Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 40 158
  • 911
  •   1
Отговори
# 195
С XPS-a ще стане още по-криво от сега.
Трябва ми замазка с топлоизолационни качества.
Ще проверя дали с керамзид  ще се получи.
Не е необходимо да е идеално право преди подовото и замазката. Важно е да е право след това. За подово си трябва височина на замазката така или иначе, освен ако не е електрическо.

# 196
С XPS-a ще стане още по-криво от сега.
Трябва ми замазка с топлоизолационни качества.
Ще проверя дали с керамзид  ще се получи.
Не е необходимо да е идеално право преди подовото и замазката. Важно е да е право след това. За подово си трябва височина на замазката така или иначе, освен ако не е електрическо.

Това не е така, хубаво е да е добре нивелирано преди подовото, за да се движи водата безпроблемно. Иначе помпата "страда" като изтласква водата, още повече, ако са по 100метра сиркуити, както предполагам, че ще има.

# 197
Ако ще слагате подово, мисля, че е ненужен разход да слагате нещо специално, по-добре инвестирайте в хубави подложки (те пак ще са тип xps), но определено заравнете преди подовото. Това, което ти казва Атанас е, което се прави и е най-евтино, пясък, xps... Трябва да внимаваш, ако слагаш мазилка, специално да има адерентни вещества, за да не се отдели.

Тези адерентни вещества в замазката (на пода)ли трябва да ги слагаме или на мазилката (стената).
Аз малко ги бъркам като понятие двете и за това питам за уточнение Simple Smile.

И на двама ви благодаря много за висчки разяснения Simple Smile.

# 198
Здравейте, да се оплача, вече мога официално да кажа, че имам отказ от ВИК за присъединяване, а имам отклонение в мястото с шахта. Цяла улица с къщи на незаконния водопровод има. Изграден от старата Софийска вода и не им оставили документация на новот ВиК. Но тези в заварено положение плащат за водата, за новите не можели да гарантират качество 🙃. Питах дали ще имат претенции към мен ако се включа към незаконния водопровод, без отговор. Сега почвам да проучвам сонда (май по-скоро фиктивна).
Освен това от геоложкия доклад (добре че не се отказахме от него) казаха, че до 4 м било глина, шанс за пречиствателна станция с попивателно нямало. Вариант бил яма тип бидон и абонамент за лайнарката🤔 А имаме незаконна канализация, но последната къща с голям зор се е свързала, ние едва ли ще успеем.

# 199
Здравейте, да се оплача, вече мога официално да кажа, че имам отказ от ВИК за присъединяване, а имам отклонение в мястото с шахта. Цяла улица с къщи на незаконния водопровод има. Изграден от старата Софийска вода и не им оставили документация на новот ВиК. Но тези в заварено положение плащат за водата, за новите не можели да гарантират качество 🙃. Питах дали ще имат претенции към мен ако се включа към незаконния водопровод, без отговор. Сега почвам да проучвам сонда (май по-скоро фиктивна).
Освен това от геоложкия доклад (добре че не се отказахме от него) казаха, че до 4 м било глина, шанс за пречиствателна станция с попивателно нямало. Вариант бил яма тип бидон и абонамент за лайнарката🤔 А имаме незаконна канализация, но последната къща с голям зор се е свързала, ние едва ли ще успеем.
Не е толкова страшна септичната яма. стига да не е пред хола ....

# 200
nellytan1, за пода имах предвид, и аз ги омесвам на български вече, извини ме. Ако използвате от готовите материали, в по-качествените обикновено има добавки, но пак да си пише, ако не, може да се долее при правенето на сместа. Ние допълвахме само на едно място преди да сложим подовото и отказахме пясък, просто замазахме с много висок клас смес, не мръдна. Но беше да кажем 2 квадрата с много лек наклон 1см и нещо, и дупки от къртенето на едни тръби.

# 201
Май ще е малко пред хола 🤨

# 202
Май ще е малко пред хола 🤨
хубаво е да е до улица, в която влиза "гомнянката". Когато се изпомпва, е малко неприятно от гледна точка на аромат, пък и гледката с камиончето с тръбата не е най, най. Добре е да се ориентира към задния двор.

# 203
  • София
Нито веднъж не ми е замирисало (къщата е на 20-на метра от ямата, де). Гледката изобщо не ме впечатлява, всичко свършва за към 20 минути, излизам на двора след това и на нищо не ми мирише. Хубаво е да в до улицата, за да не ви таксуват излишно (и във визата за проектиране отбелязват петно за ямата, така че може хич да не зависи от вас). Цената за почистване е повече от поносима според мен, имайки предвид, че не викаш фекалката всеки месец или на всеки 2. Минусът е, че като е за почистване, може да ти замирише в тоалетната (ние затова го караме по-превантивно). Лично за мен най-големият минус е в това, че качеството на пречистване не е толкова добро, като на истинска пречиствателна. Едва ли е по-зле от това да се вържеш в незаконна канализация и да мърсиш около себе си, за да спестиш някой лев Simple Smile

# 204
Нито веднъж не ми е замирисало (къщата е на 20-на метра от ямата, де). Гледката изобщо не ме впечатлява, всичко свършва за към 20 минути, излизам на двора след това и на нищо не ми мирише. Хубаво е да в до улицата, за да не ви таксуват излишно (и във визата за проектиране отбелязват петно за ямата, така че може хич да не зависи от вас). Цената за почистване е повече от поносима според мен, имайки предвид, че не викаш фекалката всеки месец или на всеки 2. Минусът е, че като е за почистване, може да ти замирише в тоалетната (ние затова го караме по-превантивно). Лично за мен най-големият минус е в това, че качеството на пречистване не е толкова добро, като на истинска пречиствателна. Едва ли е по-зле от това да се вържеш в незаконна канализация и да мърсиш около себе си, за да спестиш някой лев Simple Smile
Изгребната яма е към пътя, но дворът не е голям и е сравнително близо. Чудя се дали може да се изиска да не се спази отстоянието от пътя за изгребната яма?
Незаконната канализация и водопровод всъщност са си истински и са изградени от предното ВиК дружество и сега ги водят неизяснени.

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 08:55 от lilisha

# 205
  • Sofia
lilisha, в София ли ще строите, за СВ става дума, ако правилно разбирам? Много неприятно, особено като чета последното уточнение. Най-вероятно и те са зависими от община, НАГ, строителен контрол и всички по веригата, за да се оправи забърканата каша, а като познавам нашата реалност може и да е от преди десетилетие началото ѝ. Малко странен съвет, но от опит, потърси връзка с някой в централата, тези по клиентските центрове не могат да ти свършат работа. Истината е, че за почти всяко правило и процедура, в повечето случаи, има алтернатива. Някой, който познава материята може да те посъветва. Трудната част е да попаднеш на точния, компетентен и добронамерен, служител.
Аз бих започнала документално със сондаж и изгребна яма, а докато строите ще имате време да се опитате да разрешите казуса.

nellytan1, ние, преди доста години вече, ползвахме перлит за замазка в къщата. Вече и не помня защо, май заради стъпалата нещо трябваше да вдигнем нивото... Сега може и да не е най-добрия вариант, наистина не знам, предполагам има по-съвременни, но все пак споделям съвсем предпазливо, без претенции за актуалност.

# 206
Много странно, до сега не съм попадал на виза с нанесена цистерна. Пък ако бях сигурно въобще нямаше да се съобразя. Гати тъпото, те ще ми нанесът и къде да пикая в двора! Какво отношение има заровена цистерна към устройствения план.

# 207
След като водопровода и канала са незаконни, то със сигурност не са изграждани от Софийска вода и респективно няма и документация. Някой е направил ВиК-то и ги подарил на СВода, а може и да не са подарени изобщо. Т.к. няма документация  вероятно не знаят какъв й е капацитета и не е поддържат. Това с бидона не е септична, а изгребна яма. При положение, че ще изграждате и сондаж за водоснабдявяне, то задължително специалисти да определят с проекта мястото на изгребната яма. Да не си замърсите подпочвените води.

# 208
След като водопровода и канала са незаконни, то със сигурност не са изграждани от Софийска вода и респективно няма и документация. Някой е направил ВиК-то и ги подарил на СВода, а може и да не са подарени изобщо. Т.к. няма документация  вероятно не знаят какъв й е капацитета и не е поддържат. Това с бидона не е септична, а изгребна яма. При положение, че ще изграждате и сондаж за водоснабдявяне, то задължително специалисти да определят с проекта мястото на изгребната яма. Да не си замърсите подпочвените води.

Fatalina, от ВиК ми обясниха, че нямат документация (аз лично оредполагам, че не е съхранена) и не могат да определят дебита, а и минава през частни имоти, което явно също представлява проблем, освен това сме си построили бетонен път и не било рентабилно да го копаят заради водопровода.
Изгребната яма ще е затворена, т. К. Земята е глинеста и няма пропускливост, дали пак ще има вероятност от замъсрсяване на подпочвените води, които ще черпим със сондата. А и доста къщи покрай нас (на наклон сме) са на септични ями, които вероятно неясно как са строени. Изпитвам страх от водата от сондаш за домашни нужди. Иначе плана е все пак да се включа във водопровода, за който имам отклонение в мястото. Но сондаж ще трябва да има. Съседът е решил проблема с пликче в ръчичка на подходящия човек. Чакам да вземе акт. 16 скоро. Да живее корупцията😫

# 209
Ими си изисквания за спазване на отстояния от водоизточници. В Басейншва дирегция ще ти издидат необходимите разрешителни и ще ти зададт параметра за изгваждането на изгребната яма и на сондажа. Би следвало това да е уточнено още на етап виза за проектиране или изгохвяне на технеските проекти. Вашият архитект и проектантите следа да та наясно с всички изисквания. Ясно е, че Веолия нама да се нагърбят да правят каквото и да е било при незаконна ВиК и пътна инфраструктрура. Не се надявайте, че ще получите РС при неизрядна документация и незаконни свързвания с комуникацийте.

Общи условия

Активация на акаунт