За какво харчите най-много на месец от семейния бюджет?

• 26 378
  • 548
  •   1
Отговори
# 375
Ние харчим най-много за храна и сметки (наем, ток, телефони и т.н). Като се замисля, от както обявиха първата пандемия, заплатите рязко спаднаха (лични наблюдения във Варна, не зная как е на другите места), а доста стоки и услуги поскъпнаха (работя с хранителните борси и повишението в цените е осезаемо, особено от Януари тази година и всички ще го усетят скоро). Ще дам прост пример с олиото. Беше 2,13лв за литър на доставна цена през Ноември. Януарската доставка цена достигна 2,58 лв. и след месец най-много ще поскъпне по всички магазини и вериги. Като се замисля, май последната година живеем, за да плащаме сметки и да се храним. А сме само двама към момента. За напред в бъдещето не ми се мисли, особено ако пандемията не приключи.

# 376
  • София
Това го разправям още от лятото, че пандемията удари с мокър парцал. Ама в София още не се усеща и много хора си радват колко са добре. Трябва да се знае, че като гори къщата на съседите,  и на тях ще им се отрази.

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 16:32 от chiana2003

# 377
  • София
Точно в София се усети доста сериозно, предвид концентрацията хора и бизнеси.

# 378
Освен заведенията и спорта какво друго е засегнато?Аз съм в транспортна фирма,работата се увеличи.Като гледам товарите какво се изнася,текстилната,хранителната и тежката промишленост работят на пълни обороти,че и повече.

# 379
Мога да кажа, че се засегнаха някои ИТ-бизнеси, защото клиентите им - производители на неща,  далеч от първата необходимост, не са си възстановили поръчките към тях. А не са ги възстановили, защото крайните клиенти са все още предпазливи с харченето на пари и покупките на тези продукти не вървят.
Но мисля, че вече малко се пораздвижват нещата.

# 380
  • here and now
Освен заведенията и спорта какво друго е засегнато?Аз съм в транспортна фирма,работата се увеличи.Като гледам товарите какво се изнася,текстилната,хранителната и тежката промишленост работят на пълни обороти,че и повече.
И в транспорта има засегнати. Доста междуградски линии са спрени, да не говорим за организирани екскурзии, обучения и разни други усвояващи фондове средства. Закупени нови автобуси, лизинги и застраховки си вървят, приходи няма или са минимални.

# 381
Туризъм, туристически агенции, авиокомпании доста го закъсаха също.

# 382
  • Благоевград
Двама сме, а с 1500 лв. едва се справяме. Най-много разходи имаме в репродуктивна клиника. Стотачките за нищо ги нямат. За храна обикновено е някъде към 500 лв. месечно през зимата, защото купуваме зеленчуци. Лятото и есента е по-малко, защото семействата ни отглеждат зеленчуци и ни дават. Готвим 99% от месеца, носим си храна и в офиса. Готвя почти всеки ден и гледам да е разнообразно. Ток, вода, телефони, домоуправител са около 200 лв. месечно, не са голямо перо. Понякога успяваме да заделим някой лев. За скъпи почивки и дума не може да става. На море не сме ходили от 2015 г., не можем да си позволим. Ако ходим някъде извън града е обикновено за една нощувка, случвало се е да си носим храна, за да не харчим много, а същевременно да не ни се отрази на хубавите преживявания.

# 383
Абе, не е баш така. Туризма е много голям сектор и е най-силно обвързан с всички останали сектори (плюс първичните), от икономическа гледна точка. Пазара в днешно време е направен така, че цялата система е обвързана и е като домино. Ще дам няколко примера, за да ме разберете по-добре. Когато туризма не работи, сектора на услугите (т.е. третичен икономически сектор) изобщо не работи също, защото той обслужва в най-висок процент туризма ( счетоводители, фирми за изработка и поддържане на софтуери, застрахователи, дистрибутори, рекламни агенции, ЕСО, почистващи компании, транспортни компании и т.н.). Първичният сектор също старада (освен металургията, но и там мога да споря, защото най-скъпите машини и следователно суровини отиват за круизните кораби и самолетите). Труизма е пряко обвързан със земеделието и животновъдството (колкото и странно да ви изглежда). Статистически 30% от добива на двата отрасла отива за ресторантите (цитирам световни статистики от 2019г.). Като цяло работата е много зле и тепърва ще има да усещаме кризата. Ама проблема е, че хората четат малко книги и гледат твърде много телевизия, както се вика. Прави ми впечатление, че все по-малко хора се интересуват наистина от такива важни теми, които засягат живота им пряко и си нямат хал-хабер какво се случва.

# 384
Туризма е пряко обвързан със земеделието и животновъдството (колкото и странно да ви изглежда). Статистически 30% от добива на двата отрасла отива за ресторантите (цитирам световни статистики от 2019г.).
Изобщо не е странно. Тук (където съм), миналото лято заради затворените хотели и ресторанти, масово фермерите пуснаха за продажба продукцията си на много ниски цени. Лук, картофи, гъби, буквално ги подаряваха. Sad  Наистина туризма е обвързан с много други сектори и последствията са вече факт.

# 385
  • Mediterraneo
Храна и наем са ни общо- взето на едно ниво( по около 400 евро на месец). После е лизингът на колата. Сметките ни не са високи, между ток, вода, телефони и интернет са някъде към 180 евро. Горивото отива към 150 месечно, зависи къде има обекти ММ и дали и аз съм на работа( ако не съм, с 30 евро карам цял месец).

# 386
Двама сме, а с 1500 лв. едва се справяме.
Това в голям, средно голям или малък град/село е?
Може да си прегледате договорите за телевизия, телефони, интернет, да засечете кой, какво и колко ползва. След това да изберете подходящи планове и да редуцирате. Десет лв. да спестите, това са 6 месеца цената на водата, на годишна база.

# 387
  • Благоевград
Двама сме, а с 1500 лв. едва се справяме.
Това в голям, средно голям или малък град/село е?
Може да си прегледате договорите за телевизия, телефони, интернет, да засечете кой, какво и колко ползва. След това да изберете подходящи планове и да редуцирате. Десет лв. да спестите, това са 6 месеца цената на водата, на годишна база.

Областен град, средно голям. Моят телефон е 22 лв, на мъжа ми 30. Токът ни е средно около 120 лв през зимата, асансьор 20 лв, вода 15 лв, интернет и телевизия 30 лв. Гориво имаме между 100-150 лв. Храна 400-500 лв. Останалото върви за прегледи, лекарства, изследвания. Почивка - ако сме успели през зимата да заделим 200-300 лв. или в моментите, когато почиваме от процедури. Лятото е по-лесно, защото имаме домашна продукция от нашите и на мъжа ми. Имаше период, в който не правехме процедури и успяхме без заем да си купим климатик за хола.
Не съм привърженик да се тегли заем, който не можеш да върнеш.

# 388
Баси асансьора, да не е с тоалетна вътре?

# 389
  • София
Дали няма предвид цялостната такса за входа? Ние за двама възрастни плащаме 27 лв ( почистване, асансьор, режийни), като вътре ни е включен и "Фонд Ремонт", че като изскочи нещо внезапно- трудно се събират.

Общи условия

Активация на акаунт