РЕСУРСНИЯ УЧИТЕЛ

• 77 578
  • 471
  •   1
Отговори
# 270
Преди време ходих да се разправяме    с  нея тъй като от огромното емоционално напрежение направи пристъп нещо което не бе  правил от толкова много години   и тогава ми идваше направо да я разпукна.

# 271
  • на пряката в пряката
/кого да слушат останалите деца от класа-учителката която преподава на всички или ресурсния,който се е свил на последния чин и успоредно обяснява на интегрираното дете....??/
Детето не трябва да бъде на последния чин - а на първия или втория чин (в краен случай), като в зависимост от състоянието на детето/заболяването се определя в коя редица ще е - първа, втора, трета (ако има); ресурсният учител трябва да е на стол до детето а не на чина.

Мила pedagog,тук въобще не ставаше въпрос къде точно седи интегрираното дете или ресурсния учител и надявам се да си го разбрала

# 272
без да претендирам, че разбирам, но където и да седи детето със соп, има ли учител до него (т.е. друг човек в клас)
останалите деца ще се разсейват и ще наблюдават всичко, което се случва с детето и учителя му.
те се предполага (ако не е така поправете ме -пак казвам не са ми много ясни нещата)
та предполага се , че ресурсния учител ще помага тоест от време на време ще шушука или тихичко (но все пак се боботи) ще му дообяснява какво се иска от него или какво се случва около него.(защото ако влезе само и си мълчи -каква е ползата от ресурсния )
Това шушукане, дообясняване , реагиране от страна на детето не пречи ли на другите деца, не пречи ли на нормалния учител
Ето това на мен ми е интересно и това исках нончето да каже когато е влизала в клас, а не при ресурсния.
Опишете ни една ситуация от вашата практика-как се случват нещата в различните училища.
нека и останалите родители бъдем запознати с тези неща, все пак  можем да си помагаме взаимно.
Въобще разкажете каква е идеята на нтегрираното обучение и случва ли се както трябва в българското училище.

# 273
/кого да слушат останалите деца от класа-учителката която преподава на всички или ресурсния,който се е свил на последния чин и успоредно обяснява на интегрираното дете....??/
Детето не трябва да бъде на последния чин - а на първия или втория чин (в краен случай), като в зависимост от състоянието на детето/заболяването се определя в коя редица ще е - първа, втора, трета (ако има); ресурсният учител трябва да е на стол до детето а не на чина.

Мила pedagog,тук въобще не ставаше въпрос къде точно седи интегрираното дете или ресурсния учител и надявам се да си го разбрала

Извинявай,
Само исках да те поправя, че детето независимо дали е с ресурсен или без него в час трябва да стои на предните чинове - не отзад както правят в много училища. Например в училището където работя като ресурсен учител децата не седят на последните чинове и във всеки клас, където имаме деца има по още един стол за нас ресурните учители.
/Съжалявам, че не мога да пусна филма, които правихме за децата със СОП в клас /как се работи с тези деца по време на час/.
Ще се опитам да пусна снимки./

# 274
Здравейте отново на всички.Малко късничко се включвам но искам да  поясна едно нещо.В клас не съм влизала , тъй като не ми е предлагано това нещо като вариант, ресурсната влизаше в часовете по бит и техника и изобразително. Часовете по математика и български се занимаваше ресурсната в кабинета. Тъй като синът ми не върви с темпото на класа аз в къщи му пишех задачите горе долу такива които решаваха в клас и той ги рещаваше в часа.По писане преписваше текст тъй като диктовките са му трудни. Не упреквам класната му за нищо знам че дори и да има желание а тя има, не е в състояние да обръща само на него нужното внимание. Задачите в повечето случаи му ги проверява защото съм виждала поправката от нея когато е сбъркал. Незнам много е объркано всичко  трудничко е много но се моля дано нещата се оправят с времето.

# 275
Другата седмица знам, че в София всички ресурсни учители ще имат среща с Център, защитаващ правата на хората с увреждания. Моля, ако имате въпроси, да ги задавате там, за да се повдигнат те пред управляващите. Дано се замислят и решат проблемите с интегрирането на децата ни в училище.

# 276
  • в полите на Балкана
Чета постовете на нончетоо и си мисля,че ние вече минахме по този път.В първи и втори клас нямахме проблеми,но сега когато мускулите отслабват всеки ден и пише бавно имаме нужда от ресурсните. Аз вече писах как миналата година го оставяше една госпожа да помага на други и тя ходеше на фитнес. Благодарение на нея той не иска и да чуе за ресурсна учителка сега,а има нужда. Едва от втория срок допусна другата до себе си и започна да и се доверявя ,но какво ще се получи незнам. Един ден отивам да говоря с ресурсната при която ходи и срещам миналогодишната и съжалих на 100% че ги има. Знаете ли какво ми каза като попитах за облекчена програма за детето си. Ти неразбра ли,че трябва да сядаш да му учиш уроците и да му набиваш най-важното докато успее да го запомни. Че то милото има феноменална памет. Не му е нужно да чете дори един път урока за да ти го разкаже стига да не е бил уморен в училище.
Знам ,че ни четат много хора и понякога пишат и учители та въпросът ми е ;
Може ли да премине на по-лека програма на убочение и как става това.
Имам и един апел към вички учители бъдете преди всичко Хора защото Вие сте пример за учениците си. Ако класната на сина ми не беше ЧОВЕК той сега нямаше да се чувства така добре сред съучениците си безкраино благодарна съм на тази жена.

# 277
  • Бу-у-урга-а-ас
Знам ,че ни четат много хора и понякога пишат и учители та въпросът ми е ;
Може ли да премине на по-лека програма на обучение и как става това.
Имам и един апел към всички учители бъдете преди всичко Хора защото Вие сте пример за учениците си. Ако класната на сина ми не беше ЧОВЕК той сега нямаше да се чувства така добре сред съучениците си безкрайно благодарна съм на тази жена.

В началото на учебната година всеки ресурсен учител изготвя индивидуална програма заедно с психолога и логопеда от Ресурсния център и училищния или детско-градинския екип. Родителят подробно се запознава с нея и дава своето съгласие да се работи по тази програма. Ако детето е особено затруднено и не може да покрие минималните държавни изисквания, които са за даден клас, за да премине в следващ по-горен се предлага на родителят да даде официално съгласие детето да се обучава по индивидуален план. Така то ще получава текущи и годишни оценки, но те ще са на базата на този план. В края на обучението си детето получава диплома, но тя е със звездичка и с нея не може да се кандидатства в университет.
Това е много добра алтернатива за деца, които са със задръжки в развитието или с лека умствена изостаналост. Не се прилага много широко, защото родителите имат предразсъдъци все още, а и за жалост от практиката виждам, че и самите масови учители не осъзнават какво е точно това "индивидуален план" и продължават да си пишат двойките на поразия.

Опишете ни една ситуация от вашата практика-как се случват нещата в различните училища.
нека и останалите родители бъдем запознати с тези неща, все пак  можем да си помагаме взаимно.
Въобще разкажете каква е идеята на интегрираното обучение и случва ли се както трябва в българското училище.

Аз не съм училище, а в детска градина. Там е много по-различно. В началото когато започнах работа, не влизах в групата директно да работя с детето, а започвах общи игри с децата, запознах се с тях, на няколко пъти помагах на госпожите в някое занятие по изобразително изкуство, ходех с тях по музика и танцувахме заедно, докато децата свикнаха с присъствието ми. За тях аз не съм госпожата на детето Х, а съм госпожа Петя. Когато децата пишат или нещо правят заедно с госпожата, аз седя на масичка с детето и помагам на всички от масичката, а те пък също помагат и на детето, което подпомагам. Така аз опознавам повече децата и в хода на учебната година откривам дали няма и други деца, които са с проблеми в развитието и се нуждаят от ресурсен учител. Тогава се свързваме и с техните родители. Викам психолога и логопеда, които да обследват детето и така му се осигурява по-адекватно обучение. Но това се случва при пълна подкрепа от страна на учителите и директора на градината.
Посещавам и градина, но само за 2 пъти в седмицата за по 1,5 часа на дете. Тогава работя индивидуално, просто защото няма време да се наваксват нещата, а едното дете ще е първокласник и с него основно се занимавам с предучилищна подготовка.

Последна редакция: нд, 01 апр 2007, 23:25 от Лого5ка

# 278
Нашата ресурсна до сега не съм чувала да влиза в час при някое дете. Rolling EyesАз също не мога да си го представя.Другата ресурсна ,която е на децата в началния курс е влизала,за да държи ръчичката на едно дете,което не може да пише.Но то е по-различно,от колкото да му обясняваш задачи например .Аз исках да вляза преди в няколко от часовете по немски,но госпожата не ми разреши,защото децата щели да се смущават.Макар че исках само да слушам ,но той пък не се оказа толкова труден,колкото си мислех и нещата потръгнаха. Защото по езиците ресурсната не може да помага,тъй като не знае английски и немски.

# 279
# 280
  • София и там където не се пуши
В нашите деца видях това изказване стори ми се интересно

Мили родители , пиша на тези за които тази информация ще е полезна.Работя в училище за деца с нарушено зрение -град София.Обучението е на деца от 6 до 19 години.Приемат се и деца с множество увреждания с които се работи по индивидуални програми.Има осигурен транспорт За София. Училището разполага с пансион за децата от провинцията,богата материална база и висококвалифицирани специалисти.На 23.06 .2007 г. ще се проведе приемна комисия от 9 до 15 часа. За повече информация тел.8981264 и адрес ул ."Ломско шосе"177.

# 281
Аз имам дъщеря Петя на 17г.От както е започнала училище има проблеми с учебния материял.Беше 2 клас когато й откриха епи(,че това са абсанси)Няма да ви каззвам как изкарахме до 7 клас.Аз учех с нея беше пълен ужас. С много усилия завършихме 8 клас в нормално училище .Никой никога не ми е споменавал за индивидуално обучение нито учител,нито лекар,а всички знаеха ,Петя има проблем. Когато започна 10клас едната от учителките ми спомена ,че Петя има право на индивидуално обучение.Но бяхме закъсняли с документите и така втория срок минахме на индив.Започнаха нови мъки едната  г-жа нямало два пъти да преподава един и същ материал .други пишат отценките без да работят с нея.Направо се уплаших.Ходих на два пъти и говорих с директорката тя обещаваше да говори с тях, но никакъв резултат.От както съм член на форума научих МНОГО неща и смятам че през новата уч-на година да имам УСПЕХ. Praynig Praynig Praynig

# 282
Има право, но ако може да е без за детето е по-добре. Е като и пишат оценки, то има и редовно обучение деца на които през цялото обучение им пишат така оценки. Като посещава все нещо ще му влезе в главата, но ще е с децата общо, важното е да не е разделена.

# 283
Да някои учители се съобразяваха,но други не.1вия срок беше с 5 двойки за срока.Тя има трайно мозъчно увреждане и проблеми с паметта.Колкото пораства все по трудно става.

# 284
Учителите имат приемно време - отиваш и се разбираш с тях.

Общи условия

Активация на акаунт