Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 40 393
  • 911
  •   1
Отговори
# 150

А аз да питам като сме на вълна комини. Какви шапки? Ние така изкарахме без шапки и си вали в комините здраво. Но имаме за сега само камина която не е основно отоплително тяло. Предстои да вържем котел догодина към подовото.
Но ми се иска да е от кафява ламарина че не се връзва с останалата железария по покрива, но не можело ? Някой да го е правил?

При нас в блока се наложи да сменяме шапките на комина. От фирма VAS ни направиха нови шапки и бяха кафяви.
Аз бях много доволна от тях и сега за къщата улуците те ги правиха - ами страхотни са! Много се радвам, когато работя с коректна фирма и коректни хора.

drago, ако ползвате Schiedel, защо ще слагате допълнителна изолация?
Иначе те имат една система https://www.schiedel.com/de/produkte/keramik-schornsteinsysteme/absolut/ , която я дават подходяща за пасивни къщи и до колкото знам е по някакъв начин допълнително изолирана точно на покрива, за по-малко топлозагуби.

Валери, честито!

Последна редакция: нд, 28 фев 2021, 19:30 от nellytan1

# 151
  • София
nellytan1, може ли да споделиш цената на шапките, съвсем ориентировъчно ме интересува.

# 152
nellytan1, може ли да споделиш цената на шапките, съвсем ориентировъчно ме интересува.

Шапките сме ги купували преди време и не си спомням цената.

Най-добре да направиш запитване, защото и цените от тогава много са се променили.

# 153
  • Бургас
Момичета, в момента съм на вълна интериорни врати и просто съм в шок от цените, които ми дадоха.
Вратите, които купувахме през 2007-ма от Хьорман, в момента излизат 1600 лв, което ме разби!!!
Търсим гладки бели врати, със скрити панти, магнитни брави, прави первази.
https://akaza.bg/interior-doors/hormann-baseline/
Моля да ме ориентирате кои фирми сте гледали и как се движат цените, защото наистина много се изненадох.

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 14:53 от LaDiDa

# 154
  • Sofia
Вкъщи сме с такива врати (но малко фрезовани) от Титан доорс,  около 1000 лв. беше една врата, но не съм доволна от магнитните брави, две от пет не се затварят както трябва.

# 155
  • Бургас
Аз исках на Хьорман, но представителите за нашият град не ме впечатли ха. Особено за външната врата. Малко отклонение, няколко пъти ходя в магазина и е затворено. Накрая звъня да питам, защото няма работно време и.... Ами аз си тръгнах, а часа е 3 и 15 след обяд. Питам аз наивно, какво е работното време. И насреща ми отговарят, аз съм си началник, нямам работно време. Немско качество с българско обслужване. Като си помислих какво ли ще е монтирането и със светлинна скорост забравих. Порта доорс имат хубави врати с магнитни брави. Сложихме в апартамента преди време и сме много доволни, но монтажника напусна и сега сме в чуденка. Делта мебел груп накрая сигурно ще изберем. ММ иска безфалцови. Там също има и магнитни брави. Ходихме и в цеха. Страхотно обслужване. Вече гледам и други неща, а толкова исках Хьорман, но на местна почва не бива.

# 156
Ние сложихме Хьорман входна и гаражни врати.
Веднъж едната гаражна заяде и остана полуотворена. Доста се притесних, защото е към улицата, а вътре бяха всички уреди в кашони. Представих си как с часове вардя стоката, докато дойдат да я оправят😂
Обадих се във фирмата и човекът отсреща бавно и спокойно ми обясни, какво да правя за да я отблокирам. През целия разговор ми казваше: натисни това, вратата ще направи едикакво си, сега изключи, включи и т.н. ...и вратата се оправи. Каза, че се случва понякога, ако спира тока и вратата "се шашкала"
Повече не се е случвало.
А входната я направихме само с лост, без дръжка отвън, което отчитам за грешка. Няколко пъти е била на косъм да ми хлопне под носа. Сега ключът ми е в джоба, а и все още има майстори, но подозирам, че някой ден ще остана на двора по ролки и нощница без ключ и телефон😂

# 157
Голяма мъка са тези интериорни врати - от сега се плаша, а сме далече от слагане на такива. Ако ще се дават по 1000лв. и нагоре за врата, не е ли по-добре да се поръча масивна врата на майстор? Цената със сигурност няма да е двойна...

# 158
  • Sofia
Изобщо нямам намерение да се пробвам с "големи" фирми за интериорните врати. Искаме ги тапетни и с нестандартна височина и не ми се мисли за цената. Ако мебелиста ни не се справи (като време най-вече) имам вариант и с негов колега, който ни препоръча, той изработва почти само врати. Обаче... къде е тя още Rolling Eyes

# 159
Ние когато търсехме дограми попаднахме на фирма И-ДИАЛ. Ходихме до цеха им. Имаше доста врати изложени и ми харесаха. Но не съм гледала подробности, защото сме далеч от вратите.
Не мога да дам и отзиви за фирмата. Просто споделям, че на външен вид изглеждаха добре.

# 160
  • Sofia
Здравейте,

Днес имаме среща със строителя, за да обсъдим каква да е помийната яма, тъй като нямаме канал. Трябва да посочим мястото на помийната яма и резервоара за напояване.

Ще съм Ви признателна ако можете да  ми кажете нещо за различните видове отходни ями - да гледам и да изберем някаква или направо да ми препоръчате вид.

# 161
Здравейте,

Днес имаме среща със строителя, за да обсъдим каква да е помийната яма, тъй като нямаме канал. Трябва да посочим мястото на помийната яма и резервоара за напояване.

Ще съм Ви признателна ако можете да  ми кажете нещо за различните видове отходни ями - да гледам и да изберем някаква или направо да ми препоръчате вид.

И аз следя. Ние сме се ориентирали към пречиствател, но събирам отзиви. Изгребната яма ще е в горната част на имота, до пътя за лесно почистване, няма да използвам водата за поливане, че ми е гадно. Но водата къде се просмуква не ми е ясно.

# 162
Забранено е да се правят ями, които се просмукват в земята. Тровят всичко наоколо.
Ние мислим да сме с пречиствателна станция.

Скрит текст:
Според мен е редно повече хора да изискват от общините да спазват европейските директиви и най-вече за достъп до канализация.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=LEGISSUM%3Al … 4WSZG_qsK5dVfwei0

# 163
  • Sofia
Нелитан вече е споменала най-важното. И ние ще сме с пречиствателна, другия вариант по закон е изгребна, която се почиства периодично често. Само споменавам, че при нас общината заедно с визата посочи и място за въпросната изгребна яма. Как е в другите общини, не знам. И за тях важат отстоянията от границите на имота, както и за почти всичко друго.

Аз проучвах Биотех, български, с разумна цена, писах си из интернет с няколко човека, доволни са от тях. Имат доста голям списък в сайта с реализирани обекти и ако ги изберем, се надявам да ме свържат с техни клиенти за повече отзиви.
Попаднах на доста отзиви, докато проучвах и за чешките BIO CLEANER, тези дни познат ни ги хвали отново, цената им е почти двойна.
Близки сложиха несмките Граф, останаха доволни от обслужването, но още не живеят в къщата и нямам реални отзиви. Те са още една идея по-скъпи от предните два варианта.

За съжаление нямам отговор на въпроса, до колко "вносните" си струват разликата в цената, която не е малка.

Ако се включи още някой с практичен опит и за мен ще е полезно.

lilisha, това е другият "интересен" момент, какво правим с пречистената вода. След пречиствателната може да се направи попивно поле. Ако тя работи правилно водата след нея не замърсява и това е ок като вариант. Тук е важна пропускливостта на почвата обаче. Или допълнителен резервоар, но и той ма капацитет и трябва да се изпразва... Не е лесно намирането и на това решение.

# 164
  • София
Ние сме пречиствателна на ROTO, словенски са.
Ползваме я от юни миналата година и за момента нямам забележки или оплаквния. Откакто е включена юни не сме се занимавали нищо с нея.

Общи условия

Активация на акаунт