Градинарство - моето хоби 27

• 39 323
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
Рибките си зимуват навън, да. Не знам колко точно е дълбоко, 50см? Една ръка някъде. Крият се на дъното в хибернация, спират да ядат, може би гризват по дъното някакви алги-водорасляци и ларви, но не ядат сухата храна чак докато се постопли. Като стане към 10С и слънчево хвърляме по някоя гранулка, хапват по малко. Като валя сняг имаше два пръста лед отгоре една сутрин, чупихме го с чук, да имат въздух. Бебета рибки имаше миналото лято, но май някои не оцеляха, големите са окей.

# 91
Една лалета-мартеничка Simple Smile

# 92
  • густо майна Филибето
Ефибуш, чудна пролетна картина е при теб!!!
При мен тиарелата няма проблем с оцеляването, тя си е достатъчно студоустойчива, някакъв друг е проблемът при теб.
Кукуряци тази година си поръчах от разсадник Незабравка, по 13лв, но изглеждат много добре (има снимка и на реалното растение). Другата седмица ги чакам.
Обикновено си купувам растения като ходя лятото по разсадници и градински центрове, а това цвете не цъфти тогава, може би затова и не го забелязвам, ако е там.
Скрит текст:

Моите рибки имат дълбочина един метър в най-дълбоката част, защото може някоя зима да ни изненада. Било е и минус 24 една година.
Без подмяна на водата е трудно, нужен е много добър филтър. А и водата много се стопля и започват да се развиват водорасли. От друга страна, ако искате лилии, е хубаво водата да е топла - цъфтят повече.
  Една от котките ни е рибарка, от време на време идва да ми се похвали с  риба в устата, аз връщам рибката, и се моля да оживее Simple Smile

# 93
Здравейте!
Надявам се приемате нов човек в групичката и то напълно начинаещ!
Имам малка градинка в двора и съм решила, че искам да засадя всички пролетни цветя , особено ароматни.
Спряла съм се на минзухари, кокичета, момина сълза, люляк, зюмбюл, лалета, рози /мини рози/ , магнолия , нарциси и лилиуми.

Тук идва и проблема.
Не знам кое кога се сее! Всичко на есен ли да засея ?
Трябва ли обезателно всяко лято, когато прецъфтят цветята, да им вадя луковиците? Мислех, че може и без да се вадят, да си почиват в почвата до оследващ цъфтеж?

Бях харесала това https://www.home-max.bg/lukovici-5-meseca-cvetya/ , защото пише най-вероятно кое кога се сее , за да имаш всеки месец цвете, но за съжаление е изчерпано.

Ще се радвам на всички съвети и препоръки. Има много информация в нета, но ощо повече се обърквам така.

# 94
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
момината сълза и люляка не са за малка градинка - инвазивни са, люляка специално ще трябва всяка година да изкопаваш издънки, иначе ще имаш нецъфтящи храсталаци.
повечето от избрените са пролетни, летни са само лилиума и розите.

# 95
Butterfly, изборът ти е много добър, но луковици се садят в предходния сезон, за да цъфтят на следващия, пролетните се садят есента затова са изчерпани. Сега можеш да си намериш само насадени и поникнали в саксия пролетни луковици и така да ги сложиш в градината. Лилиуми се продават сега, ще цъфтят лятото, аз преди седмица в Лидъл открих интересни разновидности без търсене.

# 96
Вярвам, че знаеш, но да си кажа: люлякът и магнолията са дървета....

# 97
момината сълза и люляка не са за малка градинка - инвазивни са, люляка специално ще трябва всяка година да изкопаваш издънки, иначе ще имаш нецъфтящи храсталаци.
повечето от избрените са пролетни, летни са само лилиума и розите.

А как изглеждат тези издънки на момината сълза , как да ги разпознавам, за да се махнат? Да не би да са като плевел, т.е. да изграждат сериозна коренова система и после да няма махане?!

Впрочем пропуснах да добавя, че обмислям да засадя 1 роза на храст/дърво , че ми е  интересно дали ще се получи. Не вярвам да заеме много място?

# 98
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
нямаш шанс да ораничиш момината сълза. минава и под 2 метра тротоар. Sad
с люляка е същото.
така изглежда момината сълза под земята

# 99
Благодаря. Добре, че попитах , че щях да си докарам беля на главата с момината сълза. Въпреки, че много я харесвам ...

# 100
  • Карлово
А бе, не е чак толкова страшна момината сълза. Аз понеже я обичам много, съм засадила до една ограда до входната врата. Е, проскубвам я редовно и в някои участъци я ликвидирах напълно, но си цъфти, това което съм оставила.

# 101
И аз нямам такова впечатление за момината сълза. И при майка ми има,и тук си насадих.. Трета година ще ме радва,нищо не е превзела. Люляк също имам от 4-5 години,ни една издънка не съм намерила. Винката например е много по-гадна. Превзема наистина всичко. Крокосмията също,скубя я и няма спирка!

# 102
И аз нямам такова впечатление за момината сълза. И при майка ми има,и тук си насадих.. Трета година ще ме радва,нищо не е превзела. Люляк също имам от 4-5 години,ни една издънка не съм намерила. Винката например е много по-гадна. Превзема наистина всичко. Крокосмията също,скубя я и няма спирка!
И моят опит е такъв.
Може люлякът ми да е такъв, но върви като дърво.

# 103
  • Карлово
Като стана дума за ВИНКА, да питам. Опасна ли е за котки? Май отровна се води, ама дали котките имат афинитет към нея. Моето коте само като души цветя, разсади, всякакви растения.

# 104
Нямам представа за винката.
Люлякът ми всъщност беше издънка в съседния двор,от една педя го отгледах,сега си е дръвче. На съседите вече го няма,извадиха го,но явно е пускал издънки,щом съм си взела. 😁 Просто моят за сега не е. Може и да е малък още. Ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт