Нашите кухни - тема 86

• 57 430
  • 745
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Група, ще слагам технически камък светъл цвят за плот и гръб и съм в много сериозно колебание за мивката. Първоначално исках алпака, но като видях колко добре изглежда мивка от същия камък като плота много ми хареса и сега се опитвам да се самонавия, да слагам каменна, но имам разни опасения. Моля, някой с такава мивка да ме светне относно оттичането на водата в тези мивки, задържането на цветни петна по дъното и стените, оцветяване, избелване, поддръжка, живот и т.н. спрямо алпаката(ще е или Бланко или Тека, ако се спра на алпака). Алпаката си знам, че си е машина- търпи всичко, само единствен минус, за който аз се сещам е, че всичко мръсно й личи.. Ама само за едното да ми е красиво няма да взема каменна. Активен готвач съм и не пазя покъщнина, лош експлоататор съм, ако има значение 😂

# 691
Има два варианта:
- да ти излеят мивката заедно с плота. По-добре е, ама е много скъпо.
- да си купиш гранитна мивка от подходящ цвят и да ти я залепят отдолу.

Няма проблем с оттичане - понеже няма борд забърсваш всичко мокро от плота вътре. Иначе издържа на експлоатация. Бои се само от силни основи. Е, и ако изпуснеш отвисоко нещо тежко и твърдо може би ще се счупи, не знам.

# 692
  • гр. София
Аз последно харесах и купих вчера тези уреди на Бош - плот и фурна:
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hba534eb0
Има ли ги някой, за да сподели впечатления от първа ръка?

Имам подобен модел на Бош, много съм доволна, но моята е с каталитично покритие на всички стени, без дъното. Показаният горе модел има такова покритие само на задната стена, което доста ще затруднява почистването на останалите стени.
Ето това е моят модел - https://www.emag.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-elektricheska-66-l … es0/pd/D3VVP1BBM/, за 540 лв. я взех преди 1 месец.
Благодаря! Гледах и този модел, но фурната е 66л, а не 71л, макар че аз разлика не видях. В крайна сметка се спрях на тази. Уж била 4 серия, другата 2 серия.....по-добри материали.....бла-бла май, ама карай...
Плотът обаче взех без фасет, имаше и същия модел, но с фасетиран край, но с 80лв повече. Заслужават ли си? Thinking Тъй като още не са докарани, чудя се дали да не доплатя...
В крайна сметка взех и микровърновата  Самсунг,  както и гранитна мивка на Франке. Сега се чудя мелница дали да не взема на Франке? Или Тека? Или може би Пирамис? Не сме много хора, ползваме внимателно, та се колебая заслужава ли си да хвърлям на по-скъпите? Тя може ли да се сложи в последствие?

# 693
Лейла, гледам и още нещо на твоя модел. Уж пише, че има Eco clean Direct, а няма такава функция на врътката с функциите. Или описанието не е точно, или снимката не е на същия модел.

# 694
  • До морето
Аз съм с бял технически камък и бяла лята мивка на Шок. Изключително лесно се поддържа. Готвя постоянно и не пазя много. Чистя в повечето случаи само с гъба веднага. Плота често го минавам само с домакинските кърпи от Лидъл. Веднъж седмично чистя с препарат. За мен алпаката е по-трудна за подръжка, защото във Варна водата е варовита и знам как остават бели капки навсякъде. Свекърва ми е с такава и вечно полира и подсушава.

# 695
Лейла, гледам и още нещо на твоя модел. Уж пише, че има Eco clean Direct, а няма такава функция на врътката с функциите. Или описанието не е точно, или снимката не е на същия модел.
Това не е функция, а покритие на задната стена. Всичко си е точно.

От сайта на Бош:
"EcoClean Direct, енергоспестяващата помощ за почистване прави почистването на фурната лесно. Специално покритие от микрофини керамични сфери на задната стена разгражда мазнините, докато печете – за целия експлоатационен живот на уреда. Спестявате време и енергия."

# 696
Плотът обаче взех без фасет, имаше и същия модел, но с фасетиран край, но с 80лв повече. Заслужават ли си? Thinking Тъй като още не са докарани, чудя се дали да не доплатя...

Фасетираните ръбове са изцяло въпрос на естетика. За мен са по-красиви и моят плот е фасетиран отвсякъде, да ми стърчи един ръб 2-3 мм над плота ми е грозно. Иначе фасетираният ръб все пак е по-крехък и ако го блъснеш с някоя тенджера може да се отчупи парченце.
Най-доброто е плот без фасетиране, но вкопан в камъка. Обаче е трудно и не знам колко майстори могат да изпилят такова легло с дълбочина 3 мм и абсолютно точно по контура на плота. В чужбина го правят, ама у нас не се доверявам.  Ще ми оставят някой и друг милиметър луфт и ще се ядосвам.

# 697
  • гр. София

Фасетираните ръбове са изцяло въпрос на естетика. За мен са по-красиви и моят плот е фасетиран отвсякъде, да ми стърчи един ръб 2-3 мм над плота ми е грозно. Иначе фасетираният ръб все пак е по-крехък и ако го блъснеш с някоя тенджера може да се отчупи парченце.
Най-доброто е плот без фасетиране, но вкопан в камъка. Обаче е трудно и не знам колко майстори могат да изпилят такова легло с дълбочина 3 мм и абсолютно точно по контура на плота. В чужбина го правят, ама у нас не се доверявам.  Ще ми оставят някой и друг милиметър луфт и ще се ядосвам.

И на мен особено не ми хареса плот без фасет. Казаха и откъм безопасност е по-добре да е фасетиран.
Не знам дали ще успеят да направят добре вкопан в камъка плот. 

Препоръка за фирма, от която сте доволни за плот от гранит около София? Simple Smile

# 698
  • Варна
Група, ще слагам технически камък светъл цвят за плот и гръб и съм в много сериозно колебание за мивката. Първоначално исках алпака, но като видях колко добре изглежда мивка от същия камък като плота много ми хареса и сега се опитвам да се самонавия, да слагам каменна, но имам разни опасения. Моля, някой с такава мивка да ме светне относно оттичането на водата в тези мивки, задържането на цветни петна по дъното и стените, оцветяване, избелване, поддръжка, живот и т.н. спрямо алпаката(ще е или Бланко или Тека, ако се спра на алпака). Алпаката си знам, че си е машина- търпи всичко, само единствен минус, за който аз се сещам е, че всичко мръсно й личи.. Ама само за едното да ми е красиво няма да взема каменна. Активен готвач съм и не пазя покъщнина, лош експлоататор съм, ако има значение 😂
Аз съм с метална микролен и в сравнение с гладките полирани е в пъти по-добре, не се нуждае от постоянно полиране.

Микроленът се комбинира идеално с алуминиев и иноксов обков в кухнята Ви. Направени са от неръждаема стомана с лек елегантен релеф придаващ различен вид на мивката. Микроленът намалява видимостта на драскотините, варовика и петната по повърхността на мивката. Микроленът е най-новото и престижно решение.

Цитат

# 699
Това не е функция, а покритие на задната стена. Всичко си е точно.

От сайта на Бош:
"EcoClean Direct, енергоспестяващата помощ за почистване прави почистването на фурната лесно. Специално покритие от микрофини керамични сфери на задната стена разгражда мазнините, докато печете – за целия експлоатационен живот на уреда. Спестявате време и енергия."

Баш функция си е. Когато тя се включи, започва едночасова програма за почистване на фурната. В указанието на фурната има подробни инструкции за нея. Ето как изглежда функционалният превключвател на моята фурна и на други модели, както и символът на програмата EcoClean Direct, с който тя се стартира.

Без тази функция, стените на фурната /задната стена в случая/ са с едно обикновено каталитично покритие, което го имат доста марки и не е някаква иновация на Бош, та да си го кръщават EcoClean Direct.  В сайта описанията са доста общи, най-добре е да се чете инструкцията за конкретния модел.

Последна редакция: ср, 19 май 2021, 14:37 от GG_BG

# 700
Здравейте, моля за вашите съвети. В момента правим голям ремонт и ни предстои да поръчаме кухня. Искам да е жълта, уж харесахме светло жълт нюанс за стените, плочките са светло бржови. Ще отива ли в такъв случай самите шкафове са са жълто лимонена, гланц? Много искам жълта кухня, но ме е страх да не стане прекалено жълто ако и стените и шкафовете са в жълто длаи е ок?

# 701
  • До морето
Аз бих оставила бели стени, или пък по-тъмни, за да има контраст. Но жълти шкафове и жълти стени ми идва много. Ако са различно жълто ще се бият, ако са еднакво жълто ще се сливат.

# 702
  • София
Моята фурна Бош има  EcoClean Direct, за 1 година съм я пуснала веднъж. Имам 3  каталитични панели/страни на фурната наистина абсорбират мазнини и пръски ... единствено почиствам дъното на фурната. При EcoClean Direct мисля се свалят държачите и телескопичните водачи /не съм сигурна, правих го отдавна/.
Maria Draganova, за мен жълта кухня/шкафове/ с бежови плочки няма да е ок. Бели биха подхождат повече... или търсете контраст, например сиви.

Последна редакция: ср, 19 май 2021, 21:09 от emy_emy

# 703
Ще прежълтиш интериора. На жълта кухня бели стени е най-добре. Ако искаш цвят може би и някакви светло зелени, двата цвята си отиват.

# 704
  • София
Аз бих сложила сиво в няколко нюанса - светъл и тъмен. За контраст. Иначе ще стане прекалено.

Общи условия

Активация на акаунт