Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 39 994
  • 911
  •   1
Отговори
# 855
  • Варна
Потърсете райони с урбанизирана територия, но не урегулирана. Там визи се издават относително много по-лесно и тази разпоредба на ЗУТ не играе.
Простете, но не съм много наясно. Мислих си, че задължително парцела трябва да е в регулация, за да се построи къща за целогодишно обитаване.

# 856
Това, дали е имотът е в урегулирана територия или не, играе голяма роля, ако е необходимо да се присъедините към електроразпределителното дружество. Проучете въпросът внимателно, защото разходите може да бъдат доста съществени..

# 857
Присъединяването към електропреносната мрежа зависи /като цена и условия на дружеството/ от това дали имотът попада в урбанизирана територия. По определение урбанизирани територии са населени места, селищни образувания и индустриални паркове извън границите на населените места и селищните образувания /чл.7, ал.1 от ЗУТ/. Под урегулирана територия се има предвид територия с действащ ПУП. За урбанизирани територии без действащи ПУП-ове /неурегулирани територии/ главните архитекти дават визи и поради липса на планове за регулация, не важат новите изисквания за прилагане на регулацията преди да се издаде разрешение за строеж.

# 858
Присъединяването към електропреносната мрежа зависи /като цена и условия на дружеството/ от това дали имотът попада в урбанизирана територия. По определение урбанизирани територии са населени места, селищни образувания и индустриални паркове извън границите на населените места и селищните образувания /чл.7, ал.1 от ЗУТ/. Под урегулирана територия се има предвид територия с действащ ПУП. За урбанизирани територии без действащи ПУП-ове /неурегулирани територии/ главните архитекти дават визи и поради липса на планове за регулация, не важат новите изисквания за прилагане на регулацията преди да се издаде разрешение за строеж.
А без ПУП, разрешение застроеж може ли да се издаде?  После къщата ще получи ли Акт 16? Питам защото преди години знам, че свекър ми чудеса стори, за да си вкара имота в регулация и да си узакони вилата.

# 859
Дами, гледам обява за една къща НС, в която е живяно, но е на акт 14. Брокерът казва,ч е няма 16, защото не била измазана отвън. Аз не ловя вяра, но и не съм съвсем компетентна. бихте ли казали трудно ли се стига до 16 и какви биха били евентуалните проблеми, за да сме подготвени на огледа?
Самоцитирам се.
Чета ви от 2 теми наред, но това с актовете още ми е мъгла.

# 860
А без ПУП, разрешение застроеж може ли да се издаде?  После къщата ще получи ли Акт 16? Питам защото преди години знам, че свекър ми чудеса стори, за да си вкара имота в регулация и да си узакони вилата.
fatalina, на първия въпрос - категорично може, но си зависи от много неща. Един прост пример за издаване на РС въз основа на виза на Гл.архитект и без ПУП е застрояването в земеделски имоти без преотреждане /важи за имоти с площ под 10 дка/.

# 861
Дами, гледам обява за една къща НС, в която е живяно, но е на акт 14. Брокерът казва,ч е няма 16, защото не била измазана отвън. Аз не ловя вяра, но и не съм съвсем компетентна. бихте ли казали трудно ли се стига до 16 и какви биха били евентуалните проблеми, за да сме подготвени на огледа?
Самоцитирам се.
Чета ви от 2 теми наред, но това с актовете още ми е мъгла.

Къщите са 5-та категория строеж, по-рядко 4-та и за тях НЕ се издава А16. Той се издава за строежите до 3-та категория и не означава, че ако го има, строежът обезателно ще получи Разрешение за ползване.
Финалният документ за къща е УВЕ (Удостоверение за въвеждане в експлоатация).
Разрешително за строеж, Протокол 2, Акт 3, Aкт 14, Aкт 15 са основните строителни документи за къща, като след А15 следва УВЕ и отваряте шампоанското.
Ако къщата не е измазана отвън (както пишете), по принцип не може да се издаде А15, какво остава за УВЕ.

По-назад, мисля на 54-та стр., съм писал за А14. Той сам по себе си не значи нищо особено, защото се издава и подписва от "главните заподозрени" - надзор (издава и подписва), строител (подписва), конструктор (подписва).
Затова трябва задължително да видите дали собственикът разполага с някои много по-важни документи.
1. Удостоверение за завършен груб строеж, което, ако го има, вече значи много и което се издава от общинската администрация на базата на въпросния А14 и на всички други важни строителни документи до момента. То означава, освен разни други сериозни неща, че и документално всичко до тук е наред с грубия строеж.
2. Две скици - Скица на сграда (издава се от АГКК) - за къщата и Скица на поземлен имот (с нанесената сграда в него) - за земята.
3. Удостоверение за данъчна оценка за земята и за сградата (два отделни документа, издават се от Дирекция общински приходи).
4. Договор със съответното дружество за предоставена мощност и за захранване на обекта с ел. енергия.
5. Договор със съответното ВиК дружество за свързване на обекта с водопреносната мрежа.  (Това, че има издадено РС, А14 и Удостоверение за завършен груб строеж не значи, че т.4 и т.5 задължително съществуват/са изпълнени, например водопровод пред имота може да няма и водата може да идва от кладенец/сондаж, за което трябва да има съответните документи от Басейнова дирекция и общината).
6. Одобрените строителни книжа (проектите по всички части) - дали сградата и инсталациите съответстват с одобрените проекти. Ако има промени - дали има заверени и одобрени екзекутиви за промените.
Има и още важни неща...
7. например: УВТ, Удостоверение за липса на реституционни претенции, Удостоверение от отдел УОСЖФРКТ Simple Smile

Когато видите документите по горните точки, по-точно когато ги прегледат архитект/конструктор/адвокат/нотариус и ви кажат "ок",  значи, че заветното УВЕ е близо и че оттук нататък си зависи само от вас да го получите.

# 862
Едно въпрос и от мен за тези, които са санирали стара къща. Как сте оправяли каратаван?

# 863
Това с актовете, няма никакво значение, може да си живееш и в къща без актове цял живот, необходими са ако ще продаваш, ипотекираш, залагаш, прехвърляш собственост и д-р подобни сделки. В случая щом има акт 14, издаден от съответната община, може да я купите и да я довършите вие и ако ви са толкова важни актовете да си ги извадите след завършване
Аз на моята й извадих акт 14 с удостоверение за степен на завършеност. Следващите актове ще видя, като окончателно я направя може и да помисля, или ако реша да я продавам.

# 864
  • София
Само с акт 14 не са ли по-други цените на тока и водата?

# 865
Ако си с времянка, иначе ако си със старата партида си е нормален битов ток.
И с водата е същото.

# 866
  • София
С водата не знам как е. Токът на нов акъща без УВЕ доскоро беше съвсем малко по-скъп, почти незабележима разлика. От първи юли обаче вече стопанските потребители (всички, които не са битови) са задължени да изберат доставчик на активна енергия и цените навсякъде, където проверих, бяха с около 20% нагоре.

# 867
  • Пловдив
Едно въпрос и от мен за тези, които са санирали стара къща. Как сте оправяли каратаван?
Скрит текст:
Ние сме със стара къща, към която пристрояваме.
Не знам колко ще съм полезна, защото при нас, макар че покривът беше здрав и не течеше, ММ беше категоричен, че започваме със смяна на покрива, за да нямаме изненади за в бъдеще, когато всичко сме оправили.
Изляхме пояс и направихме вентилируем покрив и пак на гредоред.
Два слоя вата, редена перпендикулярно, паропропусклива мембрана и затворихме с гипсокартон.

До тука сами. Сега чакаме майстори да мажат и шпакловат.

# 868
  • Varna
Аз да ви питам - кой ви прави дизайна на фасадите на къщите?
Архитекта, наемате си дизайнерска фирма или сами решавате?

# 869
Ние си отидохме с готов нарисуван проект(сами си го рисувахме в къщи с флумастери и долепяхме допълнителните неща) , и казахме как искаме да бъде. Доволна съм от архитекта та, защото изпълни всичко което искахме.
Южно изложение

Северно изложение, но е завет.

Искахме семпла, без виевати неща и да няма много стълби😂

Общи условия

Активация на акаунт