Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 461
  • 911
  •   1
Отговори
# 375

... Днес говорих с шефа на фирмата, изпълняваща контактната фасада и той ме застреля. Можел да ме включи в графика за 2023г. Иначе беше много любезен и ми обясни технологията. Поговорихме си за вентилируемите,  и той е на мнение, че имат недостатъци и за него не била "фасадата на бъдещето" А стана ясно, че не може да ни поеме като обект, така че не беше "агитация" да го наемем. И сега съм в потрес къде ще търся изпълнител, не искам да избирам произволен. И в днешния разговор ме предупреди човека да внимавам кого ангажирам, материалите са ясни, но неправилното полагане може да разкаже играта на целия замисъл. Иначе ще сме с ЕПС и на фасадата и на покрива и мазилки и бои Баумит.

Здравейте,
Извинявам се за включването, но правилно ли разбирам, че обмисляте да поставите EPS-топлоизолация под вентилируема фасада?

# 376
  • Sofia
Ужас, изглежда изобщо не се справям с обясненията  в последните постове. Опитвам се да не пиша разтегливо и изглежда в крайна сметка само аз се разбирам, какво съм искала да кажа. Rolling Eyes

Нелина, това ми звучи много добре като идея, имаш време до есента да го навиеш за една командировка до София Satisfied Контактната е "стандартната" лепена/дюбелирана топлоизолация и мазилка, така че е май точно по неговата част. За парапетите, да, разбираемо, без тях не може!

chortiz, ние сме с плосък покрив и борд съответно. Понеже бордът също се покрива с хидроизолацията (заедно със самия покрив се прави), преди това лепим топлоизолация и го подготвяме за поставянето на т.нар шапка. Много общо казано можем да я направим или от ламарина или от камък/керамика/бетон, ние избрахме първия вариант. Когато накрая се слага тази ламаринена шапка, на борда  след топлоизолацията, е добре да се постави ОСБ (или някаква водоустойчива дървена обшивка) и след това върху него се лепи хидроизолацията. Това ОСБ трябва да застъпи и фасадната система, съответно за да определим ширината му, трябва с точност да знаем, колко см. ще е фасадата в готов вид.Та това с дебелината се отнася за самата топлоизолация на фасадата в завършен вид, каквато и система да е избрана.
0rang, не, ще поставяме EPS, но за фасадата в крайна сметка решихме да не е вентилируема. 
Това е изпълнено с въпросните материали на Баумит, харесва ни, остава да намерим изпълнител.

Скрит текст:

Nelina, малко Лего закачки за детска стая

Скрит текст:

# 377
  • Враца
Ауу, това с легото ме грабна! Имаме толкова много части... От къде могат да се видят още идеи?

# 378
  • Пловдив
Di.Gi,благодаря за обяснението.ММ е правил всякакви фасади,включително вентилируеми,но тях ги изпълнява по проект.В Англия такива имаха само обществени сгради.
  Ще му кажа,че ако продължи с изолацията има отбор Софиянки,които ще се възползват от услугите му Simple Smile
  Много ми хареса идеята с картината пълна с лего.Хвана ме яд ,че изхвърлих някакви имитации на лего с изпогубени части.
Днес подхванах малките  мушмули с темперните бои да рисуват рисунки за корковите табла над бюрата си.Вече имаме промишлено количество сърца и коли Simple Smile

# 379
Хайде и аз да дам отчет -  приключихме със замазките и стигнахме до стените с гипсокартона. За последно оглеждаме ел.изводите. Със сигурност ще се наложи да добавим още няколко, поне за нощните лампи... Децата си разпределиха стаите и за мое учудване се споразумяха без кавги Simple Smile

# 380
  • Sofia
Queen, стените ви ще са с гипсокартон, така да разбирам? И ние на там клоним, дано е правилно решение. Поне лесно се местят и пускат кабели май в този случай.
Само не знаем дали да сложим вата под него, нещо тъничко евентуално. Съветите са разнопосочни по тази тема. Опитах с един калкулатор някакви сметки да направя за конденз евентуален, не ми стигна търпението.
Браво на децата! Моите си ги разпределиха на етап проектиране още. Simple Smile

# 381
Queen, стените ви ще са с гипсокартон, така да разбирам? И ние на там клоним, дано е правилно решение. Поне лесно се местят и пускат кабели май в този случай.
Само не знаем дали да сложим вата под него, нещо тъничко евентуално. Съветите са разнопосочни по тази тема. Опитах с един калкулатор някакви сметки да направя за конденз евентуален, не ми стигна търпението.
Браво на децата! Моите си ги разпределиха на етап проектиране още. Simple Smile
Да, стените ни ще са с гипсокартон. Не сме обсъждали друго, защото мъжът ми може да работи с гипсокартон и няма да се занимаваме с майстори. Като чух колко взимат на квадрат и ми се изправи косата Simple Smile

# 382
  • Пловдив
При моите скромни познания,вата под гипскартонени стени има смисъл при сглобяеми, дървени къщи или при сезонни вили.Тухлата акумулира топлина и я отдава.При достатъчна външна изолация е прекалено трудоемко и леко обезмислящо се начинание отвътре да се слага вата.Задължително се слага паробариера,а ако кабелите са под нея си е филм,опаковането на всяка една дупка.
  Нашите тавани са гипскартон на конструкция плюс един куфар и мини сценична в кухнята.Там ръцете ми са вързани какво и колко тежко мога да закачам.За лампите са заложени дървени трупчета предварително и нямам право на промени на местоположение в последствие.
 Преди да закачим балдахина на малката ,светнахме със силен прожектор таванът отблизо,за да целим металните профили.
 Ако всичко ви е много точно планирано преди картона-всеки контакт,направо ви завиждам,защото обичам леките промени в последствие,докато наглася цялата визия на помещението и картон на конструкция ме спъва.
  Queen,само стените ли ще са картон?Там сам човек може да се справи,но с таваните е трудно,особено ако се ползва червеният пожароустоучив гипскартон.

# 383
Здравейте..
Дали някой от вас би могъл да ми препоръча проектантско бюро ?
Ако е свързано с община Божурище ще е още по добре..

# 384
  Queen,само стените ли ще са картон?Там сам човек може да се справи,но с таваните е трудно,особено ако се ползва червеният пожароустоучив гипскартон.
Таваните на стаите ги правим с ламинат и отново мъжът ми е майстора Simple Smile Работи сам, без помощник. Има едни телескопични подпори и ги ползва за допълнителен чифт ръце... Предпочита така, без да му се пречкат други хора. Пуска си музиката и действа спокойно и методично. Тавана на една спалня правеше за около 4-5 дена, като половината време отиваше за конструкцията, другата половина - за инсталирането на ламината. Водоустойчив гипокартон на таваните ще слага в мокрите помещения, но още не сме стигнали до там. Убедена съм, че ще намери начин да свърши работа без втори човек около него.

# 385
Nelina страхотна детска стая, поздравления!

Аз ли не разбрах или иде реч за щендерни (вътрешни) стени между помещенията. Те се правят с 2 пласта ГК от всяка страна сложен разминато и вата по средата за шумоизолация. Ако ще се закачва/фиксира нещо за стената не е проблем, мери се къде ще е точно и се слага профил подсилен на това място. Ние щяхме да правим такива, ама после като размислих, че искам една с тухли, друга с ГК (място да пестя) и ММ отсече, че всичко ще се зида тогава...

# 386
  • Sofia
Не, ние ще зидаме, вместо мазилка решихме да е гипсокартон. Предимство е, че имаме добър майстор, който познаваме отдавна и сме доволни, отделно тези мокри процеси нещо ни се ще да си ги спестим максимално. Не претендирам да е най-правилното обаче.
Да споделя за любопитните по темата, Драго ме подсети, имаме познати с пасивна къща и те също ще започват със строежа. Под основите 25см (май бяха) топлоизолация, честно казано ми е чудно в нашите земетръсни зони, това не крие ли рискове, предполагам не всъщност, но... А вътрешните стени ще ги правят по системата с гипсокартон и вата. Ще падне яко "опаковане'' при тях.
Нелина, благодаря, че сподели мнение, всъщност и аз в тази посока разсъждавам, да не слагаме вата. Даже сега се сещам, нищихме го тук този въпрос веднъж, но пък тогава не ми беше на дневен ред.
За зидарията да питам пак, за последно, мислим Поротерм N+F 25 и Младост Eb 12, а разтворът да е Баумит ММ50. Някой с мнение или препоръки?

# 387
  • Пловдив
Queen,браво на твоята половинка!В баните,ако не са големи ще се справи с тавана .
С ММ едва примъкнахме всичкия розов ГК за таваните -той е якичък,аз не толкова Simple Smile  ,а ако трябваше заедно да го вдигане на височина 340см...нямаше да се справим.Иначе съм виждала някакви приспособления за помагане на повдигането.
 drago,аз разбрах,че не става дума за преградни стени,а замяна на мазилката с гипскартон,а Di.Gi мисли за вата зад нея.Може и аз да не съм разбрала.
Естествено,където се окачат тежки неща-кухня,баня се прави по описания от теб начин.Обаче,за разни рафтчета по стените-детски стаи,дневна,всичко трябва да е планирано точно предварително .

Докато напиша и Di.Gi е отговорила.

Ние сме с Младост,добри бяха.Със същия разтвор зидаха.Не съм го избрала специално,просто фирмата така е решила.
 Много се учудвам,как са одобрили дебелата изолация под основата на въпросната ПК.Ако е само под плочата ОК,но ако е и под зидарията вече става доста компрометирано,точно заради изискванията за земетръс.

# 388
"Поне лесно се местят и пускат кабели май в този случай."
Това ме подведе, понеже ММ искаше лесно да се "местят", но това не е случая при тухла със залепен картон. Лично аз не бих заменила мазилка с картон. Колкото и да е мокър процесът при нас изсъхна сега зимата с помощта на калорифери за 1,5 месец.

Последна редакция: нд, 04 апр 2021, 13:48 от drago_2008

# 389
  • Бургас
Пишете кабели и аз да споделя някои от нашите контакти

Общи условия

Активация на акаунт