Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 9

• 55 535
  • 744
  •   1
Отговори
# 495
Мойта гледа основно клипове с котета и животни и някакви Five minutes craft, сред които има и интересни неща, но и глупости. Тик ток не гледа, засега поне. Много зацикля на сериали обаче. Едни и същи сериали се въртят у нас, буквално ги знае наизуст. Принципно нямам нищо против филмите, но постепенно почвам да ги намразвам, особено тези със записания смях.

# 496
  • Някъде там
Включвам се в темата за съвети.
Имам проблеми с 12 годишната ми дъшеря/след два месеца на 13/
Сериозно се притеснявам.В омаьосан кръг сме попаднали.
Висока е 153 см и тежи едва 36-37 кг.
Не се храни и не мога да я накарам да яде.
Когато ни няма в нас гладува по цял ден,когато  е на  училище отново гладува,след като се прибере след дълъг период на гладуване се нахвърля върху храната и яде основно хляб,сладки неща,чипс и други подобни боклуци.
В нас се храним здравословно, много приказвам , но няма кой да ме чуе.
Всеки ден е на канатара/днес кантара - изчезна и вече нямаме кантар/.
Чудя се към какъв специалист да се обърна защото наистина нещата са притеснителни.
Ходихме  при ЛЛ която поговори с нея, но ефект 0.Или ако има е много малък и след това отново влиза в период на отслабване защото се мисли за дебела.
Всичко около нас казват,че е ужасно слаба, дори някои от нейните приятелки я наричат анорексичка.
Психиатър ли  да търся, към какъв специалист трябва да се насоча?

# 497
Като успокоение, и моята е на същата възраст, 164 см. 39 кг. Но изобщо не се притеснявам за визията, за мен е перфектна!
Сама ли си купува чипс и сладки неща? Добре е да има повече протеини, с обяснението, че в момента расте и това са градивните ѝ тухлички. В тази възраст много залитат и това неядене с другата крайност е най-вредно. Има ли някакви други тревоги /не свързани с външния вид/?
Може би е добре да посетите психотерапевт.

# 498
  • Пловдив
Искрица, според мен данните на детето са добре. Моята дъщеря е 169см и е 42кг - много е слаба. Сега е на 14г и може би преди година започна да се храни добре. Преди това нищо не ядеше. По-притеснително е да не залитне по маниите да е слаба. Може би е по-добре първо да направите няколко сеанса с психолог. Защо не пробвате с училищния, поне да ви даде някакви насоки и съвети? Ако вече нещата не вървят на добре, тогава потърсете по-сериозна помощ. Наистина храненето не е за подценяване и трябва да се обръща внимание на тези неща още докато са в зародиш.

# 499
Данните на детето може да са добре, но не и поведението му. Явно започва да залита по мании за слабеене. Хванете нещата отсега и действайте.
Във форума има един психотерапевт, Людмил Стефанов, много е добър. Пишете му и направо си запазете час при него, от София е обаче (не знам вие откъде сте). Със сигурност ще ви даде добри съвети и насоки и ви пожелавам да се оправят нещата.

# 500
  • Някъде там
mama_na_nana, разбира се, че сама си ги взима.
Не сме от хората които ще отидат да купят чипс и да дават на детето си.
В къщи се храним балансирано и здравословно, то в днешно време понятието здравословно е относително, но се стараем.
Притеснява ме по скоро залитането и приказките ѝ колко е дебела, че трябва да свали някой друг кг.
Много приказвам, много...
Понякога приказките ми имат резултат, понякога не и пак влизаме в период на гладуване.
Други проблеми нямам с дъщеря ми.
Изключително добричка ми е(като изключим това, че понякога настроенията и се менят, но смятам, че е съвсем нормално в тази възраст)

# 501
Аз умишлено купувам чипс/КФС/МакДоналдс като изключение, за да не се чувства лишена, забранени храни нямаме. Но и тя не залита по вредна храна, за наше щастие. Много говоря, личен пример даваме. Повече се страхувам от субстанции, цигари и алкохол.
Хранителните разстройсва са сериозна тема. Аз показвам снимки на жени с такива. Разказвам ѝ за моите тинейджърски години, с такива приятелки. Потърсете помощ. А междувременно може да започне някакъв спорт, танци, йога, за да се откъсне от тази мания с храненето. 
А това, че проблем с нея нямаш, не означава, че в нейната глава ги няма разни "лампи". Проблемите от техния наличен опит може да изглеждат като гигантски чудовища, без пречупването им през погледа и подкрепата на възрастен /може да е леля, баба или друг близък за споделяне/.

# 502
  • Някъде там
mama_na_nana, ние също даваме личен пример.
Ходеше на художествена гимнастика, модерен балет.
Спортувам заедно(тичаме в парка) Караме ролери.
Също съм показвала снимки на болни жени(деца).
Говорим за вредата от алкохол, наркотици, нямаме забранена тема. Говорим си за всичко.

# 503
Моята щерка е на 14, режи 39 кг. Видока е 1,55см.
За мен е перфектна, чувам от време на време, че била дебела и имала "шкембе" като седне 😆😆😆

Пробвайте да готвоте заедно и след това тя да сервира на всички или я питай коя и е любимата храна...
Аз като видя, че нещо с яденето не е наред я питам какво и се яде и купувам или го готвя.
Любимото и е пиле с ориз, таратор, пилешка супа, спагети, пица,китайско... Тези неща може да ги яде нон стоп 😁

# 504
Разбирам, че искате да успокоите майката, но как  тези данни ви се струват ок??? На 13 години да си 153см -36кг, че и за дебела да се мислиш не е нормално. Консултация като начало с детски психиатър или с психолог, който се занимава с анорексия

# 505
  • Някъде по Дунава
Не е нормално, че детето се мисли за дебело, но аз лично не виждам проблем с теглото. Не е висок ръста, за да са повече килограмите. Дъщеря ми е точно 20 см и 20 кг повече. Годините също за 13.

# 506
Когато голямата ми дъщеря беше на 16, случайно открих, че повръща нарочно след ядене. Никога не е била дебела, напротив. Излишно е да пояснявам, че щях да получа удар от притеснение. Слава богу, нещата бяха в начален етап. Веднага се обадих на мой приятел лекар, той ме посъветва да не си губим времето с психолози, а направо ме свърза с психиатър. Каза, че отделението при тях е буквално пълно с момичета и жени с хранителни разстройства и е страшно. За щастие, наистина хванахме нещата в зародиш и всичко се оправи. Оказа се, че някаква нейна приятелка го правела и нашата решила, че е яко. Психиатърът поговори с нас доста подробно, поуплаши я, че с булимията шега не бива и рискува да остане без поколение (усети я, че това би я жегнало). Та, така, минават много деца през такива периоди. За жалост, някои пострадват сериозно.

# 507
  • София
Разбирам, че искате да успокоите майката, но как  тези данни ви се струват ок??? На 13 години да си 153см -36кг, че и за дебела да се мислиш не е нормално.
А според теб при този нисък ръст, за който детето няма вина, на какви килограми трябва да отговаря?
Притеснително е, че определя себе си като дебела, без реално да има повод за това.
Моята дъщеря, 13 год, също мрънка, че била дебела, с тая разлика, че си хапва добре. 173 см е висока, тежи 56 кг. Изглежда напълно нормално.

# 508
  • Някъде там
Благодаря на всички които се включиха.
В понеделник ще посетим психиатър.
Не мисля да отлагам и да се бавя, на пръв поглед нещата може да изглеждат безобидни, след време няма да са такива.
За мен не е нормално да реве ,че е качила 1 кг.

# 509
Дано бързо има положителен резултат. Теглото към ръста може да не е притеснително към момента, но тенденцията да гладува е.

Общи условия

Активация на акаунт