Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 40 158
  • 911
  •   1
Отговори
# 240
Че надзора е уникална по рода си професия в България е така, но като сключвате договори с изпълнител реално вече не е стопански начин. За камарата на строителите също е напълно вярно. Просто наемате фирма, която не е платила 1700лв. за членство. Има обаче един минус. В тези пари има застраховка.  Ако недай си боже нещо яко се оплеска, незастрахованата фирма фалира и после "гони михаля". Не че ще е лесно със застрахованата, но шанса е по-голям. Смисъла на стопанския начин е основно  хора или фирми сами да строят. Важно е всички на обекта да са осигурени и да спазват правилата за безопасност. НАП не спят, нито инспекцията по труда! Поне за София е така.

# 241
Че надзора е уникална по рода си професия в България е така, но като сключвате договори с изпълнител реално вече не е стопански начин. За камарата на строителите също е напълно вярно. Просто наемате фирма, която не е платила 1700лв. за членство. Има обаче един минус. В тези пари има застраховка.  Ако недай си боже нещо яко се оплеска, незастрахованата фирма фалира и после "гони михаля". Не че ще е лесно със застрахованата, но шанса е по-голям. Смисъла на стопанския начин е основно  хора или фирми сами да строят. Важно е всички на обекта да са осигурени и да спазват правилата за безопасност. НАП не спят, нито инспекцията по труда! Поне за София е така.
Абе момче те къде живееш? Тези неща които пишеш са само на книга. Реалността е с всем друга. Какви осигуровки и ПБЗ те гонят. По стопански начин ти си инвеститор, възложител и изпълнител, и си строиш както си искаш. Бригада ли ще е, ти ли ще се гърбиш, на никой не му дреме. Те дали се одигуряват не те интересува. Цеватя е ро КСС-та, а не на разбивка заплата за труд и осигуровки. Никой не те наблюдава. НАП са само на снимка! Инспекция по труда, да ама не! Взимаш един измислен технически ръководител и той ти оправя дакументите за АКТ 16. За товя борбата е да е под 100 кв.м.

# 242
  • София
Atanas, изобщо не вярвам, че Камрата на строителите някак ще ми помогне да търся обезщетение срещу некоректен строител. Не съм чула за подобен случай, та докато не се случи в реалността, изобщо не ме касае. У нас на хартия животът е един, реално е друг. Малко като с шофирането по правилата - карай според ограниченията и най-много да ти зашият някое ПТП на тебе, или да ти тежи на съвестта някой утрепал се докато те изпреварва.

Вижте какво прочетох ей сега. Изобщо не ми хареса (и стилът на писане не ми хареса, но карай - информацията е важна в случая).  Не стига, че сме принудени да си правим сами канализации, пречиствателни станции, водопроводи, улици и трафопостове... сега и ако случайно се подсигурим срещу ненадеждната услуга на понополистите, ще ни таксуват Sad
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentar … 0ml9V6f2XSf0-PbGM

# 243
  • густо майна Филибето
Смисълът е ако може, да се спести някой лев Simple Smile Не си го представям как е точно да строиш с фирма, трябва ли да осигуриш пълната сума още в началото, или ако е на етапи, доколко могат да се разтягат?
 Аз мога да отговоря само за себе си - къщата е сглобяема, и е строена от нас, с участието на бай Иван и бай Драган (условно) като кофражисти  и армировчици, които в един момент бяха напъдени и довършвахме сами с приятели. Преди това викнахме още един "майстор", който като видя свлечения кофраж , първо изпуши мълчешком три цигари една след друга, и каза, че като се залее, няма да личи Joy Е аз не издържах, и ММ за първи път ме видя да крещя на чужди хора. Ако и да не съм правила кофражи, поне доста години съм ги чертала.
 А е избрана да е сглобяема, защото домашната бригада, включая и мен, я направи супер евтино. Има пари - работи се. Няма пари - не се работи. Затова питам как е с фирма.
 А надзора е много важна фигура Wink Както и Фаталина се опита да обясни, ако попаднеш на подходящия човек, който познава подходящите хора, всички вратички се използват по всякакъв начин.

# 244
И на мен ми е доста чуден този напън да се строи по стопански начин, но съм наясно, че у нас всеки разбира от всичко, така че щом го влече нека се занимава Simple Smile.
По - странното е, че за значително по - дребни покупки се прави детайлно проучване по отношение на качества и гаранционни срокове, но за домът си човек е склонен да не се замисля за подобни дреболии, като например:
- Кой носи гаранция за сграда построена по стопански начин?
- Кой е отговорен, ако не дай си боже някой от работещите пострада на строежа?
Строителните фирми имат задължителна застраховка "трудова злополука".
- Какво се случва, ако при строежа се увреди чуждо имущество (движимо или недвижимо)?
Строителните фирми имат задължителна застраховка "професионална отговорност".
 - Вероятно стопанина?
Като единствен + вероятно може да се изтъкне евентуално по - ниската цена и възможността да разтягаш изпълнението според наличните финанси. Което пък означава, че вместо да работиш пълноценно и да получаваш адекватно заплащане, за това за което си учил ще си губиш времето да откриваш "топлата вода" в областта на строителството. И да го правиш "безплатно", т.е. работиш си безплатно на личният обект, като за това време пък и на теб никой не ти плаща Simple Smile.
Всъщност като съществен проблем се явява основно това, че е трудно да се наеме качествен строител за малки обекти.

# 245
  • Sofia
Смисълът е ако може, да се спести някой лев Simple Smile Не си го представям как е точно да строиш с фирма, трябва ли да осигуриш пълната сума още в началото, или ако е на етапи, доколко могат да се разтягат?

Ние ще строим с фирма, строителен надзор, инвеститорски контрол и т.н., което оскъпява и то не малко, но предпочетохме този вариант, защото нямаме абсолютно никакви познания.
Плащанията се договарят по начин, удобен за двете страни, като за нас е важно да не вървим много напред с парите и да можем да се откажем от договора във всеки един момент, с изчистване на задълженията, разбира се. Тепърва ще трупам опит и впечатления по въпроса и ще споделям, ако има интерес.

# 246
  • София
В нашия случай смисълът е спестяване на пари и възможността да си направим сами и с приятели, безплатно, по - голямата част от дейностите.
Наясно съм с недостатъците на общ имот, и в момента живеем в него общо и замисленото е стъпка в обособяването на самостоятелни обекти. За съжаление нито ние, нито другите могат да изкупят частта на другия, а най - голямата глупост би била да продадем двор и къща в София, за да се сдобием с пари като за апартамент, защото имотът не е луксозен, нито модерен. Най - ценна е земята. Та, всеки с възможностите си. След като се видя, че не идва "златната река" и няма шанс скоро да построим домът на мечтите си се решихме на едно бързо и евтино решение. Няма лице за фактическо разделяне на двора, (20 м). Благодаря за, разясненията. Явно ще трябва или да търсим процедурни хватки с помощта на нашия архитект, за да се получи както сме го замислили, или да се строи с фирма и да се разбираме с нея колко ще ни вземат за удоволствието да сме им подизпълнители.

# 247
pep_si, права си за абсолютно всичко!
За съжаление обаче действителността в България е едно друго нещо!
Аз лично не съм видяла на обекта на някой да му пука за безопастността на труда. При нас така бяха иззидали една колона, че тя се клатеше (по-скоро започна да се клати след като се опитха да замажат едни други проблеми), че направо си беше опасна!
Бях направо бясна. При което ми се наложи да говоря със собственика на фирмата, че ако видя още веднъж такова нещо, аз лично ще сигнализирам инспекцията по труда.
Като цяло и не знам кой носи отговорността за не добре свършената работа. Днес сутринта гледах един репортаж, как един човек пропаднал в тротоар, който е направен преди 2 седмици! Ами те за такива обществени "строежи" не им пука как ги изпълняват та за нашата къща ли да им пука? Къде е камарата на строителите в един такъв момент? Спира ли се лиценза? Какво се случва? Според мен нищо не се случва и си продължават със същото калпаво строителство насам натам.

За протокола не бих тръгнала да си строя къща сама. Държа на препоръчани фирми (и фирмата с която тръгнахме ни беше горещо препоръчана) и държа на договори. Наясно съм обаче, че тези договори трудно биха ме защититли в държава, която правосъдието не работи.
Фирмата, която ни направи покрива беше порсто перфектна. Всеки, който види покрива, казва че добре е направен. Те строят и сглобяеми къщи.
За застраховките няма да отварям дума (мога да напиша роман). Има смисъл от тях, ако са направени наистина както трябва, а не проформа както е сега.

# 248
Абе момче те къде живееш? Тези неща които пишеш са само на книга. Реалността е с всем друга. Какви осигуровки и ПБЗ те гонят. По стопански начин ти си инвеститор, възложител и изпълнител, и си строиш както си искаш. Бригада ли ще е, ти ли ще се гърбиш, на никой не му дреме. Те дали се одигуряват не те интересува. Цеватя е ро КСС-та, а не на разбивка заплата за труд и осигуровки. Никой не те наблюдава. НАП са само на снимка! Инспекция по труда, да ама не! Взимаш един измислен технически ръководител и той ти оправя дакументите за АКТ 16. За товя борбата е да е под 100 кв.м.
fatalina, живея в София, и да и НАП и Инспекция по труда са ми важни! На мой обект майстор получи инфаркт през 2019. Независимо, че всичко беше изрядно, строежа беше временно спрян до проверка и от НАП и от ИНСПЕКЦИЯТА!
Незнам Вие госпожо Fatalina къде живеете, но моля Ви поне спазвайте приличен тон!
Поздрави,
арх. А. Столинчев.

# 249
  • София
Аз само да кажа, че фирма нерегистрирана в Камара на строителите, все пак е фирма. Носят си отговорност като всяко юридическо лице, за съответната си дейност. Нямам притеснения кой носи отговорност - имам си договор, подписан и валиден (вкл. урегулиращ отговорност при увреда на чуждо имущество). Единственият филм е с гаранцията 10 години, защото след 10 години я камилата, я камиларя. Но пак казвам, не съм чула регистриран в Камарата строител да е поел някаква различна отговорност от тази, която носи нерегистрирания. В този смисъл, аз пък не разбирам хората, които вярват, че в България това, което е по книга, се случва в реалността. Която пък налага да ставаме специалсити по всичко, или ако не специалисти - да се запознаем с всичко поне отгоре-отгоре. Не е чак толкова безумна тази идея - все пак в тази къща ще живеем, не ми е логично да викнем майстор за нещо и при първия му въпрос да свиваме рамене и да викаме "не знам", все едно не е наша, а чужда.
Не е яко, но мен по принуда ме касае повече реалността. За останалото следва да се борим всички заедно. Но у нас (и не само) "заедно" е мръсна дума.  

Атанас, аз ли нещо не разбирам? Вие последно архитект ли сте или строител, или инвеститор? Преди издаване на РС от общината искат ПБЗ, който го дава проектантския екип и това му е връзката с архитекта. Дали вече одобрения ПБЗ се спазва или не, какво Ви касае Вас като архитект, та НАП и Инспекцията да са Ви важни? Разбирам да ги касае инвеститорът и строителят, но Вас защо?

Последна редакция: пн, 08 мар 2021, 15:28 от ToniShu

# 250
Atanas

Вижте какво прочетох ей сега. Изобщо не ми хареса (и стилът на писане не ми хареса, но карай - информацията е важна в случая).  Не стига, че сме принудени да си правим сами канализации, пречиствателни станции, водопроводи, улици и трафопостове... сега и ако случайно се подсигурим срещу ненадеждната услуга на понополистите, ще ни таксуват Sad
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentar … 0ml9V6f2XSf0-PbGM
Поредната жълта статия във вестник -парцал. Това са пълни измислици. Писал го и накой, който хал хабер си няма от използванета на срънчеви панели и бърка понятията. Да има удръжки, такси и т.н., НО за инсталации по-големи от 5 kw, когато освен за собствени нужди, произмеждаш и продамаш ток.
Архитекта, съжалям, че не разбра иронията ми!  Писанията и коментарите са ти на човек, който не живее в България или който няма никакъв опит с нашата действителност. Както вече доста се изписа и при стопанският начин се използват фирми или строителни бригади, но те просто са решили да не се регистрират в К на строителите, защото това не им носи нищо. Обаче хората ги търсят, защото работят на по-ниски цени. Тези с лицензите не са гаранция, че работят достатъчно качествено
 При нашият строеж работихме с фирми от двата вида. За основите бригада Олеле, за къщата уж с една от най-навиканите фирми за СК. Ами все едни и същи маскари и мърлячи. И СН имахме и отделно от фирмата изпълнител измислен техн.ръководител. Ами ако ММ не им беше седял над главите нищо нямаше да стане както трябва. Въпреки това пак имаше и има пропуски и грешки. Имаме гаранция и какво от това! Сега ни възникна проблем с подовото отопление. Протече тръба между двете къщи. Познай кой как си признава, че вината е негова. Едни на други си прехвърлят вината. Та гаранция Франция, както се казва. Викаш неволята, даваш още пари и си решаваш проблема.

# 251
Аз само да кажа, че фирма нерегистрирана в Камара на строителите, все пак е фирма. Носят си отговорност като всяко юридическо лице, за съответната си дейност. Нямам притеснения кой носи отговорност - имам си договор, подписан и валиден (вкл. урегулиращ отговорност при увреда на чуждо имущество). Единственият филм е с гаранцията 10 години, защото след 10 години я камилата, я камиларя. Но пак казвам, не съм чула регистриран в Камарата строител да е поел някаква различна отговорност от тази, която носи нерегистрирания. В този смисъл, аз пък не разбирам хората, които вярват, че в България това, което е по книга, се случва в реалността. Която пък налага да ставаме специалсити по всичко, или ако не специалисти - да се запознаем с всичко поне отгоре-отгоре. Не е чак толкова безумна тази идея - все пак в тази къща ще живеем, не ми е логично да викнем майстор за нещо и при първия му въпрос да свиваме рамене и да викаме "не знам", все едно не е наша, а чужда.
Не е яко, но мен по принуда ме касае повече реалността. За останалото следва да се борим всички заедно. Но у нас (и не само) "заедно" е мръсна дума.  

Атанас, аз ли нещо не разбирам? Вие последно архитект ли сте или строител, или инвеститор? Преди издаване на РС от общината искат ПБЗ, който го дава проектантския екип и това му е връзката с архитекта. Дали вече одобрения ПБЗ се спазва или не, какво Ви касае Вас като архитект, та НАП и Инспекцията да са Ви важни? Разбирам да ги касае инвеститорът и строителят, но Вас защо?
  Simple Smile Да архитект съм, което ме обвързва, разбира се, при обекти с по-висока категория с авторски надзор, и често с инвеститорски контрол. Както вече по-рано писах, все още има инвеститори, които първо идват при нас и заедно с тях избираме строителя и следим бюджетите. Обикновенно не става дума за еднофамилни къщи, а за хотели, комплекси, кооперации и т.н. Разбирате, че спирането на обекта обърква всички организации.
П.П. Работата на архитекта не е само до РС. Това е най-малкия и евтин пакет от услуги. При един хотел примерно, лично маркирам къде да се монтира контакта и какъв цвят декоративни възглавници да се поръчат Simple Smile. Това се случва и при къщи, такива каквито се появяват в "наш дом" и подобни.  Wink

# 252
  • густо майна Филибето
Което пък означава, че вместо да работиш пълноценно и да получаваш адекватно заплащане, за това за което си учил ще си губиш времето да откриваш "топлата вода" в областта на строителството. И да го правиш "безплатно", т.е. работиш си безплатно на личният обект, като за това време пък и на теб никой не ти плаща Simple Smile.

Ако това е към мен - има ситуации, когато нещата са такива, каквито са. Не ми се впуска в дълги обяснения, твърде лично е. Не мисля, че е възможно за хора на работно време, а и да не са, едва ли тепърва ще тръгнат да откриват топлата вода.  Но пък и не виждам нещо лошо в това всеки да се стреми да постигне максималното за възможностите си, използвайки различни средства за да го постигне. Отделно, че аз все пак това съм и учила Joy

Последна редакция: пн, 08 мар 2021, 16:30 от Ljuboznatelna

# 253
  • София/Варна
Колега проектант арх. Atanas Stolinchev и според ЗУТ-а Вашите ангажименти не приключват с разрешението за строеж, а според чл.162 авторския надзор е задължителен по всички специалности за всички строежи от 1 до 5 категория.
Също така според чл.47 от ЗУТ издребни ями се разполагат на 3м. от границите на имота.И да, ако имате яма, то тя трябва да е в проекта за сградата с точно място и параметри-обем определен от проекта по част ВиК и конструкция,ако не е готов промишлен продукт.

Проектната документация се разделя на 3 фази-идеен, технически и работен.
Възглавнички и контакти слагате,ако са Ви възложили работен проект, а не на всеки хотел,защото бил хотел или къща,която иска да влезе в списание.
На фаза технически проект се одобряват в общината и се издава разрешение за строеж. Количествените сметки по всички специалности са задължителни на тази фаза от проектирането.

Според българското законодателство проектанти, технически контрол по част конструкции,надзор и строител следва да са независими. Изявленията Ви, че клиента трябва да дойде първо при Вас,за да избирате заедно изпълнител не са добри.

Не оспорвам по никакъв начин Вашия професионален опит,който може и да е по-голям от моя, но пишете неточни и заблуждаващи постове.

Тук сме се събрали хора,които строим, сме строили или искаме да строим и споделям личен опит.
За мен този споделен опит определено е полезен.

# 254
Да принципно и архитекта би трябвало да прави авторски надзор и да "участва", до реализирането на проекта, но при къщите май въобще не е така.
При нас от проектантите конструктора участва много активно и при строежа. Редовно проверява нещата по неговата част.

Общи условия

Активация на акаунт