Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 40 380
  • 911
  •   1
Отговори
# 105
Купувани са преди 10 години, ще питам там, от където съм ги купувала, дано ги поддържат още или си спомнят поне

# 106
Купувани са преди 10 години, ще питам там, от където съм ги купувала, дано ги поддържат още или си спомнят поне
Може и снимка, ако намериш из нета. Шефката на фирмата, която озелени двора е извънземна. Показвах и снимки на разни цветя и храсти и само от един поглед ги назоваваше с латински имена😮 след което допълва: не е за теб😆
Засега съм много зле откъм градинарстване и като за начало я помолих да слага растения, които се гледат сами.

# 107
  • Варна
За озеленяване Форум Хоби кафе. Страхотен форум, много приятни хора и уникални градини , които хората са си направили сами. Организират се  общи поръчки и се доставят растения от други държави.

# 108
  • густо майна Филибето
Хора всякакви Simple Smile Аз лично свързвам къщата с градината, иначе за какво ми е къща? Ако нямам градина, ще е заради невероятна гледка. Ако ли не - предпочитам удобствата на градската джунгла, не да паля колата за да ида за хляб.

Има и градинарска тема във форума, може да си прехвърлите питанията там.

Понеже съм в сферата, впечаленията ми са, че хора ,които могат да отделят пари за професионално направена градина, след това не искат дори да я косят, ако ще и да е 200 квадрата. Всички поставят условие - лесна за поддръжка. Насадят им иглолистни, вечнозелени, бавнорастящи, и после едната трева им тежи. Но пък някои ходят на фитнес, или си имат пътечки вкъщи Grinning
 В същото време искат топиарни форми - топки и спирали, които постоянно искат стригане и оформяне.

За тези, които искат поляна, но не им се коси, вече са го измислили - има косачки роботи. Работят и в дъжд, минават и до декар че и повече, зависи от модела. . Косят всеки ден, и отнемат съвсем малко от тревата, не я събират никъде, тя остава долу и след време се разгражда, което си е своеобразно торене. Две в едно Wink Нищо не жълтее дразнещо.  И полянката винаги има перфектен вид!

Съседът зад нас купи нова голяма къща. Отстрани останаха два коридора по пет метра, всичко друго е застроено. Влизала съм - има огромна нефункционална дневна със стълбище в средата. За да е по-удобно, увеличи кухнята още, сложи едни витрини, които са вече на три метра от ограда, висока 2,50. И другата ограда която вижда е толкова.  Измазана, с боядисани в друг цвят колони, ясно е, че няма да я крие със зелено. Като сложи и пътека, остана един метър трева. Е аз пък това не го разбирам - да изсипя толкова много пари и да се наслаждавам на оградите си. Simple Smile
 Затова пък, с изключение на зимата, гледката от спалните му е разкошна - гледа дърветата от нашия парк Wink

Последна редакция: пн, 22 фев 2021, 13:03 от Ljuboznatelna

# 109
  • Пловдив
Любознателна,по същия начин свързвам двора със зеленина.На мен, лично не ми се отдава,признавам.Стайните растения ,отглеждани от моя милост,се борят за оцеляване.Да кажем ,че не съм виновна аз ,а  зодията.Много съм разсеяна и забравям да ги поливам.
Наш приятел ще започва строеж скоро и сподели,че щял да бетонира целия двор,трева не искал.Звучи ми кошмарно,определено не е моето,но явно на него така му харесва.Изключително работлив е,но не желае да има дворна работа.
И понеже съм си вкъщи,с много свободно време(дъщеря ми е с шарка) ,мебелирването се протаква още повече.Май ще продължи  по -дълго от грубия строеж Simple Smile .
Съзерцавам малкото снимки на детайли,които съм снимала и размишлявам кое къде и как да го наместя.
Явно ме сърбят ръцете да ви пусна част от нашата незавършена баня,с все още незалепено биде  и за бижу ролка тоалетна хартия Simple Smile

Последна редакция: пн, 22 фев 2021, 15:03 от nelina_london

# 110
Аз ги чакам с интерес снимките от твоята баня, пускай, ще им се радваме много!! Wink
Каже сега тоал. чиния от коя серия е.

# 111
  • Пловдив
Ще пускам,но никъде няма огледала и паравани,поне ваната е монтирана и много ми харесва,но там липсват други неща.
Тоалетната чиния е някаква незнайна  китайска от Англия.Обаче римлеса и е много добър.В БГ стоящите на пода бяха над 400лв,тази излезна малко над 200лв заедно с плавния капак и доставката.И за трите бани взехме еднакви.Бидето е арабско на RAK,имат лека разлика в заоблеността с тоалетната,но не задълбавам толкова.

# 112
Любознателна, вие къде сте позиционирани?
Съпругът много сериозно мисли за закупуване на прцел в Прослав и започване на строеж, мен ме е шубе. Ни време имаме, ни познания, но нищо не излиза на пазара.

# 113
  • Sofia
... Ни време имаме, ни познания...
И ние така, но купихме парцела и се хвърляме, пък дано да имаме късмет.

Да попитам, отстоянията от регулационните граници важат и за басейни, ями и т.н., нали?  С тия 11 метра, голяма теснотия...

# 114
  • Пловдив
Лято,Любознателна е споменавала,че е в Коматево.Наистина е доста трудно да се намери нещо читаво в Прослав,особено откакто решиха,че хората купуват и апартаменти там и се юрнаха да застрояват коопераци в самото начало на квартала.Естествено пазарът на имоти се повлия силно ценово от този интерес.
Shantal,за съжаление отстоянията са същите,да.То ,за растителността е помислено по вид и отстояние от границите,как  така ще изпуснат останалите придружаващи строежа,доп.застроявания:) .

# 115
  • густо майна Филибето
Да, в Коматево сме. Около нас май не останаха свободни парцели. До нас продадоха преди около две години шест, до момента само един е построил и живее.Втория почна миналия месец. Няма вода и канализация. Може би като се договорим с всичките осем, плюс още няколко къщи, ще си платим водопровода, защото минава през частен път.  Ние се уредихме с канализация преди години, за тока чакахме трафопост. Със сонда сме. Пътя насипвахме колективно. Изобщо - весело е Simple Smile

# 116
Лято,Любознателна е споменавала,че е в Коматево.Наистина е доста трудно да се намери нещо читаво в Прослав,особено откакто решиха,че хората купуват и апартаменти там и се юрнаха да застрояват коопераци в самото начало на квартала.Естествено пазарът на имоти се повлия силно ценово от този интерес.
Shantal,за съжаление отстоянията са същите,да.То ,за растителността е помислено по вид и отстояние от границите,как  така ще изпуснат останалите придружаващи строежа,доп.застроявания:) .
Е, то е много престижно и примамливо, след като няма вода и канал, а за тока трябва да изграждаш трафопост! Интересно ми е тези кооперации как функционилат без канализация?!

# 117
  • Пловдив
fatalina,не си прочела.Това са две различни места.
Любознателта е в Коматево,а Лято бе питала за Прослав.И двата  са квартали на Пловдив,разположени в различни посоки.

# 118
  • Sofia
Интересно ми е тези кооперации как функционилат без канализация?!

Както Бояна и други елитни столични квартали, предполагам.

# 119
  • густо майна Филибето
Това са парцели с еднофамилни къщи, и си изграждат пречиствателна. В селата как функционират?
Парадокса е, че под пътя минава голяма канализационна тръба, заложена за нуждите на Белащица (или Марково, не помня) и селата нагоре. Но това още през соца, от там нататък нещата са оставени така, и Белащица са на ями и пречиствателни.

Отделно, че някакви идиоти са хванали моливчето и линийката , и са начертали УПИ-та без да се съобразят със старите им граници, и сега в едно УПИ влизат и чужди, и общински земи, улиците остават в частни, и е една голяма каша!

Общи условия

Активация на акаунт