Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 9

• 55 612
  • 744
  •   2
Отговори
# 210
Дъщеря ми (12г.) в последната година (даже 11 месеца), в която ѝ дойде менструацията, е пораснала със 7 см. От ноември насам е +3. В момента е на 12,5 и е 166 см. Аз съм 165, а ми дойде на 13. Да, има някакво забавяне, защото преди това нямаше година, в която да не дръпне с едни 10 см. Но не намирам за зле да позабави малко, особено и с номера на обувките, който е 40-ти.

# 211
Е, аз значи трябва сериозно да се притесня - моята е на 12, няма менструация и е едва 142 см. Баща й е 195 см, аз 165. Абсолютно не ме притеснява височината й, хармонично развита е, с висок хемоглобин и развит мускул. Гледам да не й разрешавам да похапва, а да се храни нормално 3 пъти, с голям интервал между храненията. Захар и тесто сме ограничили до минимум. Не заради килограми, а за да е здрава.

# 212
И дъщеря ми много порасна последните месеци. Преди месец стана на 13. Вече е 176см, без менструация. Започнаха да си личат някакви зачатъци на гърди. Добре, че тренира усилено, защото започна да хапва повече.

# 213
Писах преди седмици - моята стана на 11 през януари, 144см беше при последното мерене, успешно и трайно мина 30кг. Аз съм 167, ММ - 185. На моменти се притеснявам дали не е много дребна и то е като чета в темата колко високи деца има. Имам чувството, че в България по-рано израстват децата. Като я гледам до децата от класа ѝ, не е дребна, не изглежда по-малка изобщо, има 2 по-слаби от нея. Е, има няколко по-високи момиченца, но при тях и двамата родители са много високи. Подвижна, жизнена, малко спи, постепенно апетита ѝ се отвори.

# 214
  • тук и там
Ами моята е най-ниска от класа си. Има едно мимиченце само по-ниско,ама то е и с почти година по-малко.
Иначе и моята хармонично се развива,но расте бавно.На брат и ,който е по-малък от нея,всеки сезон се купуват нови дрехи,защото просто не му стават.На нея   по две години и стават дрехите..Не че не купувам и нови,но от към размери-не мърда бързо.

# 215
При нас дрехите нарастват лавинообразно, защото купувани последните 3-4 години тениски с къс ръкав и потници, както и клинове и дънки и стават. Добре, че дойде модата на панталоните над глезените. Голям проблем нибе дължината на крачолите.

# 216
Моята дъщеря тъкмо навърши 13, менструация има от 1 година, определено спря да расте интензивно, но не надявам да дръпне още. В момента е 1.55, аз съм 1.56 а ММ 1.85. Ще ми се да не е миньонче като мен, но пък ако някой ще е миньонче, по-добре да е тя, октолкото младежа. Не че това зависи от моите предпочитания. Blush

# 217
  • Пловдив
На моята й дойде на 12 и няколко месеца. Обаче сега, почти две години след това, й е супер нередовен цикъла. Идва й през 15-17 дни. Ходихме на консултация преди 2 месеца - казаха, че по принцип се изчаква до 2 години да се регулира. Ако до 4 месеца все още й е нередовен, тогава ще правим изследвания на хормони. Като гледам няма никакви индикации, че ще се регулира. Горкото дете почти постоянно е с превръзки - тамън й свърши, най-много две седмици чисти, и пак.

# 218
  • София
Дъщеря ми юни ще навърши 13 г. 173 см висока и 40 номер обувки. Напълно еднакви сме по тези два показателя. Цикълът й дойде на 10 г, като след това половин година - нищо. Развита е като жена, ако я гледаш отзад може да мине и за 20+ годишна. Иначе акъл колкото половин аспирин. Grin

# 219
  • София
Тонка, би ли споделила дали има ефект от лечението при Мери Ганчева?

# 220
Развита е като жена, ако я гледаш отзад може да мине и за 20+ годишна. Иначе акъл колкото половин аспирин. Grin

GrinningGrinningGrinning Много се смях. Ама точно така са си в този период, женички с детски акъл. Много я мисля дали се усеща да се пази и честно да си призная, вътрешно съм мааалко доволна, че се падна да е вкъщи баш сега. Innocent

# 221
Вашите момичета ползват ли четки за почистване на лице. Моята след 2 седмици става на 15г има пъпки и черни точки по носа затова иска четка, но незнам каква и да не е много скъпа.

# 222
  • София
Тонка, би ли споделила дали има ефект от лечението при Мери Ганчева?
Определено има подобрение. Така както върви, ще се оправят нещата.

# 223
Здравейте момичета!
И аз се присъединявам към вас. Имам дъщеря на 11 г., всички признаци на пубертета са налице, с изключение на цикъла - него още го чакаме.
Много й е проблемна кожата на лицето - мазна, избиват пъпки непрекъснато. Пробвахме всякаква козметика, от евтина ("Здраве"), през среден клас (Neutrogena, Uriage) до по-скъпа, и така и нищо не помогна. Вярно, че понякога има пропуски да я използва, но като цяло е редовна. Ефект, за съжаление, никакъв няма.
Косата й също се омазнява на втория ден след измиване и това  продължава вече година. Все я успокоявам, че това е от хормоните и че в един момент ще спре, но ако може да препоръчате хубав шампоан за мазни коси, ще е страхотно. Пърхот няма, само омазняване.

Иначе ми е добро детето, разбираме се много, говорим много и за всичко. Надявам се така и да продължи.
Единственото, което ме мъчи в последно време е, че тотално спря да чете книги. Преди няма и година беше запален читател (и винаги е чела, още от малка), поредицата за Хари Потър я изгълта за отрицателно време, също и за Пърси Джаксън, и после какво се случи, така и не разбрах. Казва, че не иска да чете повече и това е. Замени книгите с youtube и разни влогъри, които аз лично грам не ги намирам за интересни, но не изказвам мнение, а гледам с нея отвреме-навреме, за да съм наясно.

# 224
...........
Косата й също се омазнява на втория ден след измиване и това  продължава вече година. Все я успокоявам, че това е от хормоните и че в един момент ще спре, но ако може да препоръчате хубав шампоан за мазни коси, ще е страхотно. Пърхот няма, само омазняване.

.............

Здравейте, за моите момичета от около 2 седмици ползваме този шампоан на Farmona https://moiatakozmetika.com/product/fitoshampoan-kopriva-farmona-herbal-care
Много добре им се отразява. Но наред с борбата с мазната коса установих, че не ги мият особено качествено (на 9 и 11 години са). Един път не сложили качествено шампоана, друг път куца плакненето... Сега ме викат да контролирам "качеството" преди да излязат от банята.

Общи условия

Активация на акаунт