Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 473
  • 911
  •   1
Отговори
# 390
Скрит текст:
chortiz, ние сме с плосък покрив и борд съответно. Понеже бордът също се покрива с хидроизолацията (заедно със самия покрив се прави), преди това лепим топлоизолация и го подготвяме за поставянето на т.нар шапка. Много общо казано можем да я направим или от ламарина или от камък/керамика/бетон, ние избрахме първия вариант. Когато накрая се слага тази ламаринена шапка, на борда  след топлоизолацията, е добре да се постави ОСБ (или някаква водоустойчива дървена обшивка) и след това върху него се лепи хидроизолацията. Това ОСБ трябва да застъпи и фасадната система, съответно за да определим ширината му, трябва с точност да знаем, колко см. ще е фасадата в готов вид.Та това с дебелината се отнася за самата топлоизолация на фасадата в завършен вид, каквато и система да е избрана.
Перфектно си се обясняваш даже....Simple Smile
Стана ми интересно как ще го правите, защото аз трябва да реша как да "преправя" нашия плосък покрив с новата хидроизолация и да го съвпадна с новата фасада. Ламарината тропа ли при дъжд? Ръждясва ли? В момента имаме камък, но фугите трябва да се пълнят периодично, нещо което искам да избегна.
А как ще завършите самия покрив, т.е. след полагането на хидроизолацията?

# 391
  • Sofia
chortiz, направо станах луда с този покрив аз, събрах оферти и всеки си предлага нещо различно, дори и тези, които по същество работят с еднакви материали. А пък с тази пароизолация тотално ме объркаха, а мислех че е задължителна. Последно пак разпитвах, еми няма логика кога я слагат, кога не. Но това е друга тема, а мисълта ми беше да отговоря на последния въпрос - след хидроизолацията за сега нищо. ММ категорично отсече, че не му се поддържа и зелен покрив освен двор. В една от офертите ни предлагат камъченца по покрива, изпълнителя който избрахме силно ни съветва да не влизаме в това приключение, защото според него, на няколко години трябва да се сваля и мие или подменя, самонасаждат се всякакви плевели, утежнява допълнително и още имаше. Неговото мнение е, че хидроизолацията, която полага, няма нужда от допълнителна защита, гаранцията на материала май е 30 години. В крайна сметка нещата както ги предлага ми звучат логично и ще действаме така.
За кратко и ние мислехме камък по борда да слагаме, и за това ни посъветваха да се откажем, точно заради фугите. При сегашната ни къща борда е с ламаринена шапка, мисля че е прахово боядисана, защото една фирма ни прави и улуците и шапката. На поне 12 години е вече, няма забележки по нея никакви. Не тропа според мен при дъжд, но пука през лятото вечер, когато паднат температурите и при изстиване се свива предполагам. Сега дали не обсъждахме, че се слага се нещо под нея, което обира тези движения, за да не се чува нищо, ще питам утре ММ.
Вие на какво се спряхте като хидроизолационен материал?

Нелина, много ти благодаря за споделенето!
Драго и на теб, ще го мислим и този гипсокартон, имаме още малко време.

Хоп и аз показвам нещо, замазка на покрива, а и друго няма за показване за сега всъщност:

Скрит текст:

Bar B Q, тази ваша фасада, много ме радва всеки път, обичам да ми е различно!

# 392
  • Пловдив
Скрит текст:
Пишете кабели и аз да споделя някои от нашите контакти

Bar B Q много яка фасада! А цветовете в стаите са изключително приятни. Аз да питам лаишки, какви са тези "дупчици" до контактите? Че и различни Rolling Eyes Thinking

# 393
# 394
  • Sofia
Минавам да помрънкам. Как се оправяте/ оправихте с тези архитекти? Десет пъти чертае каквото си иска, не каквото искам аз и вече започнах да изнервям. Уж трябва да строим септември, а вече два месеца си губим времето с разни безмислени рисунки.

Какво мислите за гараж с прозорци? Мисля си, че по̀ ще ми пасне на фасадата и на дворчето.

# 395
  • Варна
Нашият гараж по проект е бил с прозорци, но не са ги направили, за което съжалявам.

# 396
Според мен във всяко едно помещение е хубаво да има прозорци, ако е възможно. В противен случай дори и денем трябва да се ползва лампа.
В нашият бъдещ гараж най-веоятно няма да има, защото няма да има възможност.

С архитекта и на мен ми беше трудно да работя. Бяхме си направили нещата, на една програмка и той просто трябваше да пречертае каквото ние искахме, но отне адски много време и накрая пак нe направи някои неща, както ги искахме. Променихме ги в последствие.

Последна редакция: вт, 06 апр 2021, 17:30 от nellytan1

# 397
  • Пловдив
На нас ни бе супер лесно с архитекта.
Човекът си написа какви стаи искаме по етажите,какъв размер бани.Посъветва ни накъде да е ориентирана верандата.
След първия чертеж променяхме само големина на някои прозорци,а не е като да не съм капризна.
 По принцип, винаги има малки компромиси.При нас бе големината на банята за гости както и една врата,която отпадна от кухненската част.
 Исках да имаме прозорци навсякъде-дори в перално,дрешник,всички бани,стълбище,в антрето ,включително и на гаража,но там бе лесно,защото е като придатък към къщата.
 shantal,кое не се получава при вас?

# 398
  • Sofiа
И ние имаме по проект прозорец в гаража.
Нашата комуникация с архитекта мина доста гладко. И нашият като този  на Нелина си записа всичко, което искаме като брой помещения, разпределение по етажи и квадратури и почти от първият път ни уцели. Сравнително малко корекции правихме на етап идеен проект и една след това. "Голямата веселба" ще настане после в процеса на строителство - тогава ще лъснат ако и каквито недомислици има проекта.
Ние сме зациклили в избора на изпълнител и по-скоро в получаването на оферти. Имам изпратени 8 запитвания, от които до тук съм получила 2 оферти 2 отказа поради невъзможност за включване в графика.
Не мога да повярвам, че строителни фирми не могат вече 4 седмици да остойностят една количествена сметка за груб строеж само, която си е доста малко пера!
Това ми говори, че си имат предсотатъчно работа и не им се занимава/нямат възможност, но нямат и доблестта просто да ми кажатат, че не могат:rage:

# 399
  • Sofia
До човека си е, Шанталче. Първата къща беше мъка, арх. правеше точно обратното на исканото от мен, абе мъка, повтарям. ММ в един момент отказа да му разглежда "идеите" и поиска да го информирам, когато одобря някакъв що годе финален вариант. Много трудно ми беше и изострихме тона в един момент. Накрая все пак начерта каквото исках, на мен ми хареса, той беше възмутен от резултата. Satisfied
Втория път мина почти гладко. Начерта идеен проект след като обсъдихме колко, какви и колко големи да са помещенията. Не беше много ок, защото и ние самите имахме колебания дали гараж и веранда да са в квадратурата на къщата. Решихме да са допълващо затроване, започна да работи върху втори опит, но паралелно с това и аз чертах този път(тайно) с една програмка. Тук ММ се намеси и му каза, че и аз имам някакви идеи визуализирани и след кратка дискусия и двамата настояха да му ги изпратя. Не знам колко беше правилно това, но пък май ни спести време. Нанесе някакви корекции върху моите лаишки чертежи, завъртя ет 2 огледално, побутна още някои неща и така стигнахме до почти окончателен вариант. От там вече малко промени с добавени две лоджии и някои разлики в прозорци, но това бха козметични детайли. До някъде мога да твърдя, че проекта в основната си част си е мой. Колко съм скромна...
И понеже може да се каже, че имам наполвина сходен опит, просто бъди по-категорична. Не всеки умее да усети и да се нагоди към чужди предпочитания и вкус. По принцип не е лесно, да, но пък за работещи в областа на дизайна и архитектурата е задължително това умение. Изглежда сте попаднали на такъв. Търпение и по-твърда позиция, друго не ми хрумва да те посъветвам.
"За" прозорци съм, навсякъде, където е възможно.
Да си призная, и на мен ми е любопитно, как се движите и кое не се получава Relaxed

# 400
Шантал, архитектът не дава ли обяснение защо не приема вашите идеи? Да не би да има нормативна пречка? Може да му се разваля фасадата или пък конструктивно да не се получават нещата... Все нещо трябва да е казал - да изтъкне предимства на неговите варианти или да покаже минусите на вашите.
Di.Gi, любопитно ми е втория път при същия архитект ли отидохте или го сменихте?

# 401
  • Sofia
Започнахме точно с това обяснение, колко и какви помещения искаме да има на първия и на втория етаж. Приблизителна обща квадратура, уточнения  за всичко, което съм се сетила (напр., че искам пералното помещение да ми е на втория етаж, за да не мъкна пране нагоре- надолу; кабинетът да е максимално близо до входа, за да не се налага хора да минават през цялата къща; искам гардеробна долу, за да има къде да си приберем хилядите обувки и същевременно да не ги подритваме по коридора, а да бъдат прибрани; искам баня долу, за да мога да си измия краката на  кучето и т.н. неща, съобразени изцяло с нашия начин на живот). И всичко всеки път е безумно разместено и неотговарящо на изискванията ми. Нормативни пречки няма, съобразила съм се изцяло с възможностите на парцела (който е тесен и дълъг, за жалост).
И аз имам мои си чертежи, които умишлено не дадох в началото, за да не ограничавам творческото му мислене и с идеята, че може би ще ми покаже нещо по - добро и по - практично, но след като видях, че мисли в съвсем различна посока, показах моите и се надявах да ги ползва за ориентир, но не ...
При последната ни среща бях малко груба и уж се разбрахме да оразмери моята рисунка и ако пак ми донесе някаква негова интерпретация не знам ...

Преди да поискам прозорци на гаража, реших да ви попитам, защото съм убедена, че ще ми каже, че не е ок. Сега поне ще знам, че не ми е ексцентрична идеята.

# 402
Скрит текст:
chortiz, направо станах луда с този покрив аз, събрах оферти и всеки си предлага нещо различно, дори и тези, които по същество работят с еднакви материали. А пък с тази пароизолация тотално ме объркаха, а мислех че е задължителна. Последно пак разпитвах, еми няма логика кога я слагат, кога не. Но това е друга тема, а мисълта ми беше да отговоря на последния въпрос - след хидроизолацията за сега нищо. ММ категорично отсече, че не му се поддържа и зелен покрив освен двор. В една от офертите ни предлагат камъченца по покрива, изпълнителя който избрахме силно ни съветва да не влизаме в това приключение, защото според него, на няколко години трябва да се сваля и мие или подменя, самонасаждат се всякакви плевели, утежнява допълнително и още имаше. Неговото мнение е, че хидроизолацията, която полага, няма нужда от допълнителна защита, гаранцията на материала май е 30 години. В крайна сметка нещата както ги предлага ми звучат логично и ще действаме така.
За кратко и ние мислехме камък по борда да слагаме, и за това ни посъветваха да се откажем, точно заради фугите. При сегашната ни къща борда е с ламаринена шапка, мисля че е прахово боядисана, защото една фирма ни прави и улуците и шапката. На поне 12 години е вече, няма забележки по нея никакви. Не тропа според мен при дъжд, но пука през лятото вечер, когато паднат температурите и при изстиване се свива предполагам. Сега дали не обсъждахме, че се слага се нещо под нея, което обира тези движения, за да не се чува нищо, ще питам утре ММ.
Вие на какво се спряхте като хидроизолационен материал?
Терасите направихме със Soprema, френски материал, около 200м2. Засега отлично качество, година след това.  Понеже аз луднах на тема хидроизолация след всичките течове, предполагам, че ще сложа и един кат Schlutter  и Дитра преди плочките. Като споделих с моя майстор ми каза, че ми хлопа дъската, но с удоволствие ще ми вземе парите...Laughing
В България трябваше да направя едно покривче, защото имаше проблем, не намерих Сопрема, и направих с General Membrane, италианско производство, (да се внимава, че има и едно румънско) скъпо е според мен, но  материалът беше хубав.
Но за мен полагането е еднакво важно, колкото и качеството на материала, 3 месеца търсих човек в Пловдив, идваха от къде ли не, майстори, фирми...и обикновено като си отворех устата и някои изобщо не пращаха оферта...
Не знам какво имаш предвид под пароизолация?
При нас над хидроизолацията се постави мембрана геотекстил (така ли се казва...) и после мазилка пак.
На покрива ми препоръчват да не слагаме нищо, но аз ще поставя тялото на термопомпата там, искам да може да се ходи до машината. От Сопрема ми предложиха геотекстил и едни като плочи тип пъзел, които може да се ходи. Но в този случай обезмисля слагането на изолация преди битумния материал. Размишлявам го...
Също много ги мисля тези шапки, ако някой има завършен плосък покрив с металните шапки, нека да сподели снимки, моля.

# 403
...
0rang, не, ще поставяме EPS, но за фасадата в крайна сметка решихме да не е вентилируема.  
Това е изпълнено с въпросните материали на Баумит, харесва ни, остава да намерим изпълнител.

Скрит текст:

Разбирам, така е ок, да...  Докато вариантът EPS и вентилируема фасада... не че не се прави все още, но  е силно пожароопасен.

Това на снимката нещо като шлайфана мазилка с фуги ли е? С т.нар. "ефект бетон/мрамор"?

Относно тухлите... ще си позволя да споделя малко челен опит - няма чак толкова значение дали едни или други, отколкото да са добре изпечени, добре съхранявани и да са иззидани и измазани както трябва. И от едните, и от другите, и от трети и четвърти има партиди с криви, напукани, трошливи, мокри, затова е най-добре да се избират на място. Младост ЕВ 25 Еkonomik/Strong са с по-добри технически характеристики от Поротерм 25 N+F.    
Аз например щях да взимам Поротерм за външните стени, но когато ги видях в склада, взех Младост. И не защото якостта им е малко по-висока, а ламбдата е малко по-ниска, а просто защото бяха по-евтини, а партидата, която имаха, беше с по-добър вид, отколкото другите.

И малко за гипсокартона и тухлената стена (пак от собствен и чужд опит):
1.  Ако е монтиран посредством конструкция и няма пълнеж от вата, след това от всички възможни контакти, розетки и всякакви миниатюрни отвори има голяма вероятност да духа неуловимо и неумолимо.
А ако EPS-ът не е монтиран точно според технологията, ами както е обичайно за БГ "на кюфтета" или през пръсти, се получава коминен ефект, колкото и добре да са запечатани най-долната и най-горната фуга между изолацията и стената. Ще се усеща най-вече при вятър, а особенно силно ако тухлите не са старателно измазани отвън. И тогава ватата, сложена между стената и гипсокартона, чувствително ще намали охлаждането, получено от  коминния ефект.
2. Относно акумулирането на топлина - дори и да няма вата, ще има въздушна възглавница и тухлите пак няма да акумулират топлина много успешно. Отделно, че и Поротерм, и Младост, и всички подобни енергоспестяващи тухли, не са особено акумулиращи. Акумулиращи са плътните тухли. Също така бетонните колони, греди, плочи. Които всъщност не са някакви акумулиращи и отдаващи елементи от отоплителна система, на които да се разчита, а са едни големи термомостове. При стените от енергоеспестяващи тухли най-акумулиращо-отдаващият елемент е дебелата вътрешна мазилка заедно с първия слой на самата тухла, общо около и над 3 см. дебелина. Сходен ефект се постига и с 2 пласта гипсокартон на конструкция или с един пласт залепен с плътен слой гипсово лепило директно върху тухлите. Всичко това с условието външната изолация да е поставена по правилата.

Последна редакция: ср, 07 апр 2021, 05:17 от 0rang

# 404
  • Пловдив
0rang,всичко,което си написала е вярно.Мнението е много полезно.
Да кажем,че 2/3 от съфорумките в тази тема целят нещо доста енергоефективно,а не просто къща с изолация,отговаряща на действащите нормативни разпоредби.
 Не разбирам ,защо някой би поставил гипс картон на конструкция,ако не постави вата между него и стената.
  Di.Gi разсъждаваше в посока дали гипскартона да е лепен, или с профили и вата.
 Ако ,целият бетон е добре изолиран отвън,не може да се яви термомост при него и не е нужно да го изолираме отвътре.Дори и да не играе ролята на директен акумулатор,като тухлата си помислете дали бетонените плочки по улиците в градска среда лятото са студени като ходим по тях.
 Винаги съм твърдяла,че двойна изолация отвън е много по-добро решение,отколкото това да е разделена вън и вътре.Изпълнението и обаче ,в поне 90%от случаите е компрометирано ,точно по описаните по-горе причини.
А,изпълнителите знаят как се прави,поне на думи.В това се убедих от изолирането на новите къщи около нас . Обясняват как ще го направят,а действат по съвсем различен начин.
 Споделяла съм основните грешки при изолацията и на първо място е липсата на рамкиране на всеки лист вата или EPS.Следват външни и вътрешни ъгли,ъгли при прозорци,запенване на фугите,дебелина на шпакловка и мазилка.
  Докато си изчислявах някакви коефициенти по нашия проект,който бе сметнат с Поротерм и ги заменях с тези на Младост,каквито използвахме,се усъмних в разликата в ламбдата. Не е толкова малка в данните на самия продукт,нищо че няма никакво отношение към крайния резултат на стена,изолирана с 20см ЕРS.
 И нашите бяха по-нечупливи от единствената партида Поротерм,която ни доставиха.Поротерм бяха доста по-светли на цвят,майсторите не можеха да ги режат дори с професионална машина.Предполагам е до партида,защото ние пък имахме един палет Младост,които бяха с няколко мм по-широки от останалите и майсторите се чудеха от коя страна да равняват зида като ги слагат.

shantal,насоките ти са много ясни,не разбирам защо трябва да ти предлагат друго.Не ми харесва сценарият,в който архитектът ме убеждава,че нещо е хубаво.Предполагам,че като всеки в сферата на дизайна има някакъв изграден стил и му е трудно да преглътне ,че трябва да проектира нещо различно,но трябва да се съобрази.

ПП. Нашият проект има всичките ти изисквания,единствено дрешникът на първи етаж се явява огромен гардероб.Грубо размерите на сградата са 8м×15 м ,така че всичко е възможно.

Последна редакция: ср, 07 апр 2021, 11:03 от nelina_london

Общи условия

Активация на акаунт