Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 52

• 36 616
  • 763
  •   1
Отговори
# 510
Ама те много строители строят със собствени средства,самофинансирани чрез продажба на зелено,така че често и банки за контрол няма. Един ще плати 20% на изкоп,друг 50%, трети повече и ето ти разходите за материали и труд, парцелът-на обезщетение.
Но като цяло не мисля,че се очаква вълна от строителни фалити, точно защото маржът е висок, повечето строители имат солиден капитал и връзки зад гърба си. За забавяния и замразени строежи обаче - убедително да, то това дори не е прогноза, забавянето си е факт.

# 511
Ако се върнете няколко страници по напред, ще видите, че голяма част от имотите, особено по скъпите се купуват кеш.

Има го този момент. Когато ние купувахме, наплашени да не би да стане нещо, в преговорите подходихме все едно ще искаме кредит. Вече не помня точно каква беше целта, беше блъф за по-добри условия на плащане, понеже банката е сигурен платец. И продавачът се облещи - никой не бил купувал с кредит до момента (оставаха само три апартамента). После блъфът излезе успешен де,  договорихме по-безопасни за нас условия на плащане (и продавачът се боеше от некоректни плащачи колкото и ние Grinning ) въпреки кеш плащане и накрая всичко свърши ОК - и двете страни излязохме изрядни Simple Smile Но не това е важно, а болднатото.

Всеки втори обяснява, че цените вървят нагоре, защото дават лесно кредити с ниска лихва, а сега никой не купувал с кредити!
След като всички купуват в кеш, защо тъпаците тръгнаха да купуват последните 1-2 години, чак сега ли събраха кеша, като се вдигнаха цените?

Май всеки си говори какво си мисли, както му е удобно или по-скоро  си мисли, че е най-обективният и знаещия.

# 512
Всъщност инфлуенсърите, брокерите и пиар статиите явно се взимат на сериозно от купувачите, след като цените растат напук на криза, логика и обективни предпоставки.

"Чу ли за новата тактика за създаване на съдържание с подкрепата на хремави инфлуенсъри? – Да, казва се инфлуенца маркетинг. Доста заразен е."

Ето пак ще дам за пример Мъск - влиза и купува биткойни и цената се изстреля нагоре. После казва, че цената е твърде висока и биткойна спада. Май на подобен принцип работи пазара на НИ, само че засега всички викат задружно, че цените ще се вдигат.

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 15:48 от Пух

# 513
Всеки втори обяснява, че цените вървят нагоре, защото дават лесно кредити с ниска лихва, а сега никой не купувал с кредити!
След като всички купуват в кеш, защо тъпаците тръгнаха да купуват последните 1-2 години, чак сега ли събраха кеша, като се вдигнаха цените?

Май всеки си говори какво си мисли, както му е удобно или по-скоро  си мисли, че е най-обективният и знаещия.

Ами не, просто това болднатото е твоя притурка - никога не съм казвала, че НИКОЙ не купува с кредити. Ставаше дума, че много хора купуват кеш, основно при високия сегмент имоти. Нюанси, нюанси... Wink

# 514
Кешови покупки винги е имало и ще има, но  ако погледнеш статистиките, пазара се вдижи от лихвите и кредитните условия. 2020 е особена година, защото първо лихвите и условията са адски занижени и второ има голям страх от инфлация. Тези с кеш, които нямат топки и да са чакали срив, са се уплашили и са купували каквото дойде. Има и много хора, събрали 10-20-30к, които още повече треперят да не им се обезценят парите и теглят кредити, за да купуват. И не напоследно място, спекулаторите, които в последния момент решават да купят апартамент с цел отдаване под наем, тези се дънят най-много, защото плащат на върха на пазара. Като им вдигнат лихвите докато наемите са надолу, хич няма да им излезе сметката. Но като цяло тези с много кеш купуват скъпи и големи имоти, къщи, многостайни апартаменти. Докато 2ст,3ст са масовия случай с кредит и те бутат пазара нагоре. Аз затова и не виждам особено голям ръст на цени на къщи нагоре.

Има си съвсем логични доводи за растящите цени. Всяка криза е така, особено модерните кризи където банките и правителствата се включват активно в спасението. Прочети за 1929, тежкото положение е дошло 2-3 год след срива. Имотите са паднали след това. След срива отново е имало намеса на държавата и банките да закрепят положението. А статиите и инфлуенсърите коментират моментума и са прави, но те не го гледат по-дългосрочно, а от днес за утре.

Строителите никога няма да изоставят обект ако могат да изкарат пари от него. Но хич няма да им дреме ако нещата се обърнат, ще го оставят, ще обявят фалит и ще завлекат хората без да им мигне окото. Дори 2008 имаше такива, които знаеха какво следва, обраха парите и обявиха фалит, починаха си 2-3 години и стартираха на ново с други фирми. Лично познавам такъв строител, който ми каза че умишлено е направил схемата и не са могли нищо да му направят. А сега знам за блокове, които не бяха довършени 10 години и висяха празни, сега ги довършват и ги пускат на пазара като нови. Представете си за какъв отчаян пазар говорим.

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 15:56 от Gogo1979

# 515
Да де, ама аз като купувах търсих строител, преживял кризата, а не новорегистрирана фирма. Тоест използвах кризата за тест, прочистил зърното от плявата. Който не прави така а купува от новоучредено ООД да си носи риска.

# 516
След като е минал кризата и пазара е нагоре, нямат голяма полза да фалират, това се случва в края на всвки цикъл. Не мисля че и те изгарят от желание да го правят постоянно, все пак и репутация гонят.

# 517
Черна станция, в строеж си купила високия клас жилище. Нормално е по време на строеж  за скъпи жилища да има предимно кандидати със събрани пари.
"Инвеститорите" търсят евтиното и няма да купят при теб.
Хората с кредит обикновено търсят готово,не им се плаща и наем и заем,а и повечето строители правят шашми с плащанията и това не е ок за новобранци с кредит.
Та не се учудвам,че се е изненадал строителят. И при Диневи,и в Златен век едва ли купуват с кредит. Но поне след акт 16 и с доказуем доход над 10к има някакъв шанс да купят нещо останало с кредит.

# 518
  • София
В тоя информационен век хората се помнят. Няма как да затвориш фирмата, след 2-3 години нова, и хората да не те познаят.
Отделно, че вече повечето обекти се строят от много големи фирми.

Като цяло, на последните мнения от днес липсва каквато и да конкретика. Само общи приказки, поредната доза хленч и нервничене. Едните били лоши, другите били глупави, третите заблудени и накрая огелпили пазара, и цените се вдигали. Пък трябвало да падат. Не слушат правилните хора, с мъдрите съвети, ами слушат някакви поръчкови статии.
Още мораториума не е отминал и вече напълнихте гащите. Чакайте малко, цените има накъде да растат и през 2021ва.

# 519
Да бе табгра, за тебе всеки който изрази различно мнение е мрънкач, само ти си стабилния. Гледаш нещата през твоята призма и това ти е проблема. Века не е информационен а наводнен с информация. За 10 години информацията потъва, правят се фирми с нови подставени лица, налив се солиден капитал, пускат се периодично платени статии, реклама във фейсбук и сео оптимизация и си готов с репутацията. Колко й трябва на една овца да гугълне и да прочете първите 2-3 резултата, за да се убеди в репутацията на строителя? По-находчивите пишат и в някой форум, където други овци, същи чели в нета, им казват че всичко е точно.

И какво стана сега, ти нали твърдеше че цените винаги ще са нагоре? А сега почнада твърдиш, че цените и 2021 ще са нагоре, ама после какво? Не се знае. Но изглежда и ти си се позаинтересовал и си прочел това онова и си наясно какво идва.

Съгласен съм с теб. Разликата е че аз гледам дългосрочно, а ти от днес за утре. И докато аз съм си ок да изчакам, ти искаш да си навълната на растящ пазар. Няма проблеми, това са две различни работещи стратегии, но има един детайл, не съм чул хора да забогатеят, купувайки скъпо и продавайки още по-скъпо, но примери с хора, купуващи евтино и продаващи скъпо, които са адски богати, има колкото искаш. Всеки със стратегията си, за мен първата е много шум за нищо, изхабена напразно енергия, на фона на голям назряващ риск.

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 16:30 от Gogo1979

# 520
Конкретика: 3 строежа на мои познати,започнати през 2017-2018 г. не могат да вземат акт 16 вече повече от година. Едните взеха кредити като физически лица,за да си обслужват високия стандарт и месечни лизинги,докато общината и ЧЕЗ благоволят да си свършат работата.
Другите се принудиха да си купят  жилище другаде, защото планираха да живеят в сградата,но не предвиждаха такива забавяния и старото им отесня
Сградите са в Центъра, Витоша и Драгалевци.
Това е конкретиката от мен.

# 521
  • София
Аз основно имах предвид Пух, който гледам се развихря прогресивно все повече.

След 2021, разбира се, цените пак ще се качват. Никой не знае колко и как.
Аз не гледам от днес за утре, защото съм планирал да купувам още преди 20 години. Но пък такива изказвания са ми забавни. Simple Smile Ако гледах от днес за утре щях да водя къде по-щастлив живот. Но и много по-беден.

# 522
Интересно как поддръжниците на затрояването на Южния парк и други паркове под предтекст имало било някога нива и не можете да ни спрете ... ще коментират това например https://www.tagesspiegel.de/berlin/volksbegehren-36-prozent-der- … men/26951556.html

предизборна борба в Берлин ... Темата е
"36 процента от жителите на Берлин са за отчуждаването на големи жилищни компании"
това не е единствената подобна ком.соц тема която се спряга около изборите в Германия. Доколкото чета новините.
Доколко се отразява в БГ. За сега не забелязвам да е много , ние сме малко по тангентата, но ... аларма все пак.

По повод инфалцията и лихвите ... за сега сочи нагоре.
https://www.welt.de/finanzen/plus227204967/Die-Rueckkehr-der-Zin … ssen-muessen.html

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 17:33 от bella_ciao

# 523
И какво те учудва? В ГДР наемите бяха символични и сега много хора си мечтаят за старото соц време, понеже скочиха много. То и не е новост от сега. Въпросът е, че държавата не може да експроприира жилищата, а може да ги откупи ако реши. Ама то и с Южния парк е същото - ако държавата/общината реши, може да откупи тези земи и да си остане парк.  Но да ги конфискува безплатно няма как.

# 524
По тази логика то и в България така беше с наемите ... какво да се очаква?

Общи условия

Активация на акаунт