Отговори
# 30
  • пустинята Гоби
Масово се спира по тротоарите извън центъра на София.

# 31
Ама сериозно ли говорите за спиране на тротоара?

Тротоар не е споменаван изобщо. Спором за законно паркиране, а на тротоар това не е така, значи изобщо не е във фокуса на спора. Говорим (поне аз) за спиране на платното (разрешено), но пред нечия къща. И на онзи му било неприятно да му спират там. А ако опонентката ми има предвид някой да се качи на тротоара и да спира там, значи се е намесила без да схване за какво говорим.

# 32
  • пустинята Гоби
Всичко разбрах аз, изобщо не е уточнено къде и как се спира. Ясно е че местата за спиране не са разчертани и регулирани, иначе темата изобщо нямаше да я има.

# 33
  • София
Паркирането на тротоара е възможно. Аз затова си изтрих поста. Обаче трябва да има 2 м за минаване.

# 34
  • Пловдив
Предполага се, че говорим за разрешено паркиране. Иначе че паркират където и както им падне - така е.
На тротоара, мисля, може при определени условия.

# 35
Всичко разбрах аз, изобщо не е уточнено къде и как се спира. Ясно е че местата за спиране не са разчертани и регулирани, иначе темата изобщо нямаше да я има.

Не е нужно да са разчертани, има си правилник и там е казано къде може да се спира. Ако не може ма знак за това. Ако няма знам - може. И е казано, че става дума за София. Тротоар изобщо не беше споменаван. А ако ти имаше предвид тротоар щеше да го напишеш, а не да казваш, че само който отива в къщата може да спира там - понеже никой не може да спира на тротоара, даже и да отива в къщата. Тротоарът е  за пешеходците, не за гостите на домакина.

# 36
  • пустинята Гоби
Условията за паркиране по тротоарите изобщо не се спазват. Пред нас (центъра на София) собствениците масово си паркират колите вертикално на гаражите и тротоара не може да се използва.

# 37
Условията за паркиране по тротоарите изобщо не се спазват. Пред нас (центъра на София) собствениците масово си паркират колите вертикално на гаражите и тротоара не може да се използва.
Щом са пред своята 'къща', нали може? Нали така беше Wink
само пред чуждите не може

# 38
  • пустинята Гоби
Всъщност съседите не ми пречат, защото улицата е тиха и няма движение. Просто отбелязах един факт.

# 39

Ако беше започнала така нямаше да има дискусия. Но ти почна колко е кофти някой, който не идва при теб, да спира там. Което значи, че ако някой идва при теб няма проблем. Как да разбера, че имаш предвид неправилно паркиране???

# 40
  • пустинята Гоби
Ама ти какво си представяш, някакъв широк тротоар, отпред с паркоместа ли? Че колко такива къщи има в София?

# 41
Широк или тесен, ако на улицата (ПЛАТНОТО) е разрешено да се паркира ширината на тротоара няма значение.

# 42
  • Пловдив
А пък ако тротоарът е широк и може да се паркира на него, няма значение дали е пред нас, или пред вас.
Ако е тесен, също няма значение - все е забранено, отделен въпрос е дали се спазва.
В последния случай може да се каже, че щората е "заобиколно" средство за допълнително гарантиране, че забраната няма да се наруши, но авторът на темата едва ли говори конкретно за такъв случай.

# 43
Паркирането на тротоара е възможно. Аз затова си изтрих поста. Обаче трябва да има 2 м за минаване.
Паркирането на тротоар е забранено, освен ако не е указано друго посредством знак (табела) Т12

# 44
  • Sofia
Цитат
Чл. 96.
(3) За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение, по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се спиране за престой и паркиране на моторни превозни средства с максимално допустима маса до 2,5 т върху тротоарите, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 1,5 м за преминаване на пешеходци.

Последно това беше валидно в закона за пътищата, освен ако не са го променили.

Като цяло, понеже ни се е случвал такъв проблем с паркиране пред къща и многократно идване на полиция и налагане на глоби, ще го дам като практичен съвет:
- пред вход на къща, задължително оставяйте поне 2 метра, за да може свободно и спокойно да се излиза от къщата! Ако не осигурите това пространство със сигурност ще бъдете глобени. Очевидно затруднявате излизането от къщата, пожарната безопасност, достъпа до кофите за боклук, минаването на детска количка и т.н. от къщата в посока улицата. Мисля, че повечето шофьори се съобразяват с това и не запушват входове на къщи, блокове и т.н.

- не запушвайте гараж, иначе идват и ви вдигат колата, без проблем.

- на тротоар, особено в близост до вход - отново осигурете 2 метра (в закона е осписано 1.5), но оставете малко повече. Спира се в посока на движението!

Тези неща се научават по трудния начин по някога, но когато с добро не се разбира...

Иначе ми е се струва абсурдно, спора за паркирането пред къща или не в рамките на град.
В големите градове, особено в София е много трудно да паркираш пред блока си или пред къщата си (ако нямаш паркомясто) и редовно се налага да обикаляш по съседните улички. Не мисля, че някой разчита, че има шанс да си паркираш само пред вас си и никой човек от съседна улица да не спира пред вашия блок.

Общи условия

Активация на акаунт