Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 13

• 45 990
  • 770
  •   1
Отговори
# 555
На ми е идвало даже още по-скоро от 20 дена.

# 556
  • в един топъл дом
Lemy, след кюретажа ли ти се случи това идване преди 20- тия ден? И това нормално ли е според вас? Има ли за какво да се притеснявам?

# 557
След кюретаж, нормално е, мисля, че няма за какво да се безпокоите. Но все пак за ваше успокоение, може да се свържете по телефона с гинеколога си.

# 558
Изненадата дойде на 20-тия ден , когато ми се появи менструация. Това се случи на 16.05. Вече трети ден ми тече средно обилно с малки съсиреци. .
Следете броя на дните и количеството на изгубената кръв. Ако и двете са в рамките на приемливото, е ОК.
Но най-вече при ехографски преглед, особено ако е с вагинален ехограф се вижда дали е чиста матката.

Последна редакция: вт, 18 май 2021, 21:36 от Sanea

# 559
  • Пловдив
Нормално е в тази възраст скъсен цикъл .И на мен ми се е случвало. Даже доста обилен беше цикълът ми след кюретажа и звънях на доки. Кажза ми , че не е нещо невиждано и да се успокоя.

# 560
Синдромът на неспокойните крака може да възникне поради дефицит на желязо... и може да затрудни заспиването.
Кои нарушения на съня са свързани с диабета?

Инсомния
Инсомнията се характеризира с повтарящи се проблеми със заспиването и задържането на съня. Човек е изложен повече на риск от безсъние, ако страда от високи нива на стрес заедно с високи нива на глюкоза.

Сънна апнея
Честите симптоми включват - чувство на умора през деня и хъркане през нощта.

https://www.puls.bg/sn-c-33/koi-narusheniia-na-snia-sa-svrzani-s … ETOMBlxy6ZlFZlpuw

# 561
  • Пловдив
Здравейте ,от миналта година започнах да получвам разни странни симтоми от сорта на т нар горещи вълни ,посетих гинеколог тя ми пусна изследвания но бяха по средата между два цикъла каза че хормоните са в норма а антимюлеровия хормон беше 0.78 каза че съм пред критическа.Напоследък симптомите зачестиха започнаха някакви паник атаки с сърцебиене виене на свят съответно аномалии в цикъла.Все още имам  цикъла идва два три дена около датата но е оскъден трая ден и половина после спира един ден след това пак зацапване около един денПуснах си хормони на вори ден от циъкла тъй като третия ден беше събота.
Скрит текст:
Естрадиол       32       pg/ml    жени-фол.фаза 21- 251,овул.фаза 38 - 649, лут.фаза 21 - 312; менопауза до 28; мъже: 11-44   
FSH       7.06       mIU/ml    жени: фол.фаза 3.03-8.08, oвул. фаза 2.55-16.69; лут.фаза 1.38-5.47; менопауза 26.72-133.41; мъже 0.95-11.95   
LH       4.59       mIU/ml    жени: фол.фаза 1.8-11.78; овул.фаза 7.59-89.08; лут.фаза 0.56-14.0, менопауза 5.16-61.99; мъже 0.57-12.07    ези и

Тази седмица съм отново на гинеколог ,ако някой може да помогне дали тези изследвания са ок или наистина съм в пременопауза
Най-често за ФСХ, мисля, се приема, че дава най-добре ориентировъчни данни за наближаването на менопаузата. Колкото по-висок, толкова по-близо е. Не съм специалист.
Антимюлеровият хормон принципно също спада с приближаването и, но твоят още не е чак толкова нисък.
Също лутеинизиращият се повишава, естрадиолът спада към менопаузата, но мисля, че тях не ги ползват за таци цел самостоятелно, само заедно с ФСХ. Питай си гинеколожката, де, като ти излязат резултатите.

Опа, сега видях, че си дала и резултати. На мен като неспециалист резултатите ми изглеждат съвсем добри за възрастта, тоест не мисля, че сочат скорошна менопауза. Аз си мерих ФСХ на 41 години и беше дори по-висок от твоя (9 и нещо май беше), после забременях. АМХ тогава ми беше 1,57 по спомен, с възрастта спада, твоят за 44 е добре според мен. Но пак да кажа - не съм специалист.

П.П. На 44 една жена е вече близо до критическа, то е ясно (аз съм на 45, и за мен важи), но според мен изобщо не си по-близо, отколкото средната 44-годишна жена.

Последна редакция: чт, 20 май 2021, 12:03 от Не се сърди, човече

# 562
Благодаря за отговора Магдена!Вчера бях отново при гинеколожката,тя също каза че не съм пред критическа предвид че тия изследвания били добреСпоред нея това която получвам било на нервна почва,Но пък на какво се дължат аномалиите в цикъла,идва трая ден и половина ,После зацапване ,спира след ден пак тръгва половина ден зацапване и накрая спираСпоред нея било на стрес,.Изпраща ме на ендокринолог въпреки че тсх и фт4 са ми в норма,Изписа ми иногинол.На майка ми и е спряло преди 50 г ,ако това има някакво значение

Последна редакция: чт, 20 май 2021, 12:44 от Евгения Богданова

# 563
  • София
А кои от тези изследвания се поемат от НЗОК? И кой ги назначава? Извинявам се за глупавия въпрос, но все си ходя “на частно”, а може да имам право като осигурена.

# 564
Не е глупав никак въпроса, защото човек ако си плаща всички прегледи, заплатата няма да му стигне да си покрие житейските нужди.

Евгения, предполагам че АГ ви е направил и двата вида гинекологични  прегледи, освен изследванията да гледа.
Да, от стрес може да се получат доста неща.  Аз на предната месторабота получих първия проблем от това.

# 565
Не е глупав никак въпроса, защото човек ако си плаща всички прегледи, заплатата няма да му стигне да си покрие житейските нужди.

Евгения, предполагам че АГ ви е направил и двата вида гинекологични  прегледи, освен изследванията да гледа.
Да, от стрес може да се получат доста неща.  Аз на предната месторабота получих първия проблем от това.

Да направени са и двата прегледа с вагинален ехограф и нормален преглед чакам резултат от цитонамазкатаКаза че всичко е нарес с прегледите ,имам малка миома,но за нея знам от отдавна.друго нищо не откри

Това което получвам като симптоми става внезапно сърцебиеневъпреки че пия бетаблокер от две години/ пламват ми ушите или лицето и внезапно замайване,което трае секунди , тръпки по краката и както внезапно всичко става така и внезапно изчезва в рамките на 3-4 мин

# 566
Защо пиете бетаблокер, заради проблеми с щитовидната или сърцето?
Колко са тсх и фт4?

# 567
ft4 1.060 ref 070-1.48
tsh 1.634 ref 0.35-4.94

Преди две години бях дигнала кръвно и личната ме изпрати на кардиолог .Кардиолога каза че съм с тахикардия и затпва ми изписа бетаблокер ,нямала съм проблем с кръвното или сърцето.Дори тогава ме изпрати той на ендокринолог но той не откри нищо притеснително./всяка година си правя ехо на жлезата ,освен киста малка няма друго

# 568
  • тук-там
Благодаря за отговора Магдена!Вчера бях отново при гинеколожката,тя също каза че не съм пред критическа предвид че тия изследвания били добреСпоред нея това която получвам било на нервна почва,Но пък на какво се дължат аномалиите в цикъла,идва трая ден и половина ,После зацапване ,спира след ден пак тръгва половина ден зацапване и накрая спираСпоред нея било на стрес,.Изпраща ме на ендокринолог въпреки че тсх и фт4 са ми в норма,Изписа ми иногинол.На майка ми и е спряло преди 50 г ,ако това има някакво значение
Симптомите са ти точно от премено, не са на нервна почва. И аз на 44 бях с ФСХ 6 и то няколко месеца мерен. Но бях със същите симптоми. Продължават дълго и стават по-чести. Това, че ФСХ е добре, не значи, че прогестеронът е ок и като цяло не значи, че няма вече начален дисбаланс между при естрогените и прогестерона. Така че не търсете друга причина за дискомфорта си. На тези години обичайно хормоните са виновниците! (Извинявам се, но това с нервната почва ме разсмя, доста лаишко и непрофесионално, да не говорим, че е подигравка с пациента)

# 569
Благодаря за отговора.Аз така или иначе съм решила да потърся второ мнение явно тази не става за нищо един път тъй после не е тъй Ами нерви и стрес.ще изследвам и прогестерона той на 25 тия ден ли се изследваше от цикъла

Общи условия

Активация на акаунт