Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 40 207
  • 911
  •   1
Отговори
# 255
  • София/Варна
nellytan1 права си, че преобладаващо конструкторите ходят, но надзора по част конструкции винаги е бил задължителен. Надзор по всички части мисля,че въведоха с промените на ЗУТ от 2019г.

# 256
Авторският надзор е задължителен и за архитекта, но това на много малко места се спазва. Има места, където не се издава РС, ако няма приложени договори за авторски надзор поне на архитекта и конструктора, без значение на категорията на обекта /без шеста, разбира се/.

# 257
Gerundiq, права си за независимите участници, но доколкото зная инженеринга (т.е. проектиране и строителство от едно лице) не е забранен, а в някои случаи е и доста удобен, особено ако се търсят максимално кратки срокове за реализация.
Ljuboznatelna, нищо лично, просто в последните страници основно се коментираха начини за заобикаляне на законови изисквания, което не е за поздравления все пак Simple Smile.
nellytan1, при сключен договор за авторски надзор, участват проектантите и още как, но нищо чудно при малките  къщи освен  договори със строители да се избягват и такива с проектанти, въпреки че се изискват като част от комплекта документи при  подаване на заявление за регистриране на строеж.

# 258
  • София/Варна
Даже и в наше село,където преди 8 години, като строихме общински служител не беше стъпвал, вече си идват за откриване на строителна площадка и за този акт 2 ти трябва задължително договор за авторски надзор. После кой идва, кой не си е друга работа.
Сега за новата къща на 2 април миналата година в сняг до колене и в най-върлата пандемична параноя си дойде служителя от общината.

# 259
При откриване на строителна площадка на нас ни изскваха договор за авторски надзор и от архитекта и от конструктора.
Конструктора държи да идва при всеки случай, когато е необходимо неговото присъствие.
Архитекта обаче иска само снимки.
А инжинетите от надзора не съм ги виждала. Само конструктора дойде веднъж и той нямаше претенции за нищо...

pep_si, аз някои законови изисквания не ги разбирам. Защо е нужно да наемам някой, който е регистриран в камарата на строителите, ако тази камара не се грижи тези, които не се справят с тази дейност да не получават разрешение от тях? Безумно ми е. При това питането ми е не само от позицията, че съм пряк инвеститор. А питането ми е и като гражданин, на който му е писнало от ремонт на ремонта.
Има някаква регулация, но тя пак е недомислена. А това дразни много.
И с надзора е същата работа. Как всички строителни дейности получават подпис от надзора, като малко след това се налага ремонт на току що построеното!
Това е от тези дни:
https://dnes.dir.bg/plovdiv/propadnaliyat-plovdivchanin-v-trotoa … e-sadi-obshtinata

Има нещо много сбъркано при нас.

Последна редакция: пн, 08 мар 2021, 17:39 от nellytan1

# 260
  • София
Много клиенти не искат да си плащат проектирането, какво остава да плащат за авторски надзор Simple Smile

# 261
  • София/Варна
arh_b това е много крайно изказване. Много хора искат да минат метъра без проекти или с минимум проекти.
Аз до сега имам само един случай, в който инвеститора се правеше на луд за заплащането занадзора, но като стигнахме до актове много бързо промени позицията си.

# 262
  • густо майна Филибето
Ljuboznatelna, нищо лично, просто в последните страници основно се коментираха начини за заобикаляне на законови изисквания, което не е за поздравления все пак Simple Smile.

А, не,не. Затова пуснах и цитата по-назад. Така се е случило, че не работя. А ако работя някъде за 600, трябва да ги дам на някой, който не по-добре от мен ще разнася дървен материал, ще импрегнира, ще реди вата и ще държи гипскартона. Не, трябва да му дам повече! Имам претенциите, че мога да го върша също толкова добре. ММ и той има прентенции за това, което умее, сигурна съм Grinning

# 263
Дори не мога да си представя, че някой няма да иска надзор то от конструктора.

При нас даже конструктора го викахме няколко пъти допълнително. 

# 264
Колега Gerundia, обема на работата ни не се определя от ЗУТ(закон за устройство на територията), а от Наредба 4 - Обем и съдържание на инвестиционните проекти. Незнам това с изгребната яма откъде дойде, може би от мой предишен пост свързан със септичен контейнер и че не ми се е случвало да е нанесен в виза за проектиране. Контактите и възглавниците са част от работен интериорен проект, който се възлага отделно от трите етапа, които споменавате. Като колега, колко пъти са ви възлагали - платили за авторски надзор на еднофамилна къща? На практика всички колеги го подписваме безплатно, защото масово е въпрос на цена на проекта. Да не бъркаме авторския надзор със строителния контрол (надзорна фирма). Както и да е, темата беше, защо има значение изрядната документация на обекта за архитекта и какви са плюсовете и минусите на строителството по "стопански начин".

Последна редакция: пн, 08 мар 2021, 18:34 от Atanas Stolinchev 690153

# 265
  • София/Варна
Колега аз съм конструктор.
ЗУТ е закон и всичко,което съм Ви цитирала е от там. Към ЗУТ има много наредби,които са подзаконови нормативни актове и тълкуват различни членове от ЗУТ.
На мен като на конструктор на 100% от случаите са ми плащали за надзор. За колегите архитекти сте прав, но и никога не съм виждала по обектите архитект. Само на два обекта съм виждала конструктора на надзорната фирма, за което шапка им свалям. Заплащането е въпрос на споразумение с възложителя. 
Аз за най-ниска цена не работя. В много от случаите, аз съм водещия проектант по различни причини и който държи на най-ниска цена, а не на най-добър продукт-свят широк, колеги много,както и цени различни. Всеки си оценява труда.
Предлагам да спрем дискусията за заплащането на проектантите. Мисля, че не е за тази тема. Най-малкото като се надприказваме отбор проектанти , на никой няма да сме полезни.

# 266
Както и да е, моята основна цел беше да опровергая явно всеобщото мнение, че архитектите сме едно необходимо зло, струващо пари до разрешение на строеж. За съжаление може би сами сме виновни  за това. Доверието в строителя е толкова голямо, че въпреки всички бели, явно през ум не минава на човека, желаещ нов дом първо да се консултира с архитект. Защо това се случва само при големите възложители незнам. Нито при нас, нито при вас конструкторите е нормално масово строителя да възлага проекта. Няма той да живее там! Домът не е като телевизора, най-евтино за най-голямо.

# 267
Може ли да споделите мнения за слънчеви бойлери. С тръби или огледала, като има подово трябва ли да е със серпентина или се свързва директно към подовото за топла вода през зимата.

# 268
Може ли да споделите мнения за слънчеви бойлери. С тръби или огледала, като има подово трябва ли да е със серпентина или се свързва директно към подовото за топла вода през зимата.
Ще се опитам да отговоря, макар и доста лаишки. Ние сме с термопомпа въздух-чешмяна вода, т.е. не е сондажна. В момента системата е напълнена с пропилен гликол, за да не замръзва, но той се ползва и при система от слънчеви панели. Отоплението е подово и със слънчеви панели за подгряване на водата в бойлера, които в момента ги включват в систимата. Бойлелът е специален 300 литров. Дали има серпетна не знам, но вераятно да. Тези бойлери нямат нищо общо с бойлерите които се ползват при отопление на камина с водна риза и на котлета. Може да работи само на ток от електрическата мрежа. Да се захранва само от слънчевите панели. Да работи със слънчевите панели и когато работи термопомпата да доподгрява водата ако има нужда. Да роботи с панелите и  ел. ток от електрическата мрежа за доподгряване при нужда. Системата е много сложна и едва ли някой неспециалист може да ти я обясни и да я монтира. Трябва си специализирана фирма, която има опит в изграждането на такива системи и то след изготвен проект по част ОВК. В момента ни поставят термостатите в отделните помещения, за да контролираме температурата на помещенията. Системата още не е работила изцяло с включени панели, на потребителски ток и с термостати. Едва сега от началото на месец март сме с потребителски ток. До сега 2 месеца работи частично и на промишлен ток, като се програмираше само подаващата температура на водата. Бях обещала да дам инфо за разходът на ток. Разходът за ел. енергия при тези условия от 7 декември до 7 януари беше 294 лв. за две къщи с обща отопляема квадратура - 110 кв.м. За януари до 7 февруари сметката ни беше 300 лв. Термопомпата от както е пусната не е изкрлючвана и топла вода има нон-стоп, при интензивно ползване  на топлата вода 3 седмици, включително по време на зимните празници. През осналото време през уикендите. Когато систимата напълно заработи с всичките й части и с термостатите, и измине един пълен цикъл на месечна работа на потребителски ток отново ще дам инфо за сметката ни за ток.

Последна редакция: вт, 09 мар 2021, 09:31 от fatalina

# 269
  • София
Simple Smile Да архитект съм, което ме обвързва, разбира се, при обекти с по-висока категория с авторски надзор, и често с инвеститорски контрол. Както вече по-рано писах, все още има инвеститори, които първо идват при нас и заедно с тях избираме строителя и следим бюджетите. Обикновенно не става дума за еднофамилни къщи, а за хотели, комплекси, кооперации и т.н. Разбирате, че спирането на обекта обърква всички организации.
П.П. Работата на архитекта не е само до РС. Това е най-малкия и евтин пакет от услуги. При един хотел примерно, лично маркирам къде да се монтира контакта и какъв цвят декоративни възглавници да се поръчат Simple Smile. Това се случва и при къщи, такива каквито се появяват в "наш дом" и подобни.  Wink
Не знам дали забелязвате, но тук сме хора, които строят къщи. Досега никой с хотел не съм видяла и изобщо не разбирам защо ги намесихте този вид строежи. За пета категория лично съм минала по пътя и лично съм се убедила в това, което казвам. А и Вие не оспорвате верността; освен за къщи за показ - там препдолагам, че биха могли и с интерироен дизайнер да наредят контактите, ако сте ги проектирали правилно в съответните фази на проекта - та чак пък да е задължително Ваше участие ми се струва странно. И ни най-малко не забелязвам хората да имат кофти мнение за архитекти/проектанти, напротив, забелязвам респект и че разчитаме на тези професионалисти (и ни се ще да можехме и повече да разчитаме). Не знам това от къде дойде като идея. Виж, че недолюбваме бюрокрацията си е вярно. Както е вярно, че няма нито перфектен архитект, нито перфектен строител, нито перфектен възложител. Така че не виждам какво има да се защитава в случая като имидж - свят широк, хора и професионалисти всякакви. Ние например бяхме избрали строителя преди да купим мястото, после избрахме и архитекта, но за всеки случай срещнахме двамата преди да започнем проекта - да се разберат единия какви материали ползва, другия какви материали смята да заложи, да си зададт въпроси един на друг и да видим дали ще се харесат. Изобщо не виждам защо архитектът следва да избира строителя, даже ми се струва кофти практика всеки да си сформира екип и само него да натрапва на клиентите си. Случи ни се и на нас и по-скоро ни беше подозрително, отколкото полезно (но за нашата си специфична ситуация) - затова избрахме друг архитект и човекът свърши точно работата, която очаквахме да свърши. Рискът винаги е за инвеститора, веднъж подписан от мен договор с препоръчания строител, Вас не Ви задължава с никаква отговорност, нали? Няма как да ме обезщетите в случай, че прпеоръчаният от Вас строител нещо оплеска нещата и отказва да ме обезщети без съд и присъда. Затова си мисля, че който носи риска, той си решава кой точно риск да поеме. Виж, потърсен съвет е нещо друго и пак си е избор на възложителя.

Дори не мога да си представя, че някой няма да иска надзор то от конструктора.

При нас даже конструктора го викахме няколко пъти допълнително.  
И на нас ни искаха авторски надзор от архитекта и конструктора, имаме договор, познай дали някой дойде изобщо Simple Smile С ММ сме висяли на главите на строителите като 90% от всички останали строящи хора. Ако ни се стори, че трябва по-компетентно мнение, издирваме човек разбиращ и си го викахме да погледне - тук приятел, там бивш колега, или някой работил с еди коя си фирма/човек... и така. Конструктора ни се преместил в Дупница докато почнем да строим. Как да го накараме да идва до София този "зает" човек, който даже не си вдига телефона? И като не идва, дали трябваше да тръгнем да се съдим (щото нали... договор), че още поне няколко месеца (в добрия случай) да плащаме хем наем, хем заем? Или да го сменим и пак да удължим с няколко месеца наем+заем ситуацията? На хартия всичко е ясно и чудесно. Реална отговорност обаче просто няма как да се наложи на когото и да било по веригата, та цялото това впрягане за отговорности е чудесна идея, но неприложима (към момента). Според мен и като цяло, де - не като универсален принцип. Много се радвам например при вас, че сте случили на такъв професионалист; сигурна съм и че не е единствен!

Не се притеснявам аз за къщата ни (пак напомням, че е дървена и все пак се вдига цялата и се затваря за 2 месеца, ако се наложи), но ме е яд, че всеки който може, се възползва от вратички в зкаоните, а понякога буквално самата система принуждава хората да го правят. И на този фон ние тук няколко страници си обясняваме кое е правилно и грешно. Нелогично ми е някак.

Последна редакция: вт, 09 мар 2021, 16:45 от ToniShu

Общи условия

Активация на акаунт