Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 13

• 45 120
  • 770
  •   1
Отговори
# 630
  • В градината...
Покрай мен никой не спортува /само за една се сещам/, но много мои познати на нашата възраст се запалиха по градинарство - кой на вила или лозе, кой на село. Само за семена и разсади се говори. Всички разпускат така и доста се раздвижват. Явно като поодъртее човек и му идва музата. И аз сея и садя повече за спорта, а не за резултата. Дойде ли градинарският сезон и сякаш хормоните се укротяват. Имаше едно много хубаво разказче някъде из нета за разговор между баба и внучка за проблемите през пуберитета и менопаузата. В тази насока беше.

# 631
Перуника, точно от вилата се прибрахме, днес съм малко като бита 🥴
Ей това е половината от минаването с косачка, за другите дейности няма да споменавам. Какъв ти спорт, какъв ти фитнес 😏
Скрит текст:

# 632
Ехеее Lemy, тъкачка-многомашинничка. Браво 🥰 Адмирации.

# 633
  • В градината...
Браво, Леми. За това говорех. У нас е същото.

# 634
  • София
Леми, каква красота🌷
Къде е?

# 635
Духът на здравето" със световноизвестния проф. Бари Сиърс:

Цитат
Днес ще говорим за съзнателното хранене и ще излъчим едно ексклузивно интервю със световноизвестния учен д-р Бари Сиърс, който е един от най-четените съвременни автори. Той е продал милиони копия по целия свят, а книгите му са бестселъри в листата на "Ню Йорк Таймс".
Той е създател на "Зоната" и препоръчва да мислим за храната хормонално, а не калорично. Днес ще разберем какво представлява противовъзпалителното хранене и как диетата повлиява функционирането на нашия мозък и на нашата метаболитна хомеостаза.

https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/duhat-na-zdrave … f-bari-siars.html

# 636
  • Sofia
Здравейте, дами! Попрочетох доста неща в темите за перименопаузата, но пак ще поискам съвет. Наскоро ходих при кардиолог заради сърцебиене, което мислех, че е пост-ковидно, но тя не намери нищо особено. И, разглеждайки стари изследвания, попаднах на ендокринните си изследвания от преди 2 години, където се оказа, че естрадиолът ми е изчезнал и вместо него имам купища андростендион. И така реших, че съм вашата група. На 48 съм.
Освен сърцебиенето и промяната в МЦ (отскоро е по-чест), както и едни 10 килограма за година, нямам други проблеми, но може би още не зная за тях Simple Smile Намерих си един ваучер за пакет хормони и преглед в Щерев: https://grabo.bg/sofia/za-jeni-40-0dvd6gh
Мислите ли, че това е достатъчно и ако не - какво още да прегледам?

# 637
Ако искаш провери си половите хормони. Но както се разбра те са за наша информация. Няма нещо което да ги повлияе. Освен ако не искаш хормонозаместваща терапия. Но реално ги изследваме, а няма кой знае какъв смисъл. Щитовидната като си решила да изследваш, изследвай всичко - ТСХ, Т3 фрее, Т4 free, ТАТ, МАТ. ХОлестероли и захар са си профилактични. Изследват се всяка година. МОжеш и за инсулинова резистентност да се изследваш, щом си качила толкова за една година само. Но всичко е пари. Та можеш сега да изследваш нещо, другия месец друго. Не е казано че всичко на веднъж трябва.

# 638
  • В градината...
Днес говорих с една колежка на нашите години. От няколко години напълня, постоянно се изморява, сърцебиене, потене, вече е сякащ друг човек... Качи над 20 кг. Какви ли лекари не обиколи и днес я светнах какво може да е. Тя, като се замисли и реши, че явно това е - общият ни проблем. Хм, вече за какво си говорим, а преди за какво ....

# 639
Ти поне си с малки деца. Поддържат ти духа. А ние с мъжо кукуваме двамата вече. Никой не ме търси за нищо. Свободата дойде, ама с нея и самотата. Не че съм легнала да мра. Но някак живота отиде в “другата улица”.

# 640
Здравейте, пак съм аз. Бях писала февруари, че заради обилни месечни кръвотечения ми предложиха хистероскопия - уж удебелена маточна лигавица и полипи, направих я - след нея нещата станаха май по-зле, този месец ми дойде вместо на 25ти на 15тия ден пак обилно и със съсиреци - изписаха ми примолут нор за 10 дни и дицинон, сря ми на 3 тия ден след започването на хапчетата и сега днес 2 дни след спирането на примолут нор - пак ми дойде. Отидох на друг гинеколог и сега ми каза, че съм за ХЗТ направо се стреснах и вече не знам дали да почвам Фемостона, който ми изписа. Въпроса ми е - има ли някоя от вас на ХЗТ и как се чувства? Благодаря!

# 641
  • В градината...
Една статия за напълняването според хормоните
https://ezine.bg/n11-52276-%D0%9A%D1%8A%D0%B4%D0%B5_%D0%BD%D0%B0 … D0%B3%D0%B0%D1%82
От няколко години в ръцете станах като борец, а бюстът с 2 размера наедря поне.  Това, след като родих. Но още преди това бях си изследвала тестостерона, който се оказа под минимума. А шкембето ми е от стрес.

# 642
  • София
Здравейте, пак съм аз. Бях писала февруари, че заради обилни месечни кръвотечения ми предложиха хистероскопия - уж удебелена маточна лигавица и полипи, направих я - след нея нещата станаха май по-зле, този месец ми дойде вместо на 25ти на 15тия ден пак обилно и със съсиреци - изписаха ми примолут нор за 10 дни и дицинон, сря ми на 3 тия ден след започването на хапчетата и сега днес 2 дни след спирането на примолут нор - пак ми дойде. Отидох на друг гинеколог и сега ми каза, че съм за ХЗТ направо се стреснах и вече не знам дали да почвам Фемостона, който ми изписа. Въпроса ми е - има ли някоя от вас на ХЗТ и как се чувства? Благодаря!

Фемостон комбинирани естроген и прогестерон както гледам?
Аз бих ги започнала за 3 месеца.
Ще се кротнат малко рецепторите, които са полудели и ще си починеш. Друг е въпроса за рисковете - тегло, пушене, над 40 е по-рисково

# 643
dobito1313 , някой АГ предлагал ли ви е хормонална спирала? Тя съдържа аналог само на прогестерона  и при някои жени, за които не е противопоказна дава резултат намаляване на цикъла.

# 644
dobito1313 , някой АГ предлагал ли ви е хормонална спирала? Тя съдържа аналог само на прогестерона  и при някои жени, за които не е противопоказна дава резултат намаляване на цикъла.
Аз исках хормонална спирала, но и двете гинеколожки ме отказват, на 43г съм. Само се лутам и ще започна сега този Фемостон за 3 месеца и после пак ще видя как са нещата!

Общи условия

Активация на акаунт