Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 52

• 37 216
  • 763
  •   2
Отговори
# 285
  • София
Да, така и ще си останем- аз ти давам фактическата обстановка, ти си държиш, че ей-така, някой стига да иска, ще махне с вълшебната пръчица и ще реши проблема.

Ами, няма да стане- законът дори и да се промени, не действа със задна дата.
Собствеността е неприкосновена и никой не може да накара насила собствениците да приемат предложение за отчуждаване..,

# 286
А сега си представи, че дори и за отчуждаване никой не говори. Дори  такава процедура не е задействана.
Друг вариант е да се предложат заменки, ама общината предпочита да продава земите си на безценица на наши хора. Та и тава дори не са се опитали да направят.

# 287
  • София
А сега си представи, че дори и за отчуждаване никой не говори. Дори  такава процедура не е задействана.
Друг вариант е да се предложат заменки, ама общината предпочита да продава земите си на безценица на наши хора. Та и тава дори не са се опитали да направят.

А, ти си представи, че да си говориш за нещо, за да хвърляш прах в очите на хората, знаейки че не можеш да го изпълниш, не е от полза за никого.
През всичките тези години, собствениците водят дело, за да освободят имотите си и или да си ги застроят, или да ги продадат на пазарна цена.

Ако са искали "заменки" някъде по периферията на града, или ако са искали да ги обезщетят, нямаше 15 години да се борят, за да свалят мораториума.

# 288
Във всяка една територия освен жилищно строителство,има парцели,отредени за паркове,за озеленяване, за спортни съоръжения, с обществено предназначение.
Ако който трябва си е свършил работата, би следвало в ОУП тези парцели да са отредени за озеленяване или обществено полезни дейности. Защо общината да харчи пари да ги отчуждава?
Нека да си се върнат на съответните собственици, които да си притежават парк и да не могат да строят върху него.
И много важно - предназначението да НЕ може да се смени при никакви условия.

Ако някой някога обаче е отредил, че в Южния парк има парцели за жилищно строителство и те са частни,то тогава обществото е мълчало, което значи,че се е съгласило с този план. На заспало общество,космосът му е виновен.

# 289
Ситуацията и с Младост, и с Южен парк е от преди не 15, ами 25 години, и наистина я дължим на Костов и СДС. След тях всички се опитват някак да оправят бакиите.  И на Янчулев кметстването е пак тяхна "заслуга", в далечните ранни 1990. Ама младоците тук четат леви медии и си мислят, че са информирани. И не знаят, че и Прокопиев стана олигарх и взе Каолин и Дамяница пак защото беше на Костов любимец.
Ама ние с АбсурТ сме си виновни, че го избрахме някога. Ние си знаем уроците, сегашните тепърва ще ги учат.
В ОУП, доколкото знам, няма територии в парка за жилищно строителство. Както и на територията на резиденция Лозенец. А смяната на предназначението вече не е лесна както беше през 1990те, много преди Фандъкова. Така че врявата на Прокопиев и сие е просто предизборна агитация. За който се хване, а те явно  се хващат лесно. Очевидно.

# 290
  • София
ОУП е план от висша степен, той решава устройствените зони на едро. Не се занимава със собствеността на имотите. Това, че частни имоти попадат в парк е съвсем друг проблем - общината е трябвало да ги изкупи, но тя си е пипала ушите с десетилетия.
Още от студентските години помня обявени намерения за отчуждаване, но свършеното е микроскопично - до момента булевардите Каблешков, Ломско шосе и Сливница трябваше да са в пълния си габарит, регулацията на Манастирски ливади изток и запад трябваше да е приложена.
Чисто и просто некомпетентност, корупция, мързел и некадърност ... при бюджет 1,8 млрд.

# 291
  • София
Както се казва направих ти шах и мат, и даде отбой. Ние закупихме два имота на пешеходно разстояние от Южен парк. Пряко ни касае парка да остане в сегашните си граници. Съответно пряко ни касае кой ще управлява, а в случая вероятно ще управляват ГЕРБ и СДС. Едните сътвориха лайната, а другите си гледат само собствения интерес и не само нямат намерение да оправят тези лайна, но даже се обединиха с хората, които са ги сътворили. Общината има много земи. Нормално е да направи някоя заменка и да реши казуса с частните земи в парковете, но  явно както писаха по-горе се предпочита общинските земи да се продадат на безценица, на свои хора.

Няма такова нещо- шах и мат си си направила ти.
Опитваш се да вкараш политиката, за да елиминираш собствената си отговорност за това, че си купила 2 имота на пешеходно разстояние от парка, разчитайки, че мораториума ще е вечен и вечно ще нарушава правата на другите собственици на имоти.

Е, всеки си носи отговорността за постъпките си, а ти искаш други да оправят "лайната" така, че да  гарантират твоя комфорт, засягайки интересите поне на 200 души, които и без друго, са патили 15 години, плащайки данъци за нещо, което не могат да ползват.

И като говориш за заменки- собствениците евентуално, биха се съгласили на заменка на пешеходно разстояние от имотите си, а не някъде по кварталите.
Ти ще се съгласиш ли, че да спасиш парка?

# 292
Както се казва направих ти шах и мат, и даде отбой. Ние закупихме два имота на пешеходно разстояние от Южен парк. Пряко ни касае парка да остане в сегашните си граници. Съответно пряко ни касае кой ще управлява, а в случая вероятно ще управляват ГЕРБ и СДС. Едните сътвориха лайната, а другите си гледат само собствения интерес и не само нямат намерение да оправят тези лайна, но даже се обединиха с хората, които са ги сътворили. Общината има много земи. Нормално е да направи някоя заменка и да реши казуса с частните земи в парковете, но  явно както писаха по-горе се предпочита общинските земи да се продадат на безценица, на свои хора.

Няма такова нещо- шах и мат си си направила ти.
Опитваш се да вкараш политиката, за да елиминираш собствената си отговорност за това, че си купила 2 имота на пешеходно разстояние от парка, разчитайки, че мораториума ще е вечен и вечно ще нарушава правата на другите собственици на имоти.

Е, всеки си носи отговорността за постъпките си, а ти искаш други да оправят "лайната" така, че да  гарантират твоя комфорт, засягайки интересите поне на 200 души, които и без друго, са патили 15 години, плащайки данъци за нещо, което не могат да ползват.

И като говориш за заменки- собствениците евентуално, биха се съгласили на заменка на пешеходно разстояние от имотите си, а не някъде по кварталите.
Ти ще се съгласиш ли, че да спасиш парка?
В парка може да се строят само спортни съоръжения. Съответно ако имаме парцел там с радост бихме го заменили за парцел в друга част на София, където е разрешено жилищно строителство (почти навсякъде е разрешено) и бихме го продали или по-скоро бихме го дали да се построи кооперация срещу процент обезщетение, а получените апартаменти бихме пуснали под наем. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1r152622384527692

# 293
Разбира се, че не се занимава ОУП със собствеността, но се занимава точно с предназначението. И частен да е имотът в парк, след като не е за жилищно, не може да строи жилища собственикът. А общината няма нужда да изкупува, така или иначе не може да се застрои с жилища, ако не е за това. А то по ОУП не е.

Бюджетът освен приходна има и разходна част, и не мисля, че е толкова лесно да се каже, че има много пари. Не съм одитирала общината, за да знам, ама и тук пишещите не са, та не знам откъде те знаят, че има достатъчно свободни пари за изкупуване по пазарни цени.

Като цяло, много шум за нищо, че избори идат 😀

Сони, ЧС много точно го е казала за СДС, а и за изкупуването. Ще си стоят частни терените и който иска, ще построи частни спортни съоръжения. От това паркът само ще спечели, той няма никакви, за разлика от Борисовата. Но се съмнявам да има много желаещи за такава дейност, то не е като да строиш и продаваш жилища.

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 15:57 от Анонимен

# 294
  • София
Аз те питам дали ще се съгласиш заменката да стане с твоите парцели,  които са в непосредствена близост, за да спасиш парка?
Собствениците на имоти в него, знаят за какво е отреден и така искат да ги ползват.

# 295
Аз те питам дали ще се съгласиш заменката да стане с твоите парцели,  които са в непосредствена близост, за да спасиш парка?
Собствениците на имоти в него, знаят за какво е отреден и така искат да ги ползват.
Къде по света общината национализира апартамент на частно лице за да обезщети друго частно лице????? Чети с разбиране. Нормално е общината вместо да прави делавери с общинските земи да направи нормални заменки и да запази парковете давайки общински земи, които тя притежава. В случая е нормално да вземе земя в Южен парк и даде такава в Надежда или, в който квартал има.

# 296
  • София
Може и друг компромисен вариант. Изкупува се поне някаква част.
По-добре 85% от парка, отколкото 75% от парка.
Особено ако говорим за най-ключовите и централни места.
Поне, като ще л*но, да не е баш в средата.
Разбутване на парковете няма да доведе до нищо добро.
Аз не ходя много в южния парк, но всичко е въпрос на скачени съдове.
Колкото по-малко място има, толкова повече хора ще идат в съседните паркове.
А навсякъде е пълно.
И по парк Въртопо нищо не се прави. И там май има някакви частни собствености и интереси.

# 297
Що бе, Танграта, ако построяг частни спортни съоръжения в Южния, ти няма ли да се радваш? Нали писа, че са малко спортните съоръжения в София? Аз много се съмнявам да има желаещи, де, тая работа не е като оная работа, ама може и да се навие някой от собствениците.

# 298
  • София
Къде по света общината национализира апартамент на частно лице за да обезщети друго частно лице????? Чети с разбиране. Нормално е общината вместо да прави делавери с общинските земи да направи нормални заменки и да запази парковете давайки общински земи, които тя притежава. В случая е нормално да вземе земя в Южен парк и даде такава в Надежда или, в който квартал има.

А, къде по света общината национализира урегулирани поземлени имоти с подходящо за в парк строителство, за да са доволни тези, които са си купили имотчета в близост, разчитайки че винаги ще се възползват от мораториума?
Значи, нормално е, да им вземе собствеността в Южния парк и да им даде в Надежда?
И ти говориш с възмущение за далаверите в общината?
Страх ме е да си помисля, как би действала, ако имаше достъп до взимането на решения, касаещи неприкосновеността на частната собственост.

# 299
  • София
Що бе, Танграта, ако построяг частни спортни съоръжения в Южния, ти няма ли да се радваш? Нали писа, че са малко спортните съоръжения в София? Аз много се съмнявам да има желаещи, де, тая работа не е като оная работа, ама може и да се навие някой от собствениците.
Зависи от съоръженията. Ще се радвам, ако са нормални. За баскетболни игрища, не смея да се надявам.
Също, преди бях писал за по-ефективното ползване на площта при спортните съоръжения. С наблягане върху масовия спорт, а не кибиците.
Бях писал и за преустройство на съществуващи съоръжения, не за застрояване на зелени части от парковете, които СА доста дефицитни, не знам има ли някой на друго мнение.

Някои от парковете, като отидеш лятото има по 5 човека на квадратен метър. Все едно си в градския автобус.

Общи условия

Активация на акаунт