Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 40 391
  • 911
  •   1
Отговори
# 135
  • Бургас
Всички документални неща ги води ММ. Ще го питам. Ама по-принцип имаме и фирма за надзор. Знам, че първото нещо което направи е да отиде да промени тока да мине на битови цени.

Чакам с нетърпение да дойде другия месец, за да направят стъпалата с настилката. Навсякъде ще е ламинат в един цвят. Стъпалата и площадките също са от ламинат. Дадохме няколко пакета, за да ги изработят, т.е. нещо лепят. Те ще ни правят и подпрозоречните первази. Също на място ще правят и белите первази на пода. Като направят ще ви покажа.

# 136
  • Бургас

Да попитам за стъклената душ кабина - пропуска ли вода, като се купите от долу или има уплътнения, които възпрепятстват преминаването на водата?
Точно такава душ кабина ще правя и мнението ще ми е много полезно, също и почистването на стъклата лесно ли е, с какви препарати се чистят, за да не остава варовик по тях?

Това е стъклен параван, отдолу е директно върху плочките.
https://www.samo.it/
Когато го купувахме, ни обясняваха, че стъклата били специални и не оставали капки, след къпане. Не винаги, обаче е точно така. Нашата вода в Бургас явно е ОК, защото никога не е оставал варовик по тях. Не изискват никакви специални грижи стъклата. Проблем има отвреме-навреме с едни силиконови неща, които трябва да се сменят, защото потъмняват. отделно като остареят и започва да пропускат вода. Но като цяло е много удобно и практично нещо. Ще поръчам същите и за новата баня.

# 137
  • София
По принцип водата в Бургас е доста твърда, това го знам и от форума, и от родата. Тоест, би трябвало да остава доста варовик по стъклото, може би наистина има рекламирания ефект.

# 138
Хигиенни душове съм купувала от този модел https://www.amazon.de/gp/product/B0072AINJQ/ref=ppx_yo_dt_b_sear … ie=UTF8&psc=1
И такива без превключвател и със за банята за гости https://www.amazon.de/gp/product/B01K1I6KOA/ref=ppx_yo_dt_b_sear … ie=UTF8&psc=1
Гледах тези модели, защото вървят с тялото за вграждане. И сега има в склада за 100 лв с превключвател, после докупуваш слушалка и пита или пита и чучур и така... За хигиенния душ съм купувала цял комплект шлаух, окачарка и душчето за по 40 лв пак на Грьое, та по 120 лв горе долу са ми се връзвали комплектите.
Тези са с топла и студена вода. Рока имат много компактен модел Be fresh във вариант само студена или топла и студена вода, но са по около 300-350 лв от втория тип.

# 139
  • Бургас
nellytan1   попитах го ММ за ВиК. Обясни ми, че са гледали ситуацията в двора, т.е. има ли шахта, кран и други там подобни. Тази ситуация с подпис и печат заедно с предварителния договор се ходи във ВиК и те издават окончателния договор. И вече този договор се прилага, за да се подадат документите за така наречения акт 16. А в енергото има договор, който си е със строителния ток и после се подава, за да се мине на битов. Не знам дали ти го обясних. Ако не съм ясна питай пак.

В момента съм на етап купуване на смесители, душове, мивки. Не мога да си обясня на какво отгоре са толкова скъпи тук. От Амазон смесител на Грое е 89 евро с термостат. Доставката с превозвач не вдига много цената. Вие знаете за какви цени става въпрос тук.
 https://www.amazon.de/Grohtherm-Thermostatic-integrated-shut-off … nQ2xpY2s9dHJ1ZQ==   

това е линка, ако на някой може да му е полезен.

# 140
Аз сега с въпрос:
Слагали ли сте изолация на комите, вкл. на отдушници зидани с бетонни блокчета и каква? За комина за камината знам, че се облича с каменна вата 3 см, но другите? Топлият комин подобрява тягата и предотвратява конденз. Техничката при нас не иска да слага нищо, ММ едвам я убеди да сложат и тя отсече Фибран, че ще ползват в този случай, той ѝ казва вата ама тя неще... Та моля споделете!

Някой заложил ли е монтаж на смарт система? Спряхме се на Salus за управление на подовото отопление, осветление и разни други сензори.

Последна редакция: пт, 26 фев 2021, 18:21 от drago_2008

# 141
Много ви благодаря за всички отговори.
[drabo_2008], ние бяхме говорили с един проектант да ни направи "умна система", та в предварителния договор беше заложил на системата "Dali" - мога да ти пратя да видиш какво е писал. Изглеждаше ми, че си разбира от работата. Работи с продукти на ABB.

От едно online изложение видях, че има някаква KNS система, която така и не мога да разбера каква точно е разликата с Dali.

Преди това бяхме гледали Control 4, но се отказах от тях, защото за всяко ново нещо, което допълваш, трябва да се програмира към съществуващата система и то от някой от фирмата, която ти го е монтирала. На мен не ми хареса тази зависимост, но сигурно и при другите системе е възможно да възникне такова нещо.

Ако имате умен дом знам, че всеки един кабел трябва да "ходи" до главното табло. Т.е. трябва да сте го помислили предварително.

# 142
  • Sofia
Ние сме планирали BMS, но само ще мога да “преписвам” от вас. 
Избрахме архитект, уж. Убедени са, че септември ще се строи. На мен хич не ми се вярва и изобщо не възнамерявам да се напрягам излишно, когато, тогава.

# 143
  • Сред мелниците
Аз сега с въпрос:
Слагали ли сте изолация на комите, вкл. на отдушници зидани с бетонни блокчета и каква? За комина за камината знам, че се облича с каменна вата 3 см, но другите? Топлия комин подобрява тягата и предотвратява конденз. Техничката при нас не иска да слага нищо, ММ едвам я убеди да сложат и тя отсече Фибран, че ще ползват в този случай, той ѝ казва вата ама тя неще... Та моля споделете!
Комините ни  са изолирани с каменна вата и измазани с теракол. Отвътре с термоустойчив отвън с такъв за външно приложение.
Сега като правим външното измазване ще ги мажем и тях.

Мисля, че не трябва да е фибран заради отнасянето на двата материала към огън, но не съм съвсем убедена. Мисля, че ватата беше доста над 3 см. 5 или 10? Ще проверя и ще пиша, но няма да е тези дни.
Какъв й е проблема , че не иска вата?

А аз да питам като сме на вълна комини. Какви шапки? Ние така изкарахме без шапки и си вали в комините здраво. Но имаме за сега само камина която не е основно отоплително тяло. Предстои да вържем котел догодина към подовото.
Но ми се иска да е от кафява ламарина че не се връзва с останалата железария по покрива, но не можело ? Някой да го е правил?

Последна редакция: пт, 26 фев 2021, 17:41 от В (като Вятър)

# 144
  • густо майна Филибето
Аз сега с въпрос:
Слагали ли сте изолация на комите, вкл. на отдушници зидани с бетонни блокчета и каква? За комина за камината знам, че се облича с каменна вата 3 см, но другите? Топлия комин подобрява тягата и предотвратява конденз. Техничката при нас не иска да слага нищо, ММ едвам я убеди да сложат и тя отсече Фибран, че ще ползват в този случай, той ѝ казва вата ама тя неще... Та моля споделете!

Някой заложил ли е монтаж на смарт система? Спряхме се на Salus за управление на подовото отопление, осветление и разни други сензори.

Разбира се, че трябва да има изолация! Какъв фибран?! Има предвид най-горе ли?
Нашата къща е дървена и сме се подсигурили, коминът е със скъпите керамични тела, но предпочетохме да е зидан от тухли единички, има повече място за ватата. Дървената греда минава непосредствено до комина, и искаме да сме сигурни. От нивото, в което влиза тръбата на камината, 20см надолу пък пълнежа е пясък, така поема топлината и акумулира енергията.
 Отделно, че тръбата, която е връзка на камината към комина, се обдухва постоянно, така сме измислили системата за въздушно отопление, и на втория етаж тръбата никога не е гореща толкова, че да не се пипа. Там пък е оставен един отвор, откъдето да се топли коридора, и имам достъп за контрол Simple Smile

Ако ви е интересно -

# 145
Мерси, момичета!
Nellytan1, моля прати ми да разгледам.
Още имаме опцията да пускаме кабели, само на мазилка сме, но тези Salus са безжични основно.

В(като вятър), благодаря. Отдушниците не знам дали са запалими, там аспиратор и вентилатор излизат на покрива. И по-дебела вата можем да сложим на комина на камината, ама ми е интересно най-вече за другите. Ще ми е полезно да споделиш, мерси!
Комина на камината иначе тепърва ще зидаме с немските  Schiedel uni plus.

Ljuboznatelna, благодаря! Коминът на камината ще го изолираме много добре, но се чудим за отдушнците на покрива. Според нас не трябва да се оставят само на шпакловка.

Последна редакция: пт, 26 фев 2021, 18:20 от drago_2008

# 146
  • Sofiа
Минавам да се похваля, че проектите ни са готови. Лелеее, майко, имам 20 кг проектна документация! Няма да ми стигне свободното време през уикенда да изчета всичко.

# 147
  • София/Варна
Честито Valery ! Искрено ме разсмя с мерната единица за проекти.

# 148
  • Враца
Валери, честито!
Може би това е най-хубавият етап, защото човек може да помечтае.
После, като започнеш да се разправяш със строители и се сблъскаш челно с реалността, ентусиазмът охланява Wink

Аз влизам с питане- момичетата, които са само с вода само от собствен водоизточник /кладенец/, без водопровод, имахте ли изискване за противопожарен хидрант и как се справихте с това? Днес говорих с баща ми, и той ме застреля с това. Каза, че ако имам кладенец, няма как да захраня от него хидрант, тоест трябва задължително да изградя водопровод. Май имало възможност, ако има хидрант наблизо /примерно 50 метра/ да се счита, че може той да се ползва, но подробностите не ги зная.
Подчертавам, че питам за София, защото в провинцията много неща са различни.

# 149
  • Sofia
Трънче, има го това изискване, да, знам че и при нас и при съседите (понеже сме само със сондаж) нещо мериха и отбелязваха съществуващи в близост противопожарни хидранти. При нас водата е на никакво разстояние, а сме четири къщи, можехме да се справим някак с изграждането, но водопровода е частен и докато не го дарят на СВ не съществува за тях. С какво ти помогнах, не знам, Rolling Eyes но понеже надзорът се занимава с проектантите и общината, съм си спестила точно тези подробности. Ако нещо съвсем конкретно те интересува, ще разпитам.

Ние продължаваме с проучването за хидроизолацията на покрива, вчера имахме още две срещи. Искаме да направим първо това и най-накрая да продължим нататък. Чакам тази седмица и тези две оферти, за да изберем и да действаме. Успяхме да изясним с тях и комина за камината, сега ще иззидаме с по 15тина см. повече от коминните тела на покрива, за да могат да работят по него, а самите комини тела по-натам, че те изобщо не обичат вода. Ние сме с Вулкан система, идентична със Шийдeл, има си вата в комплекта, но колко е дебела, не мога да намеря в документите.

Валери, честито Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт