Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 13

• 45 126
  • 770
  •   1
Отговори
# 615
Ти си специална и не влизаш в нормите.

# 616
Аа аз от вас не се деля. С едни и същи норми сме.

# 617
  • Нидерландия
Аз да спомена само че ям кълнове от броколи сутрин обед и вечер, ма прогестерона го нема ич 😂

Вики много ще ми е интересно да снимаш едно дневно твое меню, ти наистина си уникална 🌷🌷🌷

# 618
Ааа няма проблем бе. С Ани 100% ядем еднакво. Аз нали оня ден ви писах за мойта закуска. Нея можеш да я видиш. Даже и кълнове споменавам. Обяд пилешки гърди 120гр, 100 кафяв ориЗ или сладки картофи+ броколи и за вечерря пак същото без картофи. Елементарно и опростено. Забравих следобедната закуска. 3-4 белтъка+броколи и кълнове, 2-3 оризовки. Ако не мисе ядат белтъци, доза протеин, извара, или скир. Аз съм 57-58кг. Слагам 60 за лесна сметка.  Задължително ям 120гр протеин на ден и на горе. Няма нещо сложно и изчанчено. Който обича риба, тоя протеинможе да дойде от риба. По празници отпускам юЗдите. Но тренирам по специфичен начин, да си заслужа прегрешенията. Но ежедневно е това. По-стриктна е при мен диетата понеже съм ендоморф ( ниска и набита) и тялото ми го иЗисква.

# 619
  • Нидерландия
А когато ти се яде сладко какво взвмаш? Аз просто не мога без шоколад или препечена филиика със сладко от ягоди или палачинка с мед. Това за сладкото като храна но и често си похапвам от желираните бонбони мечета. Нали уж имало в тях желатин а той бил полезен за кокалите хаха 😁😁

# 620
  • София
Непоносимостта към млечните идва от непоносимост към млечният протеин. А това се отключва по същият начин както се отключва непоносимостта към глутен и пшеница, поради многото химии, с които се блъскат продуктите.
Иначе съм съгласна с Леми, че и много ограничения е ужасно и нито човек е хепи🙃нито пък пращи от здраве и въобщее няма угодия.

Вики, радваш ме! Егати постоянството! Това е много готино. Ти имаше много добър прогестерон обаче, така съм запомнила!

Аз пия броколи много на таблетки, но колко помагат, но пък кълнове си мисля колкото и да помагат то трябва кила да се ядят, за да набавят прогестерон;)

# 621
Аз, щото нямам нерви за кълнове, лапам често броколи.

# 622
Madelief, когато се храниш правилно и спортуваш, придобиваш по-добра и инсулинова чувствителност и сладко не ти се яде. Както и не пригладняваш зверски. Плюс това ям 4-5 пъти на ден и глад при мен няма. Повечето пъти ям, за да си изям разкладката за деня. Не защото съм гладна. Едно ядене в седмицата ми е ядене на каквото искам. Но едно ядене. Не един ден. И то пак не ми е слепешката юруш яж всичко до припадък. Пак ми е съгласувано с яденето преди и след. Иначе за сладко си правя разни здравословни кексчета, кремчета, бонбони... Но не ми се ядат кой знае колко. Мечета си правех от телешки желатин и sugar free gatoraid. Но за кеф. Ефект от една шепа мечета едва ли ще се види.

Прогестерона ми е на половина. Нормалния клони към 20. Моя е 9. Май естрогена ми беше нормален.

А кълнове готови купувам. Не правя. Продават се при нас да речем две шепи като количество покълнали за 2$  Много нещо. Трима ядем от тях и не можем да ги изядем. Хвърлям последните редовно.

# 623
  • Miami
Аз пия този екстракт от броколи https://www.iherb.com/pr/Jarrow-Formulas-BroccoMax-Myrosinase-Ac … Veggie-Caps/68704 понеже не ги обичам много и не намерих начин как да ги ям, че да ми харесат.

И аз имам зацапване една седмица преди цикъла. Кажете как се вдига този пусти прогестерон без лекарства, че от четене вече ми е каша в главата и не помня за кое какво се яде, пие, какви добавки Laughing

# 624
Мариат, той като има време влиза в групата и пуска всички чакащи. Зависи от късмета, пусни си заявка, пък, когато - тогава, и аз много чаках, но тогава май учеше нещо, сега влиза по-често.
Ще погледна по твоят въпрос когато имам време.

Последна редакция: пн, 24 май 2021, 09:12 от Lemy

# 625
  • Бургас/Пз
Като гледам и аз се храня подобно на Вики75. С единствената разлика, че все още метаболизмът ми работи доста добре и си позволявам да хапвам доста. Никога не съм имала проблеми с кг-те и ям и тренирам заради здравословните ползи и чак след това заради външния вид. Храната ми е съобразена на база калории и макроси и когато ми се яде сладко ям, просто го съобразявам с тях. Почти всичко сладко си го правя сама, с изключение на шоколада. Протеинът ми е важна част от храненето и гледам да не падам под 120г на ден. Тренировките ми помагат да съм в добро психическо здраве и последните 4 години тренирам силово по 4-5-6 пъти седмично, в зависимост от времето, с което разполагам.
Надявам се добрата двигателната активност да ми помогне да се справя по-лесно с неизбежните процеси на остаряване.

Според вас, ако няма някакви симптоми, на каква възраст е добре да се направи контролно изследване за остеопороза??

# 626
  • София

Според вас, ако няма някакви симптоми, на каква възраст е добре да се направи контролно изследване за остеопороза??

Ако си на 45+ не е зле да направиш.
Остеопорозата е безсимптомна, разбираш за нея, когато започнеш да си трошиш кокалите.

# 627
  • тук и там
Прогестерон се вдига с лекарства.Аз мазах и кремове с някакъв растителен прогестерон ,и добавки пих(див ямс,витекс)-тцъ,нищо не помогна. Като започнах примолут нора и се оправих. На мен ми бяха изписали за три месеца примолут нор(може и дуфастон,но моят АГ ми беше изписал това ).Приемах го по две таблетки -10 дни преди менструация,и така три поредни месеца. След това вече нямах никакви зацапвания за година поне  .При мен започваха  от 19-я ден някъде на цикъла. После пък на 28-я ден ми идваше .
Иначе и аз две години се мъчих да го "оправя" с билки. Чиста загуба на пари  и време. От опит- или приемете,че това е период и ще мине  за няколко години (две-три в моят случай) и не си давайте парите за всякакви добавки,уж вдигащи прогестерона,или се консултирайте с АГ и минете на прогестерон за три месеца-ако ви притесняват тези зацапвания извън цикъл.

Това преди няколко години-когато имах  такива зацапвания. Сега съм на друг етап-нямам зацапвания,ама и цикъл почти нямам.Понякога ми прескача,примерно на три месеца-един проспусне,а като ми идава  е с продължителност 3 дни макс.

В момента  пия геритамин по схема дадена от някой тук във форума.Най-новото ми оплакване(от няколко месеца)  е напрегнатите и болезнени гърди,чак зърната ме болят-и те някакви свръх чувствителни стават. Преди не съм имала такива оплаквания.Сега направо ще ми се пръснат гърдите.
Опитайте и вие с геритамин,мисля че би имал по-голям ефект от билки и чайове.

Последна редакция: пн, 24 май 2021, 11:59 от Kaisia

# 628
Кори, прогестерона с нищо не можеш да вдигнеш освен с хормонозаместваща терапия. Въпроса е дали искаш да се подложиш на такова нещо. И аз какво ли не пих, какво ли не мазах, спорт от преди тоя период.....:години вече. Просто вървят си естествените процеси. От 3-4 години пия точно 20 добавки за подпомагане на яйчниковата функция. Пия по 3 месеца, после почивам един. В почивките и див ямс, и витекс, и прогестеронов гел, чай от бял равнец... Абе какво ли, какво ли не. Единствено ми остана чуденката, ако не ги вземам тези неща дали щях да съм по-зле? При мен проблеми за сега са паметта, оскъдния цикъл ( тук не се оплакавам) и ужасните болки в гърдите. Там не се търпи просто.  И стомаха ми не е ред. Но аз от преди тоя период си бях с проблеми, сега съвсем....

# 629
  • Miami
Не ми се иска сякаш да пия хормони, че съм с разширени вени и съм чела, че хормонозаместваща терапия е опасна(възможно е образуването на тромби). И аз пия какви ли не добавки за подпомагане на яйчниците. За гърдите - имала съм периоди, в които са много чувствителни, подути и болезнени. Пила съм вечерна иглика, вит А и Е по схема. Сега съм спряла за малко тези добавки и се чувствам добре. След почивката, ще ги започна пак, мисля, че за гъдрите ми помагат. Абе ясно е, че така ще я караме.
Опитвам се и аз да спортувам и да се храня кето. Когато ограничавам въглехидратите, се чувствам мого по-добре. А спорта ми е един от начините за справяне със стреса. Аз на дърти години се записах да уча, та ми е голям стрес сега с децата, работата и училището, но пък нямам време да мисля за моите болежки Joy

Общи условия

Активация на акаунт