Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 52

• 36 613
  • 763
  •   1
Отговори
# 525
Към края на 2020 "случайно" купих голям ап. в Лозенец с намалена офертна цена -31% по време на пандемията, въпреки че междувременно определена групичка от постоянно присъстващите тук инфлуенсъри, инвеститори и специалисти по планиране се забавляваха на мой гръб с иронични коментари.. Колкото цената на нещо по бързо върви нагоре, толкова е по-голяма вероятността да падне с трясък, така както се случи например с петрола.

Надявам се повече хора да разберат, че жилищата не трябва да са самоцел, а да се образоват, да се водят по собствения си акъл и сами да оценяват кое колко струва и да преценяват точния момент за голямата стъпка. А за по-дълъг и щастлив живот прочетете за икигай и си припомнете какво е казала Ванга: "За пари се продадохте, за работа се продадохте, за тия пусти мебели, за тия пусти апартаменти, за тия пусти леки коли, пусти да останат...“.

Точно така се случи с няколко мои познати :-х

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 18:07 от Пух

# 526
По тази логика то и в България така беше с наемите ... какво да се очаква?

Нищо, нашите наеми са сравнително ниски.

# 527
Във връзка с петрола една дама обясняваше как очаква банките да дават кредити с отрицателни лихви... Къде се покри, сигурно купува в Изток два за лев. Забавно беше.

# 528
Пух, по принцип смятам че нагласата ти е правилна, ама доводите и източниците от които черпиш информация са леко теории на конспирацията, затова и хората тук не те взимат на сериозно. Ако искаш да си точен, кажи къде, за колко и какво взе, за да ти кажат дали тази отстъпка от 31% е реална.

Относно лихвите - не се вдигат заради инфлация, а просто никой не купува държавни облигации поради страх от инфлация, а това очакване умишлено се насажда у народа последните месеци. Ще ми обясни ли някой как години наред при нормално потребление, екскурзии, излизания по заведения, консумиране на стоки и услуги не е имало голяма инфлация, но изведнъж видиш ли сега като отворим всичко ще имаголяма инфлация. Е  как така? В ресторанта по две основни ли ще ядем, по повече вино и бира ли ще пием, в кафета, по повече фрешове и капучимота ще пием? На екскурзии по два самолетно билета ли ще взимаме понеже сме надебелели през локдауна? В хотела по две стаи ли ще наемаме? И така нататък... ще кажете, повече хора ще консумират... който е консумирал преди ще консумира пак така, който не е няма и сега да консумира.
От др страна, дали бизнеса ще вдигне цените? Дали няма да срещнат съпротива след като цяла година данъците на народа ги е крепил, сега за благодарност да ни цоцат повече? Не виждам как би могло да стане това. Някои ще пробват, но няма да мине и бързо бързо ще нормализират цените.

# 529
опростяването на държавните дългове в ес от мин. 750 милиарда е инфлацията , която се очаква. доколкото вдянах.
а заради петрола такъв проблем могат да направят с псоледните драпаници с СА и с обстрела на ирански обекти в сирия ... .

# 530
Гого, аз също харесвам твоят начин на мислене и част от коментарите ти. Квартала го казах - София/Лозенец, ап. е старо строителство, адреса и обявата няма да дам - за мен и семейството ми жилището е ок и нямам нужда от други мнения. Но ако наричаш Националната Статистика леко конспиративна, незнам на кого би се доверил - част от данните са ми от там. Между другото при оглед около мола на бул. България договорих с една собственичка отстъпки и бонус от двоен подземен гараж (пак около 30%), та имам данни и от първа ръка. В една друга тема показах намалени ап. от сайта имот бг. Макс Оте е малко противоречива личност, но нито ти нито аз управляваме инвестиционни фондове - иначе нямаше да губим време тук. Чета и други книги и публикации на световни автори извън списъка, който дадох преди време. Иначе агентката, с която работихме, ми разтягаше едни сладки локуми.., но не можеше да напише 1 документ без правописни грешки, завлече вещи от жилището и прикри умело няколко големи дефекта - на подобен човек ли да вярвам?!? Относно лихвите в България са около 2.5%, като в редица държави са около 1% (Финландия, Португалия, Словакия, Германия, Испания, Франция, Австрия, Швейцария...). Отрицателни няма как да са, но влоговете да - още един стимул от страна на банките за ипотека и раздуване на имотния балон.

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 18:51 от Пух

# 531
опростяването на държавните дългове в ес от мин. 750 милиарда е инфлацията , която се очаква. доколкото вдянах.
а заради петрола такъв проблем могат да направят с псоледните драпаници с СА и с обстрела на ирански обекти в сирия ... .

Не те разбрах. Имаш ли статия на английски с това опростяване. По принцип няма как да се опрости държавен дълг. И за петрола не разбирам какво искаш да кажеш?

# 532
Гого, страхът от инфлация идва от мерките за подкрепа на бизнеса и хората, конкретно от "печатането на пари". И това е съвсем резонно, защото по принцип двете са свързани като светкавицата и гръмотевицата - едното поражда другото. Просто централните банки трябва да следят внимателно процеса и да спрат печатането веднага, щом престане да е нужно.
Що се отнася до лихвите, те няма да се вдигнат сами, а дойде ли инфлация ще ги вдигнат пак централните банки, за да приберат парите на хората в банките на влогове и така да стопират инфлацията.

Цитат
По принцип няма как да се опрости държавен дълг. И за петрола не разбирам какво искаш да кажеш?

Как да няма, всеки дълг може да се отпише. На Гърция колко опростиха?

И накрая - това, че някой договорил 30% отстъпка, нищо не значи. Това е един конкретен случай и толкоз. Аз пък знам един, дето фирмата му вместо да закъса излезе на добра печалба и  получи 30 000 евро бонус. Ама не казвам, че всеки е така, нали?

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 18:57 от Черна станция

# 533
https://www.euractiv.de/section/finanzen-und-wirtschaft/news/ber … s-gegen-eu-recht/
това намирам сега, но това е отговора на основната статия в която си бяха публикували портретите няколко отговорници с мнението , да се опростят дълговете
Сега тази статия не я намирам и не знам дали ми се търси. Мисля че беше във welt

# 534
Във връзка с петрола една дама обясняваше как очаква банките да дават кредити с отрицателни лихви... Къде се покри, сигурно купува в Изток два за лев. Забавно беше.

Тук е - с друг ник, с друг репертоар.

# 535
ЕммаТ, в интерес на истината в Холандия (мисля че беше) дават кредит за жилище с 0% лихва, което като се вземе предвид 30 годишна инфлация си е отрицателна лихва. То и 2.7% фиксирана лихва си е отрицателна лихва за 30 години. Така че не лъже жената.

Bella - не съм чел статията, но дълг не се опрощава ей така, ако решат да опростят нечий дълг, то някоя държва вероятно ще го изкупи/поеме и ще получи насреща асети от държавата длъжник. Германия така изкупи маса асети, включително и цяло пристанище в Солун.

# 536
ЕммаТ, в интерес на истината в Холандия (мисля че беше) дават кредит за жилище с 0% лихва, което като се вземе предвид 30 годишна инфлация си е отрицателна лихва.
Сметките ти са без кръчмаря Satisfied В Дания дават нулевите лихви. Имат и отрицателна  -0.5 лихва, обаче с нея вървят допълнителни такси и като изтече срока се оказва, че пак си платил повече, а не по-малко отколкото си взел. Сливи за смет е само в приказките, да знаеш. В Германия дават лични заеми с отрицателна лихва, което пак е нещо. Ама никое от тези неща не раздвижва българския пазар, където се случва все едно и също, хората купуват, цените се вдигат, София расте и не старее, в други селища може и да е различно.

# 537
Тия дето разчитат на отрицателни и близки до нулата лихви скоро ще реват, ама да са смятали. Никой не им е виновен, кефи ме оптимизма им де - 20 години примерно лихви на подобни нива... и после от къде ми дойде...

# 538
  • София
След 20г, я камилата. Избитото, избито и тн, поговорката.

# 539
Е то хора с всякакви лихви реват, на големи суми движението от няколко процента дава сериозна разлика. Но пък за 20г се очаква повечето народ да си повиши доходите все пак и явно досега така си става защото в България няма толкова проблем с неплатежоспособни купувачи на имоти като в Америка. Който очаква 20г лихвите му да си стоят на една цифра, това вече е техен проблем, непознаване на пазара, лош избор на банка дето не му е обяснила и  подобни пропуски. Каква беше онази поговорка дето купувачът да внимава в картинката. Ние сме си оправен  (с ударение на О)народ 😅

Общи условия

Активация на акаунт