Градинарство - моето хоби 27

• 39 338
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте,
пуснах следене за темата, за да ви чета, но все пак се престрашавам да питам нещо Simple Smile
Има ли проверен сайт/разсадник, от който да си поръчам няколко неща? От Варна съм.
Във Варна има няколко разсадника,но аз съм поръчвала само от "Незабравка".Доволна съм.

# 571
  • Горна Оряховица
Имам 2 питанки Hug
1. Имам лалета и зюмбюли от тук
https://www.sortovisemena.bg/zyumbyul-anna-lizaur
Зюмбюлите прецъфтяха и ги резнах "до дъно"- четох, че така се прави.

Сега се чудя, в сайта не пише дали са многогодишни луковиците. Ако са кога и трябва ли да ги изровя и съхраня до есенното засаждане? Четох, че се реже увехналия цвят, после се оставят листата и като пожълтеят се режат...какво да направя?
2. Пълзящите ми рози не се удържат, освен че за 1 година набраха дължина, от земята никнат нови стебла и става доста "пренаселено"...та чудех се това новото дебело стебълце

може ли да се отреже и засъди на друго място? Преди време бях пробвала от друга роза да сложа в саксия, но не ми се получи. Изчистих всички листа...орязах по 45°, абе в Youtube гледах някакви неща и нищо не стана...Joy

# 572
Jeini, за стайни зюмбюли ли става дума, че нещо не ми стана ясно? Луковичните растения са многогодишни, но тези които се продават за украса вкъщи понякога не оцеляват. От пълзящата роза може да отрежеш към 30см от средата на стъблото и да боднеш в земя, в саксия не знам дали става успешно.

Phloxx, тази хубавиня от някакъв микс ли е произлязла? Може ли жокер? Смес за диви цветя? За пчели и пеперуди? Учудва ме как добре виреят на полусянка. У нас на сенчесто наблягаме на храсти, обаче ако такива шарени нещица виреят направо сменям стратегията Open Mouth ММ ще е във възторг.

Хиперикум може и на сянка, не знам доколко ще цъфти там обаче.

На полусянката у нас има такива неща в момента:

# 573
Четох, че се реже увехналия цвят, после се оставят листата и като пожълтеят се режат...какво да направя?
Ами аз само това правя с абсолютно всички луковични, нищо повече. Отбелязвам си къде са, да не засадя нещо друго върху тях лятото, и толкова....
За розата, зависи къде си, но вече ми се струва малко късно да се вкоренява резник, става топло. Ако решиш да пробваш, нека е на сянка и поливай редовно.
Ако клонката излиза от земята, може да се окаже шипка от корена под присадката. Наблюдавай дали новата издънка прилича на останалите клонки, или е различна.
По принцип прецъфтели клонки се вкореняват по-добре, и трябва да са дебели колкото молив горе-долу.

Ефи, ливадката беше някакъв остатък на дъното на кутийката от смес за полски цветя, и добавих разни други отделни пакетчета за да докарам количеството. Растат си чудесно там, лехата се огрява само в най-предната си част по обяд, слънцето остава зад храстите. Само гладиолите на заден план не бяха доволни, оказаха се засенчени отвсякъде.

# 574
  • гр. София
Имам 2 питанки Hug

Сега се чудя, в сайта не пише дали са многогодишни луковиците. Ако са кога и трябва ли да ги изровя и съхраня до есенното засаждане? Четох, че се реже увехналия цвят, после се оставят листата и като пожълтеят се режат...какво да направя?
2. Пълзящите ми рози не се удържат, освен че за 1 година набраха дължина, от земята никнат нови стебла и става доста "пренаселено"...та чудех се това новото дебело стебълце

може ли да се отреже и засъди на друго място? Преди време бях пробвала от друга роза да сложа в саксия, но не ми се получи. Изчистих всички листа...орязах по 45°, абе в Youtube гледах някакви неща и нищо не стана...Joy
Зюмбюлите също се оставят до узрее луковиците и ни режат листата и стъблото, докато не изсъхнат. Или поне аз така правя. С лалетата е същото. Изобщо луковичните.
Розата не я режа. Катерачите първите 2-3 години не се режат. Можеш да я насочиш/хоризонтираш по ограда, арка.... Зависи каква е, коя е, първата 1-2 години. Знаеш ли коя е?
Резници се слагат есенно време, прецъфтяло клонче, сега нищо няма да стане. Може и през юни например.

# 575
  • Горна Оряховица
Имам 2 питанки Hug

Зюмбюлите също се оставят до узрее луковиците и ни режат листата и стъблото, докато не изсъхнат. Или поне аз така правя. С лалетата е същото. Изобщо луковичните.
Розата не я режа. Катерачите първите 2-3 години не се режат. Можеш да я насочиш/хоризонтираш по ограда, арка.... Зависи каква е, коя е, първата 1-2 години. Знаеш ли коя е?
Резници се слагат есенно време, прецъфтяло клонче, сега нищо няма да стане. Може и през юни например.
2 си бях взела миналата година от ОАК плантс, тази мисля беше Жасмина , другата е Камелот. Не съм ги рязала миналата есен. Тази от снимката израстна доста за 1 година. Има около 6-7 клона дълги по 2-3 метра вече. Ще пускам снимки като цъфне Hug

# 576
  • гр. София
Jeini,  розата на снимката не е лошо да я подведеш, хоризонтираш. Иначе ще ти цъфти само по върховете. Виж каква е - клаймбер, рамблер, кога и как цъфти в rosebook.ru.

# 577
  • София
Как е най-лесно да махам пораснала трева между плочките? Някои се махат лесно, но други много трудно да се извадят с коренчето им..

# 578
  • Бургас
Ако искаш тотално  да ликвидираш тревата между плочки, за да не поврежда фугите, наръси тревата с някакъв препарат. Или със солен разтвор.

# 579
  • София
Ако искаш тотално  да ликвидираш тревата между плочки, за да не поврежда фугите, наръси тревата с някакъв препарат. Или със солен разтвор.

Ще пробвам със солен разтвор. А помня, че преди няколко години на едно място ръсих с един препарат, зс който прочетох тук, но не помня кой беше..

# 580
  • Deutschland/HE
В Германия минават с газова горелка между плочките и така махат тревата и мъха във фугите. Пролетно време ги пускат в Лидл на промоция

# 581
  • София
Оо, много добра идея, ще чакам скоро да ги пуснат, ако не, видях, че в баухаус май има.

# 582
Преди 1-2 седмици ги имаше в Лидл.Може и да е останала някоя друга бройка.Имаше и резервни флакончета газ.

# 583
За празнично настроение - лалета от моята градина )))

# 584
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Общи условия

Активация на акаунт