 5-ца по английски, при положение, че английския го учеше веднъж седмично 3 часа в IH, където е по съвсем различна система. Явно наистина няма как да постигнат същото ниво по български спрямо другите частни училище, където часовете са двойно - 10-12 седмично.
Сега с приятелче от ДШ са заедно на курс по математика и майката на детето сподели, че не разбира някои думи в условията на задачите, въпреки, че е отличника на класа и чете много повече книжки на български спрямо нашия син.
За съжаление в София няма друго  училище, което да дава отлична подготовка по немски в основния курс. Имаме познати деца в 3-те частни училища с немски и никой от родителите не ни го препоръча.

А ВЕДА? Нивото по немски е отлично според резултатите от състезанията, както и резултатите от НВО, според класациите.

# 565
  • София
В Дойче шуле всеки август ни изпращаха подробен списък с канцеларски материали - всичко подробно описано по брой, вид и размер. Старателно обикалях книжарниците, за да изпълня точно списъка и всеки път се питах, защо не  ни вземат още 50-100 евро към таксата и да се свърши тая мъка. После след седмица на училище почваха да изчезват неща, а някои оставаха неизползвани до края на годината. Учебниците и тетрадките (специален формат) бяха от Германия. Преди време тук се обсъждаше прането на чаршафчетата в предучилищна група - за нас беше шок, дори проверявах колко струва прането, да им го организираме. Истината е, че на германците не им се занимава. Поради тази причина училището няма организиран ежедневен транспорт. В сайта им от години виси изречението "Транспортът се заплаща допълнително", което яко ни подведе като решавахме дали да запишем детето, понеже въобще не ни беше удобна локацията.
В Дорис Тенеди всичко е в таксата -  тетрадки, блокчета, боички, моливи, всяка година им дават зареден несесер. Купувала съм само картони за някакви проекти и то по идея на детето. За 15 септември му трябва само униформа и медицинска бележка, че е здрав.
А ВЕДА? Нивото по немски е отлично според резултатите от състезанията, както и резултатите от НВО, според класациите.
Имахме позната учителка във Веда и не ни го препоръча. Каза, че нивото по немски е далеч от това, което имаше детето ни. С математика се занимаваме допълнително в къщи и на курсове, а нивото по НВО не ни е било водещо. След стреса в ДШ търсехме сигурна и безопасна среда и добро езиково обучение - независимо по английски или немски.

# 566
Дори не ми в хрумнало да питам дали има пречистватели... не ми е важно. Ако проветряват и има филтър сутрин, с малко късмет и по-осъзнати родители, е достатъчно. И преди съм казвала, че като страничен ефект от ковид мерките боледуваме по-рядко от редовните вируси. Дано стане редовна практика зимните месеци носенето на маски в пространства с много хора
То е ясно, че много малко хора са си направили труда да проверят какви са последиците от замърсяването с финни прахови частици. ЗАСЕГА Simple Smile Това се променя бързо особено за частните училища, където хората са с по-големи доходи и достъп до повече инфо.

Не съм инфлуенсър, от фирма с пречистватели или т.н. Живял съм в град без замърсяване дълго време и виждам каква е разликата. В къщи имам пречиствател във всяка стая и как изглеждат филтрите, като дойде време за смяната им. Веднага започваш да си представяш как изглеждат дробовете отвътре на софиянци.
 Правил съм си проучвания за последствията от замърсяванията. Хората  масово не са светнати. При опасни нива на замърсяване с частици в София, градинките са пълни с майки, които разхождат децата си. Което е много, много тъжно.

Децата ми ще са в частно училище (и затова ще питам от време на време за въпроса), но само до момента в който не могат да се оправят сами с дистанционна програма от вкъщи, а като узреят още малко направо смятаме да купим апартамент в чужбина и да ги изпратим там. На Летище София може да се видят доста такива ученици, които учат в чужбина. Частните училища (всички) в БГ са СМЕШНИ (някои хора използват думата МЕНТЕ Simple Smile) в сравнение с техни аналози в чужбина..... а за някои частни училища таксите тука са по- високи от тези на частни училища в чужбина. Не може да очакваш, че за нивото на учителските заплати тука ще намериш такива хора каквито са учители в чужбина със заплати започващи от 3,000 евро за най-обикновените и доста по-високи в частните. Да не говорим за предимствата на средата. Определено в БГ хората с капацитет не искат да стават учители. Определено тука тренда е надолу.

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 04:33 от Rogers

# 567
  • в страната на чудесата
Можете още сега да ги пратите и да ни лишите от драгоценното си присъствие в темата. Така ще падне значимо индекса на парвенющина в нея!
Wink

# 568
Частните училища (всички) в БГ са СМЕШНИ (някои хора използват думата МЕНТЕ Simple Smile) в сравнение с техни аналози в чужбина.....

# 569
  • София
Онна, тази година в Св. София и в ПУК си купуваме моливи, лепило, блокчета за рисуване, ножица и подобни. От училището купуват тетрадките и помагалата по АЕ.
Така ли? Може би е нещо свързано с пандемията и всеки да си е със своите лични пособия. Жалко ако са отменили тази хубава практика. Беше много удобно за родителите

Общи условия

Активация на акаунт