Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 52

• 37 165
  • 763
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Реално, никога и за нищо не сме били уникални- всичко сме видели и приложили от някъде навън, като сме го побългарили.
Та, ние нямахме реален пазар на имоти до 1990г. и когато се появиха първите АНИ, почти на 100% българите бяха убедени, че трябва да ползват офертите им и услугите им напълно безплатно, защото "какво толкова са направили- на един адрес са ме завели".

# 451
Това е много забавно с оглеждането на кое свети и кое не свети Grinning И то точно в събота. Ми застани на изходите на София в петък следобед да видиш колко коли излизат, после ще си отговориш дали някой не е някъде и затова не свети. Еле пък лятото, дето всички ходят до морето почти всеки уикенд...

# 452
Забавно е, дори официално 25% са празни в София, а и всеки вижда където живее как е.
Зимата не са се убили да си ходят, няма толкова  разходки, няма кръчми.
Няма голяма разлика и през седмицата, ама сега ще каже някой, че са си отишли на село за да работят хоум офис.

За лятото изобщо не става дума, сега може да кажеш как е и по празниците.

# 453
Забавно е, дори официално 25% са празни в София, а и всеки вижда където живее как е.
Зимата не са се убили да си ходят, няма толкова  разходки, няма кръчми.
Няма голяма разлика и през седмицата, ама сега ще каже някой, че са си отишли на село за да работят хоум офис.

За лятото изобщо не става дума, сега може да кажеш как е и по празниците.

Добре, отиди в някой СПА хотел зимата да видиш дали не е пълно. Или в момента на Боровец и Банско.

И да са празни, не разбирам теб това какво те топли? Ще настояваш да се продават по-евтино, понеже има много празни жилища или държавата да ги раздава на нуждаещи са. Празни са, ама все са на някого, той си преценява какво да ги прави. Ако иска ще ги държи заключени, ако иска ще продава. Ма нещо не виждам голям зор за продаване, както чакаме от миналата година по това време.

# 454
добре де, пълни са. напрестанно.
с какво интересно, като се вземе броя жители.

# 455
Ама как, цяла София е на СПА, затова панелките са празни събота и неделя.
Не ме топли, нито изстудява, казвам какво ще се случи, след като след още някоя година празните станат 30 и повече % и наемите не растат както се очаква по същата причина и след това ще се спре с масовото купуване за инвестиция  на кило.
Останалото са твои виждания и фантазии.
Виж, ако изведнъж започнат да идват африканци или азиатци  и да остават у нас, както в Европа, може и да стане пак скок, да живеят по 10 души в панелка и да има търсене.

# 456
Ми не знам Бела, вземай каквато искаш бройка. Аз често не съм в София уикенда и досега празен СПА хотел не съм виждала, но може би ти с бинокъла по-добре ги виждаш от мен.

Alexslav изобщо не твърдя, че цяла София е на СПА. Просто да си правиш изводи за това кои жилища са празни в събота вечерта е малко неточно. Пред моя блок след 7 в делничен ден няма къде да спреш, уикенда ако искам мога да спра и на диагонал "като арабин в пустиня".

Преди пандемията и аз, и половинката ми пътувахме сравнително често. Той беше по командировки поне 4 пъти в годината, аз 1-2. Пролет и есен ходим някъде в чужбина, лятото - я на село, я на море. Сигурно много ни жалят как не свети у нас Sad

# 457
 лично,Витошка скоро не съм я виждала толкова пълна с народ(говора не го коментирам),ходя на гости на една приятелка там.Луднала е жената от тълпите(живее на Кърниградска)....иначе всичко било тъмно...ми хората пестят от осветление сигурно....наеми и ипотеки трябва да се плащат....

# 458
  • София
Ето нещо, което, въпреки че е от 2019г., прави обзор и дава насоки за развитието на пазара.
https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/jilishtniiat-pazar-v-sof … uforiiata-294372/

Не съм си правила труда да обикалям и разглеждам новото строителство по ливадите и околностите на Околовръстното по вечерни доби, но колкото и да не им се вярва на някои, имаше цели блокове с тъмни прозорци по всяко време на годината.
Това бяха най- калпавите и довършени след спукването на балона.
От друга страна, да се твърди, че всичкото софиянец се изнася на село и на СПА всеки уикенд, е пресилено.

# 459
Според мен е "от всичко по малко". Че се изнасят, изнасят се, че са много, много са, по задръстванията си личи, но една част не отиват на спа, а да си видят близките и родителите. А има и празни.  За мен причините за цените са съвсем другаде (БВП и лихвена политика), а броенето на празните е някакъв вид хоби - забавление без особена полза.

# 460
Никъде не съм казала всичкото, нито пък съм извадила ексела да смятам с точност колко процента се изнасят. Но е факт, че в петък следобед излизам по 1 час от София Simple Smile

Мен лично не ме топли колко жилища са празни, нямам и свободното време да обикалям по полянки и ливадки, и да си вадя изводи. Нито сега, нито като търсих жилище.

# 461
  • София
Не въпросът кого го топли, а тоталното отричане на един факт.
Дали ще дойде време да се продадат- по- скоро, не, ако не се получи идентична ситуация като тази през 2008г.
Но, мисля, че няма как да се повторят онези безумни изпълнения, с надиплените пачки като колан около кръста, или напъхани по сакове и найлонови торбички, придвижвани по влакове и ГТ.
И банките не биха инвестирали чак толкова безогледно.

# 462
Без да вземам страна в спора, някои факти:
- моят апартамент е населен, но всяка вечер 66% от прозорците ми са тъмни Wink
- за уикенда голяма част от населението наистина се изнася - кой на село, кой на спа (вярвам, че са много по-малко последните).
- в хубава СПА хотел по правилно не можеш да си намериш стая (сега по пандемията не съм пробвала). Звъниш на 3, 5, 10 места и все заето, освен ако не си месеци по-рано. И за ски е същото.

# 463
  • София
Съгласна съм с изводите, само ще добавя- София гони 2 милиона, нищо че регистриираните са по- малко.
Колко са СПА центровете не се наемам да гадая, но пък нали не се заблуждаваме, че никой от останалата част от страната, не ги посещава?

# 464
absurT, нещо бъркаш, нищо не отричам Simple Smile Просто давам примери защо могат да не светят прозорците и защо не можем да си вадим изводи от липса на крушки в събота вечер. Не задълбвай толкова в СПА-та и хотели, това е един от много примери. Не е нужно да се хващаме за всяка дума като 100% твърдение, че цяла София е на СПА уикенда.

Аз например не обичам светнато навсякъде и вечер или гледам филм на тъмно, или чета на светлината на лампиона зад дивана. Та и у нас е тъмно Wink

Общи условия

Активация на акаунт