Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 40 024
  • 911
  •   1
Отговори
# 780
Ъгловите имоти нямат дъно.
Много ви благодаря!  Simple Smile
По принцип няма определение за дъно на имот, но чл.76, ал.1 от Наредба 7 към ЗУТ върши работа в повечето случаи Simple Smile

# 781
  • Plovdiv
Благодаря за отговорите. Ние искахме да строим по всички правила, но се оказва мисия невъзможна. Ще помислим още малко дали изобщо да се захващаме.

# 782
  • Сред мелниците
Присъединявам се към съветите до тук.
Строежът е най-стресовото преживяване , след болестите в живота ми.
Повярвайте, не си струва, когато всичко с него приключи, да трябва да го премахвате.
Направете го законно , или не го почвайте.
Търсете алтернатива в същото село, ако емоционално сте свързани, или другаде.
Ние бяхме пред подобна дилема. Слава Богу, отказахме се от проблемно преустройство на наследствен имот.
Сменихме дори района.

# 783
  • София
... искахме да строим по всички правила, но се оказва мисия невъзможна...
Всяка мисия е възможна, когато има достатъчно бюджет. За мнозина обаче той е крайно недостатъчен.
Във вашия случай ще е необходим бюджет за: 1. Вкарване в регулация. 2. Архитектурен проект с всички части. 3. Самото строителство. / В последните месеци цените на строителните материали са се повишили в пъти, не в проценти./ 4. А с последните изменения в ЗУТ, разрешение за строеж се дава при налична улична регулация. 5. Не става ясно дали имате ток и вода в наследената земя, - прокарването им също е разход.

Стана ми тъжно, че попарихме надеждите ви и ще ви споделя какво бих обмислила, ако бях във вашата позиция:
След като става въпрос за вила, бих говорила с архитекта на общината за поставяне на преместваем обект на неурегулиран парцел. /Това са предлагани от някои фирми готови контейнери, някои от тях направени като жилищни със санитарен възел, които се докарват с кран и се спускат върху предварително направен от вас постамент./ За такива контейнери не се плащат данъци, а само ежегодно разрешителното за поставяне. Така ще имате възможност за преспиване и почивка, когато сте сред природата. Такъв преместваем обект е възможно да бъде захранен с ток и вода. / С питане в дружествата ще ви кажат какви са възможностите в селцето ви./
Не се отказвайте. Желая успех! Simple Smile

# 784
  • София
... да се види административния адрес на парцела, който обозначава от къде е "официалния" вход...
Ъгловите имоти нямат дъно.

Много ви благодаря!  Simple Smile
Да потвърдя и аз, нищо че не съм специалист Wink
Наскоро си взех визата за проектиране от общ. Горна Малина, парцелът ни е ъглов, отстоянията от всички страни са посочени на 3 м. Т.е няма дъно, от чиято страна отстоянието да е 5 м. Колкото за административният адрес, при нас е на късата страна на парцела, така е оформено карето и така ни харесва. Но Гл архитект каза, че можем да проектираме каквито искаме входове и врати от всички страни Hands V

Подадох и заявления за изходни данни, още на третия !!! работен ден ми се обадиха и от ЧЕЗ, и от ВИК София област, че са готови. Не съм стигнала да ги взема, но не вярвам да са отрицателни.

# 785
  • София
sofyia, честито за скоростните действия от страна на дружествата! Все така да ви върви!

Архитекти и проектанти в момента работят проекти, стъпвайки на една начална база/минимум за изготвянето им. Тази база/минимум е адекватното заплащане за ценза, труда, отговорността, подписите на всички специалисти, работили по проекта, не само за квадратурата на къщата.
Само допреди половин година тази база беше 2500лв. без ДДС за всички проекти до 100 кв.м., в момента е 5000 лв. без ДДС. Т.е. дали проектът ще е за 40 кв.м. или 99 кв.м. цената е една и съща. Над 100 кв.м. вече поскъпването е по-малко и се калкулира на кв.м.
Факт е, че до 100 м2 е все едно дали са 40 или 99, но не знаех, че имало минимум. За да се увеличи той двойно, и ако цените се определят от компетенции и специализация, какво е основанието за това поскъпване? Личният ми опит с архитекти по различните части е, че се ползва яко copy/paste и аз лично, с цялото ми уважение към образованието и специализацията на хората, не разбирам защо се проявяват чак такива претенции. За екип, който работи старателно, упражнява си авторския надзор, отделя време да се подпише на актовете впоследствие... разбирам, бих платила и 10К. Но за масата цените са абсолютно неоправдани. Съветът ми е, за хората с тънък бюджет, да търсят готови проекти или специфична договорка с архитекта. Ние платихме 5К за проект (до РС) под 100 м2 през 2018-та. Не съжалявам, но и не мисля, че беше най-оптималното решение.
И особено на бюджет, никога недейте да строите незаконно! Такива като вас и мен много ще ни боли, ако се наложи да си съборим къщите. Ето например, из имотите над нас в квартала, някога някой пуснал едни тръби за уж "водопвород" (ничии са - няма поддръжка, няма дебит лятото, водата не става за пиене). Но от миналата година Софийска вода вместо да си затварят очите за съществуването му, решава да накаже ползвателите и им наложиха глоби по няколко хиляди лева. А всички знаем, че в една къща винаги има за какво полезно да наместиш няколко хиляди.

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 11:51 от ToniShu

# 786
  • София
...
 парцелът ни е ъглов, отстоянията от всички страни са посочени на 3 м. Т.е няма дъно, от чиято страна отстоянието да е 5 м...
...
Това ме устройва идеално, благодаря Ви!
...
Факт е, че до 100 м2 е все едно дали са 40 или 99, но не знаех, че имало минимум...
 Ние платихме 5К за проект (до РС) под 100 м2 през 2018-та. Не съжалявам, но и не мисля, че беше най-оптималното решение.
...
ToniShu, от две години следя проектите на една архитектурна фирма и ми направи впечатление, че до миналата година готовите проекти с квадратури до 100 бяха на цени от 2500лв. без ДДС. От началото на тази година скочиха на 5000лв. без ДДС. Някъде из нета четох, че тези цени са като "база", покриваща именно труд, знания и компетенции. Все пак всеки от специалистите положил подписа си в проекта членува в дадената Камара и отговаря с дипломата си за този проект. И дори в много от случаите да има копи-пейст все пак всеки проект се разглежда отделно и адаптира според особеностите на терена, почвата и нивото на подпочвени води.
Сещам се приказката, когато един човек казал на майстора: -  "Ти това го направи за толкова кратко време, пък ми искаш толкова много пари", а майстора отвърнал: - "Аз учих много дълго време, за да го направя за толкова кратко".
При сегашната инфлация аз лично бих се радвала, ако за моят проект под 100 кв.м. се вместя в 5000лв. както при вас.
Желая успех на всички в начинанието "Моят дом"! Simple Smile

# 787
  • София
Гледай сега, аз не случайно казвам "с цялото ми уважение" и го доказвам с това, че безропотно си платих 5К за проекта 2018-та (когато това далеч не беше минимумът, а готови проекти за къщи като нашата се намираха из фирмите и за 2000 лв). Само че като вече си минал през филма лично и си поговорил с поне още няколко построили, разбираш, че не винаги уважението ти към чуждия труд е оправдано. Има архитекти и архитекти; нашият например беше страхотен в неговата си част Архитектура. Но екипът му из различните части ни бяха описали къщата като масивна, на южното Черноморие и с басейн (дай Боже вскиму, ама ние не бяхме този им клиент - дървена, край София и без басейн). И това го хванах като седнах вечерта да чета всяка една обяснителна записка, защото на другата сутрин щяхме да внасяме проекта в общината. ММ както ми се подсмихваше отначало, като намерих първата грешка седна да чете и той.
Та, не съм оспорвала ничие заплащане, просто казвам, че очаквах за тези пари да получа индивидуално отношение и индивидуален проект, защото иначе можеше да си купя просто готов проект за 2000 лв Simple Smile Затова и не смея да препоръчвам нашия архитект като попита някой - справи се чоека, добре разбираше какво искаме, доволни сме си от къщата, вместихме се в бюджета, който му бяхме казали; просто няма как да препоръчам copy/paste модела.
И не съм само аз с някакво основателно разочарование, имаше потребителка (май даже в тази тема), която се чудеше как да постъпи с архитекта, който просто отказва да чуе какво иска тя и и представя само това, което му харесва на него. Аз бих била адски фрустрирана, защото това би ми забавило строежа, докато цените си растат.

# 788
ToniShu, от две години следя проектите на една архитектурна фирма и ми направи впечатление, че до миналата година готовите проекти с квадратури до 100 бяха на цени от 2500лв. без ДДС. От началото на тази година скочиха на 5000лв. без ДДС. Някъде из нета четох, че тези цени са като "база", покриваща именно труд, знания и компетенции. Все пак всеки от специалистите положил подписа си в проекта членува в дадената Камара и отговаря с дипломата си за този проект. И дори в много от случаите да има копи-пейст все пак всеки проект се разглежда отделно и адаптира според особеностите на терена, почвата и нивото на подпочвени води.
Сещам се приказката, когато един човек казал на майстора: -  "Ти това го направи за толкова кратко време, пък ми искаш толкова много пари", а майстора отвърнал: - "Аз учих много дълго време, за да го направя за толкова кратко".
При сегашната инфлация аз лично бих се радвала, ако за моят проект под 100 кв.м. се вместя в 5000лв. както при вас.
Желая успех на всички в начинанието "Моят дом"! Simple Smile
[/quote]
То и сиренето беше 5 лв, ама сега е 10 нали?! Все гледаме кой колко пари иска за трудът си. Ами ако можехме сами да проектираме и да строим, то вероятно и нашият труд щяхме да си оценим високо! Аз също съм на мнение, че не би следвало да рускувате да строите каквото и да било неурегулиран позмлен имот. Дори ток и вода няма да можете да прокарате там. Проверете в общината какви са шансовете да промените статута на земята, след това при архитект и тогава решавайте какво да правите. Въоръжете се с търпение, време и определете максималният бюджет, който можете да заделите. Тогава ще Ви стане ясно дали да се захващате или не. Разбирам желанието Ви да използавате наследеният имот, но ако той е просто една ливада в нищото, то считайте, че ще си навлечете и нерви и много разходи, а дори не се знае дали в крайна сметка ще имате построена къща по всички правила, защото съгласно текстовете в настоящият ЗУТ дори РС няма да може да получите, при неприложена улична регулация, каквата явно е във Вашият случай при неурегулиран поземлен имот. Т.е. дори промените статута на земята, дори да Ви направят най-перфектният проект, от общината пак няма да Ви издадат РС, заради липса на урегулирани улици.

# 789
  • Sofia
Ох, аз имах проблем с архитекта, но повиших тон (осезателно) и направи каквото искам, даже и фасадите уцели почти от раз. Обаче ми изгуби едни 3-4 месеца, а оттук нататък какво ме очаква не смея да мисля …

# 790
  • София
fatalina,  няма какво да се оспорва цената за нчеий труд, разбира се. Но ако опитваме да разберем от къде идва завишаването, аз намирам само две обяснения - покрай промените в ЗУТ има нова работа по проектите; или заради повишеното търсене, участващите в строителния бранш (вкл. архитекти) са решили да захлебят. Няма лошо и в двете! Но лично аз се учудих за двойното завишение не защото не оценявам труда и специализацията на хората.

Shantal, какво да те очаква? Най-вероятно нищо, през което да не са минали други хора. Не забравяй - щом другите могат, и ти можеш Hug Споко!

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 14:37 от ToniShu

# 791
  • Пловдив
Също бих посъветвала teddyy ,да помисли за нещо бюджетно преместваемо.
Днес,докато умуваме с ММ каква настилка и озеленяване да измислим на мястото за тротоар се замислих отново за безумиците в милата ни Родина.
 Цялата улица е застроена-само нашият парцел бе празен и по новият регулационен план ни отнемат 1 м.от уличната регулация,за да разширят улицата.Да,парадоксално само при нас,но както и да е.Казусът ,обаче, е  какво да правим с тази ивица от 29 ×1 м?Улицата е асфалтирана.Ако си направим прилежен тротоар,се оказва,че за наша сметка трябва да бетонираме и разширеният участък. Няма как да го оставим на пръст.Веднъж го отнемат без обезщетение,а после трябва и да го облагородяваме..ех...

# 792
  • София
Попълвам към РИОСВ за една виза...:
УВЕДОМЛЕНИЕ
за инвестиционно предложение

Но го искат на елек. носител - но в края му има: подпис?!
Трябва ли да им давам и копие от нот. акт?! Искаха ми го днес като отидох с хартиената бланка (която не приемат).

Утре ще го входирам... но ми казаха поне месец се чака за становище?!?

# 793
  • София
Също бих посъветвала teddyy ,да помисли за нещо бюджетно преместваемо.
Днес,докато умуваме с ММ каква настилка и озеленяване да измислим на мястото за тротоар се замислих отново за безумиците в милата ни Родина.
 Цялата улица е застроена-само нашият парцел бе празен и по новият регулационен план ни отнемат 1 м.от уличната регулация,за да разширят улицата.Да,парадоксално само при нас,но както и да е.Казусът ,обаче, е  какво да правим с тази ивица от 29 ×1 м?Улицата е асфалтирана.Ако си направим прилежен тротоар,се оказва,че за наша сметка трябва да бетонираме и разширеният участък. Няма как да го оставим на пръст.Веднъж го отнемат без обезщетение,а после трябва и да го облагородяваме..ех...
А градинка не може ли да направите? Сипваш 2 кубика пръст и садиш? Или паркоместа, ако ви трябват? И двете са неща, които могат и другите от улицата да ползват, та да няма възражения.
Тротоар е мнооого готино, много дава и на визията на къщата (има едни съседи тук със собствен тротоар - единственият на улицата им); но наистина толкова бетон.... Пък и все някога ще почнат да ви паркират върху него и да разбиват бордюрите, та ще ви е яд.

# 794
Здравейте, страхотни дворове и гледки показвате!

Аз ви следя, когато мога, но за съжаление няма с какво да се похваля. Имаме си подово и замазки, надупчени тавани за таваните от картон и вата, които ще правим и до там. Понеже нищо не се случва оставих ММ да се оправя и се "спасих". Сега разглеждам плочки за бани по интернет и го карам да обикаля по магазините да снима и да прави видеовръзка, за да коментираме.

Нели, понеже около нас сега тротоарите са основно в този вид, дали не може и при вас така да се очертае само? Не знам в БГ дали е допустимо, но предвид, че на улицата ви няма друг тротоар ми се вижда най практично.
и друг вариант с плочи пак на нивото на асфалта, които реално само маркират тротоара. Така хем не се разбива толкова от катерене на коли, хем сте го обособили. Не знам колко е скъпо така да се направи обаче. Сигурно с градинка ще е най-евтино ако е допустимо...
https://selamoredesign.com/uploads/Articles/milano_R.jpg

Общи условия

Активация на акаунт