Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 13

• 45 987
  • 770
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Всъщност отстраняването на матката и запазването на яйчниците е щадящо, за жени, които не планират бременност.

# 526
А възможност да се махнат миомите без да се маха матката?
Само теоретична.  Жени, които нямало да раждат повече, и попрехвърлили май бе 45 години /?/, махали цяла матка, не си "играели". Защото пак се появявали и е безсмислено.
Е, ако миомата е една примерно, може и да си играят само нея да махнат.
Аз съжалявам, че нямаше кой да ми я препоръча тая спирала преди да ми се появи 1-ят възел на 47.  Преди това пак имах кръвоизливи, но само полипи сме махали, и е било изкл. желателно да се сложи в празната и изчистена матка, да се намалят обилните цикли, провокирали  тия възли. Но минало, свършило, не съм знаела за плюсовете на хормоналната спирала.

# 527
А възможност да се махнат миомите без да се маха матката?
Преди време една мацка от форума пиеше някакъв специален чай, с надеждата да ги стопи и да отложи операция, но не зная какво стана. Ако е за теб, може да ти кажа коя е на лични, да я попиташ.

# 528
  • Варна
Прясно включване от годишния ми преглед днес. Младо момиче, каза док. Имам си ову, яйчниците ми с супер, миомите ми спят (имам 7-8 по 2 см, една около 3). Ще караме на годишни прегледи, освен ако не стане нещо извънредно. Миома се маха ако са 1-2 големи. В случай като моя не става, ако имам кръвоизливи ще се реже цялата матка. Засега не се очертава предвид къде са разположени. Чакаме с надежда менопаузата, която хич няма да е скоро (това по повод градските легенди за хормоните на късно родилите, при мен са верни).

# 529
Не, Леми? Не е за мен. Питах по- горе защо при миома лекарите искат да махат освен тях И матката. Лежах с момиче на 39 години(нераждало) и на нея махнаха само миомата.

# 530
  • Бургас
При някои миоми явно е невъзможно или мн.трудно, може да изисква специална апаратура или умения, а повечето болници нямат нито апаратура, нито пък лекари с такава квалификация, затова се броят на пръсти, тези които се наемат.Знам за случай при който жена е търсила в няколко държави, докато накрая е намерила къде да и махнат няколко миоми, запазвайки матката, нямам представа точно какви са били, но на много места са и отказали, включително и в чужбина.

Моя извод е, че повечето предпочитат по-лесното и сигурното,да не се напъват много, пред това да решат едно предизвикателство в полза на пациентката но това не е нищо ново, като навсякъде.Ако в 10-20% е невъзможно наистина, при останалите просто не им се занимава.

# 531
  • София
Всеки пациент има право на второ мнение.
Аз не бих се колебала на 45 години.

# 532
  • Пловдив
Хормона в спиралата действа локално, за това е и по-малкото зло от хормоните орално, не мисля че високото кръвно идва от нея, но пък всеки организъм е индивидуален.

# 533
  • В градината...
Три месеца от бременността си слагах по 6 утрогестана дневно /прогестерон/. От него ужасно ми падаше кръвното.

# 534
Явно е до организъм. Тя и лекарката, която ми а препоръча и сложи, го каза. Въпросът е че човек индивидуално трябва да прецени плюсовете и минусите за себе си. Ако не ни понася, може да се махне.
От листовката:
Не използвайте Мирена при някое от следните състояния
Скрит текст:
ако сте бременна или мислите, че може да сте бременна;
ако имате или някога сте имали заболяване на тазовите органи (инфекции на женските полови органи);
ако имате инфекция на долния генитален тракт;
ако имате инфекция на матката след раждане;
ако сте имали инфекция на матката след аборт през последните три месеца;
ако имате инфекция на цервикса (маточната шийка);
ако имате клетъчна дисплазия на маточната шийка;
ако имате рак или съмнение за рак на матката или на шийката на матката;
ако имате тумори, чийто растеж зависи от прогестагенни хормони
ако имате недиагностицирано маточно кървене;
ако имате аномалии на матката или маточната шийка, включително фиброми, ако те деформират маточната кухина;
ако имате състояния, свързани с повишена чувствителност към инфекции;
ако имате остро активно чернодробно заболяване или чернодробен тумор;
    ако сте алергични към левоноргестрел или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

Консултирайте се с лекар-специалист, който може да реши дали да продължите да използвате Мирена или системата да бъде отстранена, ако е налице или за пръв път възникне някое от изброените по-долу състояния:
...... и възможни стр. реакциии....

Скрит текст:
Отпадналост
жълтеница (оцветяване в жълто на кожата, бялото на очите и/или ноктите);
значително повишаване на кръвното налягане;
Увеличени яйчникови фоликули (клетките, ограждащи зреещата яйцеклетка в яйчника)
изключително силно главоболие
Някои жени, които използват хормонални контрацептиви, включително Мирена, съобщават за депресия или депресивно настроение. Депресията може да бъде сериозна и понякога да доведе до мисли за самоубийство.
Мирена трябва да бъде използвана с повишено внимание при жени с вродено сърдечно заболяване или клапно заболяване с риск от инфекциозно възпаление на сърдечния мускул.

При диабетички използването на Мирена изисква следене на концентрацията на кръвната захар.
https://apteka.framar.bg/30007218/%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0 … D0%BB%D0%BD%D0%B0

Хормона в спиралата действа локално, за това е и по-малкото зло от хормоните орално,
Точно това го каза същата лекарка, че при мен не е по-добрият вариант да ми изпише хапчета.
-----
Има и тема за нея 42 стр., на някои жени е помогнала, на други за съжаление не. При избор, е важно правилното и навременно поставяне с цел лечение, и "каквото сабя покаже".

Последна редакция: сб, 15 май 2021, 18:47 от Sanea

# 535
След две хистероскопии за премахване на полипи и обилна менструация, от която хемоглобинът се срина, сложих хормонална спирала. Ами, родих се. Съжалявам, че толкова отлагах и не послушах гинеколога и си причиних такива проблеми.

Последна редакция: сб, 15 май 2021, 20:06 от Morningrise@

# 536
  • тук и там
Aз имам спирала,но обикновена-с цел предпазване от бременност.На мен ми е втора,или трета спирала.Тази година и е време да я махам и/или сменям.Мислех да я сменя с хормонална.Нямам силно кървене,даже напротив.
Ще говоря с АГ си де ,да видим какво ще ме посъветва той. Не че има голяма вероятност да забременея,ама второто дете го родих на 40 и стана на втората,третата  седмица след махане на спиралата,пък "уж" се пазихме.
Вместо да се притеснявам при всяко закъснение или липса на цикъл,(което е нормално за нашата възраст),си мисля че това е по-добрият вариант. С това вдигане на кръвно ме замислихте обаче...да не съм от тези,на които им влияе зле..

# 537
  • Пловдив
Защо тогава ти е да слагаш хормонална, при положение че и обикновената ти върши работа?
Аз също съм с хормонална, но се наложи да правя абразио през 2 години заради удебелена лигавица и обилен цикъл. Още след първия път доктора ме посъветва да сложа,  но аз се заинитих.  След 2-то абр. реших че не може да продължава така.   И вече съм година и половина с нея.

# 538
Kaisia, ако е само с цел предпазване от бременност, и всичко друго с цикъла и хормоните ми е наред, аз лично бих избрала обикновена спирала.
Но ако имам някакъв проблем, за какъвто пише Morningrise@, непременно ще е хормонална изборът ми.

# 539
  • тук и там
Ами аз проблем с цикъла имам. Но не е прекомерното кървене,а обратното.Един месец ми дойде,един не ми дойде.Всяка година почти пия примолут нор  за по 10 дни(три месеца),заради нисък прогестерон.Та хормоните че не са в ред-не са." Наред " са за моята възраст по-скоро. Та за това си мисля че хормонална би било по-добре,но ще се посъветвам с гинеколога си,преди да взема решение.То дилемата на тази възраст е по-скоро,да слагам ли спирала  въобще,ако не е хормонална?!

Общи условия

Активация на акаунт