Да рискувам ли

• 3 729
  • 47
  •   1
Отговори
# 15
За уеб дизайна не знам, но реклама със сигурност има и задочно в различни университети. Провери в друг университет. Аз завърших PR задочно, като успоредно с това и работех.

# 16
Благодаря ви, специално за уеб дизайна разгледах в интернет и видях доста курсове, на които бих могла да се запиша. Не мога да кажа, че заради работа да не уча е смешно, защото както казах няма кой да ме издържа и буквално оставам на улицата, ако не работя. Така че работата ми е жизненоважна.

Кой е казал да не работиш?
И аз съм работила като съм учила редовно. И на 4 часа и на 8 дори.
Ще си съчетаеш нещата.
Не е драма ако пропуснеш лекция. Ще се самообразоваш и ще четеш повече.
Може и да си потърсиш друга работа на смени.
Пишеш, че имаш и сериозна връзка, той също може да ти помага. Не си сама.

# 17
В кол център не може ли да си смениш смяната при нужда? Според мен си тръгнала от грешното място - първо отиваш при работодател, обясняваш и питаш дали биха съдействали и с какво.
Първи семестър работих от 17 до 1 (трябваше да съм плаващ график, но се съобразиха в работата ми). Втори семестър бях не платена отпуска, защото ходех на курс и в университета. В трети семестър вече бях на работа от 9-5 с възможността да излизам като после стоях до по-късно. И така докато завърших. Имах преимуществото да работя близо до университета и да имам нереално несериозни колеги. Аз бях най-редовната и по повечето предмети ме пуска ха сравнително по-лесно и бяха разбрани. Участвах където каквото има стига да е извън работно време. Като видят, че се интересуваш, но наистина работиш, са много разбрани. Никога не съм се възползвала от 60% посещаваемост.
Като цяло е възможно, ако в работата можеш да мръднеш и си нареди нещата както трябва. Е, не е като да си баш студент, нямаш свободно време, трябва много планиране, но пък после изпитваш удовлетвореност.

# 18
Ако сега не поемеш този риск, винаги ще съжаляваш. Така че опитай.
Всъщност, не знам защо смяташ, че е риск. Просто започваш нещо ново. Ако си достатъчно мотивирана, ще успееш.
Млада си, имаш сили.

# 19
Мисля, че студентите, които са на трудов договор имат и допълнително 30 дни право на отпуска

# 20
  • София
Мисля, че студентите, които са на трудов договор имат и допълнително 30 дни право на отпуска

Имат право на отпуск, но не е 30 дни, а 25 дни. Но се ползва само със съгласието на работодателя.

# 21
Аз работех на 8 часа, докато карах редовна магистратура година и половина. Бях в офиса от 8 до 5, после търчах към университета за лекции от 6 до 8 всеки делничен ден. Завърших семестриално, но така и не отидох на изпит за диплома, защото накрая бях просто дроб и физически, и психически. През това време се опитвах да поддържам връзка с гадже и приятели, у нас се прибирах като на хотел. Първата половин година успявах да смогвам с всичко, защото бях на 23 години, но тази енергия не се оказа неизчерпаема. А специалността ми беше нещо супер искано от мен, не е да съм записала нещо ей така просто, правех го с желание, ама желанието не стига в тоя случай. После уикендите наваксвах с учене, със спорт, с излизания, ама пропуснах факта, че трябва и с почивка да наваксвам. Сега съжалявам, че се захванах изобщо. Мен лично никой потенциален работодател не ми е искал диплома, уменията ми са били практически проверявани преди започване на работа. Още повече, че специалността, която си избрала, се предлага и във вариант курсове. Давам ти просто една различна гледна точка.

# 22

Имат право на отпуск, но не е 30 дни, а 25 дни. Но се ползва само със съгласието на работодателя.
Къде 30, там 25 Grinning
За второто не знаех.
Всъщност ако работи от 15 часа, ще и е още по-удобно и ще хваща повече лекции.
А ако може да работи и събота и неделя, ще си освободи 2 дни през седмицата.

# 23
  • София
Не, нямам такава опция да се освободя. Работното ми време е твърдо. Честно казано лекциите не ме притесняват толкова, колкото упражненията. Лекциите се качват в онлайн портал, откъдето мога да ги гледам дори събота и неделя, за да наваксвам, но ме притесняват упражненията, зящото гледайки програмата им имаха доста неща, които се падаха следобед или вечер.

В момента съм в процес на търсене на нещо задочно, ако си харесам и преценя, че ще има смисъл.

# 24
Правилно ли съм разбрала?
Мислеш да не учиш, защото би изпуснала някои от упражненията? Това е доста пораженченско мислене.
Задочно не може да няма. А вече и много университети и дистанционно предлагат.
Ако НБУ предлага по-качествено образование, го запиши. Независимо, че ще изпуснеш някои от лекции или упражнения.
Винаги можеш да питаш колегите си по време на упражненията какво сте правили за да го направиш и ти.
За уеб дизайн дори има и курсове в Телерик. Някои са даже безплатни. Това ще го правиш в свободното си време.
Имат и видеа в нета.
В унибит също имат подобни специалности.
Аз там съм завършила. Но не компютърни науки. Но съм чувала добри отзиви от колегите за нивото.

# 25
  • София
От унибит излязох преди няколко години след първия семестър. Повече няма да повторя. Въпросът беше, че няма да мога да присъствам не на някои, а може би на повечето упражнения. Ще помисля още малко, исках да видя и другите какво мислят по въпроса. Благодаря за мненията ви

# 26
Трябва да започнеш да мислиш самостоятелно, а не да чакаш на чужди мнения.
Човек като иска нещо, няма сила която да го спре.
Другото са оправдания.
Имам познати учили в Техническия и бяха ужасени от нивото.
Някои просто напуснаха и записаха в Телерик.
Други останаха само заради дипломата и пак си записаха Телерик.
В момента са много напред и като работа и като знания от тези, които са завършили държавния.

# 27
  • София
Всичко, което започнеш да учиш и го завършиш, ще ти е от полза.
Няма излишно знание.

Но и тапията е важна.
Сертификатите за завършени курсове, ще имат много по-голяма тежест, ако има и диплома за висше образование.

# 28
Не, нямам такава опция да се освободя. Работното ми време е твърдо. Честно казано лекциите не ме притесняват толкова, колкото упражненията. Лекциите се качват в онлайн портал, откъдето мога да ги гледам дори събота и неделя, за да наваксвам, но ме притесняват упражненията, зящото гледайки програмата им имаха доста неща, които се падаха следобед или вечер.

В момента съм в процес на търсене на нещо задочно, ако си харесам и преценя, че ще има смисъл.

Работното ти време е такова, че да ти позволи да посещавам редовно едно 80% от лекции и упражнения. Не знам дали си даваш сметка какво е задочното обучение - за 2 седмици в семестъра ти изсипват всичко накуп, и упражнения и лекции, като се очаква след това вкъщи да разбереш от материалите за какво става дума, да си направиш курсови и пр. за упражненията. Аз съм карала със задочниците някои дисциплини, които имах заради нов учебен план, и нямаше как да вместя в редовното. Не е като упражнения редовно, където отиваш на упражнението, проверяват те докъде си стигнал, коригират те, дават напътствия и т.н. За задочно няма особена разлика ти ли си водиш записките на упражненията, или си ги взел от някого, тъй като нямаш никакво време да осмислиш материала, докато ти ги преподават, а просто записваш автоматично. Накрая много от задочниците взимаха разработките от редовните студенти.

# 29
Разбира се, че ще е трудно, учене и работа до този късен час, но пък си млада и без ангажименти. Аз и след нощни 12 часови смени ходих на изпити и упражнения и се оправях. Ако някой преподавател е ужасно заядлив, точно за неговите часове си намирах начин да сменя смяна с колега или някаква врътка. Мислиш, когато имаш конкретна ситуация, няма нужда от сега да измисляш евентуални проблеми. За мен сегашните преподаватели са доста по-сговорчиви и гледат интереса на университета, който е да си там и да си плащаш таксата.
След като нямаш вариант за издръжка, то не може да става и въпрос да напускаш. Започваш с двете и все ще се нагодиш. Специалността, която си избрала, е добра и би ти отворила врати към по-добре платена и интересна работа. Нищо не се получава даром този живот, всичко хубаво идва с цена. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт