Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 13

• 46 005
  • 770
  •   1
Отговори
# 510
Знам, просто ми стана смешно....че там някъде и аз се познах...

# 511
То и на мен ми стана смешно, та реших да ви споделя. : ))

# 512
Мъжове да четат тука...едва ли. КОй го интересува разни непознати тетки Laughing Ама знаеш ли, то с тези полове сега....

# 513
  • В градината...
Като споменхате червена леща - купувам с пакетите, когато е на промоция. Много я обичаме /другата не я харесвам, много подува/. Турската чорба мерджемек с червена леща е страхотна.

# 514
И аз съм си взела един пакет, уж точно едни турски кюфтета щях да правя с червена леща. Така съм е захвърлила в шкафа. Но като намеря време трябва да ги направя. Те не се пържеха. Само с офорямяха. Абе идеално за диетуващи е.

# 515
  • В градината...
Става и чудесен хумус с нея.

# 516
И аз правя хумус с нея, също и от френска леща. Варя малко по-голямо количество и замразявам, така имам нещо готово под ръка когато ми трябва въглехидрат. С нахута процедирам по същия начин.

# 517
Цял живот съм била под норма в килограмите, на фона на ръста ми.
Е, вече съм "в норма", не се харесвам, имам леко шкембенце, но туй да му е кусура.
На фона на хемоглобина и кръвоезливите, на фона на проблемните гърди и мастопатия, това ми е бял кахър. Като се почувствам по-добре, ще се подложа на ограничения, да прибера шкембето. Може и коремни преси да понаправя, сега не смея, заради хорм. спирала, която се принудих да поставя, уж с по-добра цел.
За мастопатията не са ми преписали лек, трябвало да се следи. Много фактори влияели,  да се намалели вредните. Е, стресът как да се намали, може би да се работи над реакцията на организма над него - хубаво е човек да е непукист отвреме навреме...Здравословно е.

Освен всички досегашни "есктри", имам и нова - шип на петата, все едно на шило стъпвам, имало лечение с облъчване с лъч, който стопирал нарастването на този израстък, само не знам Здравната каса поема ли тия процедури за здравно-осигурени лица, или са на частно. Ще трябва да питам Личната лекарка.

# 518
Аз вчера пак ходих на кардиолог. Разгледа ми целият набор от кардиограми, ехографии, холтер и тн... Обясни ми че тия преходни тахикардия се наблюдават и при не добри хормони-както щитовидни, така и полови. Щитовидни те са ми добре. Иска другата седмица да направим стрес тест и тогава ще ми каже кво да правим. Някой правил ли си е такова нещо? Да не "хвърля топа" там😂😂😂?

# 519
  • тук и там
Аз уж днес ще фаствам. Ударих едно кафе с мляко де,ама само това.Ще чистя цял ден-да се намирам на работа и да не мисля за ядене. Седмица преди цикъл съм.Я дойде този месец, я-не,обаче гърдите ми ще се пръснат направо.

# 520
Това с болките е кошмар и при мен. Последния месец то дето седмицата преди да ми дойде ясно какво е. Но като ми дойде и 3-4 дена с цикъла и 2-3 след това пак същите  болки не спряха. Яйчниците  ме подлудиха тоя път. И хапчета пих. Все едно нищо. Аз понеже секцио съм раждала, чак разреза ме боля, кожата.

# 521
Това с болките е кошмар и при мен. Последния месец то дето седмицата преди да ми дойде ясно какво е. Но като ми дойде и 3-4 дена с цикъла и 2-3 след това пак същите  болки не спряха. Яйчниците  ме подлудиха тоя път. И хапчета пих. Все едно нищо. Аз понеже секцио съм раждала, чак разреза ме боля, кожата.

Мен така ме боли операцията на гърдата/ махната  киста /.  Отделно яйчниците невинаги, не всеки месец, допускам че правя кисти и там, което е допустим стр. ефект от хорм. спирала.  Лекарката, която ме следи, каза, че след спиране на цикъла окончателно, гърдите се успокоявали уж.

От този хормон на спиралата и кръвно вдигам горна граница / по природа съм с ниско иначе/. Минах на ниска доза хапчета, за да понижа тази граница.

Добре ще е и аз да посетя кардиолог, че не е шега работа това с кръвното и сърцето.
the_demon ме заинтригува с този тест, но не съм си правила, че понякога и сърцето ми се разхлопва.
Не знам по-напред къде да ходя - АГ, кардиолог или ортопед/рентгенолог/ - за тоя шип. Ама че работа. Май нещата са свързани с хормоните и преходната възраст - "бушуват" Ви хормоните..., бе казал един АГ с добро име в нашия град.

# 522
А защо я държите тая спирала щом кръвно вдигат от нея, че и хапчета пиете?

# 523
Тая спирала я сложих преди 2г. по принуда, т.к. ми се появи първо 1 миомен възел, после още 3 с кръвозливи и съсиреци.  АГ каза да пробваме с  нея, защото иначе възлите ще продължат да растат, и ще се наложи махане на матката. Не че са се оправили нещата де. Опцията е да "бутам" с нея, или хистеректомия. честно казано не знам кое е по-малкото зло.  Принципно повечето жени се адаптират по-добре от мен към тази спирала, не я усещат, нямат цикъл, или е нищожен, единствено кисти на яйчниците могат да се появят при някои, но не е задължително, или кръвно. Но при мен има доста "екстри",  явно и ЕГН-то е от значение, и/или и други фактори.  Други пък въобще не я изтърпяват, и се налага да я махнат - общо взето проба/грешка. Който я понесе. Опитваме...

# 524
А възможност да се махнат миомите без да се маха матката?

Общи условия

Активация на акаунт