Турски филми и сериали - обща тема за общи приказки (4)

• 48 862
  • 751
  •   1
Отговори
# 375
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Светълче, парченце от следващия епизод на Сон яз.
https://www.instagram.com/p/CMUWHj-q0CX/?igshid=pj8bj0abeg9g

Наш'то момче май направи признание пред баща си за Ямур, но може и да си фантазирам. 😀

Да,да, призна си момчето. Поне дотолкоз сме понаучили турски за толкоз години гледане на сериали.Simple Smile

Ама що е в затвора? Нали се разбра, че не е той убиецът?
(Тоз Фърат добре, че го похарчиха, много отвратителна мутра имаше, разваляше ми сериала.)

Но много ни е хубав сериалът, нали? Много са сладки двамата, а и на Сонерчо се радвам, че стана от наште и помага на нашто момче. А онзи Ерай май ще излезе чурук (така баба ми викаше на едни червиви, кухи дърва за огрев, дето не греят.)
И Фатих големи ги забърка, да видим как ще се измъкне гадината. Много противен тип.

Каролина, в книжовния език живот е винаги в ед. число, дори да става дума за живота на много хора.
Напоследък обаче, покрай пандемията най-вече, се заговари за животи, но не е правилно и не е хубав български език такава употреба на мн.ч.

Последна редакция: сб, 13 мар 2021, 21:44 от Светълчо

# 376
Да, като се замисля животи не звучи добре, но на турски си я има тази дума. Simple Smile
Гледам си Невинност и тоз Толга Гюлеч все повече ме дразни. Толкова ми е ненамясто, дано го разкарат. Без това си мисля, че бащата на Ирем ще се хване с Бахар. Wink
Трябва да изгледам и последните епизоди на Пустота, да ми се маха от главата.

# 377
Оо да и аз чакам бащата на Ирем с Бахар, това ще ми е най-интересното.

# 378
Добре де, бащата на Ирем нали си има там една безгласна жена до него.
Впрочем повече я харесвам визуално тук, отколкото в Ист невеста.
Но и аз искам да ги стиковат двамата с Бахар. 😀
Мен Т Гюлеч не ме дразни, щото го харесвам от Пойраз К., но героят му ми е повече от противен.

Светълче, толкова съм си харесала Сон яз, че си го оставих за неделната тъпа вечер, да ми създаде настроение.
Тоз Ерай не игра ли и той в Ист невеста?
Не ми харесва хич това момче, че даже и на външен вид.

# 379
Това пречка ли е? Wink
Отсега виждам интереса на Харун. Simple Smile А и Бахар не е толкова глупава за колкото я взимат. Wink

# 380
А, хич даже не е пречка. 😀
То в живота не е, а какво остава в киното. 😀
Пък и за какво са го поканили М. Асланту, ако не го уредят с мацка и него. 😀

# 381
Замислих се каква жена си видяла около Харун и проверих. Ами човека е вдовец, явно е била някоя икономка или приятелка. Wink
Пътят е чист. Smile

# 382
  • София
Изгледах "Хартиени животи" - мисля, че така е на български, въпреки че думата "живот" е само в ед. ч. Очаквах много добър филм и наистина се оказа такъв. Моноспектакъл на Чаатай - отлична игра и интересна идея в сценария, но не мога да коментирам повече без да издам интригата в сюжета.
Филмът е добър, обаче е типичен за турското кино - прекалено много драма, че да те заболи сърцето.
Но тук поне е социална драма и насочва обществото към наболели проблеми - изоставените деца, домашното насилие, бедната прослойка, и т.н., и т.н.
Лу, много правилно си го описала - "моноспектакъл на Чаатай", една от най-добрите му роли, може би. Изнася целия филм сам, и минава през ужасно много емоции. То това е и най-хубавото на филма. Wink

# 383
Цитат
Филмът е добър, обаче е типичен за турското кино - прекалено много драма, че да те заболи сърцето.
Но тук поне е социална драма и насочва обществото към наболели проблеми - изоставените деца, домашното насилие, бедната прослойка, и т.н., и т.н.
Лу, много правилно си го описала - "моноспектакъл на Чаатай", една от най-добрите му роли, може би. Изнася целия филм сам, и минава през ужасно много емоции. То това е и най-хубавото на филма. Wink

Тинче , гледах го два пъти и рева като магаре . Sob  Вече е преведен и на бг. Благодаря за труда на момичетата.
Много емоция . Най добрата му роля  засега. Израства това момче . Гордея се много с него Heart  Който иска да го гледа само красавец изпуска много качествен филм. Браво на Нетфликс и на Чаатай . Малкото хлапе и то добре се справи.
 Мехмет Али  ще ми стане един от любимите ми образи и роли след Емир:heart:
Тематиката е тежка и за жалост това го има в живота. Обаче горкото как му липсва мама и не различава фантазия от реалност.
Много ме радва успеха на филма .Хубави отзиви и е във Световната листа на филми на НФ. Турция на първо място по гледаемост ,България на второ ,Аржентина на трето. Дръпнал е във Франция от седма ,на пета позиция. Също с прекрасни коментари.
Чачи не се възгордява ,но има защо да се гордее със себе си. Heartbeat

Последна редакция: нд, 14 мар 2021, 16:16 от femmi2

# 384
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Добре де, бащата на Ирем нали си има там една безгласна жена до него.
Впрочем повече я харесвам визуално тук, отколкото в Ист невеста.
Но и аз искам да ги стиковат двамата с Бахар. 😀
Мен Т Гюлеч не ме дразни, щото го харесвам от Пойраз К., но героят му ми е повече от противен.

Светълче, толкова съм си харесала Сон яз, че си го оставих за неделната тъпа вечер, да ми създаде настроение.
Тоз Ерай не игра ли и той в Ист невеста?
Не ми харесва хич това момче, че даже и на външен вид.

Да, игра младия Гарип. Ама беше симпатичен там. Че даже и по-хубав ми се видя.

Пепелче, а Марашлъ как върви? Става  ли потискащ? Щото аз съм на онази серия, дето пияниятбрат си къса книгите и всички реват и се тръшкат и ми дойде много цялата раздираща драма. И ако така продължава, мога да го пратя в архива. Въпреки извитите мигли.Simple Smile

# 385
Да, Тине, драмата е много, но аз мисля, че не е само "турска". В коя държава безпризорните деца страдат по - малко? Знаем ли как живеят и как умират?
Попаднах на превод на оценката на филма на журналиста Дженгиз Семерджиоолу.

Цитат
Отзыв Дженгиза Семерджиоглу о фильме Бумажные жизни / Kağıttan Hayatlar: фильм Чагатая Улусоя прекрасен, но у него есть дефект. Я смотрел его не отрываясь. Любимый режиссер Джан Улкай проделал прекрасную работу. Съемки, цвет, ощущения, фотография - вид Стамбула потрясающий. Если бы не пандемия, этот фильм на Нетфликс привлек бы в Стамбул толпы туристов. Вместе с оператором Серканом Гюлером они проделали работу на 10 баллов. Что касается актеров, то Чагатай Улусой растет с каждой ролью, на сегодняшний день это его лучшая актерская работа. Эрсин Арыджы в роли Гонзи после этой картины наверняка будет замечен в более амбициозных ролях. Маленький Эмир Али Догрул хорошо справляется со своей ролью.

И все было бы просто прекрасно, если бы не один недостаток. Который вы и так прекрасно видите. Это сценарий. Мы покорили мир своими сериалами и фильмами, но со сценариями до сих пор не можем справиться. Кроме главной истории других сюжетных линий нет. Фильм немного напоминается Полуночное небо Джорджа Клуни во взаимоотношениях взрослого персонажа и ребенка. Картина не шедевр, но там хотя бы есть история. В Бумажных жизнях это не так, поэтому единственное слабое звено фильма - сценарий.

Общая оценка фильма:
Режиссура - 10
Съемки - 10
Актерское мастерство - 8
Сценарий - 5

Не зная дали и друг ще гледа филма и ще сподели - затова моето мнение - в спойлера.

Скрит текст:
Защо турците постоянно се сравняват с американци - като си турчин, правиш турско кино, а не американско. Уважавам журналиста Дженгиз С., но точно за филма с Чаатай не съм съгласна с мнението за сценария. Не е уточнил какви други сюжетни линии иска, но точно те биха потурчили филма. Не са нужни нито истории на други деца, захвърлени на улицата, нито родАта на Мехмет. Такива има предостатъчно в сериалите, а тук само биха разконцентрирали зрителите и разводнили историята. В която видяхме най - важното, а то ще остави въпроси за размисъл след финала - нима няма друг изход за майките, подложени на насилие от бащите, та спасяват децата си като ги изхвърлят на улицата, в боклука, обричайки ги на също толкова ужасни неща като това, което търпят в домовете си. А те самите остават със съпрузите - насилници. "Изхвърлени на боклука" е събирателен, обобщен изказ за всички деца, изоставени на произвола на улицата.

Животът на героя на Чаатай - Мехмет е разделен на две сюжетни линии, но това се разбира в края на филма - всичко, което заема основното време, е видение на порасналия Мехмет за преживяното от самия него чрез образа на детето Али. Съзнанието на момчето Мехмет Али е раздвоено от болестта - между детството - Али и порасналия младеж - Мехмет. Той продължава да живее с драмата, която го е захвърлила на улицата, расъл е с нея и умира с нея. Станала е негова единствена същност, толкова миналото е неотделимо от настоящето, че се сливат така, защото накрая е вмъкнат разказ в разказа от Гонзи - момчето, което Мехмет нарича свой брат. Още в началото Мехмет видя себе си в детето и майката в болницата. Видяхме го и пред дома му, преди да "открие Али" в коша за стара хартия. За да ни разкаже после за мечтата си за щастливо детство, за всичко онова, което всяко дете би трябвало да има - весели рождени дни, баща, който да го научи да плува, да му купува лакомства. Изхвърлен на улицата, той събира пари не за операция, а да спаси и майка си от насилието. Това, което тя не е направила за него - много силно послание към всички майки, които мълчаливо търпят насилие. Послание има и още в първите кадри на филма - бляскавият Истанбул, звездите на червения килим, струпаните край него журналисти, които никога няма да снимат децата с хартиен живот от съседната пресечка. Безразличието на обществото, което е сляпо за тях и страданието им. За децата, които дишат лепило, за да видят майките си. Прекрасен филм, отлично заснет, синтез на една огромна обществена драма, която е наднационална. Такива деца има във всяка страна, навсякъде по света /може би с няколко изключения в Европа с добре развити социални системи/ - в гета или в квартали като показаните в Истанбул. Съдбата им е една и съща - превръщат се в утайката на обществото. Затова написах, че филмът е моноспектакъл на Чаатай - от начало докрай в центъра е трагедията на неговия герой и с отличното си изпълнение тя докосва сърцето на всеки зрител.

Само такъв разтърсващ сценарий, с акцент върху резултата, може да ни накара да се замислим и да търсим отговора на въпроса - защо има деца на улицата, защо има майки, които пред борбата, избират да изхвърлят децата си. Самото насилие - побоят, не е нужно да се описва и да има история; какъв е бащата, защо - това отмества вниманието от главния проблем - защо майки "спасяват" децата си така, както ни показаха във филма.
Признавам си, че нито за миг не се усъмних в нормалността на Мехмет. Той беше и баща, и по - голям брат за Али. Изненадващият обрат е търсен ефект и постигнат идеално - разказът за Мехмет Али в няколко изречения - той беше Мехмет Али, стана Мехмет, който носеше в себе си Али до смъртта си, умря Мехмет Али.
Много ми хареса идеята на сценариста и изпълнението ѝ от целия екип - режисьор, оператор, обстановката - контрастът между бляскавия град и мрака, мизерията и глада в които тънат безпризорните.
Чичо Тахсин е реалният човек за когото писах, когато се появи новината за филма - отгледал над 20 такива деца, погрижил се за образованието им и т. н. Беше сниман с Чаатай с когото са се срещали в подготвителния период на филма.

Песента, която звучи в колата, когато се връщат от болницата. Намерих филма "Müslüm Baba" на същия режисьор, с превод - Каролина беше споменала, че го е гледала. Ще гледам и него.

https://ok.ru/video/1650179050167

Песента е същата.

В началото и в края на филма - "Не плачи, мамо" - Селда Бааджан.

# 386
Светълче, аз Марашлъ го гледам от крими частта (кой  какъв е и за какво се бори), без много да се трогвам и чакам Миглите да се влюбят до уши.
Ако искаш почивай си и като дойде този момент, ще те информирам.
Засега Мараш е голямо дърво. 😀
Плача само на Сон яз, обилно. 😀

# 387
Лучи , прекрасно си описала всичко . Flowers Hibiscus
Филма е със силно послание  . Трябва да го гледаш докрай и всичко за да разбереш замисъла . Така с мишката не става.  мен ме изтощи но Евалла за избора на проект и сценарии.

Чаатай много реално и достоверно изгради този образ . Мехмет Али беше дете на улицата . Живееше  на улица Борба.  Там умря може би щяха да намерат донор  и да живее , но  неизживяното детство , това което е преживял не му дава мира. Като го гледах си мислех защо майка му избра да го остави така? Можеше в дом да го заведе социален .   Няма  ли роднини при които да остави малкият . И защо търпи насилие . Това е наболял въпрос .  От страх ли ? Така са повечето жени .

Искам Чаатай да играе в ище такива проекти така че да те докосне и заболи сърцето и да плачеш .
  Думите са малко , слагам гифки HeartHeartDisappointed

от малък е болен  .

от сръбските фенове
 Чаатай Улусой и  Мехмет Али - Даже в тази роля и образ се вижда неговата красота .

Последна редакция: нд, 14 мар 2021, 18:00 от femmi2

# 388
  • София
Лу, аз пък ще цитирам ей това:
Скрит текст:
"Изненадващият обрат е търсен ефект и постигнат идеално - разказът за Мехмет Али в няколко изречения - той беше Мехмет Али, стана Мехмет, който носеше в себе си Али до смъртта си, умря Мехмет Али."
Страхотен анализ си направила, подкрепям Феми! Но точно това изречение обобщава всичко, което исках аз да кажа.
Имам предвид, че "филмът е типичен турски", защото имаме тежка драма с още по-тежък край. Иначе това, че има изоставени деца (и то, не просто "изоставени", а "изхвърлени на боклука", както ти пишеш) навсякъде, за жалост, е факт. Това имах предвид и като написах, че има "социална драма" - изоставянето/изхвърлянето, бедността, домашното насилие... всеки ще се замисли за поне едно от тези неща, всеки ще го докосне... но малцина биха направили нещо, за да помогнат.
Образът на Мехмет Али е изграден страхотно като замисъл (за играта на Чаатай дори няма да говоря - Феми абсолютно точно казва, че това е най-силната му роля досега). И обратът, за който Лу говори, и като цяло възприятието му към хората, за които отговаря, за всички останали познати и непознати, и за него самия и болестта му. Във всеки един момент зрителят може да се поучи нещо от този образ и да открие частичка от себе си в него.

# 389
Убедихте ме да гледам филма на Чачо. Сякаш малко неща имам на главата. Head Band Smile

Общи условия

Активация на акаунт