Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 52

• 37 173
  • 763
  •   1
Отговори
# 360
Според тях се различават, защото нали уж след 2 години когато стане имота живот и здраве, цените ще са поне 15% нагоре.

# 361
  • София
Всеки търси южен двустаен, ама в сграда с 20 апартамента са само 2-3 такива. И те се взимат още в началото, ако изобшо стигнат доо пазара. Винаги е било така и ще продължава да е така. Най-нормалното е накрая да останат северните ателиета. Ама и за тях виждаме че има пазар...

# 362
Аз не само, че не търся и не съм търсил южен, ами за мен си е минус.

# 363
Аз не само, че не търся и не съм търсил южен, ами за мен си е минус.

Да, и аз взех изток, защото не обичам климатици и така оцелявам. Но не искаш и към булеварда, или с прозорци в някоя чупка, където слънце не огрява и със съседа можете да се здрависате и други такива. А то те остават.

# 364

Не е точно така. Попринцип не всички са геолози (за да знаят земетръсните и свлачищни зони) или пък експерти по градоустройствено планиране (за да знаят къде ще има улици, детски градини и училища). Щом контролният орган (държавата) издава разрешение за строеж, значи би следвало гражданите спокойно да могат да купят.
Не разбирам защо доста хора се опитват да отклонят истинските виновници за тези работи, прехвърляйки отговорността върху купувачите и инвеститорите.

По принцип, не всички сме производители на зеленчуци, но като отидем да си купим кило домати, ги оглеждаме, че и стискаме, и проверяваме за натъртвания.
Не е разумно да изсипем една торба пари за жилище, без да проучим нищо, само харесвайки апартамента  на чертежа и евентуално- изложението.
Длъжни сме да се осведомим каква инфраструктура има и ще има, за да преценим дали ни устройва.

И ако предупреждаваме да не се купува със затворени очи, то е по тази причина- не за да се оправдава държавата и предприемача.
Доста неудачен пример. И жилищата може да изглеждат добре и въпреки това нещата за които говорим като инфраструктура и геология да не са окей. Тук говорим за доста задълбочен и професионален анализ (например това за почвите, свлачищата и земетръсните зони). Доматите също можеш да ги огледаш, но не можеш да разбереш в каква почва е бил отглеждан, бил ли е пръскан със забранени пестициди, ГМО ли е и т.н. неща, които зависят съответния контролен орган в лицето на държавата да упражнява контрол. Ти като обикновен купувач на пазара няма как да ги знаеш тези неща, не си и длъжен.
То по тая логика сигурно и момчето, което го удари ток преди няколко дни върху шахта на тротоара си е виновно само, че не е гледало къде стъпва, нали? Тия дето са прекарвали незаконен кабел, тия дето зависи контролът от тях - в бели ризи. Ей това герберугите сте много странни птици.

# 365
Съгласна. Оглеждането на доматите е аналогично на оглеждането на апартамента за течове, пукнатини, кривини, ориентация, разположение... Никой не купува без да огледа. Ама за това колко е здрава конструкцията, дали има добри основи, дали има дренаж, дали е на свлачище си има държавни органи. Нали затова всеки проект се разглежда и утвърждава, а не се строи ей така. И печатът и подписът върху проектите, разните му там актове от 1 до 16 са все сертификати за качество по същество.

# 366
Точно така, много е трудно да вземеш имот на сметка около и под 1000 евро кв, да е пред акт 16 , на добър етаж и да е южен, това според мен е мисия невъзможна. Ателие е моето двустайно северно е, но с това се изчерпват негативите,  има поне има хубава гледка и едното е за сметка на другото

# 367
Гледането колко струва квадрата е абсолютно безсмислено, освен ако не се гледат идентични като възраст имоти.  Не знам защо все още се гледа това, ами то разликите в реалните квадрати растат с всяка година.
Елементарен пример,  имот от 1970 година от 109к, води се 70 квадрата по документи.

https://www.yavlena.com/properties/sales/sofia/sofia/?ptype=Thre … &view=Hybrid#

И друг имот от 73 квадрата.

https://imotibg.bg/nova-sgrada-imoti/reina-sofia

Ами май няма прилики освен, че се водят идентични квадрати на хартия.

# 368
Така е, винаги съм казвала, че се купува конкретен имот, а не квадрати.
П.П. Двустайният НС от пример ми изглежда много добре направен, доста е рационален. За размера си, разбира се.

# 369
  • София
СС почти никога не върви с гараж.
И се започва едно мрънкане ...
Накрая София била лоша и емигрираме. А в чужбина не гараж, ами и кола нямат хората. И се гордеят с това. Странен народ, слаба държава.

# 370
Шест от десет жилища в средно високия и високия сегмент на пазара през 2020 г. са били платени в брой със собствени средства. Делът на купените по този начин баровски имоти в общия брой сделки бележи значителен ръст от почти една пета, спрямо 43 на сто година по-рано, сочат данни на консултантската компания Colliers International. Увеличението е въпреки ниските лихви и достъпното банково кредитиране.

От консултантската компания очакват да зачестят покупко-продажбите на жилищни имоти, които към момента на покупката вече генерират доход.

# 371
Да, богаташите купуват луксозни жилища и веднага ги дават под наем - даже още преди да е изповядана сделката! Така се генерира доход!

# 372
Такива жилища се купуват предимно за собствено ползване.
За инвестиция все още са по-изгодни двустайните.

Ето и от Капитал, горе долу същото - нараства търсенето на тристайни апартаменти, има усещане за недостиг на големи жилища

https://www.capital.bg/biznes/imoti/2021/02/22/4177253_covid-efe … na_staia_poveche/

# 373
Такива жилища се купуват предимно за собствено ползване.
За инвестиция все още са по-изгодни двустайните.

Ето и от Капитал, горе долу същото - нараства търсенето на тристайни апартаменти, има усещане за недостиг на големи жилища

https://www.capital.bg/biznes/imoti/2021/02/22/4177253_covid-efe … na_staia_poveche/

През второто полугодие на 2020 г. в сравнение с първото той е 6% до средно 339 евро на месец. За сравнение, при тристайните наемните цени намаляват с 12% до 444 евро месечно, а при едностайните - със 7% до 236 евро, по данни на "Явлена".Отделен е въпросът доколко във време на спад спад на жилищните наеми във всички сегменти покупките с инвестиционна цел си струват.

# 374
Смяташ, че в пандемията двустайните трябва да са с по-високи наеми ли?

Общи условия

Активация на акаунт