Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 40 378
  • 911
  •   1
Отговори
# 90
УПИ е, в чертите на селото, след него има още къщи по улицата.
Доколкото разбрах разрешено то строителство е до 10м височина, 20%. От другата страна на улицата има много фамилни къщи по на 3 етажа

# 91
Доколкото разбрах разрешено то строителство е до 10м височина, 20%. От другата страна на улицата има много фамилни къщи по на 3 етажа
До колкото разбирам са два имота с отделни нотариални актове и са решили да си придадат единия.
Щом има водопровод и ток на близо разхода няма да е голям. За ток около 1000 лева, за вода, зависи къде е централния водопровод, но ако е точно пред имота - около 500 лева.

# 92
Щом е УПИ по-лесно ще се сдобиете с ток и вода. Това с 20% не го разбрах, но ако се има предвид 20% плътност на застрояване и имота е малък, то нищо не можете да построете, особено пък къща на 1 етаж. Катачо спазите отстоянията и от имота нищо няма да остане като петно за строеж. Най-добре е сугашните соцственици да извадян виза за проектиране, която да съгласумате с архитект, за да разберете каква  къща бихте могли да построите при тези параметри. Иначе 10 м височина хич не е малко. Дори 3 етажа биха се събрали. Друг и въпросът, че вие желате къща на 1 етаж. Ние също държахме на къща на 1 етаж.

# 93
H/I благодаря! 1500 звучи ОК! 

Парцелът е почти декар, лицето към улицата ММ го измери 16м., дълбочината е около 60 метра. 20% плътност на застрояване ще е около 180-190кв. Толкова планираме да е с гаражи и помощни помещения. Приключих с къщи тип "прогимназия".

Да, хората притежават два парцела и продават единия. И двата са с лице към улицата.
В полезрението ни стои и един парцел със съборена стара къща, която има партиди за ток и вода. Къщата си фигурира по скица,ще водим архитект да погледне дали може да се ползва мазата и да се строи на нейно място.  Разликата в цената е 6,5 хил евра, а параметрите като гол парцел са 1:1

# 94
  • София
Токът може и 20к да ви излезне. Няма как да научите от форума, пускате проучване в офис на енергоразпределителното дружество.

# 95
  • Пловдив
За,да се изкара виза искат комбинирана скица от геодезист.Поне при нас е така.Със визата в Ел и ВИК дружество за проучване.Ако ВИК минава по улицата пред имота,предполагам няма драми.С Ел никой не може да гарантира.

Тоест,за да  се извади  виза ви трябва документ за собственост и комбинирана скица(150-200лв).С Визата се отива в Енергоразпределително дружество и срещу 100лв се прави проучване за мощността ток,която сте заявили.

# 96
За това писах, че трябва да го направи настоящият собственик на имота. Иначе като го купят и се окаже тесла с тока, какво ще правят. Ние така процедирахме. После само презаверихме визата на името на ММ. Ако продавачите не се навият да съдействат, чао. Имоти колкото искаш.
Скаридка, тези 190 кв  може да се окаже, че не може да ги постигнете, т.к. се спазват и отстояния от съседните имоти и от улицата, но пък може имотът и да Ви стигне. Визата най-добре ще покаже. И ние в имота имахме стара тухлена барака на калкан и си мислехме, че можем да строим на нейно място, но визата показа, че бараката по документи не съществува.Така се наложи къщата да се измести и от калкана и остана още по-малко място.

# 97
  • Пловдив
При 16×60м ,няма да има проблем.с разполагането на посочения обем.При 3 метрови отстояния при страничните имоти,ще имат 10м лице на сградата а,в дълбочина ограниченията са макс 5м. от лице и  5м отдъно.

# 98
  • густо майна Филибето
Е, да, но представи си навътре 15м къща, като от двете страни, през прозореца гледаш на 3 метра ограда. Особено пък ако е телена и пейзажа при съседите е покъртителен... Не че не може да се изтегли и в дъното, или където няма да е съвсем така, но пейзажа си е променливо понятие. Стаята на сина ми гледа на 3м наша си стопанска постройка, не че изглежда зле, но на мен би ми било подтискащо. Но на тийна му е важно само какво вижда на монитора.

# 99
Предпочитам къщата да е в средата или дъното на парцела, колкото по-далеко от улицата, толкова по-добре
Знам обаче, че има политика новите къщи да са на 5м откъм улицата, идеята била да не се виждат задните дворове

# 100
  • Пловдив
Любознателна,права си!Не се бях сетила.В такъв случай много зависи и какво е самото изложение на парцела.Ние имаме една страна към ограда на 3м и там имаме само едно прозорче на баня.
Но ,при къща 180-190м2 със сигурност формата ще е неправилна.Може гаражът да е изнесен напред като куб,частта към двора също да е на "Г" .

# 101
  • Sofia
Нашият парцел е със същите размери, 17х61м., но плътността е 60%.  Като го гледам празно ми се струва предостатъчно широко. Като се спазят отстоянията отстрани и става егати коридора ...

# 102
Важно е изложението и разположението на помещенията спряма него. Ние сме с дълъг и тесен двор, а къщите са по средата и да, гледаме ограда от запад, но нова, наша и хубава. Отпред - юг имам хубав изглед към планина. От изток и от север ми е плътен нов дувар. На изток имам само прозорчета на бани и на коридор. Зелено е и селски къщи. Така си искахме, малък двор за да не садим, копаем е косим треви. На старата ни вила имаме и трева и зелени дувари от жив плет. Садени някога от свекър ми. Е няма такава отврат. Робска работа! Уж отиваме да си починем, а се скапваме от почистване на двора. Затова вече и не ходим. И децата ни не искат да чуят за там. Сега ще имаме само по една  пътека от трева от трите страни и всичко друго ще е камък, джакузи или басейн. Не ни трябва нищо друго. Отпред кашпи с зелени цветя и то такива дето сами се гледат и имаме една голяма хубава елха. Менималистичен двор от към зелении и украси. Имаме ландшафтен проект за двора, но искат майка си и баща си за изработка и поддръжка и си казахме, че може да се гледат работата. Не е за нас.

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 16:59 от fatalina

# 103
За мен най-красивата ограда е от туи - вечно зелени, държим ги на 1,80-2м височина. Подстригването е пролет и есен.
Поддържала съм и жив плет - не е моето. На две седмици си дереш ръцете.
Сега имам и едни почти целогодишни влачещи рози. Нямат листа и цвят само 2-3 месеца, когато е най-студено. 2
За озеленяването ако приемате съвете - купувайте от наши разсадници, а не от хипермаркетите. За Варна си имам любим - Керия, каквото съм взела, всичко се е хванало и си върви

# 104
Сега имам и едни почти целогодишни влачещи рози. Нямат листа и цвят само 2-3 месеца, когато е най-студено.
Знаете ли името? Или ако може снимка на тези рози🙂
Стават ли да пълзят по желязна ограда? Имаме 2 участъка на които нямаше как да сложим туи и искам да ги запълня.

Общи условия

Активация на акаунт