Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 52

• 36 617
  • 763
  •   1
Отговори
# 495
Точно пък в Боровец имам познат с хотел, който този сезон не отвори.

Какъв хотел? Аз писах за хотелите с 5* и с 4*, със СПА центрове и басейни за разпускане след ските. Те са препълнени. И за тази година е друго, то ясно.

# 496
Аз в няколко теми писах, през определени периоди - не мога да резервирам хотел. Пълни са. И то след като не мога през букинг им звъня за да го питам, дали няма грешка и наистина са толкова пълни.
Няма празно.
Народа е в Пампорово, Банско, Велинград, Хисаря.
В петък колоните изнасящи се автомобили от София си е като лятото към морето.
И не, не на това се дължат празните апартаменти в София. Те са си така от години. Застраховка за всеки случай. По добра от пари в банка. Такова е българското мислене.

# 497
Един колега написа че сме били далеч от упадъка на Запада. Друга една колежка ми предложи да ме изведе от село, и да ми отвори очите, щото  ми бил тесен мирогледа.
Аз бих искала и колегата и колежката да се поразходят малко из България, да излязат извън  София и Тракийската равнина, и да поразгледат малко.
 3/4 от къщите в двете ми села са необитаеми. От около 5000 жители в двете преди десетилетия сега не можем се събра общо 500.
 В града - и в двата ми блока 1/3 до 1/2 от апартаментите са необитаеми.
Мога да напиша много по лоши неща за "икономиката" в региона ( всъщност такава няма), да подплатя всичко с факти, да сравня с това което сме имали преди десетилетия, но нямам време в момента, а и желание за спорове. Ще завърша набързо с едно изречение - ако не са ония грубо казано един милион Българи работещи в чужбина, и ако не са милиардите от ЕС ние сме мъртви. Мъртъвци !!! В 3/4 от страната времето от половин век е спряло.

# 498
Ми много пъти ти казахме - това са естествени процеси. Младите не искат на село, от там няма работна ръка, от там бизнесът бяга, от там още по-силна миграция... Капитализмът оптимизира и отива на най-лесното и печелившо място и затова печели. Социализмът се опитваше да закара бизнеса до хората, вместо обратното, и фалира.

Та не виждам какво искаш - да се строят субсидирани цехове по селата, че хората да стоят там ли? Ама дали ще стоят и тогава? Не забравяй, че така любимият ти соц беше въвел жителство, та всеки да си стои на мястото.

# 499
Тези процеси не са само в България и в Германия ги има и в други развити страни.
Младите хора масово напускат тези места и искат в големите градове.
Това не означава, че държавите загиват. В София от години няма места в градините за около 9 000 деца! Да по селата има, но кой иска да е там?
И ние ходим по местата извън София и сме наясно, че те могат да функционират само при изкуствено наложена децентрализация. Няма кой бизнес да инвестира на място, където няма кадри, няма ресурси, няма транспорт. За това се иска държавна политика.

# 500
А какъв е смисълът от такава държавна политика? Ми нека си стоят селата празни, природата ще е чиста поне (в селата всичко се хвърля в реки и дерета). Ще имаме природа и туризъм, а индустрията ще е концентрирана, какво му е лошото?

# 501
Мария, спокойно! Социализма се завръща с пълна сила и то модерен и съчетан със зелен капитализъм Simple Smile. Тези процеси ще се обърнат в бъдеще.

# 502
  • инфантилно и разглезено хлапе
https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/nad-polovinata-ot-bankit … -za-imoti-314117/

Над половината от банките в България очакват спад на кредитите за имоти
Българските банки са предпазливо отворени за финансиране на имоти, генериращи приходи, но не са толкова склонни да финансират нови проекти

# 503
Много хубаво, значи не са се зомбирали, а следят и анализират.

# 504
Да отбележим, че новата криза за пореден път развали сметките на тези, които не следят и анализират. Днес разглеждах чисто информативно регистъра на публични продажби ЧСИ и установих, че са обявени апартаменти от няколко сгради на парче. Има доста фалити на бизнеси и у нас, но за това не се говори много. В тази връзка е съвсем нормално банките да стават по-предпазливи. Не е новина, че следващите няколко години бавно и полека ще се появяват нови имоти и на вторичния пазар - бивши офиси или ЕърБнб апартаменти. В друга тема си припомних кризата от 2008-2009, където пострада и банковата система, ама не си учим уроците..

https://bg-mam.ma/p/1297620/42406015

"Загуба в размер на 3.89 млрд. USD за последното тримесечие на 2020 г. отчита най-голямата платформа за резервации Аіrbnb."

https://fakti.bg/imoti/557296-kompania-zagubi-blizo-4-mlrd-usd

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 14:32 от Пух

# 505
Ако се върнете няколко страници по напред, ще видите, че голяма част от имотите, особено по скъпите се купуват кеш.
Т.е. банковото кредитиране не е определящо за пазара в БГ.
Хубавите имоти при ЧСИ, свършват на момента. Има си цял, развит пазар, с постоянни клиенти.

# 506
Ако се върнете няколко страници по напред, ще видите, че голяма част от имотите, особено по скъпите се купуват кеш.

Има го този момент. Когато ние купувахме, наплашени да не би да стане нещо, в преговорите подходихме все едно ще искаме кредит. Вече не помня точно каква беше целта, беше блъф за по-добри условия на плащане, понеже банката е сигурен платец. И продавачът се облещи - никой не бил купувал с кредит до момента (оставаха само три апартамента). После блъфът излезе успешен де,  договорихме по-безопасни за нас условия на плащане (и продавачът се боеше от некоректни плащачи колкото и ние Grinning ) въпреки кеш плащане и накрая всичко свърши ОК - и двете страни излязохме изрядни Simple Smile Но не това е важно, а болднатото.

# 507
Т.е. банковото кредитиране не е определящо за пазара в БГ.
Хубавите имоти при ЧСИ, свършват на момента. Има си цял, развит пазар, с постоянни клиенти.

А според теб на новата и старата сграда от линка по-горе какво не им е наред, че не са ги наръфали хиените?

# 508

А според теб на новата и старата сграда от линка по-горе какво не им е наред, че не са ги наръфали хиените?

Тази червената със снимка от 2015 година не е ли на Генерал Стефан Тошев? Тя няма акт 16. Другата е в Обеля/Връбница,непопулярен квартал, като цъкнах-и на него пише груб строеж.

# 509
Чудя се колко ли още ентусиасти на зелено ще изгорят след тази криза?!? Държавата е абдикирала от решаването на проблема за получаване/гарантиране на А16. Строителя зарязва всичко, като му свършат парите, а хората немогат да се организират, за да платят за довършването (рушветите за получаването на заветното разрешение) и е един затворен кръг - повтаряща се от години банална история.. Аз мисля, че и банките не са чак толкова внимателни, за да се стига до подобни случаи.

Аз имам обратното наблюдение - банковото кредитиране сериозно движи пазара на НИ в България. Не е ок да извадиш тел., за да снимаш камарата папки с досиета на кредитополучатели в банката, но уверявам ви, че не са никак малко щом не им стига мястото и ги държат на камари зад гишетата. Това с "куфарчетата с парите" са приказки, които и аз съм ги чувал, но те строителите така си говорят по принцип - сладкодумно и с размах (малко като агенти по продажбите). Сигурно има и такива, но не са мнозинство. А относно ЧСИ - има ли смисъл човек да опитва придобиване на подобен имот и какви са рисковете (освен това да плащаш по-скъп промишлен ток)?

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 15:32 от Пух

Общи условия

Активация на акаунт