Отговори
# 210
Това според мен е задача от състезания. Както знаем и такива деца има 😀

# 211
  • София
Не знам кое дете в 7 клас ще се сети да го допълни до равностранен Rolling Eyes

Доста, честно казано, ако веднъж им бъде показано, разбира се - сами едва ли биха могли. Както казах, дъщеря ми го научи навремето (в 7 клас) точно това псотроение от Ганис и след това го е ползвала неведнъж в други решения.

Динчо, не е  според мен непременно от състезания - просто НВО става все по-опростено  и такава задача ни се струва на много високо ниво. Но преди десетина години по помагалата  със задачи за 2 модул, особено на Архимед и Коала, че даже и на Веди (които уж се славят с по-лесни задачи на пробни), имаше немалко геометрични задачи с разнообразни доп. построения (не че после се падаха такива на изпита, де, но пък желаещите тренираха с  тях).

Последна редакция: нд, 07 мар 2021, 23:49 от пенсионирана русалка

# 212
Русалка, така е. Не знам да съм виждала допълнително построение на НВО от 10 години. Може и са съм забравила де.....
Според мен, няма лошо да има една задача, която да разтвори "ножицата" между отличниците и останалите.
Явно обаче е нужна средна успеваемост, пък такива задачи да са за състезания. И в това има логика, де.

# 213
  • София
Русалка, така е. Не знам да съм виждала допълнително построение на НВО от 10 години. Може и са съм забравила де.....
Според мен, няма лошо да има една задача, която да разтвори "ножицата" между отличниците и останалите.
Явно обаче е нужна средна успеваемост, пък такива задачи да са за състезания. И в това има логика, де.
Вижте 24 задача от НВО по Математика,  2018 година.  Там се прилага едно класическо построение, което аз наричам " разпъване на отсечка".

Последна редакция: нд, 07 мар 2021, 20:53 от ganis

# 214
  • София

Здравейте!
Може ли помощ за 19и 20зад ?

# 215
Carlinka05,

Задача 20.
△LPC е подобен на △ABC, щом
∠РLC=∠BAC и ∠ACB им е общ.
От подобието => CL/CA = LP/AB (1)
От AL ъглополовяща и свойствата на ъглополвяща в триъгълник (дели срещуположната страна на части, пропорционални на другите две страни) => CL/CA = LB/AB (2)
От (1) и (2) => LP = LB

Русалке, мерси за отговора по моя въпрос!

Последна редакция: пн, 08 мар 2021, 12:05 от Barbabeau

# 216

За зад. 20 предполагам, че се търси решение без вписан четириъгълник, защото от ABLP – вписан и AL – ъглополовяща, директно следва, че LP = LB.

Есенцията на решението (без вписан четириъгълник) се състои в построяването на перпендикуляри LM и LN от точка L съответно към правите АВ и АС и в доказателството за еднаквост на ΔBLM и ΔPLN.

# 217
Подозирам, че е за 7 клас задачата и с подобие не е удачно.

Седмокласно решение: от L да се спуснат перпендикуляри към АC и BC. Нека съответно точките на петите да са М и N. LM и LN ще са равни (Т за ъглъполовящата). Еднакви триъгълници доказваме PLM и BLN: Втори признак -  LM=LN, имаме ъгъл 90 и ъгъл LPN=LBN (на LPC ъгълите са като на ABC) и следователно и ъглите MLP и BLN  са равни.
=> PL=LB

Писали сме заедно с Ant.

# 218
  • София

Все си мисля, че ножицата трябвада се разтваря на следващото ниво и за математическите паралелки след 5ти клас.
Основното образование не трябва да отблъсква децата с нормални възможности. На това ниво трябва да интегрира, усложнявайки нещата на общо основание се получава обратното. Същото важи и за българския.

А НВО е за всички. Трябва ни грамотна маса, не отричам значението на елитните мозъци.

# 219
Вечна тема в седмокласните дискусии.
Истината не е в 100 точки за всички.
Лошото е като пада летвата на кое е за елитни мозъци.

# 220
И аз споделям това мнение. В Италия училището е задължително до 16 години, което е даже отвъд прогимназията. В резултат основното и прогимназиалното образование е все повече и повече малоумно (в някои аспекти, да не изпадам в преувеличения все пак), но особено ако си мечтаеш за малко ниво. Rolling Eyes Избутват ги всички до завършена прогимназия, после в гимназията започват да ги късат и да повтарят, докато евентуално изпаднат изобщо от у-ще или отидат по професионални училища. Лошо няма за долното ниво, понеже макар и понякога със зор, накрая имат образование, което можеше и да нямат! Обаче тези начални години на протакване и посредственост дават своето отражение върху всички деца. Моят син не е перфектно генийче, съвсем не. Способно дете е, особено в частта с математиката и природонаучните, обаче адски лесно губи интерес към ученето изобщо. Ами в този смисъл, толкова години посредственост и липса на каквито и да е било предизвикателства са направо мъчителни за дете с нормален мозъчен капацитет. Не мога да ви опиша какво ръчкане съм ръчкала, не понеже не се справя, а понеже му е скучно до ниво да изпадне в кома. И пак казвам, не е генийче в лоша среда, а нормално дете в нормалната среда, даже бих казала, че доста хубави училища сме му избирали.

# 221
  • София
Вечна тема в седмокласните дискусии.
Лошото е като пада летвата на кое е за елитни мозъци.
Не съм либерал. За мен лошото идва от политиката за събиране на децата с различни възможности и общия учебен план, по който се обучават.
Не виждам как едновременно ще се обучават деца със специални образователни потребности заедно с -  да ги наречем "обикновенни" деца и по-будни деца и на всички ще им е интересно. Поне не в точните науки и БЕЛ.

Рисуване, трудово, пеене, физическо - да - нека там са заедно.

Така че мисля, че филтърът за точните науки трябва да е на входа, а не да се обучават заедно и там да се мъчат един друг.

-----------------

# 222
Темата е много голяма. Понеже тук темата е математиката, стои въпроса  - при броят часове в неМГ училище колко може да се задълбае в материала. Май изобщо не може. Прехвърля се на паралелното образование, за който иска.
Иначе, тъй като се намеси НВО, исках да кажа, че не е страшно да има и по-сложни задачи и е важно разслоението там. Дали ще си с 95 т в първите 10% или с 70 т. не би трябвало да има значение, ама при нас има голямо.90+ точки на миналогодишното НВО носиха удовлетворение като средство за влизане в избраното училище, но не и като атестат за ниво по математика.

# 223
Peneva, много ти благодаря.
Здравейте, ще ви помоля за помощ за 17 задача от 7ми клас

Последна редакция: пн, 08 мар 2021, 18:10 от Cилвия

# 224
Здравейте, ще ви помоля за помощ за 17 задача от 7ми клас
От свойство на ъглополовящата
AC:AB=LC:LB

От триъгълник AHB (H пета на височина от А)
AB=2.AH (катет с/у ъгъл 30 градуса)

АC:2AH=LC:LB
LC.AH=
LC.AH/2=AC.LB/4=10.3,2/4=8

Общи условия

Активация на акаунт