РЕСУРСНИЯ УЧИТЕЛ

• 77 585
  • 471
  •   1
Отговори
# 255
Мама Раче,има за какво да се притесняваш в това отношение. Rolling EyesНашето училище е на 4 етажа и припкат като луди нагоре,надолу децата.Дете с количка например  просто няма как да се качва и слиза за съжаление. ConfusedГледам,ще правят рампа,но до първият етаж.

# 256
Доста пъти на ден, преглеждам тая тема специално, взе да ми става смешно в добрия смисъл, като си представя един обобщен образ на този "ресурсен учител" и ние. Прилича ми на нещо , като борба с бикове, ама кой е бика не знам. Това в кръга на шегата, погледнато от друг ъгъл.  smile3515  fight

# 257
  • Бу-у-урга-а-ас
Доста пъти на ден, преглеждам тая тема специално, взе да ми става смешно в добрия смисъл, като си представя един обобщен образ на този "ресурсен учител" и ние. Прилича ми на нещо , като борба с бикове, ама кой е бика не знам. Това в кръга на шегата, погледнато от друг ъгъл.  smile3515  fight

И аз всеки ден преглеждам тази тема със "стиснато гърло". Въртим се в един порочен кръг на причинно следствените връзки. Като че ли ни убягва идеята, че сме партньори и по-скоро трябва да гледаме в една посока, отколкото един срещу друг. Тъжно. Но пък обърнатия палец отпред направо смразява кръвта ми. Sad

# 258
Цитат
Но пък обърнатия палец отпред направо смразява кръвта ми.
за какъв палец става дума, аз ли нещо не разбирам.....
Иначе отдавна не съм чела нито писала тук.
Не бива да се противопоставят родители с учители.

# 259
  • София и там където не се пуши
Отпред на темата има обърнат палец – Мая Стоицева, какво значи това – не го виждам в легендата

# 260
  • Бу-у-урга-а-ас
Когато някой пуска тема, може да избере някакъв символ, който да постави отпред. Може да е въпросителна, светнала лампичка, удивителна, усмивка....вдигнат палец, а сваления палец всички знаем какво означава.

# 261
Наистина не е нужно да има чак пък обърнат палец. Rolling Eyes
Аз имам малки забележки ,но не мога да се оплача.До някъде ги разбирам учителите.Те до сега просто не са работели с такива деца и не знаят как .Ще ви дам пример.Една нова учителка,няма да казвам по какво,се беше спряла да говори с мен,а дъщеря ми тръгна нагоре по стълбите,за да влиза в час,учителката ме изпогледа притеснена и възкликна"Ама отидете да я заведете до класната стая,не я пускайте сама!Аз съм тук,като се върнете ще продължим разговора."На мен ми стана много смешно ,казах и,че няма нужда да я водя където и да е,тя сама се оправя.Учителката много се смути.Извини ми се и каза,че тепърва ще трябва да се учи,какво могат и какво не могат тези деца. Grinning

# 262
Боже, на 14 страница разбрах къде виждате палец, насочен надолу. Срам ме беше да питам.

# 263
Обърнатия палец е неодобрение, отдавна се каня да го сменя, защото и аз смятам, че трябва да сме партньори с ресурсните учители, друг е въпросът, че не винаги успяваме.

Какво ще кажете за лампичка - защото значи идея, а темата е по-добре да даваме идеи как да работим заедно, разбира се че можем и да се оплачем, но да е градивно.....

# 264
Точно така-трябват идеи , а не непрекъснато оплакване. Не може и без него разбра се, когато се налага.
На първо четене единственото, което се сещам е да се изясни и на учителите (имам предвид началния)и на родителите ролята на ресурсния учител.
Защото много често от това идват недоразуменията  и конфликтите. ресурсните имат някакви нирми деца, които да обучават, родителите искат на всяко дете да е зачислен ресурсен учител, а началните учители искат  възможно по-малко да са ангажирани и да носят възможно по-малко отговорност за знанията на учениците със СОП. дано наличието на такива деца в класовете не се окаже само точка в диференцираното заплащане на учителя(сега нали има някаква такава глупост).

# 265
  • на пряката в пряката
За съжаление,като всяко ново нещо у нас-в случая ролята на ресурсния учител не е изяснена от най-висшата инстанция-МОН.Постоянно им променят нарежданията и директивите на горките ресурсни учители.Първо ще работите само индивидуално с децата,после -неее сега ще влизате в клас при всяко дете и ще му обяснявате по време на часа.Е как точно ще стане това,??кого да слушат останалите деца от класа-учителката която преподава на всички или ресурсния,който се е свил на последния чин и успоредно обяснява на интегрираното дете....??/?Недомислици,неприложими идеи от хора,които нямат идея от работа с деца със СОП на практика.До момента всичко върви на принципа-проба-грешка.Чудесно би било,ако след края на тази първа учебна година с ресурсни учители,експертите от МОН организират кръгла маса или дискусия именно с хората от практиката,да чуят тяхното мнение,идеи и предложения,за да може през следващата учебна година баснята за орела,рака и щуката да не се разиграва от възрастните-учители,родители,МОН.

# 266
/кого да слушат останалите деца от класа-учителката която преподава на всички или ресурсния,който се е свил на последния чин и успоредно обяснява на интегрираното дете....??/
Детето не трябва да бъде на последния чин - а на първия или втория чин (в краен случай), като в зависимост от състоянието на детето/заболяването се определя в коя редица ще е - първа, втора, трета (ако има); ресурсният учител трябва да е на стол до детето а не на чина.

За тези, които се интересуваха от презентациите от конференцията на 17-18март - материалите вече са качени на www.1school4all.org (на документи)

# 267
При нас ресурсната  не влиза тази година с него в клас , в първи и втори клас влизаше но тази година се занимават самостоятелно в нейният кабинет. Взима го само за половин час а през останалото време стои в клас. Лично аз не съм много очарована от това интегрирано обучение но се надявам с времето нещата да се оправят. Защото за съжаление при нас децата вече са толкова много че ,,,,ми се къса сърцето като гледам ,,,

# 268
Цитат
Взима го само за половин час а през останалото време стои в клас
и какво ако не е тайна прави с него когато го взима и какво когато седи с него в клас (особено ми е интересно второто)
Нонче, тебе допускат ли те в час, наблюдавала ли си нещата как изглеждат отвътре.?

# 269
В началото влизах и наблюдавах отстрани без да взимам участие. Решаваха задачи,, правеха диктовки, но тъй като той има известни затруднения при диктовките и при четенето просто пише по бавно от там идваха и проблемите. Той е по чувствителен и при малкото скарване започваше да плаче и блокирваше тотално. Честно да си призная аз не разчитам много на това че ще го научи кой знае на какво просто съм се убедила че отговорноста и всичко което е постигнал на този етап се дължи на моят упорит труд през тези две години. Преди това той не можеше абсолютно нищо да прави. Сега вече не ходя тъй като и аз започнах работа пък и той иска да бъде самостоятелен като другите и изобщо не ходя само ако ме извика за нещо тогава.

Общи условия

Активация на акаунт