Киста на яйчника – 3

• 64 369
  • 746
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте . Откриха ми овариална киста на десен яйчник 4 см .
Изписаха ми дуфастон за 14 дни Х 2 таблетки . Какво да очаквам от това лекарство ? Четох достатъчно в интернет , че да ме вкара в пореден филм !? Относно кървенето . Да очаквам ли да се увеличи и ако имам силни болки , мога ли да вземам обезболяващи ? Имала съм други две кисти на левият , когато бях на 16-17 години и нямам много спомени .. Благодаря за отговорите .

# 256
Здравейте,
Имам задържан фоликул на десния яйчник с размер 25-20мм от 2015 година. На 38 години съм. Пила съм противозачатъчни две години и така и не се спука. Следях го на 6 месеца - нямаше никаква промяна на размера. Миналата година родих, но фолекулът не се е променил. Даже и са ми засичали овулация в същия яйчник. Ходила съм на различини АГ и всички са ми казвали, че щом не се променя, да не се пипа. Днес ходих на профилактика и АГ-то ми пусна туморни маркери за всеки случай. Каза, че и този месец овулацията е била в същия яйчник. Може ли да погледнете резултатите и дали има място за притеснение. Като гледам са в норма, но все пак да попитам. Благодаря предварително!

# 257
  • вкъщи
Киста,която не се повлиява няколко месеца ,се маха лапароскопски.

# 258
Здравейте,
Имам задържан фоликул на десния яйчник с размер 25-20мм от 2015 година. На 38 години съм. Пила съм противозачатъчни две години и така и не се спука. Следях го на 6 месеца - нямаше никаква промяна на размера. Миналата година родих, но фолекулът не се е променил. Даже и са ми засичали овулация в същия яйчник. Ходила съм на различини АГ и всички са ми казвали, че щом не се променя, да не се пипа. Днес ходих на профилактика и АГ-то ми пусна туморни маркери за всеки случай. Каза, че и този месец овулацията е била в същия яйчник. Може ли да погледнете резултатите и дали има място за притеснение. Като гледам са в норма, но все пак да попитам. Благодаря предварително!

Аз имам подобна история. Моите задържани фоликули са от 2011 г. и се появиха след спонтанен аборт в 5. седмица. Пих противозачатъчни 3 месеца, не се махнаха. Гинекологът каза, че щом не се махат с противозачатъчни, значи били вече кисти и за по-голям шанс за забременяване трябва да се махнат лапароскопски. Много се депресирах, защото бях вече на 39 години и си мислех, че не е гаранция, че няма пак да се появят и че не се знае колко време още ще трябва за възстановяване. Отидох при друг лекар след 2 препоръки. Той каза, че това не са кисти, а задържани фоликули, че не може да се говори за операция и че другият яйчник работи. Не препоръча да пия нищо, а след следващия цикъл да отида да ме погледне с ехографа. На следващия месец бях с положителен тест за бременност. Износих и дори преносих и родих нормално  абсолютно здраво дете. Фоликулите си останаха. През следващите 2 години ги наблюдавахме, но не нарастваха. С тях забременях втри път с близнаци. Отново нормално родени, а фоликулите пак си останаха. До преди 2 години си стояха така, но последните пъти каза, че нарастват макар и малко и може да се мисли за оперативно премахване /което не е належащо, но може да се мисли в тази посока/, но препоръча с отворена операция, защото с кистите трябвало да се махне целия яйчник и тръбата. Иначе туморните маркери бяха в норма. Аз не чувствам болки или неразположение. Засега отлагам операция, защото децата са още малки и това много би затруднило грижите за тях. Щом не е спешна препоръката, ще отлагам докато може и не ми създават проблеми.

# 259
Благодаря ви за отговора. Аз съм ходила на петима различни АГ и никой не го е наричал киста, а задържан фоликул, и никой от тях не ми е казал, че трябва да го махам. И днес включително попитах, дали не трябва нещо да се направи, и АГ каза, че няма нужда да се пипа, щом не ми прави проблеми, не изпитвам дискомфорт и не се променя. Само да се следи. Даже, когато забременях, овулацията ми е беше в същия яйчник. Факт е, че от както родих и спрях да кърмя, вече си усещам овулацията с леко неразположение, но АГ каза, че е съвсем нормално и няма нужда да се притеснявам. Склонна съм да й вярвам. Единствено се притесних за туморните маркери, защото нищо не разбирам, но изглежда са в норма. При следващия профилактичен преглед ще видя, какво ще ми каже.

Аз имам подобна история. Моите задържани фоликули са от 2011 г. и се появиха след спонтанен аборт в 5. седмица. Пих противозачатъчни 3 месеца, не се махнаха. Гинекологът каза, че щом не се махат с противозачатъчни, значи били вече кисти и за по-голям шанс за забременяване трябва да се махнат лапароскопски. Много се депресирах, защото бях вече на 39 години и си мислех, че не е гаранция, че няма пак да се появят и че не се знае колко време още ще трябва за възстановяване. Отидох при друг лекар след 2 препоръки. Той каза, че това не са кисти, а задържани фоликули, че не може да се говори за операция и че другият яйчник работи. Не препоръча да пия нищо, а след следващия цикъл да отида да ме погледне с ехографа. На следващия месец бях с положителен тест за бременност. Износих и дори преносих и родих нормално  абсолютно здраво дете. Фоликулите си останаха. През следващите 2 години ги наблюдавахме, но не нарастваха. С тях забременях втри път с близнаци. Отново нормално родени, а фоликулите пак си останаха. До преди 2 години си стояха така, но последните пъти каза, че нарастват макар и малко и може да се мисли за оперативно премахване /което не е належащо, но може да се мисли в тази посока/, но препоръча с отворена операция, защото с кистите трябвало да се махне целия яйчник и тръбата. Иначе туморните маркери бяха в норма. Аз не чувствам болки или неразположение. Засега отлагам операция, защото децата са още малки и това много би затруднило грижите за тях. Щом не е спешна препоръката, ще отлагам докато може и не ми създават проблеми.

# 260
Както и да са го наричали специалистите, задържаният фоликул си е точно киста. Нищо повече, нищо по-малко.

# 261
Здравейте, дами! Първо да кажа на 29 години съм. Вчера на рутинен преглед, АГ-то ми откри параовариална киста (което не ми говори нищо). Имам един недоказан спонтанен аборт април месец (недоказан, защото прокървих деня преди часа ми за установяване на бременност и тогавашния ми АГ така и не ме прегледа), та сега се чудя... Трябва ли да се притеснявам от тази киста и на колко време е добре да се следи? До колкото прочетох се получават точно от такива спонтанни аборти, но пак казвам, че не съм добре запозната. Лекарката ми каза, че няма от какво да се притеснявам, не били нараствали, не пречели на евентуална бременност и просто да я следя, което не ми вдъхна особено доверие. Да следиш нещо, което уж не пречи на нищо и просто си стои там, някак не ми звучи толкова непритеснително.

# 262
  • София
Здравейте,

Маркерите Ви са добре.
Щом не пречат кистите, няма нужда да ги махате. Опитайте с хомеопатия и билки.

Lex, параовариалните кисти са извън яйчника и нямат нищо общо със забременяването. Аз забременях и родих с такава. Но не съм съгласна, че не растат. Моята за няколко години от 3 мм стана 7 мм, започна много да ме боли, зверски кризи и нямаше какво друго да направя, освен да я махна лапароскопски.
Така, че сама ще разбереш кога е дошъл моментът.

# 263
Благодаря за отговора. Надявах се Вие да ми отговорите. Каква хомеопатия и билки бихте препоръчала?

Маркерите Ви са добре.

# 264
Момичета,  възможно ли е такава киста да стане злокачествена с времето? За това ли държат да се премахнат?

# 265
  • София
Благодаря за отговора. Надявах се Вие да ми отговорите. Каква хомеопатия и билки бихте препоръчала?

Маркерите Ви са добре.

Здравейте! Пиша схемата, по която съм махнала много кисти. Който желае, може да опита:

Тhuya 15 CH- пон- ср- петък по 5 зрънца.
Apis 9 CH- 2 x 5 зрънца дневно поне за месец.
Това са средства, които могат да помогнат при кисти с разнообразна локализация
Folliculinum 9 CH- по 10 зрънца на 8. и 13. ден.
Ако цикълът е на 25- 30 дни- на 8. и 13. ден. Ако е над 30 дни- на 8. и 15. ден по 10 зрънца.
На 1. число започва, 10 зрънца на 8. и 13. август (примерно) (или на 15., за тези с по- продължителен цикъл.)
Салати от покълнали зърна по 50- 100 г дневно когато наближи средата на периода, малко преди времето за овулация.
Testosterone 15 СН е добре при кисти и по- обилно окосмяване- примерно пон- ср- петък по 5 зрънца, през ден.
Чай джоджън
Алое на "Абофарма"- 3 х 1- 2 чаени лъж. Засилва тазовото кръвообращение. Припоява на менструация- стоп за нейния период- 4- 7 дни.
Бял имел- 1 супена лъж. запарвате за 1 нощ в 300 мл вряла вода в термос за една нощ. Пиете на 3 порции през деня. 15 дни преди очакваната менструация. Появи ли се менструация- стоп за 10-15 дни (в зависимост от продължителността на цикъла). Moже да се добавя в основния чай. Или когато се появи менструация, броите 15 дни и започвате да го пиете до следващата менструация- началото и още 2- 3 дни.

Ленено семе-
Начин на употреба: Лененото семе се счуква или се смила в електрическа кафемелачка. 1- 2 супени лъж. (при запек- 3), се разбъркват с вода или друга течност, за да се получи каша. Сутрин вместо закуска.

Клеева тинктура- по 20-25 капки веднъж дневно, също 15 дни преди менструация

Тези, които са удебелени, са задължителни. Аз лично алое не съм пила, но е много добро за имунитет.

Давам и схема с лук и билки, за които съм чувала хубави отзиви. Аз ги пробвах при параовариалната киста ( киста извън яйчника), но тогава нищо не ми помогна, защото кистата не е хормонална, но все пак има жени, които са успели и с тях за киста в яйчника:

Отвара от 1с.л. турта, 1с.л. невен и 1с.л. бял равнец в 0,500мл. вода да ври 5 мин. и се оставя за 30мин. да се запари. Пие се три пъти на ден половин час преди хранене.
Отвара от стар лук. Сварява в 200 мл. вода се една обелена разрязана на 4 глава лук, сутрин и на обяд. Започва се два дни след цикъл пие се 15 дни.

Успех!

kalina_malina80, по-скоро се презастраховат.

Последна редакция: пн, 19 дек 2022, 13:07 от denizara

# 266
Много ти благодаре denizara! Страшно полезен пост!

# 267
Привет момичета, преди два месеца ми правеха абразио, заради обилно кървене, причинено от ендометриоза. Преди три седмици отново прокървавих и бях на преглед, откриха две кисти по 2 и 3см, и един миомен възел изписаха ми прималут нор за 20дена. След 10-ия ден обаче отново имам болки, нещо като тежест и кървене и така вече 4 ден е доста обилно. Въпроса ми е колко време може да продължи?

# 268
Здравейте! Пиша с един въпрос, на който не мога да си дам отговор. Защо след като при киста, дори и доброкачествена, може да се повишат маркерите, лекарите ги назначават?

# 269
Не е толкова често срещано да са повишени, ако кистата е доброкачествена. По-скоро е изключение.

Общи условия

Активация на акаунт