Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 52

• 37 198
  • 763
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте, някой може ли да изясни решението за статута на ателиетата, че пряко ме интересува, защото взех ателие и преди2 месеца взех акт 16, сега и партиди индивидуални отварят

https://www.24chasa.bg/novini/article/9454472

За вас нищо не се променя. Промените засягат новите сгради. И то промените са по-скоро за сградите като цяло, а не за самите ателиета. Тях ще продължи да ги има.

# 331
Здравейте, някой знае ли нещо за този инвеститор https://atlasbuild.com ? Изглежда да са нови и не се намира почти никаква информация.

# 332
Атeлиетата се приравняват към Апартаментите по новия закон.
Мой познат ми сподели ,от тук нататък и да има строителство на Атeлиета  ще бъдат без Баня  и тн.
Нищо общо със сегашните няма да бъдат Ателиетата .Досега можеше да бъдат Със баня или мазе или гараж или парко място и тн.
Здравейте, някой може ли да изясни решението за статута на ателиетата, че пряко ме интересува, защото взех ателие и преди2 месеца взех акт 16, сега и партиди индивидуални отварят

https://www.24chasa.bg/novini/article/9454472

За вас нищо не се променя. Промените засягат новите сгради. И то промените са по-скоро за сградите като цяло, а не за самите ателиета. Тях ще продължи да ги има.

# 333
Не ми е ясно това с ателиетата. Разбирам, че имотният статут "ателие" отпада. Съществуващите ще имат статут на жилища, но няма да могат да се продават като такива, ако не отговарят на норматините изисквания за такива. Ха сега, де! Резервирала съм 30 кв.м. ателие в сграда на чертеж. В заварено положение ли ще е, чертеж одобрен ли ще променят...Ясно ми е само, че нищо не е ясно.

# 334
Вече няма да се строят ателиета за жилищни нужди, защото изискванията към тях се увеличават до тези на апартамент. Съответно никой строител няма да кръсти имот, отговарящ на всички критерии за апартамент, ателие.

Не виждам промяна за ателиетата за творческа дейност обаче (нежилищни нужди). Т.е. най-вероятно такива ще продължат да се строят и да бъдат значително по-евтини заради северно изложение,ниска височина, липса на достатъчно паркоместа за всички обекти в сградата.
Заварените ателиета ще си останат както са си.
Практически ако си купиш ателие в сградата,проектирана след промените в закона,в 99.99% няма да можеш да живееш законно в него, защото ще е за творческа дейност.

# 335
Когато се строи сграда, се определя предназначението и. Най-грубо - като имаш по-малък брой жилища, може да избегнеш някои изисквания за отстояние, разпределния и тн. Останалите ги пишеш ателиета и готово. Сега тези ателиета се смятат към апартаментите. Това са промените. За съществуващи сгради няма разлика.

# 336
  • София
Ако сега ателиетата са към апартаментите и нямат санитарен възел, то законодателството полека- лека се връща към нормалността, когато таванските помещения си бяха към жилището, както и мазетата.
Това е пак постижение, както другите промени в ЗУТ- за спирането на строенето без да е приложена и изпълнена регулацията и без да се асфалтира улицата.

# 337
Не бяха офиси, не бяха ателиета, сега ще се измисли нещо ново, но така трябва, щом след това винаги има кой да ги купи. Без акт 16 си седят стотици, от ателиета ли ще се страхуваме.

# 338

Ето за това говорех когато ми върнаха капарото от Парквюрезиденс в Банишора и думите ми се потвърждават че бяха некоректни с мен и вие ги защитихте, но по добре че не взех там и исках да кажа кой е собственика там и че не е случайност само при мен

https://blitz.bg/kriminalni/nay-nakraya-uzhileni-ot-krasen-krste … i_news801309.html

Последна редакция: нд, 21 фев 2021, 18:25 от queenn

# 339
  • София

Ето за това говорех когато ми върнаха капарото от Парквюрезиденс в Банишора и думите ми се потвърждават че бяха некоректни с мен и вие ги защитихте, но по добре че не взех там и исках да кажа кой е собственика там и че не е случайност само при мен

https://blitz.bg/kriminalni/nay-nakraya-uzhileni-ot-krasen-krste … i_news801309.html
В парк вю не е имало проблем с акт 16. Това, че е имало проблем на един обект, не означава, че и на другия ще е същото. Никой не е отрекъл нищо за собствениците и славата им.

# 340
Quennn, проблемът с Бесо как се отнася към твоя случай? На мен и досега ми е необяснимо , защо са ви върнали капарото при положение че целта на всеки инвеститор е да си продаде имотите възможно най-бързо.

# 341
По същество - не приемайте във форумите мненията за чиста монета, но когато едно лице е съдружник в повече от една фирма на мен ми светва червената лампа. Търсех миналата година лица/фирми и се затвърждава мнението ми, че голяма част от хората в НИ са безскрупулни мутрафони и какавани. Ако човек иска да се учи да ходи в университет или чете книги, а ако иска нещо градивно, нека се замисли дали общия случай на заграбване на тротоари, издаване на разрешителни и кръговата защита на прехвърляне на отговорности от страна на власт имащите има отношение както към НИ, така и към частният му случай и интереси. Съчувствам на хората купили на А14, защото като бивш домоуправител, от първа ръка знам как се получава заветния А16, Енергиен паспорт и т.н...

Последна редакция: нд, 21 фев 2021, 20:50 от Пух

# 342
...че голяма част от хората в НИ са безскрупулни мутрафони и какавани.
Че е така, така е! (Не знам, какво е какаван,  но подозирам Simple Smile ). В тези среди е пълно с корупция и схеми. Мисля, че за всеки, който има поглед върху българската реалност, това не е нито ново, нито шокиращо.

# 343
Че кой е казал, че успешните бизнесмени (и бизнесменКи) са интелектуалци/интелигенти?
За да си успешен бизнесмен, трябва да си безскрупулен, иначе ще те "изядат". Ето, Томева го каза - пише в обявите на частни лица "Без агенции", но агенциите продължават да звънят, защото 2-3 от 10 щели да клъвнат. Бизнес, нищо лично.

# 344
Да допълня всеизвестен факт, но за някои може и да е ново: практика е за всеки нов обект да се основава нова фирма, така нищо чудно един инвеститор по име да излиза съдружник в многобройни фирми.

Общи условия

Активация на акаунт